• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Het geheim van een perfect geroosterde kip: gevlinderde kip

door Redactie
in Kookschool
0
7
geroosterde kip

Het geheim van een perfect geroosterde kip: gevlinderde kip – Als je verlekkerd kijkt  naar je prachtig goudbruin geroosterde kip en je snijdt deze vervolgens aan, dan kan je wel eens van de koude kermis thuis komen. Die prachtige kip blijkt van binnen erg droog geworden te zijn. De poten zijn nog lekker mals, maar het borstvlees is te droog. Omgekeerd, als het borstvlees gaar en nog heerlijk mals is, kan het zo maar zijn dat de kip elders nog bloederige spoortjes laat zien, kortom niet helemaal gaar is. Een hele kip perfect roosteren is eigenlijk een vak apart. Vroeger sneed men het borstvlees vaak eerder van de kip af en verwerkte dit in een ander (apart) gerecht. De verschillende delen van de kip hebben namelijk allemaal hun eigen ideale temperatuur en bereidingstijd. Als je de kippenborst zo mals mogelijk wilt houden, kun je de die bedekken met lapjes vet spek, of na een kwartier afdekken met aluminiumfolie met de glimmende kant naar buiten. In dat laatste geval wordt het wel moeilijker de kip te bedruipen. Bij de poelier gebruiken ze niet voor niets draaimolen-spitten: de kippen bedruipen elkaar. Hoewel de poelier best lekkere gegrilde kippen kan verkopen, hebben ze één nadeel. Ze zijn allemaal besmeerd met hetzelfde kant en klare specerijenmengsel om ze er maar mooi gebruind uit te laten zien.

Ik heb de perfecte manier om een kip te roosteren toevallig uit een Mexicaans kookboek gehaald. Het blijkt echter door de Engelsen uitgevonden te zijn en het wordt ook elders op de wereld toegepast: het vlinderen van de kip.

Om te kip te vlinderen moet de ruggengraat verwijderd worden. Dit kan de slager voor je doen, maar je kan het met behulp van een stevige schaar of tang ook makkelijk zelf doen; zie de foto`s. Knip de kip links en rechts van de ruggengraat in en trek de ruggengraat eruit. Draai de kip om en duw hard op het borstbeen en het borstgedeelte tot de kip zo plat mogelijk wordt. Hij ziet er nu uit als een vlinder.

geroosterde kip
Vlinderkip

vlinderkip is klaarWil je de kip kruiden of marineren, wrijf hem dan in met het kruidenmengsel of de marinade van je keuze. Een gemarineerde kip stop je in een plastic zak en leg je een paar uur of liever nog een hele nacht in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Voor je de kip gaat roosteren of barbecueën, laat je hem even op kamertemperatuur komen. Geloof me, een gevlinderde  kip wordt prachtig gaar!

Het blijkt dat het vlinderen van de kip op You Tube een hot item is;  “How to”  filmpjes te kust en te keur.  De Engelse term is “to spatchcock a chicken” en dat is het zelfde als “to butterfly a chicken”. Als je op basis van mijn foto’s nog niet aan de slag durft, kijk dan eens naar (een van) deze filmpjes: Een filmpje van de BBC waarin je ook nog een tip ziet om 2 spiesen kruislings door de gevlinderde kip te steken, zodat deze zijn vorm behoudt.

Hier vind je het eerste recept dat ik ooit maakte met een gevlinderde kip, een Texaans-Mexicaans recept  en om te bewijzen dat gevlinderde kip ook in andere delen van de wereld gegeten wordt, vind je hier een recept uit het Midden Oosten, geroosterde kip met citroen en sumak.

Tags: Vlees
DeelPin1237Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Reacties 7

  1. Leila Jacobs says:
    4 maanden geleden

    Top! Een gevlinderd kipje is echt een goede manier om het vlees mals te houden. Sinds de kinderen Vikings hebben gezien wordt het hier een gebloodeagelde kip genoemd… echt de beste manier!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Haha Leila, waar een film al niet goed voor is 😉

      Beantwoorden
  2. mevr. van der Aa says:
    5 jaar geleden

    Ik heb kipfilter gebakken, nu is zo droog, een schoenzool, krijg ik dat nog mals, of is het voor de vuilnisman?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Nee…. sorry, achteraf gaat dat niet meer lukken. Maar dat is wel doodzonde! Lees ons artikel over het voorbereiden van kipfilet eens. Hopelijk is de kipfilet de volgende keer dan wel lekker mals. https://lekkertafelen.nl/kookschool/kipfilet-bereiden/

      Beantwoorden
  3. Frankensport says:
    5 jaar geleden

    Hoe heet dat mexicaanse kookboek?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Helaas moeten we je het antwoord schuldig blijven. We gaan op zoek en als we het kunnen achterhalen laten we het hier weten.

      Beantwoorden
  4. Alex says:
    10 jaar geleden

    Wat een goed en duidelijk artikel Jook. Hier kunnen veel foodies nog iets van leren. Door je blije kip zo te bereiden blijft hij veel lekkerder.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen