Hollandaisesaus – De klassieke Hollandaisesaus is weer helemaal terug van weggeweest. Het is echter geen simpel sausje dat je zo even maakt. Laat je daar door niet afschrikken, want met de duidelijke foto-instructie lukt hij ook bij jou!
Wat is een Hollandaisesaus?
Een Hollandaisesaus is een zogenaamde eiersaus of botersaus. Een saus gebaseerd op eierdooiers en geklaarde boter die samen au bain-marie worden geklopt tot een luchtige Hollandaise saus. Het is een saus die warm geserveerd wordt. Dit klinkt misschien heel gek, maar je kunt het vergelijken met een warme mayonaise. Een Hollandaisesaus vraagt even wat voorbereiding en is best even lastig om te maken, maar daarna heb je ook wat. Het is wel belangrijk dat je alle stappen nauwkeurig volgt. Enkele stappen kun je ook heel goed van tevoren doen, zoals het klaren van de boter en het maken van de castric. Een castric is een mengsel van water, azijn, peperkorrels, sjalot en een laurierblaadje, dat je hebt ingekookt. Dit is de belangrijkste smaakmaker van de Hollandaisesaus.
Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)
Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer
Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren
Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.
Waar serveer je een Hollandaisesaus bij?
Een Hollandaisesaus is een vrij veelzijdige saus die het vaakst wordt geserveerd bij allerlei visgerechten, zoals zalm. Maar dat is nog niet alles. Hollandaisesaus is ook heerlijk bij witte asperges, bij het klassieke gerecht ‘Eggs Benedict’ en bij verschillende vleesgerechten, bijvoorbeeld kalfsvlees of varkenshaas. Hollandaisesaus is een saus die uitermate geschikt is voor een wat uitgebreider diner voor een feestelijke gelegenheid.
Handig om te weten
Hollandaisesaus is niet heel makkelijk te bewaren, waardoor je hem het beste à la minute kunt maken. Als je de saus toch van tevoren wilt maken, moet je ze afgedekt bewaren bij 40 graden. Tijdens het kloppen van de Hollandaisesaus mogen de eidooiers niet warmer worden dan 70 graden! Probeer dit goed in de gaten te houden met bijvoorbeeld een thermometer. Als de eidooiers namelijk warmer worden dan 70 graden dan beginnen ze te stollen en gaat de saus schiften. De saus moet wel warm (au bain-marie) geklopt worden, zo binden de eidooiers zich aan de boter.
Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
Zelf je boter klaren is veel makkelijker dan je denkt! Probeer het eens en je zal nooit meer een potje geklaarde boter kopen in de winkel.
Check het recept of lees de infoHollandaisesaus maken
Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)
Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer
Saus voor over de bloemkool; welke kies jij?
Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. Maar wat is eigenlijk de ultieme saus voor over de bloemkool? Lees het hier.
Hollandaisesaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 ml water
- 100 ml azijn
- 1 laurierblaadje
- 10 gekneusde peperkorrels
- 1 kleine fijngesnipperde sjalot
- 3 eidooiers
- 200 gram geklarificeerde boter (zie recept)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Hollandaisesaus:
Stap 1: Zet het water en de azijn samen met het laurierblaadje, de gesnipperde sjalot en de gekneusde peperkorrels op het vuur en breng aan de kook.
Stap 2: Laat inkoken tot er nog maar 1/3 van het vocht over is. Zeef dit en laat afkoelen. Dit is de castric.
Stap 3: Zet een klein pannetje voor de helft gevuld met water op het vuur. Zorg dat het water net tegen de kook aan zit, maar niet echt gaat koken. Plaats daarop een kommetje, zodat je een au bain-marie krijgt. Doe in het kommetje de eidooiers en de afgekoelde castric. Voeg ook een snufje zout toe. Klop dit vervolgens met een garde door elkaar.
Stap 4: Blijf constant kloppen en voeg ondertussen beetje bij beetje de geklaarde en vloeibare boter toe. Niet te veel in een keer, want dan gaat het schiften.
Stap 5: Door steeds langzaam aan beetjes geklaarde boter toe te voegen, en dit ondertussen zachtjes te verhitten, gaan de boter en eieren binden en merk je dat er een lobbige saus ontstaat. Controleer met de thermometer af en toe dat de temperatuur van de saus niet boven de 70 graden uit komt. Als de saus lekker lobbig is en alle boter is opgenomen, is ze klaar. Als de saus te dik dreigt te worden, kun je ze wat dunner maken met een scheutje water. Voeg dit ook weer langzaam aan toe terwijl je blijft kloppen. Als hij de juiste dikte heeft bereikt serveer je de Hollandaisesaus direct.
Tafel lekker !!