Gezellig, met vijftien of twintig vrienden (met kinderen) barbecueën. Jij bent als bbq-liefhebber aangewezen om het vlees te grillen. ‘Vindt ie leuk, hij is gek op barbecueën’ . Niet dus. Niet als je voor twintig ongeduldige eters hamburgertjes staat te grillen, een uur of drie achter elkaar.
Gelukkig is er een oplossing voor de groeps-barbecue. Ik doe het nu al een tijdje zo en het werkt perfect. Het recept heet ‘Pulled Pork’. De truc zit hem erin dat je eigenlijk de bereiding al gedaan hebt. Niemand weet dat en men denkt dat je het in tien minuten van de barbecue hebt getoverd. Zelf ben je in een kwartiertje klaar voor al die gasten en je hebt rustig de tijd om een mooi stuk te garen zonder dat er iemand in je nek staat te hijgen. Heerlijk.
Voor dit recept neem je een varkensnek (procureur) van 2,5 kilo of, nog mooier, een Yorkshire White varkensschouder van 6 of 7 kilo. Vooraf lekker marineren of insmeren met een mooie rub. Vervolgens thuis garen, de dag voor je barbecue. Het duurt het wel even maar er is niemand die je opjaagt. Je kunt het natuurlijk op je barbecue doen, maar het kan ook in de oven. Ik zal eerlijk zijn; ik gaar het stuk meestal in de oven. Op 100 graden precies. En dan duurt het lang. Minimaal twee uur per kilo. Ik heb 18 uur gedaan over een varkensschouder van 7 kilo. Maar het wordt zo lekker dat het meer dan de moeite waard is. Het mooie is, in die 18 uur hoef je er echt niet naast te gaan staan. Kerntemperatuurmeter erin en zo nu en dan even checken. Uiteindelijk moet de kerntemperatuur de 90 graden bereiken, je moet op het eind de temperatuur in je oven verhogen tot 160 graden om voldoende kerntemperatuur te bereiken. 90 is hoog maar belangrijk om te doen. Op die temperatuur smelt zelfs het collageen en dan is het vlees zo mals en zacht als draadjesvlees. Daar lijkt het dus ook op. Ik noem het draadjesbig.
Het is zelfs zo zacht dat je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken, onweerstaanbaar lekker! Op de dag van je barbecue neem je het stuk mee in een braadslee en zet deze op je barbecue. Laat het vlees op temperatuur komen en trek het met twee vorken uit elkaar en serveren maar!
Geen gehaast en op het feest zelf snel klaar met schitterend vlees. Kun je er zelf ook eens van genieten.