• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Anna door Anna
in Kookschool, Saus
0
0
hollandaise saus

Hollandaise saus – De klassieke Hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze duidelijke foto-instructie lukt hij ook bij jou!

Wat is een hollandaise saus?

Een hollandaise saus is een zogenaamde eier- of botersaus en een saus die warm geserveerd wordt. Een saus gebaseerd op eierdooiers en geklaarde boter die samen au bain-marie worden geklopt tot een luchtige hollandaise saus. Dit klinkt misschien heel gek maar je kunt het vergelijken met een warme mayonaise. Een hollandaise saus vraagt even wat voorbereiding en is best even lastig om te maken, maar daarna heb je ook wat. Het is belangrijk dat je alle stappen nauwkeurig volgt. Enkele stappen kun je ook heel goed van tevoren doen, zoals het klaren van de boter en het maken van de castric. Een castric is een mengsel van water, azijn, peperkorrels, sjalot en een laurierblaadje wat je hebt ingekookt. Dit is de belangrijkste smaakmaker van de hollandaise saus.

botersauzen

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

Basisrecepten voor botersauzen. Een van de vele die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

Lekker bij:

Een hollandaise saus is een vrij veelzijdige saus die het meeste wordt geserveerd bij allerlei visgerechten zoals bijvoorbeeld zalm. Maar dat is nog niet alles. Hollandaisesaus is ook heerlijk bij witte asperges, bij het klassieke gerecht ‘eggs benedict’ en bij verschillende vleesgerechten zoals bijvoorbeeld kalfsvlees of varkenshaas. Hollandaise saus is een saus die uitermate geschikt is voor een wat uitgebreider diner voor een feestelijke gelegenheid.

Handig om te weten

Hollandaise saus is niet heel makkelijk te bewaren waardoor je hem het beste à la minute kunt maken. Als je de saus toch van tevoren wilt maken moet je deze afgedekt bewaren bij 40 graden. Tijdens het kloppen van de hollandaise saus mogen de eidooiers niet warmer worden dan 70 graden! Probeer dit goed in de gaten te houden met bijvoorbeeld een thermometer. Als de eidooiers namelijk warmer worden dan 70 graden dan beginnen ze te stollen en gaat je saus in de schift. De saus moet wel warm (au bain-marie) geklopt worden, zo binden de eidooiers zich aan de boter.

Let op: Voor onderstaand recept heb je geklarificeerde boter nodig.
boter klaren of geklaarde boter maken
Kookschool

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Zelf je boter klaren is veel makkelijker dan je denkt! Probeer het eens en je zal nooit meer een potje geklaarde boter kopen in de winkel.

Check het recept of lees de info

Hollandaise saus maken

Hollandaise saus 1
Stap 1: Zet het water en de azijn samen met het laurierblaadje, de gesnipperde sjalot en de gekneusde peperkorrels op het vuur en breng aan de kook.
Hollandaise saus 2
Stap 2: Laat inkoken tot er nog maar 1/3 van het vocht over is. Zeef dit en laat afkoelen. Dit is de castric.
Hollandaise saus 3
Stap 3: Zet een klein pannetje voor de helft gevuld met water op het vuur. Zorg dat het water net tegen de kook aan zit maar niet echt gaat koken. Plaats daarop een kommetje zodat je een au bain-marie krijgt. Doe in het kommetje de eidooiers en de afgekoelde castric. Voeg ook een snufje zout toe. Klop dit vervolgens met een garde door elkaar.
Hollandaise saus 4
Stap 4: Blijf constant kloppen en voeg ondertussen beetje bij beetje de geklaarde en vloeibare boter toe. Niet teveel in een keer want dan gaat het in de schift.
Hollandaise saus 5
Stap 5: Door steeds langzaam aan beetjes geklaarde boter toe te voegen en dit ondertussen zachtjes te verhitten gaan de boter en eieren binden en merk je dat er een lobbige saus ontstaat. Controleer met de thermometer af en toe dat de temperatuur van de saus niet boven de 70 graden uit komt. Wanneer de saus lekker lobbig is en alle boter is opgenomen is deze klaar. Wanneer de saus te dik dreigt te worden kun je deze wat dunner maken met een scheutje water. Voeg dit ook weer langzaam aan toe terwijl je blijft kloppen. Wanneer hij de juiste dikte heeft bereikt serveer je de hollandaise saus direct.
hollandaise saus
Een hollandaise saus is een vrij veelzijdige saus die het meeste wordt geserveerd bij allerlei visgerechten zoals bijvoorbeeld zalm. Maar dat is nog niet alles. Hollandaisesaus is ook heerlijk bij witte asperges, bij het klassieke gerecht ‘eggs benedict’ en bij verschillende vleesgerechten zoals bijvoorbeeld kalfsvlees of varkenshaas. Hollandaise saus is een saus die uitermate geschikt is voor een wat uitgebreider diner voor een feestelijke gelegenheid.
saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

Hollandaise saus

Porties: 250 ml. hollandaise saus ( 2 personen )
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Moeilijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 ml. water
  • 100 ml. azijn
  • 1 laurierblaadje
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 1 kleine fijngesnipperde sjalot
  • 3 eidooiers
  • 200 gram geklarificeerde boter ( zie recept )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de hollandaise saus:

Stap 1: Zet het water en de azijn samen met het laurierblaadje, de gesnipperde sjalot en de gekneusde peperkorrels op het vuur en breng aan de kook.

Stap 2: Laat inkoken tot er nog maar 1/3 van het vocht over is. Zeef dit en laat afkoelen. Dit is de castric.

Stap 3: Zet een klein pannetje voor de helft gevuld met water op het vuur. Zorg dat het water net tegen de kook aan zit maar niet echt gaat koken. Plaats daarop een kommetje zodat je een au bain-marie krijgt. Doe in het kommetje de eidooiers en de afgekoelde castric. Voeg ook een snufje zout toe. Klop dit vervolgens met een garde door elkaar.

Stap 4: Blijf constant kloppen en voeg ondertussen beetje bij beetje de geklaarde en vloeibare boter toe. Niet teveel in een keer want dan gaat het in de schift.

Stap 5: Door steeds langzaam aan beetjes geklaarde boter toe te voegen en dit ondertussen zachtjes te verhitten gaan de boter en eieren binden en merk je dat er een lobbige saus ontstaat. Controleer met de thermometer af en toe dat de temperatuur van de saus niet boven de 70 graden uit komt. Wanneer de saus lekker lobbig is en alle boter is opgenomen is deze klaar. Wanneer de saus te dik dreigt te worden kun je deze wat dunner maken met een scheutje water. Voeg dit ook weer langzaam aan toe terwijl je blijft kloppen. Wanneer hij de juiste dikte heeft bereikt serveer je de hollandaise saus direct.

Tags: EierenEieren sauzen
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen