Kalfsbouillon – Kalfsbouillon is een lekkere basis voor een fijne kalfssoep. Daarnaast kun je het gebruiken als toevoeging in een allerlei andere gerechten. Als basis voor talloze andere soepen, bij het maken van gerechten als risotto, en natuurlijk als basis voor sauzen. De kalfsbouillon, waarvan je het recept hieronder vindt, is een krachtige en geurige bouillon van kalfsvlees. En een goede bouillon, die trek je natuurlijk zelf! Het trekken van een bouillon heeft een paar uurtjes nodig, maar dan heb je ook wat!
Waarom zou je zelf bouillon trekken?
Dat is een leuke vraag. Want waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Want je kunt natuurlijk heel makkelijk in de supermarkt een paar potten kalfsbouillon kopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tijd die het kost om zelf bouillon te maken. Maar toch zijn er heel veel reden om zelf bouillon te trekken. Om te beginnen is een bouillon gemaakt van verse ingrediënten veel smakelijker dan bouillon uit een potje. Je kiest tenslotte die ingrediënten zelf uit en je kunt zo dus een bouillon trekken die voldoet aan jouw eigen smaakwensen. Daarnaast bepaal je zelf de hoeveelheid zout die je toevoegt, terwijl in fabrieksbouillon vaak voor het groot gedeelte bestaan uit zout, gist, smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Dat is al reden genoeg om het zelf te doen. De tijd die het je kost, betaalt zich ruimschoots terug door het resultaat van de kalfsbouillon. Je hoeft trouwens ook niet naast de pan te blijven staan. Je kunt terwijl de bouillon op staat gewoon iets anders doen.
Botten en vlees voor kalfsbouillon
Bij sommige slagers kun je kalfsbotten kopen. Als je hieraan kunt komen is dat een goede en goedkopere optie. Voeg er wat kalfsstoofvlees aan toe en je hebt een prima basis voor een fijne kalfsbouillon. Als je niet aan losse botten kunt komen, dan kun je kalfsschenkels gebruiken. Daar zit ook vlees aan. Vraag de slager om advies. Het vlees dat je na het trekken van de bouillon overhoudt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld een kalfsragout of kalfskroketten mee te maken.
Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?
In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!
Kalfsbouillon
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 kilo kalfsbotten, schenkels, vlees
- 200 gram ui, grof gesneden
- 200 gram winterpeen, geschrapt en in schijfjes
- 200 gram bleekselderij, in stukjes
- een paar takjes peterselie
- een paar takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels peperkorrels
- 3 stukjes foelie
- 3 liter koud water
- zout (indien gewenst)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kalfsbouillon:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de kalfsschenkels of botten en het vlees voor de kalfsbouillon in een braadslee en rooster dit een half uurtje. Lichtbruin geroosterd is goed.
Leg de kalfsschenkels en het vlees in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de prei, de winterpeen, de peperkorrels, de peterselie, de laurier, de tijm, en de foelie toe. Schenk het koude water in de pan, voeg eventueel wat zout toe en breng het geheel tegen de kook aan. Leg geen deksel op de pan. Zodra het water wil gaan koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de botten, het vlees en de groente zeker 3,5 uur trekken om een krachtige, geurige kalfsbouillon te krijgen. Langer dan 3,5 uur mag ook.
Haal na het trekken van de bouillon het vlees uit de pan. Het overgebleven kalfsvlees kun je gebruiken als vulling in soep, of bijvoorbeeld om kroketten, bitterballen of ragout van te maken. De botten gooi je weg.
Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak die er in zat afgegeven.
Doe de kalfsbouillon terug in de pan en verwerk die tot een heerlijke (kalfs)soep of gebruik hem in een ander gerecht, bijvoorbeeld als basis voor een saus of voor het klaarmaken van risotto.
Tafel lekker !!