Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Iers rundvlees: Stoven in de herfst en toch de zomer proeven

Ierse koeien eten gras. Veel gras! Dat maakt Iers rundvlees bijzonder en erg geschikt voor stoofschotels. Kies je dan voor sucadelappen of voor runderlappen? We geven tips om je stoofschotel een succes te maken. (sponsored)

2 1.327

Iers rundvlees: Stoven in de herfst en toch de zomer proeven – Stoven is nostalgie. In een tijd van snelle maaltijden en panklare happen hebben we nauwelijks de tijd om zo’n heerlijk geurend pruttelpotje te bereiden. Toch zijn we eigenlijk allemaal fan van slowcooking. Echt iedereen, met uitzondering van vegetariërs, wordt blij van een bord hachee, een boeuf bourguignon of één van de vele andere stoofschotels. Menigeen zet dan ook regelmatig (in het weekend) een stoofgerecht op tafel. En als je het dan doet…… doe je het natuurlijk goed. Toch?

Vleeskeuze

Het resultaat van je stoofgerecht staat of valt met de keuze van je vlees. Wij adviseren altijd al om naar een goede slager te gaan. Het is zo zonde als je stoofgerecht uren heeft staan pruttelen en je vervolgens aan tafel taai vlees op je bord hebt. Laat je daarom altijd adviseren. Misschien mogen wij alvast een voorzetje geven. Probeer eens Iers rundvlees. De koeien in Ierland lopen namelijk veel langer buiten. Het Ierse landschap bestaat voor een enorm deel uit gras. Daar zijn de Ierse boeren trots op en de koeien blijven zolang buiten als het weer dat toelaat. Door het Ierse klimaat is het gras ook van zeer goede kwaliteit. Dit proef je dan ook echt terug in het vlees. De kenner ziet het zelfs terug in de kleur van Irish beef. Dit vlees kun je ook in de supermarkt vinden. Let er dan op dat er op het etiket staat dat het vlees uit Ierland komt.

riblappen of sucadelappen


Sucadelappen of Riblappen

Stoven doe je met sucadelappen of riblappen. Door de malsheid van het Ierse rundvlees kun je echt in 3 a 4 uur een stoofpot serveren. Doe dit natuurlijk altijd op een zo laag mogelijke temperatuur. Je zult echt merken dat dit vlees sneller gaar is. Of je dan kiest voor sucadelappen of riblappen is helemaal aan jezelf. Sucadelappen zijn wat ruwer van structuur en in het midden van een sucadelap zit een zeentje waar men vaak wat bang voor is. Niet doen, want het geeft echt meer smaak. De keuze is echt helemaal aan jezelf. Er zijn evenveel fans voor sucadelappen als voor riblappen.

Gouden tips bij het stoven

 1. Koop goed en diervriendelijk vlees. (Iers rundvlees)
 2. Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is
 3. Braad altijd je vlees eerst even kort aan in een hete pan.
 4. Neem de tijd (je hoeft er niet bij te blijven)
 5. Gebruik in de saus volop groenten, kruiden en specerijen naar eigen smaak maar hou het in balans. Proeven dus. Gebruik je bouillon in de saus? Neem dan bij voorkeur een echte, huisgemaakte bouillon.
 6. Stoven kan prima in de oven. Hier kun je de temperatuur heel goed in balans houden, maar let wel op…. je mist vaak wat binding in de saus. In de pan op het vuur kan de schotel z’n vocht beter kwijt waardoor de saus grotendeels uit zichzelf al in zal dikken.
 7. Koop een goed boek en een lekker flesje wijn. Terwijl de stoofschotel zijn geuren afgeeft in de keuken heb jij alle tijd om even te relaxen.

Wij gingen aan de slag met Iers rundvlees. Heel binnenkort treft u hier het recept met instructievideo op Lekker Tafelen.

Caroussel_Stoofgeheimen

Voor de publicatie van dit artikel heeft Lekker Tafelen een vergoeding ontvangen

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Herman zegt

  Waarom reclame maken voor Iers rundvlees als er in Ned. ook prachtige diervriendelijke bedrijven zijn die (h)eerlijk rundvlees verkopen.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Tja…. misschien is het tijd voor de sector om echt transparant te worden Herman. We lopen binnen de sector regelmatig tegen muren aan. Ieder verhaal is weer anders. Wat verwachten we dan van de consument die gewoon wil kunnen vertrouwen op wat hem of haar voorgeschoteld wordt.

   P.S. Ik neem zsm contact met je op.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer