• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, december 9, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Je kunt karbonade bakken maar ook stoven of er reepjes van snijden

door Connie Derks
in Kookschool
0
7
karbonade bakken

Karbonade bakken – De karbonade is een populair stukje vlees. Toch verdient ook dit stukje vlees nog wel wat uitleg. Want heb je nu een hals/schouderkarbonade of een rib/haaskarbonade. Het maakt best wat uit voor de manier waarop je dit stukje vlees gaat bereiden. Ook zijn er verschillende bereidingswijzen. Je kunt karbonade bakken, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook stoven. En heb je wel eens stilgestaan bij de mogelijkheid om het te gebruiken als reepjesvlees? Oké, laten we eens kijken wat de karbonade precies is en wat je ermee kunt. Mogen we je uitdagen?

Magere karbonade bakken, vette karbonade stoven

Je slager heeft verschillende soorten karbonades in zijn vitrine liggen. Zo heb je de halskarbonade die ook wel schouderkarbonade genoemd wordt. En je hebt de ribkarbonade, die ook wel haaskarbonade genoemd wordt. Maakt het wat uit? Ja, zeker wel! De eerstgenoemde schouderkarbonade is vetter en kun je daardoor langer bakken of zelfs stoven. De rib- of haaskarbonade is magerder. Die moet je daarom kort en krachtig bakken. Zo voorkom je dat je stukje vlees te droog wordt. 

Lees ook:

  • De schouderkarbonade en de halskarbonade
  • Ribkarbonade of kotelet
  • Haaskarbonade

karbonadeKarbonade stoven en laten karameliseren

We zeiden het al, schouderkarbonade kun je ook prima stoven doordat het vetter vlees is. Stoven wekt al snel de indruk dat je er heel lang mee bezig bent, maar dat hoeft echt niet. Als je het in de juiste volgorde doet, is het net zo snel klaar als je aardappelen en groenten. 

  1. Bak het vlees eerst krachtig aan. Voeg er vervolgens een beetje warme vloeistof aan toe om de aanbaksels los te maken. Laat die vloeistof ook weer verdampen. 
  2. Voeg weer wat warme vloeistof toe en leg dan het deksel op de pan. Laat 15 minuten stoven.
  3. Haal de deksel eraf en laat het vocht weer verdampen. Zo ontstaat een heerlijk bruin, gekarameliseerd laagje om het vlees. Dat ziet er niet alleen erg lekker uit maar voegt ook heel veel smaak toe. 

Verrassen door te variëren

Karbonades als lapjes worden het meest gekocht. Die karbonade bakken we dan uit gewoonte in de pan met steeds dezelfde kruiden. Ook worden steeds meer kant-en-klaar gekruide karbonades gekocht. En eigenlijk vinden wij dat best een beetje zonde. Bij de gekruide- of gemarineerde karbonades heb je vaak geen idee welke kruiden of welke marinade gebruikt is. Verdiep je er maar eens in dan zul je ontdekken dat je zelf eigenlijk andere keuzes zou maken. 

Een karbonade is gewoon een makkelijk stuk vlees. De wat krachtige smaak leent zich ook voor veel mooie smaakcombinaties. Het is dan ook zonde om uit gewoonte steeds hetzelfde te serveren. 

Probeer eens een karbonade aan het stuk. Even naar vragen bij je slager. Als je een keer wat meer tijd hebt, is dit echt een lekkernij. Serveer met gebakken champignons of appeltjes. Tip: Neem een extra groot stuk voor 2 dagen en maak dan van de restjes pulled pork, je eet je vingers erbij op.

En dan is er nog de mogelijkheid om er zelf reepjes van karbonade te snijden. Wist je dat de bekende Nederlandse shoarmareepjes en ander reepjesvlees ook meestal gemaakt is van schouderkarbonade? Je kunt van die schouderkarbonades dus ook prima zelf reepjesvlees maken. Gewoon in reepjes snijden, kruiden naar wens en op hoog vuur al omscheppend garen. Serveer ze dan in een broodje of wrap met lekker verse sla of groenten en een huisgemaakt sausje. 

Karbonade bakken met…

Welke kruiden en specerijen zijn nu lekker bij karbonade? Eigenlijk is bijna niets te gek, maar we geven een paar voorbeelden. Door het vlees zelf te kruiden kun je het geheel naar eigen smaak aanpassen. Gebruik echter niet te veel smaken door elkaar, je moet wel proeven wat je eet. Met onderstaande smaakmakers kun je naar hartenlust experimenteren. Laat je ons weten wat jouw favoriet is?

  • rozemarijn
  • tijm
  • oregano
  • salie
  • knoflook
  • gember
  • mosterd
  • paprikapoeder
  • tomatenpuree

Lekker voor erbij

Bij een lekker stukje vlees hoort natuurlijk ook een bijpassende garnituur. Varkensvlees houdt van eenvoudige smaken. Denk hierbij aan prei, ui, appel of champignons. Maar ook paprika of courgette passen goed bij karbonade. Kies de groente van het seizoen want die zijn altijd het lekkerste en het best betaalbaar. 

Door met het seizoen mee te gaan heb je vanzelf voldoende afwisseling. In de winter eet je je karbonade bijvoorbeeld met spek en prei of gebakken appel en mosterd. In de zomer met gewokte paprika of courgette en bijvoorbeeld rijst. Of heerlijke reepjes uit de wok met brood en sla voor een snelle maaltijd. 

Je ziet karbonade is absoluut niet saai. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om steeds iets anders op tafel te zetten. De beste en lekkerste karbonade bakken is echt niet zo moeilijk zolang je maar weet wat je doet. Heb jij nog een gouden tip? Deel het dan via het reactieformulier onder dit artikel. 

karbonade bereiden tips en recepten

De lekkerste karbonade bereiden? Tips & Recepten

Alles over de karbonade. Niet alleen een karbonade bereiden maar ook meer weten over de verschillende soorten. Inclusief recepten uiteraard.

DeelPin166TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten
Kookschool

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel
Kookschool

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

beurre noisette
Kookschool

Beurre noisette

slagroom kloppen
Kookschool

Slagroom kloppen doe je zo

Soorten gedroogde bonen
Kookschool

Soorten gedroogde bonen: het overzicht

Gedroogde linzen weken en koken
Kookschool

Gedroogde linzen weken en koken

Reacties 7

  1. Denise Chabot says:
    1 jaar geleden

    Door het feit dat jullie een nederlandse site zijn heb ik als belgische moeite met de benamingen die jullie aan het vlees geven : bijvoorbeeld : sucadelappen, riblappen, hals- of schouderkarbonade en rib- of haaskarbonade. Daardoor weet ik niet goed welk vlees in bij de slager moet vragen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Dat is inderdaad logisch Denise. Maar als je de Nederlandse benaming doorgeeft, zal de slager ongetwijfeld weten wat je bedoelt. Sucadelappen is bij jullie sucade en riblappen is over het algemeen stoofvlees. Karbonade kennen jullie in België ook.

      Beantwoorden
    • Rob Hagestein says:
      1 jaar geleden

      via internet zijn er sites genoeg waar uitleg word gegeven welk stukje vlees de benaming heeft. Kijk voor bijv sucade lapjes op de site https:// runderlappen.nl / sucadelap

      Veel plezier in de keuken en eetsmakelijk………Rob

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        1 jaar geleden

        Dat gaat ook gewoon op Lekker Tafelen lukken Rob, maar dan is er nog steeds niet de Belgische benaming.

        Beantwoorden
  2. Rob Hagestein says:
    1 jaar geleden

    het lekkerst op schouderkarbonade voor ons is…
    Mosterd, knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano en tomaten puree.
    Lekker 30 min laten “stoven” maar niet het vocht verdampen. Als je het vocht bewaard en met een beetje Maizena opkookt
    heb je ook nog een heerlijke jus.
    Lekker bij bijv Sperci en Snijbonen, maar ook de jus gebruiken in een stampot van Andijvie of Peen en Uien

    Eetsmakelijk

    Beantwoorden
    • Connie says:
      1 jaar geleden

      Ook lekker, bedankt voor de tip Rob

      Beantwoorden
  3. Mandonna says:
    3 jaar geleden

    Voor vlees stoven gebruik ik een slowcooker heerlijk mals vlees enz.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Check het recept of lees de info
Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten

Doe maar gewoon KERST

Recept in de picture

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!

Check het recept of lees de info
Pannenkoek met ham en kaas

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen