Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Haring eten: wat je moet snappen over haring happen

7 7.627

Haring eten; wat je moet snappen over haring happen – Hollandse Nieuwe. We zijn natuurlijk helemaal in de ban van onze eigen Hollandse Nieuwe Haring. Maar hoe eigen is die haring eigenlijk? Vandaag willen we je graag meenemen in de vele verschillende eetgewoonten. Per regio verschilt het namelijk behoorlijk hoe we die haring eten. De één zweert bij puur zonder ui, de ander houdt van een zuurtje. Hier staan de feiten op een rij. Uiteindelijk vinden we het ook fijn als jullie laten weten hoe die haring jou het lekkerst smaakt.

Hoe smaakt de haring dit jaar? Vaak zul je horen roepen hij is nog lekkerder dan vorig jaar. Maar wat verstaan we daar eigenlijk onder? Ach het is een stukje nostalgie. De haring, favoriet bij velen, smaakt alleen voor je gevoel al ieder jaar beter. Het moment van binnenkomst is ieder jaar weer een moment in het jaar waar velen reikhalzend naar uitkijken. Zodra we die Hollandse Nieuwe weer zien worden we blij. Je hebt er weer zin in, en dat maakt dat we elk jaar roepen: “Hij is beter dan vorig jaar”


Haring eten: favoriete haringsmaak per regio

Toch zijn er verschillende factoren waarop we de smaak van die haring, bewust of onbewust, beoordelen. Zelfs in ons kleine polderland hebben we per regio al voorkeuren. Zaken als vetgehalte, nauwkeurigheid bij het kaken, hoeveelheid zout of pekel en de mate van rijping beïnvloeden de keuze. Lees maar eens mee.

Amsterdammers geven de voorkeur aan een malse, goed door gerijpte haring die ook wat groter van stuk is. Ze happen het liefst een haring weg van 140 tot 160 gram per stuk. Nee, ze happen ‘m niet van de staart. Amsterdammers snijden de haring liever in stukjes en happen de stukjes van een vork. Daarbij eten ze liefst fijn gesnipperde uitjes en/of bieslook, en schijfjes zoetzure augurk.

Rotterdammers hebben liever een wat kleinere haring die licht gezouten is. De haring weegt daar liefst 100 tot 140 gram per stuk.

In de kop van Nederland (Friesland en Groningen) houdt men meer van een wat zoutere haring, terwijl Brabanders voor een kleinere maar vrij stevige haring gaan. In Brabant is er voorkeur voor haringen van 90 tot 100 gram per stuk.

De theorie zegt dat deze smaakvoorkeuren historisch bepaald zijn. Toen de haring nog vooral uit Vlaardingen kwam was de haring naar Rotterdam veel korter onderweg (licht gezouten). Het vervoeren naar de kop van Nederland zorgde dat de haringen langer in het zout lagen wat de voorkeur voor meer zoute haring van de Groningers en de Friezen zou verklaren.

Haring eten: wat drink je erbij?

Haring moet zwemmen, maar tegelijkertijd is het lastig om dranken te koppelen bij de romige, zilte en malse smaak van een haring. Korenwijn (graanjenever), gewone jenever, wodka en aquavit zijn populair. Ook witbier wordt nog al eens bij een haring gedronken. Liefhebbers kiezen ook voor een droge sherry of een cider (appelwijn). Slechts een paar wijnen komen in aanmerking om bij haring gedronken te worden. Een goed voorbeeld is de muscadet uit de Loire.

Haring happen of haring eten

Hap jij een haring graag van de staart of maak je liever een gerechtje met een Hollandse Nieuwe. Velen geven de voorkeur aan de eerste en ook wij doen niet heel veel met haring. Tijd om dat te veranderen? Nou, wij mochten de haring proeven in twee varianten. Samengesteld door Alain Caron en Julius Jaspers. Daarbij gaven we zelf de nadrukkelijke voorkeur aan het gerechtje van Julius Jasper. Kenmerkend door de combinatie met zuur. Een komkommertje, uitje, augurkje etc combineren wat ons betreft toch veel beter met de haring dan iets zoets. De smaak van het gerechtje van Alain Caron (mayonaise / zure room / inktvisinkt en een doperwtencréme) deed in onze beleving wat vreemd aan.

Jullie eten haring, zo blijkt uit onderzoek, liefst onderweg “aan de kar” waarbij 75% de haring zo van de staart of in stukjes gesneden weg hapt. De overige 25% eet de haring liever op een broodje. Als jullie de haring mee naar huis nemen wordt deze vaak gegeten tijdens de lunch of een broodmaaltijd ‘s avonds. Kies je voor een gerechtje met haring, dan laat de haring zich prima combineren met o.a. bietjes, appel, komkommer en tomaat, gekookt kalfslvlees, mierikswortel, en zure room met mosterd. Ook op een toastje, in een salade of gewoon in stukjes als borrelgarnituur kun je prima een harinkje aanbieden.

De vroegere haring was beduidend zouter dan de huidige haring. Om deze reden horen we steeds vaker stemmen opgaan voor een pure haring zonder ui. De licht gezouten, zachte en romige haring van heden ten dage waarderen we prima zonder uitje. Bij de vroegere, echt zoute haringen was een uitje echter een prima smaakbegeleider.

Maatjesharing

Na september is de haring veel magerder (lees hier meer). Ook dan wordt er echter gewoon op haring gevist. We noemen deze haringen maatjes en deze worden onder andere door de conserven industrie gebruikt voor de bekende haring in tomatensaus. Er wordt echter nog veel meer gedaan met deze maatjes. Kijk maar:

 • Rolmops: haring die als eerste na het Nieuwe haring seizoen wordt gevangen en gemarineerd.
 • Panharing: gebakken haring en daarna ingelegd in azijn.
 • Bakbokking: licht gerookte, gefrituurde haring.
 • Bokking: warm of koud gerookte haring.
 • Spekbokking: gerookt bij een temperatuur van tussen de 20 en 30 graden.
 • Strobokking: gerookt bij ongeveer 80 graden.
 • Kipper: opengevouwen gerookte haringen, zowel warm als koud gerookt.

Haringliefhebbers kunnen hun hart ophalen

We hebben je laten zien dat er vele manieren zijn om een haring te happen of te verwerken in een gerecht. Centraal staat dat we houden van een licht gezouten, malse en vette haring al dan niet met uitjes. Zuur combineert beter dan zoet en na het seizoen zijn er nog talloze mogelijkheden om van een haring te genieten. Toch blijven we dromen van die Hollandse Nieuwe. Hoe eet jij die het liefst? Laat het ons weten in het reactieformulier!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
 1. Peter Janssen zegt

  Hering auf Amsterdammer Hausfrauart

  Jaren geleden heb ik in Hamburg “Hering auf Amsterdammer Hausfrauart” gegeten: haring (maatjesharing, dus niet zuur), rauwe uitjes, rauwe kool en warme gekookte aardappelen met boterjus. Heerlijk, die combinatie van warm en koud. En weer een gerecht dat in het verleden uit armoede is ontstaan (zoals paella, bouillabaisse), maar dan nu eens een keertje uit Holland.
  Het restaurant in Hamburg is inmiddels verdwenen. Het verbaast mij dat een dergelijk gerecht niet of nauwelijks in Nederland wordt aangeboden. Nederlanders, maar o.a. ook toeristen uirNoord-Duitsland zullen een dergelijk gerecht m.i. maar al te graag op de menukaart van testaurants zien.

  Peter Janssen

 2. Cees Riedijk zegt

  iHet liefst op z’n Vlaardings eten
  In zijn geheel zonder kop maar met ruggengraat
  Dan via de staart splitsen in 2 fileetjes en de rug van de graat eten
  De haring moet ook iets harder zijn

 3. Leo van der Velde zegt

  Het liefst zonder uitjes en aan de staart: ter plekke schoongemaakt. En dan op zoek naar de “beste” visboer.l

  1. Redactie zegt

   Oei…. laat je het even weten Leo als je de “beste” visboer gevonden hebt? ?

 4. Henk zegt

  Van de staart, geen zuur en geen uitjes, gewoon de pure haring. En belangrijk, heb ik gemerkt is: vers van het mes.

 5. wim zegt

  het liefs van de staart ter plekke schoon gemaakt met een goud kleurige korenwijn van bols die uit de vriezer komt en dan zonder uien dat is voor mij het pure genot

  1. Lekker Tafelen zegt

   Heerlijk puur Wim, ik heb ‘m gisteren nog op. Een uitje of een appeltje mag ook op z’n tijd 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer