Hoe weet je of een ei vers is? De ei vers check! Het is belangrijk te weten hoe oud een ei is. Wanneer je eieren koopt staat er altijd een tenminste houdbaar tot datum (t.h.t.) op de eierdoos. Deze datum is volgens de Europees richtlijnen vastgesteld op 28 dagen. Maar dit betekent niet dat je een ei na die datum gelijk niet meer kunt eten. Hoe weet je of je de eieren daarna nog kan gebruiken? Bij verschillende ei bereidingen, zoals bijvoorbeeld gepocheerde eieren, is het erg belangrijk een heel vers ei te gebruiken. Als je gaat pocheren met eieren die niet vers zijn, loopt het eigeel veel makkelijker uit en mislukt je ei. Ook daarom is het belangrijk om zelf te kunnen controleren hoe vers een ei is. Er zijn verschillende manieren om te weten of je ei vers of oud is.
Hoe weet je of een ei vers is? De ei vers check!
Breken of schudden
- Schud het ei zachtjes heen en weer. Een ei wat niet meer vers is krimpt, waardoor het zal klotsen in zijn schil.
- Als je het ei breekt en het eiwit loopt door de dooier heen, dan weet je dat het ei oud is.
De drijfproef
De meest handige en bekende methode om te controleren of een ei vers is is echter de drijfproef.
Pak een kom en vul deze met water. Leg hier je ei in. Hoe ouder het ei is, hoe groter de luchtkamer in het ei. Hoe groter de luchtkamer in het ei, hoe meer het zal gaan drijven en hou ouder het ei is. Je kunt het volgende aanhouden:
- Wanneer het ei helemaal naar de bodem zakt en daar horizontaal blijft liggen is het kakelvers.
- Wanneer het ei naar de bodem zakt en lichtjes kantelt in schuine stand met de stompe kant iets naar boven, dan is het ei ongeveer 1 week oud.
- Wanneer het ei naar de bodem zakt en hier verticaal blijft hangen met de stompe kant naar boven dan is het ei 2 -3 weken oud.
- Wanneer het ei blijft drijven dan is het minimaal 6 weken oud en kun je het niet meer eten of verwerken in recepten.