• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas – In Nederland worden veel soorten kaas gemaakt. In dit artikel vertellen we je iets over Hollandse boerenkaas. We kennen allemaal wel de termen als jong, belegen en oude kaas. Als je bij de kaasboer komt, dan zie je, naast de gewone fabriekskaas, ook Hollandse boerenkaas liggen. Wat is nou het verschil met de kazen uit de fabriek? Hoe wordt boerenkaas gemaakt? En vooral hoe zit het nou met de rijpingstijden en de smaak!

Hoe wordt Hollandse boerenkaas gemaakt?

Hollandse boerenkaas is een ambachtelijke kaas, die in Nederland, op de boerderij wordt gemaakt. Het maken van deze kazen gebeurt handmatig. In tegenstelling tot de fabriekskaas, wordt de boerenkaas altijd van ongepasteuriseerde melk, ook wel rauwe melk genoemd, gemaakt. Deze melk moet in Nederland zijn geproduceerd en wordt verkregen op de dag van het kaas maken of de avond ervoor. De melk wordt verwarmd tot 30 graden Celsius, daarna gaat er zuursel en stremsel bij om er een vaste stof van te maken. De vaste stof wordt de wrongel genoemd. Wrongel bestaat uit samenklonterende eiwitten. De wrongel wordt fijngesneden. Vervolgens wordt er een deel van de wei afgeschept. Wei is het vocht dat zich afscheid van de wrongel. Nadat de wei er is afgeschept wordt er heet water toegevoegd aan de wrongel en wordt deze langzaam opgewarmd tot 36 graden. Dit mengsel wordt een half uur geroerd en daarna overgedaan in de kaasvormen. Als de kaas in wording is uitgelekt wordt er een kaasmerk aangebracht. Daarna wordt de kaas geperst. Ongeveer 12 uur na het begin van het productieproces wordt de kaas gepekeld en met zout bestrooid. Nu begint het rijpingsproces. En hoelang dat duurt, is afhankelijk van of de kaas verkocht gaat worden als bijvoorbeeld jong, belegen of oude kaas et cetera…

Hollandse boerenkaas is een natuurproduct

Boerenkaas wordt op een ambachtelijke en traditionele manier gemaakt, op de boerderij en niet in een fabriek. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Doordat er verse, ongepasteuriseerde melk wordt gebruikt, verschilt het vetpercentage per kaas enigszins. Boerenkaas heeft altijd een unieke smaak. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de smaak van de kaas. De grondsoort waar het gras op groeit dat door de koeien wordt gegeten, het andere voer dat de koeien eten, maar ook het klimaat en het seizoen waarin de kaas gemaakt wordt, het heeft allemaal invloed op de smaak. Daarnaast wordt er aan fabriekskaas meer zout toegevoegd. Dit maakt het verschil met fabriekskaas. In het productieproces van fabriekskaas gebruikt men gepasteuriseerde melk en worden zaken als het vetpercentage gestandaardiseerd. Hierdoor wordt ook de smaak gestandaardiseerd en krijgt fabriekskaas dus nooit het unieke en originele karakter van een boerenkaas.

Boerenkazen met een smaakje

Er worden ook boerenkazen geproduceerd waaraan andere ingrediënten toegevoegd worden. Je kunt hierbij denken aan klassiekers als boerenkaas met komijn, en Friese nagelkaas, met komijn en kruidnagels. Maar er worden ook boerenkazen gemaakt met brandnetel, truffel of walnoten. En er zijn nog veel meer soorten.

Jong, belegen, oud… de rijpingstijden van Hollandse boerenkaas

Jonge kaas heeft ongeveer 4 weken gerijpt. De smaak van jonge kaas is mild, niet zo uitgesproken en de structuur zacht. Jonge kaas is lichtgeel van kleur. Als de kaas wat langer blijft liggen wordt het verkocht als jong belegen kaas. Jonge belegen kaas is ongeveer 8 weken oud. Kaas die 4 maanden heeft gerijpt noemen we belegen kaas. Belegen kaas heeft duidelijk een drogere en hardere structuur dan jonge kaas en de smaak is intenser. Kaas mag pas verkocht worden als oude kaas als het tenminste 10 maanden heeft gerijpt. Als de kaas 12 maanden of langer rijpt, wordt er gesproken over overjarige kaas. De structuur van oude kaas is harder dan van belegen kaas, en na verloop van tijd zie je zoutkristallen ontstaan in de kaas. Overjarige kaas wordt moeilijk snijdbaar. De smaak van oude kaas is pittig.

Hollandse boerenkaas in de keuken

Behalve als beleg voor ons oer-Hollandse broodje kaas, voor de lunch of het ontbijt, kun je boerenkaas ook gebruiken in de keuken. Je kunt de heerlijkste gerechten maken met boerenkaas. Een pizza met oude, geraspte kaas bestrooid is erg lekker. En oude boerenkaas met komijn is heerlijk in een salade waar ook een fruitsoort als bijvoorbeeld aardbeien in verwerkt wordt. Maar met jonge boerenkaas en jong belegen zijn er ook mogelijkheden te over. Kaasfondue van Hollandse boerenkaas, kaassoep, verzin het maar, of gewoon in een tosti met ham! De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies een kaas die bij je gerecht past. Maar kies vooral de boerenkaas die jij het lekkerst vindt!

Nederlands boerenkaasplankje

Bij de borrel, of op het kaasplankje

Een stukje boerenkaas is heerlijk bij een glas wijn of een biertje. Maar ook een kaasplankje met boerenkaas is ongetwijfeld een succes. Kies soorten met verschillende rijpingstijden, en ook een of twee soorten waar een ingrediënt aan toegevoegd is. Lekker bij zo’n kaasplankje is een dip als appelstroop of kweeperengelei. Deze zoete dips vormen zeker bij oudere en dus wat zoutere kazen een heerlijk smaakcontrast. Ook zoet fruit als druiven of vijgen, en wat noten zullen het goed doen bij een boeren kaasplankje.

Keurmerk voor boerenkaas

De bereiding van boerenkaas en het rijpingsproces worden regelmatig gecontroleerd. Echte boerenkaas heeft een KB-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de boerenkaas ook echt boerenkaas is en gemaakt volgens de richtlijnen die de stichting Kwaliteitszorg Boerderijproducten voorschrijft. Je kunt er dan zeker van zijn dat je kaas koopt die ook echt op een boerderij gemaakt is, en voldoet aan de hoogste eisen.

Tags: Kaas - Nederlandse kaas
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen