• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas – In Nederland worden veel soorten kaas gemaakt. In dit artikel lees je iets over Hollandse boerenkaas. Iedereen kent wel de termen als jong, belegen en oude kaas. Als je bij de kaasboer komt, dan zie je, naast de gewone fabriekskaas, ook Hollandse boerenkaas liggen. Wat is nu het verschil met de kazen uit de fabriek? Hoe wordt boerenkaas gemaakt? En vooral hoe zit het nu met de rijpingstijden en de smaak!

Hoe wordt Hollandse boerenkaas gemaakt?

Hollandse boerenkaas is een ambachtelijke kaas, die in Nederland, op de boerderij wordt gemaakt. Het is gewoon een Goudse kaas, maar er zijn wel verschillen en die lees je in dit artikel. Het maken van boerenkaas gebeurt handmatig. In tegenstelling tot de fabriekskaas, wordt de boerenkaas altijd van ongepasteuriseerde melk, ook wel rauwe melk genoemd, gemaakt. Die melk moet in Nederland zijn geproduceerd en worden verkregen op de dag van het kaas maken of de avond ervoor.

De melk wordt verwarmd tot 30 graden Celsius, daarna gaat er zuursel en stremsel bij om er een vaste stof van te maken. De vaste stof wordt de wrongel genoemd. Wrongel bestaat uit samenklonterende eiwitten. De wrongel wordt fijngesneden. Vervolgens wordt er een deel van de wei afgeschept. Wei is het vocht dat zich afscheid van de wrongel. Nadat de wei er is afgeschept wordt er heet water toegevoegd aan de wrongel en wordt dit langzaam opgewarmd tot 36 graden. Het mengsel wordt een half uur geroerd en daarna overgedaan in de kaasvormen. Als de kaas in wording is uitgelekt wordt er een kaasmerk aangebracht. Daarna wordt de kaas geperst.

Ongeveer 12 uur na het begin van het productieproces wordt de kaas gepekeld en met zout bestrooid. Nu begint het rijpingsproces. En hoelang dat duurt, is afhankelijk van of de kaas verkocht gaat worden als bijvoorbeeld jong, belegen of oude kaas et cetera…

Hollandse boerenkaas is een natuurproduct

Boerenkaas wordt op een ambachtelijke en traditionele manier gemaakt, op de boerderij en niet in een fabriek. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Doordat er verse, ongepasteuriseerde melk wordt gebruikt, verschilt het vetpercentage per kaas enigszins. Boerenkaas heeft altijd een unieke smaak. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de smaak van de kaas. De grondsoort waar het gras op groeit dat door de koeien wordt gegeten, het andere voer dat de koeien eten, maar ook het klimaat en het seizoen waarin de kaas gemaakt wordt, het heeft allemaal invloed op de smaak. Daarnaast wordt er aan fabriekskaas meer zout toegevoegd. Dit maakt het verschil met fabriekskaas. In het productieproces van fabriekskaas gebruikt men gepasteuriseerde melk en worden zaken als het vetpercentage gestandaardiseerd. Hierdoor wordt ook de smaak gestandaardiseerd en krijgt fabriekskaas dus nooit het unieke en originele karakter van een boerenkaas.

Boerenkazen met een smaakje

Er worden ook boerenkazen geproduceerd waaraan andere ingrediënten toegevoegd worden. Je kunt hierbij denken aan klassiekers als boerenkaas met komijn, en Friese nagelkaas, met komijn en kruidnagels. Maar er worden ook boerenkazen gemaakt met brandnetel, truffel of walnoten. En er zijn nog veel meer soorten.

Jong, belegen, oud … de rijpingstijden van Hollandse boerenkaas

Jonge kaas heeft ongeveer 4 weken gerijpt. De smaak van jonge kaas is mild, niet zo uitgesproken en de structuur zacht. Jonge kaas is lichtgeel van kleur. Als de kaas wat langer blijft liggen wordt het verkocht als jong belegen kaas. Jonge belegen kaas is ongeveer 8 weken oud. Kaas die 4 maanden heeft gerijpt noem je belegen kaas. Belegen kaas heeft duidelijk een drogere en hardere structuur dan jonge kaas en de smaak is intenser. Kaas mag pas verkocht worden als oude kaas als het ten minste 10 maanden heeft gerijpt. Als de kaas 12 maanden of langer rijpt, wordt er gesproken over overjarige kaas. De structuur van oude kaas is harder dan van belegen kaas, en na verloop van tijd zie je zoutkristallen ontstaan in de kaas. Overjarige kaas wordt moeilijk snijdbaar. De smaak van oude kaas is pittig.

Hollandse boerenkaas in de keuken

Behalve als beleg voor ons oer-Hollandse broodje kaas, voor de lunch of het ontbijt, kun je boerenkaas ook gebruiken in de keuken. Je kunt de heerlijkste gerechten maken met boerenkaas. Een pizza met oude, geraspte kaas bestrooid is erg lekker. En oude boerenkaas met komijn is heerlijk in een salade waar ook een fruitsoort als bijvoorbeeld aardbeien in verwerkt wordt. Maar met jonge boerenkaas en jong belegen zijn er ook mogelijkheden te over. Kaasfondue van Hollandse boerenkaas, kaassoep, verzin het maar, of gewoon in een tosti met ham! De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies een kaas die bij je gerecht past. Maar kies vooral de boerenkaas die jij het lekkerst vindt!

Nederlands boerenkaasplankje

Bij de borrel, of op het kaasplankje

Een stukje boerenkaas is heerlijk bij een glas wijn of een biertje. Maar ook een kaasplankje met boerenkaas is ongetwijfeld een succes. Kies soorten met verschillende rijpingstijden, en ook een of twee soorten waar een ingrediënt aan toegevoegd is. Lekker bij zo’n kaasplankje is een dip als appelstroop of kweeperengelei. Die zoete dips vormen zeker bij oudere en dus wat zoutere kazen een heerlijk smaakcontrast. Ook zoet fruit als druiven of vijgen, en wat noten zullen het goed doen bij een boeren kaasplankje.

Keurmerk voor boerenkaas

De bereiding van boerenkaas en het rijpingsproces worden regelmatig gecontroleerd. Echte boerenkaas heeft een KB-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de boerenkaas ook echt boerenkaas is en gemaakt volgens de richtlijnen die de stichting Kwaliteitszorg Boerderijproducten voorschrijft. Je kunt er dan zeker van zijn dat je kaas koopt die ook echt op een boerderij gemaakt is, en voldoet aan de hoogste eisen.

Goudse kaas

Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!

Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!

DeelPin8VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!