• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Handperen en Stoofperen; Dit moet je er echt van weten.

door Redactie
in Kookschool
0
22
Handperen en stoofperen

Handperen en Stoofperen; Dit moet je er echt van weten – Het is zo normaal, zo enorm standaard dat er een peer op de fruitschaal ligt. Maar welke peer heb je daar eigenlijk liggen? Is het een Doyenne du Comice, is het een Conference of is het misschien wel een Anjou peer. Heb je de nieuwe Verdi peren al geproefd? Ja, ook achter alledaags fruit als een peer gaat een hele wereld schuil. Best leuk om je daar eens in te verdiepen. Dat hebben we dan ook voor jullie gedaan. We gaan er niet heel diep op in maar beperken ons tot peren die je overal kunt kopen. Ook het perenseizoen vinden we belangrijk, en natuurlijk vertellen we je wat meer over stoofperen.

Handperen

Eerlijk? Er zijn eigenlijk maar twee bekende handperen. Heel moeilijk kan de keuze niet zijn. Tegenwoordig wordt er een derde Nederlandse peer geteeld die nog lang niet overal verkrijgbaar is, maar die wat ons betreft best wat aandacht verdient.

 

conference
Conference peren

Conference

De Conference is wel de bekendste Nederlandse peer. Het is een stevige peer die je echt rijp moet eten wil je het sappige karakter proeven. Door de houdbaarheid van deze peer is deze het langst verkrijgbaar en misschien is ook dat wel de reden van zijn populariteit. De peer is lang en slank van vorm.

 

 

doyenne-du-comice
Doyenne du Comice

Doyenne du Comice

Een super sappige handpeer met een veel boller buikje. Dat bolle buikje zit wel vol sap. Dit is echt het type peer waar je een servetje bij nodig hebt. De peer is wat korter verkrijgbaar. Vooral aan het einde van het seizoen kun je hier bijvoorbeeld buikrot tegenkomen (bruin rond het klokhuis).

 

Peren seizoen
Verdi peren

Verdi

De Verdi is een ras dat tegenwoordig ook op diverse plaatsen geteeld wordt. Je ziet ze helaas nog niet zoveel in de winkels, maar we verwachten dat dit gaat veranderen. De Verdi is een grote vrucht een heeft mooi stevig vruchtvlees. We hebben het nog niet geprobeerd, maar de peer leent zich blijkbaar ook om te stoven.

Perenseizoen

Het seizoen van zowel hand- als stoofperen begint in september en eindigt zo’n beetje in maart. In de zomer kom je allerlei import rassen tegen. Rassen die qua smaak soms wel kunnen verrassen, maar qua houdbaarheid echt te wensen overlaten. Zo zie je in de zomermaanden de Franse Dr. Jules Guyot peren die ook uit Spanje of Italië geïmporteerd kunnen worden. Ook de Anjoupeer komt zomers regelmatig voor uit o.a. Argentinië, Chili en de VS. Deze Anjou peren zijn erg kort houdbaar en moeten echt rijp gegeten worden. Deze kwetsbaarheid maakt dat de peertjes niet heel populair worden. Wij denken dat het importeren van deze rassen vooral voedselverspilling oplevert.

Peren bewaren

Er worden heel wat peren weggooit. Belangrijke oorzaak is dat we niet overweg kunnen met het rijpingsproces van peren. Harde peren mogen op de fruitschaal liggen maar zachte peren kun je beter in de koelkast bewaren. Daarmee voorkom je bederf en heb je gegarandeerd een lekkere peer in huis. Wil je dat een peer sneller rijpt? Leg deze dan naast een tros bananen. Het rijpingsproces gaat dan aanzienlijk sneller.

Stoofperen

In feite kennen we maar twee rassen stoofpeertjes op de Nederlandse markt. Er zijn er veel meer, maar deze twee rassen zijn veruit het populairst en tref je overal aan.

St (Sint) Remy

De St. Remy is een stevige, bolle stoofpeer. Het is een mooi houdbaar exemplaar met stevig vruchtvlees. Een veel verkochte peer, maar deze peer heeft absoluut wat suiker nodig voor de uitgesproken smaak van stoofpeertjes. Bovendien kleuren deze peertjes wat minder mooi rood tijdens het stoven.

Gieser Wildeman

De Gieser Wildeman is een top stoofpeertje en bijna het gehele seizoen verkrijgbaar. De slanke peertjes kunnen in z’n geheel gestoofd worden, hebben nauwelijks suiker nodig en kleuren prachtig rood tijdens het stoven.

 

stoofpeertjes1
Gieser Wildeman

Peren in de keuken

Een peer is natuurlijk de ideale vrucht voor onderweg. Een rijpe peer hapt zo lekker weg. In de keuken zijn peren nog echt een beetje ondergewaardeerd. Vooral doordat een geschilde peer zo snel verkleurt. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je dit. De smaak van de peer wordt namelijk wel degelijk gewaardeerd in diverse gerechten. Op Lekker Tafelen vind je diverse gerechten met zowel hand- en stoofperen. Heb je zelf leuke ideeën of tips? Schroom niet om je te laten horen via de reactieformulieren onder de recepten. Alle ideeën bij elkaar inspireren en motiveren om meer te doen met dit oer-Hollandse fruit.

Peren

Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig

Hollandse peren, lekker, gezond een zeer veelzijdig. Uit het vuistje, in een salade of in gebak. Met peren zit je altijd goed.

Tags: Fruit
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Reacties 22

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    5 maanden geleden

    Kun je niets anders met stoofperen dan stoven? Ik heb een hele zak gekregen van mijn vriendin, jammer om deze te laten liggen tot ze rotten. Zoveel stoofpeertjes eten wij met zijn tweeën niet.
    Lieve groet Cecile Geurts-Huijbers

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Je moet ze wel altijd eerst stoven Cecile, maar dan kun je er ook jam of chutney van maken. En je kunt gestoofde peertjes prima wecken.

      Beantwoorden
  2. Petra says:
    5 maanden geleden

    Als een stoofpeer zacht wordt kun je hem dan eten zonder eerst te stoven?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Je kunt een stoofpeertje zo eten, maar de stoofpeertjes hebben een hele andere structuur dan handperen.

      Beantwoorden
  3. Karel Meijer says:
    1 jaar geleden

    Ik ben blij met reacties op de vraag of er verschil in calorieën is !
    Door het sap toevoegen bij de stoofperen zullen giesserwildeman hoger in de Ranking liggen denk ik!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Uiteraard Karel, alles wat je er extra aan toevoegt verhoogd de calorieën. Ook het sap dus. Daarom heeft de Gieser Wildeman echt wel de voorkeur. Hier heb je minder suiker bij nodig.

      Beantwoorden
  4. Maria says:
    2 jaar geleden

    wij hebben een perenboom maar weten niet wat voor peren het zijn, we weten ook niet of ze al rijp zijn dus het is ook heel moeilijk om aan de hand van foto’s te zien wat voor peren het zijn, kunnen jullie ons helpen??

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      We kunnen het op z’n minst proberen Maria. Als je een foto stuurt naar info@lekkertafelen.nl gaan we kijken of het ons lukt.

      Beantwoorden
  5. Gerrie says:
    2 jaar geleden

    Maak je jam of moes van handpeer of stoofpeer

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Het kan allebei Gerrie. Voor de moes zou ik wel handperen nemen. Het belangrijkste wat mij betreft is dat ze goed rijp zijn. Dat geeft veel meer smaak aan de jam of moes.

      Beantwoorden
  6. Wietske Rozema says:
    3 jaar geleden

    En wat voor lekker recept was dit dan

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Er stonden inderdaad verouderde links in dit artikel Wietske. We hebben deze direct aangepast. Er staan nu heel veel recepten voor je klaar ?

      Beantwoorden
  7. Anneke Sluijer says:
    5 jaar geleden

    Goedenavond.. ik heb een geweldige mooie grote perenboom. De vorige eigenaar vertelde dat het een stoofpeer is. Nou heb ik hem gekookt klein half uurtje, maar het word puree. Betekend dat het dan geen stoofpeer is?? ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Dat zou het inderdaad betekenen Anneke. Stuur anders even een foto naar info@lekkertafelen.nl. Wie weet kunnen we je helpen om te bepalen welk ras het is.

      Beantwoorden
  8. ja says:
    5 jaar geleden

    Gieser WIldeman: Lorum ipsum??

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Systeemfoutje, maar bij deze verholpen ?

      Beantwoorden
  9. Devloo NADINE says:
    5 jaar geleden

    Hallo, Ik maakVoor oudejaarsavond faisant met peren, recept gevonden op internet, maar weet niet welke peren Ik moet gebruiken, een tip?
    Dank je, nadine.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Daar kan ik pas antwoord op geven als ik weet welk recept je wil gebruiken Nadine. Ga je ze stoven? Gebruik dan de gieser wildeman.

      Beantwoorden
      • Nadine Devloo says:
        5 jaar geleden

        Ze moet en mee in de stoofschotel ja op het laatste.

        Beantwoorden
        • Lekker Tafelen says:
          5 jaar geleden

          Dan ga ik twijfelen Nadine. Hoe lang gaan ze in de stoofschotel? Als dat slechts de laatste 10 of 20 minuten is moet je geen stoofpeertjes maar handperen nemen.

          Beantwoorden
          • Devloo NADINE says:
            5 jaar geleden

            Ja Ik moet ze bruineren in de jus en dan in de school laten

          • Lekker Tafelen says:
            5 jaar geleden

            Stuur me even het recept door Nadine op de mail. info@lekkertafelen.nl Dan zal ik er aan de hand van het recept op reageren.

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen