• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Het geheim van een perfect geroosterde kip: gevlinderde kip

door Redactie
in Kookschool
0
5
geroosterde kip

Het geheim van een perfect geroosterde kip: gevlinderde kip – Als je verlekkerd kijkt  naar je prachtig goudbruin geroosterde kip en je snijdt deze vervolgens aan, dan kan je wel eens van de koude kermis thuis komen. Die prachtige kip blijkt van binnen erg droog geworden te zijn. De poten zijn nog lekker mals, maar het borstvlees is te droog. Omgekeerd, als het borstvlees gaar en nog heerlijk mals is, kan het zo maar zijn dat de kip elders nog bloederige spoortjes laat zien, kortom niet helemaal gaar is. Een hele kip perfect roosteren is eigenlijk een vak apart. Vroeger sneed men het borstvlees vaak eerder van de kip af en verwerkte dit in een ander (apart) gerecht. De verschillende delen van de kip hebben namelijk allemaal hun eigen ideale temperatuur en bereidingstijd. Als je de kippenborst zo mals mogelijk wilt houden, kun je de die bedekken met lapjes vet spek, of na een kwartier afdekken met aluminiumfolie met de glimmende kant naar buiten. In dat laatste geval wordt het wel moeilijker de kip te bedruipen. Bij de poelier gebruiken ze niet voor niets draaimolen-spitten: de kippen bedruipen elkaar. Hoewel de poelier best lekkere gegrilde kippen kan verkopen, hebben ze één nadeel. Ze zijn allemaal besmeerd met hetzelfde kant en klare specerijenmengsel om ze er maar mooi gebruind uit te laten zien.

Ik heb de perfecte manier om een kip te roosteren toevallig uit een Mexicaans kookboek gehaald. Het blijkt echter door de Engelsen uitgevonden te zijn en het wordt ook elders op de wereld toegepast: het vlinderen van de kip.

Om te kip te vlinderen moet de ruggengraat verwijderd worden. Dit kan de slager voor je doen, maar je kan het met behulp van een stevige schaar of tang ook makkelijk zelf doen; zie de foto`s. Knip de kip links en rechts van de ruggengraat in en trek de ruggengraat eruit. Draai de kip om en duw hard op het borstbeen en het borstgedeelte tot de kip zo plat mogelijk wordt. Hij ziet er nu uit als een vlinder.

geroosterde kip
Vlinderkip

vlinderkip is klaarWil je de kip kruiden of marineren, wrijf hem dan in met het kruidenmengsel of de marinade van je keuze. Een gemarineerde kip stop je in een plastic zak en leg je een paar uur of liever nog een hele nacht in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Voor je de kip gaat roosteren of barbecueën, laat je hem even op kamertemperatuur komen. Geloof me, een gevlinderde  kip wordt prachtig gaar!

Het blijkt dat het vlinderen van de kip op You Tube een hot item is;  “How to”  filmpjes te kust en te keur.  De Engelse term is “to spatchcock a chicken” en dat is het zelfde als “to butterfly a chicken”. Als je op basis van mijn foto’s nog niet aan de slag durft, kijk dan eens naar (een van) deze filmpjes: Een filmpje van de BBC waarin je ook nog een tip ziet om 2 spiesen kruislings door de gevlinderde kip te steken, zodat deze zijn vorm behoudt.

Hier vind je het eerste recept dat ik ooit maakte met een gevlinderde kip, een Texaans-Mexicaans recept  en om te bewijzen dat gevlinderde kip ook in andere delen van de wereld gegeten wordt, vind je hier een recept uit het Midden Oosten, geroosterde kip met citroen en sumak.

Tags: VleesVlees - Kip
DeelPin1239Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Roquefort
Kookschool

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

groenten om te grillen
Kookschool

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas
Kookschool

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

rondvis fileren
Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Reacties 5

  1. mevr. van der Aa says:
    4 jaar geleden

    Ik heb kipfilter gebakken, nu is zo droog, een schoenzool, krijg ik dat nog mals, of is het voor de vuilnisman?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Nee…. sorry, achteraf gaat dat niet meer lukken. Maar dat is wel doodzonde! Lees ons artikel over het voorbereiden van kipfilet eens. Hopelijk is de kipfilet de volgende keer dan wel lekker mals. https://lekkertafelen.nl/kookschool/kipfilet-bereiden/

      Beantwoorden
  2. Frankensport says:
    5 jaar geleden

    Hoe heet dat mexicaanse kookboek?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Helaas moeten we je het antwoord schuldig blijven. We gaan op zoek en als we het kunnen achterhalen laten we het hier weten.

      Beantwoorden
  3. Alex says:
    9 jaar geleden

    Wat een goed en duidelijk artikel Jook. Hier kunnen veel foodies nog iets van leren. Door je blije kip zo te bereiden blijft hij veel lekkerder.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen