Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Het geheim van een perfect geroosterde kip: gevlinderde kip

5 11.795

Het geheim van een perfect geroosterde kip: gevlinderde kip – Als je verlekkerd kijkt  naar je prachtig goudbruin geroosterde kip en je snijdt deze vervolgens aan, dan kan je wel eens van de koude kermis thuis komen. Die prachtige kip blijkt van binnen erg droog geworden te zijn. De poten zijn nog lekker mals, maar het borstvlees is te droog. Omgekeerd, als het borstvlees gaar en nog heerlijk mals is, kan het zo maar zijn dat de kip elders nog bloederige spoortjes laat zien, kortom niet helemaal gaar is. Een hele kip perfect roosteren is eigenlijk een vak apart. Vroeger sneed men het borstvlees vaak eerder van de kip af en verwerkte dit in een ander (apart) gerecht. De verschillende delen van de kip hebben namelijk allemaal hun eigen ideale temperatuur en bereidingstijd. Als je de kippenborst zo mals mogelijk wilt houden, kun je de die bedekken met lapjes vet spek, of na een kwartier afdekken met aluminiumfolie met de glimmende kant naar buiten. In dat laatste geval wordt het wel moeilijker de kip te bedruipen. Bij de poelier gebruiken ze niet voor niets draaimolen-spitten: de kippen bedruipen elkaar. Hoewel de poelier best lekkere gegrilde kippen kan verkopen, hebben ze één nadeel. Ze zijn allemaal besmeerd met hetzelfde kant en klare specerijenmengsel om ze er maar mooi gebruind uit te laten zien.

Ik heb de perfecte manier om een kip te roosteren toevallig uit een Mexicaans kookboek gehaald. Het blijkt echter door de Engelsen uitgevonden te zijn en het wordt ook elders op de wereld toegepast: het vlinderen van de kip.

Om te kip te vlinderen moet de ruggengraat verwijderd worden. Dit kan de slager voor je doen, maar je kan het met behulp van een stevige schaar of tang ook makkelijk zelf doen; zie de foto`s. Knip de kip links en rechts van de ruggengraat in en trek de ruggengraat eruit. Draai de kip om en duw hard op het borstbeen en het borstgedeelte tot de kip zo plat mogelijk wordt. Hij ziet er nu uit als een vlinder.

vlinderkip is klaarWil je de kip kruiden of marineren, wrijf hem dan in met het kruidenmengsel of de marinade van je keuze. Een gemarineerde kip stop je in een plastic zak en leg je een paar uur of liever nog een hele nacht in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Voor je de kip gaat roosteren of barbecueën, laat je hem even op kamertemperatuur komen. Geloof me, een gevlinderde  kip wordt prachtig gaar!

Het blijkt dat het vlinderen van de kip op You Tube een hot item is;  “How to”  filmpjes te kust en te keur.  De Engelse term is “to spatchcock a chicken” en dat is het zelfde als “to butterfly a chicken”. Als je op basis van mijn foto’s nog niet aan de slag durft, kijk dan eens naar (een van) deze filmpjes: Een filmpje van de BBC waarin je ook nog een tip ziet om 2 spiesen kruislings door de gevlinderde kip te steken, zodat deze zijn vorm behoudt.

Hier vind je het eerste recept dat ik ooit maakte met een gevlinderde kip, een Texaans-Mexicaans recept  en om te bewijzen dat gevlinderde kip ook in andere delen van de wereld gegeten wordt, vind je hier een recept uit het Midden Oosten, geroosterde kip met citroen en sumak.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. mevr. van der Aa zegt

  Ik heb kipfilter gebakken, nu is zo droog, een schoenzool, krijg ik dat nog mals, of is het voor de vuilnisman?

  1. Redactie zegt

   Nee…. sorry, achteraf gaat dat niet meer lukken. Maar dat is wel doodzonde! Lees ons artikel over het voorbereiden van kipfilet eens. Hopelijk is de kipfilet de volgende keer dan wel lekker mals. https://lekkertafelen.nl/kookschool/kipfilet-bereiden/

 2. Frankensport zegt

  Hoe heet dat mexicaanse kookboek?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Helaas moeten we je het antwoord schuldig blijven. We gaan op zoek en als we het kunnen achterhalen laten we het hier weten.

 3. Alex zegt

  Wat een goed en duidelijk artikel Jook. Hier kunnen veel foodies nog iets van leren. Door je blije kip zo te bereiden blijft hij veel lekkerder.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer