Havermout crumble ( kruimeldeeg ) – Een crumble, of eigenlijk gewoon een kruimeldeeg, is een deeg wat ( de naam zegt het al ) lekker kruimelt en krokant is. Havermout is het perfecte ingrediënt voor een lekker kruimeldeeg omdat havermout al een wat grovere structuur heeft. Hierdoor gaat het deeg vanzelf al meer kruimelen.
Fruit, gebak en desserts worden extra feestelijke met deze havermout crumble
Kruimeldeeg of crumble is lekker bij allerlei soorten recepten. Het basisrecept van dit havermout kruimeldeeg kun je gebruiken als topping van een taart, bijvoorbeeld appeltaart of een andere fruittaart. Ook als onderdeel van een dessert is havermout kruimeldeeg heerlijk. Denk dan aan allerlei soorten fruit crumbles van bijvoorbeeld rabarber, appel, aardbeien of pruimen. Of maak alleen het kruimeldeeg en voeg dit als topping toe aan yoghurt, hangop of kwark. Een heerlijke krokante toevoeging in plaats van muesli of granola. Het gebakken kruimeldeeg kun je goed een week bewaren in een afgesloten trommel.
De basis regel van een goed kruimeldeeg is dat het deeg uit 4 gelijke delen moet bestaan.
De basisregel van een goed kruimeldeeg is dat het deeg uit 4 gelijke delen moet bestaan. Vier gelijke delen van boter, suiker, bloem en havermout. Als je dit altijd in gedachten houdt, kun je verder eindeloos variëren met soorten kruimeldeeg. Vervang bijvoorbeeld de havermout door zaden, gehakte noten of amandelmeel. Ook met de suikersoorten kun je goed variëren. Wil je een wat meer uitgesproken kruimeldeeg maken? Voeg dan eens specerijen of citroenrasp toe of amandelschaafsel ter garnering.
Havermout crumble
Ingrediënten
- 75 gram suiker
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 75 gram havermout
- Snufje zout
Zo maak je havermout crumble:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe alle ingrediënten samen in een mengkom.
Kneed de ingrediënten goed door elkaar en wrijf de boter steeds door je vingers heen zodat er een mooi en consistent kruimeldeeg ontstaat.
Verdeel het kruimeldeeg over de taart, de crumble of verdeel het losjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de havermout crumble in 15 – 20 minuten mooi goudbruin en knapperig in de oven.