• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

0
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas – In Nederland worden veel soorten kaas gemaakt. In dit artikel lees je iets over Hollandse boerenkaas. Iedereen kent wel de termen als jong, belegen en oude kaas. Als je bij de kaasboer komt, dan zie je, naast de gewone fabriekskaas, ook Hollandse boerenkaas liggen. Wat is nu het verschil met de kazen uit de fabriek? Hoe wordt boerenkaas gemaakt? En vooral hoe zit het nu met de rijpingstijden en de smaak!

Hoe wordt Hollandse boerenkaas gemaakt?

Hollandse boerenkaas is een ambachtelijke kaas, die in Nederland, op de boerderij wordt gemaakt. Het is gewoon een Goudse kaas, maar er zijn wel verschillen en die lees je in dit artikel. Het maken van boerenkaas gebeurt handmatig. In tegenstelling tot de fabriekskaas, wordt de boerenkaas altijd van ongepasteuriseerde melk, ook wel rauwe melk genoemd, gemaakt. Die melk moet in Nederland zijn geproduceerd en worden verkregen op de dag van het kaas maken of de avond ervoor.

De melk wordt verwarmd tot 30 graden Celsius, daarna gaat er zuursel en stremsel bij om er een vaste stof van te maken. De vaste stof wordt de wrongel genoemd. Wrongel bestaat uit samenklonterende eiwitten. De wrongel wordt fijngesneden. Vervolgens wordt er een deel van de wei afgeschept. Wei is het vocht dat zich afscheid van de wrongel. Nadat de wei er is afgeschept wordt er heet water toegevoegd aan de wrongel en wordt dit langzaam opgewarmd tot 36 graden. Het mengsel wordt een half uur geroerd en daarna overgedaan in de kaasvormen. Als de kaas in wording is uitgelekt wordt er een kaasmerk aangebracht. Daarna wordt de kaas geperst.

Ongeveer 12 uur na het begin van het productieproces wordt de kaas gepekeld en met zout bestrooid. Nu begint het rijpingsproces. En hoelang dat duurt, is afhankelijk van of de kaas verkocht gaat worden als bijvoorbeeld jong, belegen of oude kaas et cetera…

Hollandse boerenkaas is een natuurproduct

Boerenkaas wordt op een ambachtelijke en traditionele manier gemaakt, op de boerderij en niet in een fabriek. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Doordat er verse, ongepasteuriseerde melk wordt gebruikt, verschilt het vetpercentage per kaas enigszins. Boerenkaas heeft altijd een unieke smaak. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de smaak van de kaas. De grondsoort waar het gras op groeit dat door de koeien wordt gegeten, het andere voer dat de koeien eten, maar ook het klimaat en het seizoen waarin de kaas gemaakt wordt, het heeft allemaal invloed op de smaak. Daarnaast wordt er aan fabriekskaas meer zout toegevoegd. Dit maakt het verschil met fabriekskaas. In het productieproces van fabriekskaas gebruikt men gepasteuriseerde melk en worden zaken als het vetpercentage gestandaardiseerd. Hierdoor wordt ook de smaak gestandaardiseerd en krijgt fabriekskaas dus nooit het unieke en originele karakter van een boerenkaas.

Boerenkazen met een smaakje

Er worden ook boerenkazen geproduceerd waaraan andere ingrediënten toegevoegd worden. Je kunt hierbij denken aan klassiekers als boerenkaas met komijn, en Friese nagelkaas, met komijn en kruidnagels. Maar er worden ook boerenkazen gemaakt met brandnetel, truffel of walnoten. En er zijn nog veel meer soorten.

Jong, belegen, oud … de rijpingstijden van Hollandse boerenkaas

Jonge kaas heeft ongeveer 4 weken gerijpt. De smaak van jonge kaas is mild, niet zo uitgesproken en de structuur zacht. Jonge kaas is lichtgeel van kleur. Als de kaas wat langer blijft liggen wordt het verkocht als jong belegen kaas. Jonge belegen kaas is ongeveer 8 weken oud. Kaas die 4 maanden heeft gerijpt noem je belegen kaas. Belegen kaas heeft duidelijk een drogere en hardere structuur dan jonge kaas en de smaak is intenser. Kaas mag pas verkocht worden als oude kaas als het ten minste 10 maanden heeft gerijpt. Als de kaas 12 maanden of langer rijpt, wordt er gesproken over overjarige kaas. De structuur van oude kaas is harder dan van belegen kaas, en na verloop van tijd zie je zoutkristallen ontstaan in de kaas. Overjarige kaas wordt moeilijk snijdbaar. De smaak van oude kaas is pittig.

Hollandse boerenkaas in de keuken

Behalve als beleg voor ons oer-Hollandse broodje kaas, voor de lunch of het ontbijt, kun je boerenkaas ook gebruiken in de keuken. Je kunt de heerlijkste gerechten maken met boerenkaas. Een pizza met oude, geraspte kaas bestrooid is erg lekker. En oude boerenkaas met komijn is heerlijk in een salade waar ook een fruitsoort als bijvoorbeeld aardbeien in verwerkt wordt. Maar met jonge boerenkaas en jong belegen zijn er ook mogelijkheden te over. Kaasfondue van Hollandse boerenkaas, kaassoep, verzin het maar, of gewoon in een tosti met ham! De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies een kaas die bij je gerecht past. Maar kies vooral de boerenkaas die jij het lekkerst vindt!

Nederlands boerenkaasplankje

Bij de borrel, of op het kaasplankje

Een stukje boerenkaas is heerlijk bij een glas wijn of een biertje. Maar ook een kaasplankje met boerenkaas is ongetwijfeld een succes. Kies soorten met verschillende rijpingstijden, en ook een of twee soorten waar een ingrediënt aan toegevoegd is. Lekker bij zo’n kaasplankje is een dip als appelstroop of kweeperengelei. Die zoete dips vormen zeker bij oudere en dus wat zoutere kazen een heerlijk smaakcontrast. Ook zoet fruit als druiven of vijgen, en wat noten zullen het goed doen bij een boeren kaasplankje.

Keurmerk voor boerenkaas

De bereiding van boerenkaas en het rijpingsproces worden regelmatig gecontroleerd. Echte boerenkaas heeft een KB-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de boerenkaas ook echt boerenkaas is en gemaakt volgens de richtlijnen die de stichting Kwaliteitszorg Boerderijproducten voorschrijft. Je kunt er dan zeker van zijn dat je kaas koopt die ook echt op een boerderij gemaakt is, en voldoet aan de hoogste eisen.

Goudse kaas

Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!

Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Carpaccio van rosbief

    Carpaccio van rosbief met verse geitenkaas en rucola

  • Broodje rosbief met verse geitenkaas

    Broodje rosbief met verse geitenkaas; dat is lekker lunchen

  • Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas

    Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas van de Molkerij

  • Kaaskroket met Ossekop

    Kaaskroket met Ossekop; een zachte Nederlandse kaas (uit Oss)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.