• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Je kunt karbonade bakken maar ook stoven of er reepjes van snijden

door Connie Derks
in Kookschool
0
7
karbonade bakken

Karbonade bakken – De karbonade is een populair stukje vlees. Toch verdient ook dit stukje vlees nog wel wat uitleg. Want heb je nu een hals/schouderkarbonade of een rib/haaskarbonade. Het maakt best wat uit voor de manier waarop je dit stukje vlees gaat bereiden. Ook zijn er verschillende bereidingswijzen. Je kunt karbonade bakken, maar je kunt deze ook stoven bijvoorbeeld. En heb je wel eens stilgestaan bij de mogelijkheid om het te gebruiken als reepjesvlees? Oké, laten we eens kijken wat de karbonade precies is en wat je ermee kunt. Mogen we je uitdagen?

Magere karbonade bakken, vette karbonade stoven

Je slager heeft verschillende soorten karbonades in zijn vitrine liggen. Zo heb je de halskarbonade die ook wel schouderkarbonade genoemd wordt. En je hebt de ribkarbonade, die ook wel haaskarbonade genoemd wordt. Maakt het wat uit? Ja, zeker wel! De eerstgenoemde schouderkarbonade is vetter en kun je daardoor langer bakken of zelfs stoven. De rib- of haaskarbonade is magerder. Deze moet je daarom kort en krachtig bakken. Zo voorkom je dat je stukje vlees te droog wordt. 

Lees ook:

  • De schouderkarbonade en de halskarbonade
  • Ribkarbonade of kotelet
  • Haaskarbonade

karbonadeKarbonade stoven en laten karameliseren

We zeiden het al, schouderkarbonade kun je ook prima stoven doordat het vetter vlees is. Stoven wekt al snel de indruk dat je er heel lang mee bezig bent, maar dat hoeft echt niet. Als je het in de juiste volgorde doet, is het net zo snel klaar als je aardappelen en groenten. 

  1. Bak het vlees eerst krachtig aan. Voeg er vervolgens een beetje warme vloeistof aan toe om de aanbaksels los te maken. Laat deze vloeistof ook weer verdampen. 
  2. Voeg weer wat warme vloeistof toe en leg dan het deksel op de pan. Laat 15 minuten stoven.
  3. Haal de deksel eraf en laat het vocht weer verdampen. Zo ontstaat een heerlijk bruin, gekarameliseerd laagje om het vlees. Dat ziet er niet alleen erg lekker uit maar voegt ook heel veel smaak toe. 

Verrassen door te variëren

Karbonades als lapjes worden het meest gekocht. Deze karbonade bakken we dan uit gewoonte in de pan met steeds dezelfde kruiden. Ook worden steeds meer kant-en-klaar gekruide karbonades gekocht. En eigenlijk vinden wij dat best een beetje zonde. Bij de gekruide- of gemarineerde karbonades heb je vaak geen idee welk kruiden of welke marinade gebruikt is. Verdiep je er maar eens in dan zul je ontdekken dat je zelf eigenlijk andere keuzes zou maken. 

Een karbonade is gewoon een makkelijk stuk vlees. De wat krachtige smaak leent zich ook voor veel mooie smaakcombinaties. Het is dan ook zonde om uit gewoonte steeds hetzelfde te serveren. 

Probeer eens een karbonade aan het stuk. Even naar vragen bij je slager. Als je een keer wat meer tijd hebt, is dit echt een lekkernij. Serveer met gebakken champignons of appeltjes. Tip: Neem een extra groot stuk voor 2 dagen en maak dan van de restjes pulled pork, je eet je vingers erbij op.

En dan is er nog de mogelijkheid om er zelf reepjes van karbonade te snijden. Wist je dat de bekende Nederlandse shoarmareepjes en ander reepjesvlees ook meestal gemaakt is van schouderkarbonade? Je kunt van die schouderkarbonades dus ook prima zelf reepjesvlees maken. Gewoon in reepjes snijden, kruiden naar wens en op hoog vuur al omscheppend garen. Serveer ze dan in een broodje of wrap met lekker verse sla of groenten en een huisgemaakt sausje. 

Karbonade bakken met…

Welke kruiden en specerijen zijn nu lekker bij karbonade? Eigenlijk is bijna niets te gek, maar we geven een paar voorbeelden. Door het vlees zelf te kruiden kun je het geheel naar eigen smaak aanpassen. Gebruik echter niet te veel smaken door elkaar, je moet wel proeven wat je eet. Met onderstaande smaakmakers kun je naar hartenlust experimenteren. Laat je ons weten wat jouw favoriet is?

  • rozemarijn
  • tijm
  • oregano
  • salie
  • knoflook
  • gember
  • mosterd
  • paprikapoeder
  • tomatenpuree

Lekker voor erbij

Bij een lekker stukje vlees hoort natuurlijk ook een bijpassende garnituur. Varkensvlees houdt van eenvoudige smaken. Denk hierbij aan prei, ui, appel of champignons. Maar ook paprika of courgette passen goed bij karbonade. Kies de groente van het seizoen deze zijn altijd het lekkerste en het best betaalbaar. 

Door met het seizoen mee te gaan heb je vanzelf voldoende afwisseling. In de winter eet je je karbonade bijvoorbeeld met spek en prei of gebakken appel en mosterd. In de zomer met gewokte paprika of courgette en bijvoorbeeld rijst. Of heerlijke reepjes uit de wok met brood en sla voor een snelle maaltijd. 

Je ziet karbonade is absoluut niet saai. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om steeds iets anders op tafel te zetten. De beste en lekkerste karbonade bakken is echt niet zo moeilijk zolang je maar weet wat je doet. Heb jij nog een gouden tip? Deel het dan via het reactieformulier onder dit artikel. 

karbonade bereiden tips en recepten

De lekkerste karbonade bereiden? Tips & Recepten

Alles over de karbonade. Niet alleen een karbonade bereiden maar ook meer weten over de verschillende soorten. Inclusief recepten uiteraard.

Tags: Vlees
DeelPin137Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

Reacties 7

  1. Denise Chabot says:
    9 maanden geleden

    Door het feit dat jullie een nederlandse site zijn heb ik als belgische moeite met de benamingen die jullie aan het vlees geven : bijvoorbeeld : sucadelappen, riblappen, hals- of schouderkarbonade en rib- of haaskarbonade. Daardoor weet ik niet goed welk vlees in bij de slager moet vragen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      Dat is inderdaad logisch Denise. Maar als je de Nederlandse benaming doorgeeft, zal de slager ongetwijfeld weten wat je bedoelt. Sucadelappen is bij jullie sucade en riblappen is over het algemeen stoofvlees. Karbonade kennen jullie in België ook.

      Beantwoorden
    • Rob Hagestein says:
      9 maanden geleden

      via internet zijn er sites genoeg waar uitleg word gegeven welk stukje vlees de benaming heeft. Kijk voor bijv sucade lapjes op de site https:// runderlappen.nl / sucadelap

      Veel plezier in de keuken en eetsmakelijk………Rob

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        9 maanden geleden

        Dat gaat ook gewoon op Lekker Tafelen lukken Rob, maar dan is er nog steeds niet de Belgische benaming.

        Beantwoorden
  2. Rob Hagestein says:
    9 maanden geleden

    het lekkerst op schouderkarbonade voor ons is…
    Mosterd, knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano en tomaten puree.
    Lekker 30 min laten “stoven” maar niet het vocht verdampen. Als je het vocht bewaard en met een beetje Maizena opkookt
    heb je ook nog een heerlijke jus.
    Lekker bij bijv Sperci en Snijbonen, maar ook de jus gebruiken in een stampot van Andijvie of Peen en Uien

    Eetsmakelijk

    Beantwoorden
    • Connie says:
      9 maanden geleden

      Ook lekker, bedankt voor de tip Rob

      Beantwoorden
  3. Mandonna says:
    3 jaar geleden

    Voor vlees stoven gebruik ik een slowcooker heerlijk mals vlees enz.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

15 + 4 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

Lunchen van de barbecue. Ja, echt! Met het recept voor deze steak sandwich met rundvlees heb je een lunch die je voorlopig niet vergeet.

Check het recept of lees de info
lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen