Handperen en Stoofperen; Dit moet je er echt van weten – Het is zo normaal, zo enorm standaard dat er een peer op de fruitschaal ligt. Maar welke peer heb je daar eigenlijk liggen? Is het een Doyenne du Comice, is het een Conference of is het misschien wel een Anjou peer. Heb je de nieuwe Verdi peren al geproefd? Ja, ook achter alledaags fruit als een peer gaat een hele wereld schuil. Best leuk om je daar eens in te verdiepen. Dat hebben we dan ook voor jullie gedaan. We gaan er niet heel diep op in maar beperken ons tot peren die je overal kunt kopen. Ook het perenseizoen vinden we belangrijk, en natuurlijk vertellen we je wat meer over stoofperen.
Handperen
Eerlijk? Er zijn eigenlijk maar twee bekende handperen. Heel moeilijk kan de keuze niet zijn. Tegenwoordig wordt er een derde Nederlandse peer geteeld die nog lang niet overal verkrijgbaar is, maar die wat ons betreft best wat aandacht verdient.
Conference
De Conference is wel de bekendste Nederlandse peer. Het is een stevige peer die je echt rijp moet eten wil je het sappige karakter proeven. Door de houdbaarheid van deze peer is deze het langst verkrijgbaar en misschien is ook dat wel de reden van zijn populariteit. De peer is lang en slank van vorm.
Doyenne du Comice
Een super sappige handpeer met een veel boller buikje. Dat bolle buikje zit wel vol sap. Dit is echt het type peer waar je een servetje bij nodig hebt. De peer is wat korter verkrijgbaar. Vooral aan het einde van het seizoen kun je hier bijvoorbeeld buikrot tegenkomen (bruin rond het klokhuis).
Verdi
De Verdi is een ras dat tegenwoordig ook op diverse plaatsen geteeld wordt. Je ziet ze helaas nog niet zoveel in de winkels, maar we verwachten dat dit gaat veranderen. De Verdi is een grote vrucht een heeft mooi stevig vruchtvlees. We hebben het nog niet geprobeerd, maar de peer leent zich blijkbaar ook om te stoven.
Perenseizoen
Het seizoen van zowel hand- als stoofperen begint in september en eindigt zo’n beetje in maart. In de zomer kom je allerlei import rassen tegen. Rassen die qua smaak soms wel kunnen verrassen, maar qua houdbaarheid echt te wensen overlaten. Zo zie je in de zomermaanden de Franse Dr. Jules Guyot peren die ook uit Spanje of Italië geïmporteerd kunnen worden. Ook de Anjoupeer komt zomers regelmatig voor uit o.a. Argentinië, Chili en de VS. Deze Anjou peren zijn erg kort houdbaar en moeten echt rijp gegeten worden. Deze kwetsbaarheid maakt dat de peertjes niet heel populair worden. Wij denken dat het importeren van deze rassen vooral voedselverspilling oplevert.
Peren bewaren
Er worden heel wat peren weggooit. Belangrijke oorzaak is dat we niet overweg kunnen met het rijpingsproces van peren. Harde peren mogen op de fruitschaal liggen maar zachte peren kun je beter in de koelkast bewaren. Daarmee voorkom je bederf en heb je gegarandeerd een lekkere peer in huis. Wil je dat een peer sneller rijpt? Leg deze dan naast een tros bananen. Het rijpingsproces gaat dan aanzienlijk sneller.
Stoofperen
In feite kennen we maar twee rassen stoofpeertjes op de Nederlandse markt. Er zijn er veel meer, maar deze twee rassen zijn veruit het populairst en tref je overal aan.
St (Sint) Remy
De St. Remy is een stevige, bolle stoofpeer. Het is een mooi houdbaar exemplaar met stevig vruchtvlees. Een veel verkochte peer, maar deze peer heeft absoluut wat suiker nodig voor de uitgesproken smaak van stoofpeertjes. Bovendien kleuren deze peertjes wat minder mooi rood tijdens het stoven.
Gieser Wildeman
De Gieser Wildeman is een top stoofpeertje en bijna het gehele seizoen verkrijgbaar. De slanke peertjes kunnen in z’n geheel gestoofd worden, hebben nauwelijks suiker nodig en kleuren prachtig rood tijdens het stoven.
Peren in de keuken
Een peer is natuurlijk de ideale vrucht voor onderweg. Een rijpe peer hapt zo lekker weg. In de keuken zijn peren nog echt een beetje ondergewaardeerd. Vooral doordat een geschilde peer zo snel verkleurt. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je dit. De smaak van de peer wordt namelijk wel degelijk gewaardeerd in diverse gerechten. Op Lekker Tafelen vind je diverse gerechten met zowel hand- en stoofperen. Heb je zelf leuke ideeën of tips? Schroom niet om je te laten horen via de reactieformulieren onder de recepten. Alle ideeën bij elkaar inspireren en motiveren om meer te doen met dit oer-Hollandse fruit.
Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig
Hollandse peren moet je in het seizoen gewoon altijd op de fruitschaal hebben liggen. Ontdek deze recepten, dan wordt dat vanzelfsprekend.
Kun je niets anders met stoofperen dan stoven? Ik heb een hele zak gekregen van mijn vriendin, jammer om deze te laten liggen tot ze rotten. Zoveel stoofpeertjes eten wij met zijn tweeën niet.
Lieve groet Cecile Geurts-Huijbers
Je moet ze wel altijd eerst stoven Cecile, maar dan kun je er ook jam of chutney van maken. En je kunt gestoofde peertjes prima wecken.
Als een stoofpeer zacht wordt kun je hem dan eten zonder eerst te stoven?
Je kunt een stoofpeertje zo eten, maar de stoofpeertjes hebben een hele andere structuur dan handperen.
Ik ben blij met reacties op de vraag of er verschil in calorieën is !
Door het sap toevoegen bij de stoofperen zullen giesserwildeman hoger in de Ranking liggen denk ik!
Uiteraard Karel, alles wat je er extra aan toevoegt verhoogd de calorieën. Ook het sap dus. Daarom heeft de Gieser Wildeman echt wel de voorkeur. Hier heb je minder suiker bij nodig.
wij hebben een perenboom maar weten niet wat voor peren het zijn, we weten ook niet of ze al rijp zijn dus het is ook heel moeilijk om aan de hand van foto’s te zien wat voor peren het zijn, kunnen jullie ons helpen??
We kunnen het op z’n minst proberen Maria. Als je een foto stuurt naar info@lekkertafelen.nl gaan we kijken of het ons lukt.
Maak je jam of moes van handpeer of stoofpeer
Het kan allebei Gerrie. Voor de moes zou ik wel handperen nemen. Het belangrijkste wat mij betreft is dat ze goed rijp zijn. Dat geeft veel meer smaak aan de jam of moes.
En wat voor lekker recept was dit dan
Er stonden inderdaad verouderde links in dit artikel Wietske. We hebben deze direct aangepast. Er staan nu heel veel recepten voor je klaar ?
Goedenavond.. ik heb een geweldige mooie grote perenboom. De vorige eigenaar vertelde dat het een stoofpeer is. Nou heb ik hem gekookt klein half uurtje, maar het word puree. Betekend dat het dan geen stoofpeer is?? ?
Dat zou het inderdaad betekenen Anneke. Stuur anders even een foto naar info@lekkertafelen.nl. Wie weet kunnen we je helpen om te bepalen welk ras het is.
Gieser WIldeman: Lorum ipsum??
Systeemfoutje, maar bij deze verholpen ?
Hallo, Ik maakVoor oudejaarsavond faisant met peren, recept gevonden op internet, maar weet niet welke peren Ik moet gebruiken, een tip?
Dank je, nadine.
Daar kan ik pas antwoord op geven als ik weet welk recept je wil gebruiken Nadine. Ga je ze stoven? Gebruik dan de gieser wildeman.
Ze moet en mee in de stoofschotel ja op het laatste.
Dan ga ik twijfelen Nadine. Hoe lang gaan ze in de stoofschotel? Als dat slechts de laatste 10 of 20 minuten is moet je geen stoofpeertjes maar handperen nemen.
Ja Ik moet ze bruineren in de jus en dan in de school laten
Stuur me even het recept door Nadine op de mail. info@lekkertafelen.nl Dan zal ik er aan de hand van het recept op reageren.