Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hoe light is light?

0 421

Het Voedingscentrum maakt zich zorgen om de term light. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar weinig mensen weten wat de term light werkelijk inhoudt. Vandaar vandaag een kleine uitleg over de term light!

Klik op de afbeelding om de complete infografic van het Voedingscentrum te bekijken

Wat betekend light?

De term light mag op de verpakking staan als er óf 30% minder suikers, óf 30% minder vet, óf 30% minder calorieën in een product zitten.

Is light altijd gezonder?

De term light wil niet altijd zeggen dat het product veel gezonder is of dat het product veel minder calorieën levert dan de reguliere variant.

Neem bijvoorbeeld chips!

In light chips zit wel 30% minder vet, maar er zijn extra koolhydraten aan toegevoegd; vandaar dat er bijna geen calorieën minder in light chips zitten.

De light varianten van frisdranken zijn wel een betere keus voor mensen die op hun gewicht willen letten dan de reguliere frisdranken. Dit omdat light frisdranken bijna geen calorieën leveren.

Hoe kan je nu zien dat een light product echt minder calorieën levert dan het reguliere product?

Door simpel weg de beide varianten naast elkaar te leggen en de etiketten goed met elkaar te vergelijken.

Is light wel zo gezond voor kinderen?

Bij light producten, zoals frisdranken, worden veel suikers vervangen door zoetstoffen.  Deze zoetstoffen herken je aan de E nummers. Bij de zoetstof cyclamaat (E952) kunnen kinderen bij hoge inname de vastgestelde veilige grens wel overschrijven. Geef kinderen van 1 tot 4 jaar niet meer dan 2 glazen light frisdrank met de zoetstof cyclamaat per dag. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar niet meer dan 3 glazen light frisdrank met de zoetstof cyclamaat per dag.  Let op de zoetstof cyclamaat komt voor in: light dranken, bak producten en in fruit in blik! 

Mijn mening: frisdrank is een traktatie voor op een feestje. Liever dagelijks kiezen voor andere dranken zoals thee en water. Jong geleerd is immers oud gedaan!

Mag je de term light zomaar gebruiken?

De term light is een zogenoemde voedingsclaim en mag niet zomaar gebruikt worden. Daar zijn strenge regels voor.

Meer informatie over light en zoetstoffen vind je op de site van het Voedingscentrum!

www.voedingscentrum.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer