Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

De lekkerste bouillon maak je zelf!

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
Kalfsbouillon

Zelf kalfsbouillon maken lijkt misschien een klus, maar het is vooral een kwestie van geduld. En dat betaalt zich dubbel en dwars terug. Want waar potjes bouillon vaak vol zitten met zout, gistextract en conserveermiddelen, trek jij met dit recept een pure bouillon van alleen verse ingrediënten. Je weet precies wat erin gaat, en je proeft het verschil.

Met een paar kalfsbotten en wat eenvoudig snijwerk zet je een pan op het vuur die urenlang mag trekken. Je hoeft er niet eens bij te blijven: laat de tijd z’n werk doen terwijl jij wat anders doet. Het roosteren van de botten in de oven geeft extra diepgang aan de smaak – een eenvoudige stap met groots resultaat. En alles wat je verder nodig hebt – ui, wortel, bleekselderij, prei, kruiden – haal je gewoon vers bij de groenteboer of supermarkt.

Vraag je slager naar kalfsbotten of kalfsschenkels; dat is vaak goedkoper dan je denkt. En gooi het vlees na het trekken niet weg: daar maak je makkelijk een ragout of kroketten van. De bouillon zelf kun je invriezen in porties, zodat je altijd een krachtige basis bij de hand hebt voor soep, saus of risotto.

Serveer ‘m eens helder als consommé, met een paar soepgroenten en een beetje gekookt kalfsvlees – een klassieker die het altijd goed doet aan tafel.

Kalfsvlees

Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?

In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!

Kalfsbouillon

Porties: Ongeveer 1,5 liter
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1,5 kilo kalfsbotten, schenkels, vlees
  • 200 gram ui, grof gesneden
  • 200 gram winterpeen, geschrapt en in schijfjes
  • 200 gram prei
  • 200 gram bleekselderij, in stukjes
  • een paar takjes peterselie
  • een paar takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels peperkorrels
  • 3 stukjes foelie
  • 3 liter koud water
  • zout (indien gewenst)

Bereidingswijze van dit recept

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de kalfsschenkels of botten en het vlees voor de kalfsbouillon in een braadslee en rooster dit een half uurtje. Lichtbruin geroosterd is goed.

Leg de kalfsschenkels en het vlees in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de prei, de winterpeen, de peperkorrels, de peterselie, de laurier, de tijm, en de foelie toe. Schenk het koude water in de pan, voeg eventueel wat zout toe en breng het geheel tegen de kook aan. Leg geen deksel op de pan. Zodra het water wil gaan koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de botten, het vlees en de groente zeker 3,5 uur trekken om een krachtige, geurige kalfsbouillon te krijgen. Langer dan 3,5 uur mag ook.

Haal na het trekken van de bouillon het vlees uit de pan. Het overgebleven kalfsvlees kun je gebruiken als vulling in soep, of bijvoorbeeld om kroketten, bitterballen of ragout van te maken. De botten gooi je weg.

Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak die er in zat afgegeven.

Doe de kalfsbouillon terug in de pan en verwerk die tot een heerlijke (kalfs)soep of gebruik hem in een ander gerecht, bijvoorbeeld als basis voor een saus of voor het klaarmaken van risotto.

Tafel lekker !!

Tags: BouillonVlees
DeelPin21TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!