Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hamburgers maak je lekker zelf! + Variaties

Hamburgers maak je lekker zelf! Naast een basisrecept vind je in dit artikel tips and tricks en veel variatiemogelijkheden om zelf je hamburgers te maken.

0 58.239

Hamburgers maak je lekker zelf! – Wil je genieten van een heerlijke hamburger, maak deze dan lekker zelf! Het is helemaal niet moeilijk en zoveel lekkerder dan de samengeperste fastfood hamburgers. Want zoals altijd maak je met mooie ingrediënten de lekkerste gerechten. Naast een basisrecept vind je in dit artikel tips and tricks en veel variatiemogelijkheden.

Dit moet je weten:

Je kunt hamburgers maken van allerlei soorten gehakt of een combinatie hiervan; kippengehakt, varkensgehakt of lamsgehakt, maar over het algemeen wordt rundergehakt gebruikt. Gebruik geen tartaar of mager rundergehakt, hierin zit te weinig vet en hierdoor zal je hamburger droog en taai worden. Of je voor rundergehakt of  het vettere half-om-half gehakt kiest is een kwestie van smaak.

Voeg geen zout toe aan het gehaktmengsel, dit onttrekt vocht uit het vlees en zo krijg je geen malse burger. Zout de hamburger vlak voordat je hem grilt of bakt.

Knijp bij het mengen van het gehakt niet te hard, hoe losser het gehakt, des te malser de hamburger. Nadat je alle ingrediënten luchtig hebt gemengd en er hamburgers van hebt gevormd kun je ze het beste even tot rust laten komen. Het liefst een paar uur in de koelkast, zodat alle smaken beter tot hun recht zullen komen. Ook worden ze hier steviger van zodat ze niet snel uit elkaar vallen. Laat ze niet op kamertemperatuur komen maar bak ze rechtstreeks uit de koelkast in de hete grillpan of op de barbecue.


Hamburgers

Voor 4 personen

  • 300 gram rundergehakt ( of half-om-half gehakt )
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 1 beschuitje
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel mosterd
  • ketchup en mayonaise
  • 4 blaadjes sla
  • 1 tomaat
  • peper
  • zeezout

Pel de ui en snipper de helft, de andere helft bewaar je ter garnering. Pel ook de knoflook en snijd deze fijn. Meng de ui en knoflook met het gehakt, het ei en een fijngeknepen beschuitje. Breng het mengsel op smaak met de mosterd, een eetlepel ketchup en peper. Kneed het gehaktmengsel luchtig door elkaar en vorm er 4 hamburgers van. Leg de hamburgers nu het liefst een paar uurtjes in de koelkast.

Snijd de broodjes door en verhit een grillpan. Leg de broodjes met het snijvlak naar beneden in de pan zodat deze een beetje knapperig worden en leg ze daarna op de borden.

Laat de grillpan op het vuur staan zonder boter of olie toe te voegen. Bestrooi de hamburgers met een beetje zout en leg ze in de goed hete pan. Bak de burgers om en om in z’n 8 minuten klaar.

Besmeer beide zijden van de broodjes met mayonaise. Was de blaadjes sla, schut ze droog en leg deze op de broodjes, leg hier op de hamburgers. Snijd de overgebleven ui in halve maantjes en de tomaat in plakken, beleg hiermee de broodjes. Hierop nog wat ketchup en dek vervolgens af met de bovenkanten van de broodjes.

Variëren met hamburgers

Een van de meest populaire burgers is wel de cheeseburger. Hiervoor volg je bovenstaand recept maar leg je een plakje Cheddar op de burger na de laatste keer draaien, terwijl de burger nog in de pan ligt. De kaas begint dan lekker te smelten. Liefhebbers kunnen plakjes augurk toevoegen.

Of maak een Mediterraanse burger; een capreseburger! Gebruik rucola in plaats van sla en leg basilicum, plakken tomaat en mozzarella op de burger. In plaats van hamburgerbroodjes gebruikt je ciabatta’s.

Zin in iets zomers en tropisch? Ga dan voor de Hawaï-burger. Beleg de broodjes met sla, laat een plakje cheddar smelten op je burger en leg hierop een schijf ananas. Lekker met een chilisausje!

Een Mexicaanse burger is lekker pittig door de rode peper in het gehakt. Lekker met salsa, avocado en zure room.

In plaats van mayonaise en ketchup kun je ook kiezen voor een bijzondere saus, natuurlijk zelfgemaakt! Bijvoorbeeld een mango- of uienchutney, truffelmayonaise, tartaarsaus, sweet- chilisaus, guacamole of hummus.

Kies ook eens voor een andere kaas dan cheddar, bijvoorbeeld blauwe kaas, oude kaas, manchego, mozzarella, geitenkaas, brie of halloumi. Meng ook eens een handje versgeraspte Parmezaanse kaas door het gehaktmengsel!

Nu snel zelf aan de slag

We hopen dat je inspiratie op hebt gedaan om zelf aan de slag te gaan in de keuken, je hebt nu gezien dat het echt makkelijk is om zelf hamburgers te maken.  En heb je het basisrecept onder de knie, probeer dan zeker eens een speciale burger! Wij hebben je een aantal suggesties gegeven, maar we kunnen eindeloos doorschrijven over bijzondere hamburger variaties. Staat jouw favoriet er nog niet tussen? Deel dan jouw favoriete recept in een berichtje onder dit artikel!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer