De jacht … op een eerlijk stukje vlees – Op ontdekkingstocht met de poelier – Een uitnodiging om in Duitsland mee te mogen gaan jagen op everzwijnen in Nieder-Saxen, sla je als Lekker Tafelaar niet af. Graag introduceren we jullie in de bijzondere wereld van de jacht. Waarom? Omdat wij van mening zijn dat een écht eerlijk stukje vlees een stuk wildvlees is.
Wild kan ook schade veroorzaken
Jagen is veel meer dan schieten op een paar beestjes. Jagen gebeurt al eeuwen in landelijke gebieden en is inmiddels ook noodzakelijk om de wildstand in evenwicht te houden. Het meeste wild heeft geen natuurlijke vijanden. Als je er niet op jaagt, dan komt er steeds meer van. Is dat erg, zul je denken? Nou, op een gegeven moment wordt het lastig. Wild gaat namelijk aan de wandel en op zoek naar voedsel. Zo wroet wild de velden om van de boeren wanneer ze niet genoeg voedsel hebben. Of ze komen ’s nachts bij de mensen thuis. Ze trekken zó je tuinhek om en vernielen van alles op zoek naar eten. Aan de wandel betekent ook: de weg oversteken. Wist je dat er jaarlijks duizenden verkeersongevallen zijn met wild-aanrijdingen? Waarbij ook altijd een aantal dodelijke slachtoffers vallen (en dan heb ik het niet over het dier)? Of de bossen worden kaalgevreten. Zo lusten hongerige herten heel graag stukjes bast van de jonge bomen en dennenbomen. Deze bomen gaan dan dood.
De bosbeheerder legt uit waarom er wordt geschoten op wild
De bosbeheerder ziet er niet alleen op toe dat het bos mooi blijft, hij ziet er ook op toe hoeveel wild er jaarlijks geschoten kan worden – of niet. Wanneer er teveel wild in een bepaald gebied komt, krijg je overlast. Het mooiste zou zijn als de natuur zichzelf in stand kon houden. Maar vanwege het al eeuwen ingrijpen van de mens in de natuur, is het natuurlijk evenwicht verstoord geraakt. Om in de gaten te houden of het wildbestand toe- of afneemt, organiseert hij viermaal per jaar tellingen. Wild manifesteert zich ’s nachts op de velden. De hele nacht door gaat men met schijnwerpers de velden door en telt alles wat ze tegenkomen. Dat geeft een goede indicatie. Neemt het bestand toe, dan mag er meer worden gejaagd. Neemt het af, dan wordt het minder of tijdelijk gestopt. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de paar- en broedtijd van de dieren. Zwangere vrouwtjes en moeders met kleintjes mogen in principe niet worden geschoten. Een uitzondering zijn de exoten, die eigenlijk niet thuis horen in het gebied. De wolf is bijvoorbeeld zo’n exoot. Die hoort thuis in de Poolse bossen, tegen Rusland aan, maar is zich inmiddels sterk aan het verspreiden in Duitsland.
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Kruidenboter maken; zo zet je echt smaak en trots op tafel
Zelf kruidenboter maken is zo veel lekkerder. Recept suggesties voor onder andere truffelboter, citroen-tijm boter en nog veel meer.
Trifle van yoghurt met sinaasappel en banaan
Luxe maar toch heel eenvoudig. Een trifle van yoghurt met sinaasappel en banaan smaakt naar meer en is de favoriet op een ontbijtbuffet.
Visnuggets voor op de borrelplank
Van verse witvis, en andere zorgvuldig gekozen ingrediënten maak jij de lekkerste visnuggets die je ooit hebt geproefd.
Niet alleen schieten
De bosbeheerder zorgt er niet alleen van dat het wild geschoten wordt, hij zorgt ook voor het wild. Dat lijkt tegenstrijdig, maar het is niet de bedoeling dat het wild in de winter omkomt van gebrek aan eten. Daarom plant de bosbeheerder bijvoorbeeld boomgaarden speciaal voor het wild. De appels pruimen en peren die hier vanaf vallen, blijven de hele winter liggen op de grond en dienen als voedsel voor hongerige dieren. Liever het overschot afschieten, dan alle dieren te veel honger te laten lijden. Bovendien wordt het geschoten wild ook zo mogelijk opgegeten.
Om er zeker voor te zijn, dat een geschoten dier ook geschikt is voor consumptie, wordt meteen een bloedmonster genomen en het vlees gekeurd. Je kunt het zielig vinden, maar deze dieren die worden geschoten, hebben in elk geval tot aan hun dood een goed en gezond leven gehad. En dat proef je terug in het dier. Want écht wild (niet het ‘wild’ dat gewoon op een boerderij wordt gehouden), heeft heerlijk mals vlees.
De jacht
Jagen kun je op verschillende manieren.
- Je kunt op een hoogzit gaan zitten of langs het water staan en wachten tot er een dier voorbij komt. Dat kun je het beste rond schemertijd (’s ochtends of ’s avonds) of zelfs ‘s nachts doen. ’s Nachts heb je wel een nachtkijker nodig, of een heldere, vrij volle maan. Overdag zijn de dieren namelijk schuchterder.
- Je hebt een druk jacht: je gaat lopen met een geweer en ‘drukt’ het wild voor je uit. Deze soort jacht wordt vooral gebruikt voor hazen en fazanten.
- Tenslotte heb je een drijfjacht. Tijdens deze vorm van jacht heb je drijvers en jagers. De drijvers gaan de bossen in, vergezeld van honden, en zij drijven het wild op. De jagers zitten verschanst op aanzitbokken, houten verhogingen die overal in het bos op strategische plekken worden neergezet. Lees hier hoe de drijfjacht op everzwijnen verloopt
Je hebt jagers en jagers
Het probleem van hoe er over de jacht wordt gedacht, komt, volgens de jagers die ik sprak, door de sensatie-jagers, die alleen maar jagen voor de kick. Zij laten bijvoorbeeld ook tam ‘wild’ uitzetten om er op te schieten. Zij verpesten het imago van de echte jagers. Jagen is een way of life, die vergezeld gaat van liefde en vooral ook respect voor natuur en dier. ‘Begin maar eerst met het trainen van een hond, voordat je gaat leren schieten’, was het advies van de vader van een van de jagers die ik sprak. ‘Laat bij twijfel het dier lopen en schiet alleen als je het in één mooi schot dood krijgt’ en: ‘het is geen trofee, maar het is voedsel waarvoor een dier het leven heeft gelaten. Behandel het dan ook met respect’. Op deze manier is jagen volgens mij de eerlijkste manier om aan een stuk vlees te komen. Ik hoop dat jullie na het lezen van dit artikel dezelfde mening zijn toegedaan
Dit avontuur heb ik kunnen meemaken, dankzij de gastvrije uitnodiging van Clemens van Valderen, eigenaar van Brama Poelier in Wassenaar. Hier is het wild écht wild en door hem zelf of één van zijn collega-jagers geschoten.
Heo komt het dat me geschoten wild (vlees met stronterin) nog steeds mag vekopen en zelfs in een restaurant mag eten? Waar zijn de anders zo strenge hygine-normen voor vlees? Kan het nog wansmakelijker? “Vlees met ingeschoten mest en stront erin van geschoten wild? Kan het nog viezer? Een dat wordt toegelaten..¨. als men weet welke walgelijke stank er uit gaat van een met hagel doodgeschoten wilde eend of gans??? Stront van een haas in het vlees… stront van wilde konijnen in het vlees… en het eten ervan door mensen laat men nog steeds toe! Hoe is dat mogelijk? En: van een snip is het klaarmaken van uitwerpselen een “delicatiesse”! Geen gezwam: kijk en vindt dat in oude kookboeken.iet in recente want in Vlaanderen is dit “verboden wild” geworden… Rotzooi… en dat eten de jagers op!
2019! 201! 2019! Waarom laat men in België de verkoop toe van vlees met ingeschoten stront, poep of mest? (cfr. met hagel doodgeschoten dieren). Anderzijds is men qua hygiëne in ons landje uitermate streng … doch als het jachtwild betreft lijken alle ongezonde wansmakelijkheden toegelaten… wat is de sofistische uitleg voor dit wansmakelijk gebeuren? Kan dit zomaar legaal gebeuren? Wie is er verantwoordelijk als mensen ziek worden na het met stront bezoedelde jachtvlees? Tot wie moet men zich in geval van ziekte..; of het vaststellen ven “stront in het jachtvlees” zich wenden om de verkoop ervan te verbieden? Kan toch onmogelijk gezonde voeding zijn? Voedselinspectie bemannen met vakbekwame mensen..; niet met incompetente vrienden die de controles teg”n betaling “mogen doen??
We vinden vooral je naam heel toepasselijk Martin de Wilde ??
En wat de rest betreft moet je je misschien even beter verdiepen in het onderwerp.