• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Kalfszwezerik zelf klaarmaken

Redactie door Redactie
in Kookschool
1
0
gebakken kalfszwezerik

Kalfszwezerik, een heuse delicatesse nu ook thuis klaar te maken – Kalfszwezerik: de kans is groot dat je dit stuk vlees nog nooit hebt gegeten, of alleen hebt gehad in een goed restaurant. Het is een heuse delicatesse, en terecht. Voor mensen die het niet zo hebben op orgaanvlees, is het een goede introductie, want de smaak is zacht en het vlees zelf ook.

Wat is kalfszwezerik eigenlijk?

Zwezerik is een orgaan, dat zorgt voor de groei bij jonge dieren. Zodra ze de volwassen leeftijd bereiken, is het orgaan volledig verschrompeld en dus niet meer te eten. Een kalf heeft zelfs twee zwezeriken: een halszwezerik en een hartzwezerik. Ze zitten een beetje vast tegen de luchtpijp aan en hebben een bleke kleur en een zachte structuur. het vlees van de hartzwezerik is van mooiere kwaliteit dan de halszwezerik. Slagerij Spoelder verkoopt prachtige hartzwezerik. Een goede zwezerik ziet er dus blank uit, is nauwelijks bloeddoorlopen en heeft een glanzend vliesje eromheen zitten, dat stevig en soepel aanvoelt. De ene kant is wat gladder, de andere kant wat bobbeliger en er zitten kleine vetstukken tussen, die je gemakkelijk kunt verwijderen.

Het vlees, eenmaal bereid, is heel zacht en botermals.

Hoe maak je kalfszwezerik klaar?

Traditioneel werd zwezerik vooral gekookt, maar tegenwoordig wordt de zwezerik meestal eerst gepocheerd, dan in kleine plakjes gesneden en met bloem in een royale hoeveelheid boter krokant gebakken. Het contrast tussen het knapperige korstje en de zachte onderliggende structuur, maakt het tot een sensationele ‘mondbeleving’.

Kalfsvlees

Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?

In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!

Kalfszwezerik zelf klaarmaken

gepocheerde kalfszwezerikNodig voor 4 personen:

  • +/- 400 gr. kalfszwezerik
  • 2 laurierblaadjes
  • een paar peperkorrels
  • citroenschilletje
  • Een paar peterseliestengels
  • zout
  • peper
  • 4 à 5 el. bloem
  • 50 gr. boter

Eerst moet je de kalfszwezerik 3 uur in een bak met koud water leggen – in de ijskast – zodat het eventuele achtergebleven bloed eruit kan komen. Nu gebied de eerlijkheid mij te zeggen, dat het vlees van Spoelder zó mooi was, dat er eigenlijk nagenoeg geen bloed uit kwam, dus het had eigenlijk niet gehoeven. Maar goed, voor de zekerheid toch maar doen.

Vervolgens kun je het dunne vlies met je vingers eraf trekken, maar als dat niet lukt, kun je wachten totdat je de volgende fase achter de rug hebt: het pocheren. In mijn geval ging het vlies er mooi af voor het pocheren.

Zet een pan op met royaal water, voeg naar smaak laurierblaadjes, peperkorrels, een citroenschilletje, wat zou en wat peterseliesteeltjes toe. Breng het water aan de kook en leg de zwezerik(ken) er in. Zodra het water weer kookt, zachtjes 5 minuten pocheren.

Schep de zwezerik uit het water met een schuimspaan en laat het even afkoelen. Verwijder nu eventueel het vlies en snijd de zwezerik in plakjes van ongeveer anderhalve cm. dik. Bestrooi royaal met bloem en bak de plakken nu in een goede koekenpan, waarin je een flinke klont boter hebt gesmolten. Keer de zwezerik niet te vaak! Laat de zwezerik een paar minuten op een middelzacht vuurtje krokant worden, bestrooi met peper en zout en keer dan om. Laat weer een paar minuten bakken, totdat ook de andere kant een mooi korstje heeft. Dien op, als je helemaal luxe wilt doen, met een exquise saus van morieljes.

 

Tags: Vlees
DeelPin50VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

De perfecte ovenschotel; Zo bouw je die op
Kookschool

Zo bouw je de perfecte ovenschotel op: praktische tips en slimme lagen

steak op de barbecue
Kookschool

Steak op de barbecue? Welke steak kies jij?

sla wassen
Kookschool

Sla wassen: verse kroppen gebruiken in plaats van zakjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!