• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Je kunt karbonade bakken maar ook stoven of er reepjes van snijden

door Connie Derks
in Kookschool
0
7
karbonade bakken

Karbonade bakken – De karbonade is een populair stukje vlees. Toch verdient ook dit stukje vlees nog wel wat uitleg. Want heb je nu een hals/schouderkarbonade of een rib/haaskarbonade. Het maakt best wat uit voor de manier waarop je dit stukje vlees gaat bereiden. Ook zijn er verschillende bereidingswijzen. Je kunt karbonade bakken, maar je kunt deze ook stoven bijvoorbeeld. En heb je wel eens stilgestaan bij de mogelijkheid om het te gebruiken als reepjesvlees? Oké, laten we eens kijken wat de karbonade precies is en wat je ermee kunt. Mogen we je uitdagen?

Magere karbonade bakken, vette karbonade stoven

Je slager heeft verschillende soorten karbonades in zijn vitrine liggen. Zo heb je de halskarbonade die ook wel schouderkarbonade genoemd wordt. En je hebt de ribkarbonade, die ook wel haaskarbonade genoemd wordt. Maakt het wat uit? Ja, zeker wel! De eerstgenoemde schouderkarbonade is vetter en kun je daardoor langer bakken of zelfs stoven. De rib- of haaskarbonade is magerder. Deze moet je daarom kort en krachtig bakken. Zo voorkom je dat je stukje vlees te droog wordt. 

Lees ook:

  • De schouderkarbonade en de halskarbonade
  • Ribkarbonade of kotelet
  • Haaskarbonade

karbonadeKarbonade stoven en laten karameliseren

We zeiden het al, schouderkarbonade kun je ook prima stoven doordat het vetter vlees is. Stoven wekt al snel de indruk dat je er heel lang mee bezig bent, maar dat hoeft echt niet. Als je het in de juiste volgorde doet, is het net zo snel klaar als je aardappelen en groenten. 

  1. Bak het vlees eerst krachtig aan. Voeg er vervolgens een beetje warme vloeistof aan toe om de aanbaksels los te maken. Laat deze vloeistof ook weer verdampen. 
  2. Voeg weer wat warme vloeistof toe en leg dan het deksel op de pan. Laat 15 minuten stoven.
  3. Haal de deksel eraf en laat het vocht weer verdampen. Zo ontstaat een heerlijk bruin, gekarameliseerd laagje om het vlees. Dat ziet er niet alleen erg lekker uit maar voegt ook heel veel smaak toe. 

Verrassen door te variëren

Karbonades als lapjes worden het meest gekocht. Deze karbonade bakken we dan uit gewoonte in de pan met steeds dezelfde kruiden. Ook worden steeds meer kant-en-klaar gekruide karbonades gekocht. En eigenlijk vinden wij dat best een beetje zonde. Bij de gekruide- of gemarineerde karbonades heb je vaak geen idee welk kruiden of welke marinade gebruikt is. Verdiep je er maar eens in dan zul je ontdekken dat je zelf eigenlijk andere keuzes zou maken. 

Een karbonade is gewoon een makkelijk stuk vlees. De wat krachtige smaak leent zich ook voor veel mooie smaakcombinaties. Het is dan ook zonde om uit gewoonte steeds hetzelfde te serveren. 

Probeer eens een karbonade aan het stuk. Even naar vragen bij je slager. Als je een keer wat meer tijd hebt, is dit echt een lekkernij. Serveer met gebakken champignons of appeltjes. Tip: Neem een extra groot stuk voor 2 dagen en maak dan van de restjes pulled pork, je eet je vingers erbij op.

En dan is er nog de mogelijkheid om er zelf reepjes van karbonade te snijden. Wist je dat de bekende Nederlandse shoarmareepjes en ander reepjesvlees ook meestal gemaakt is van schouderkarbonade? Je kunt van die schouderkarbonades dus ook prima zelf reepjesvlees maken. Gewoon in reepjes snijden, kruiden naar wens en op hoog vuur al omscheppend garen. Serveer ze dan in een broodje of wrap met lekker verse sla of groenten en een huisgemaakt sausje. 

Karbonade bakken met…

Welke kruiden en specerijen zijn nu lekker bij karbonade? Eigenlijk is bijna niets te gek, maar we geven een paar voorbeelden. Door het vlees zelf te kruiden kun je het geheel naar eigen smaak aanpassen. Gebruik echter niet te veel smaken door elkaar, je moet wel proeven wat je eet. Met onderstaande smaakmakers kun je naar hartenlust experimenteren. Laat je ons weten wat jouw favoriet is?

  • rozemarijn
  • tijm
  • oregano
  • salie
  • knoflook
  • gember
  • mosterd
  • paprikapoeder
  • tomatenpuree

Lekker voor erbij

Bij een lekker stukje vlees hoort natuurlijk ook een bijpassende garnituur. Varkensvlees houdt van eenvoudige smaken. Denk hierbij aan prei, ui, appel of champignons. Maar ook paprika of courgette passen goed bij karbonade. Kies de groente van het seizoen deze zijn altijd het lekkerste en het best betaalbaar. 

Door met het seizoen mee te gaan heb je vanzelf voldoende afwisseling. In de winter eet je je karbonade bijvoorbeeld met spek en prei of gebakken appel en mosterd. In de zomer met gewokte paprika of courgette en bijvoorbeeld rijst. Of heerlijke reepjes uit de wok met brood en sla voor een snelle maaltijd. 

Je ziet karbonade is absoluut niet saai. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om steeds iets anders op tafel te zetten. De beste en lekkerste karbonade bakken is echt niet zo moeilijk zolang je maar weet wat je doet. Heb jij nog een gouden tip? Deel het dan via het reactieformulier onder dit artikel. 

karbonade bereiden tips en recepten

De lekkerste karbonade bereiden? Tips & Recepten

Alles over de karbonade. Niet alleen een karbonade bereiden maar ook meer weten over de verschillende soorten. Inclusief recepten uiteraard.

Tags: Vlees
DeelPin129Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Reacties 7

  1. Denise Chabot says:
    4 maanden geleden

    Door het feit dat jullie een nederlandse site zijn heb ik als belgische moeite met de benamingen die jullie aan het vlees geven : bijvoorbeeld : sucadelappen, riblappen, hals- of schouderkarbonade en rib- of haaskarbonade. Daardoor weet ik niet goed welk vlees in bij de slager moet vragen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Dat is inderdaad logisch Denise. Maar als je de Nederlandse benaming doorgeeft, zal de slager ongetwijfeld weten wat je bedoelt. Sucadelappen is bij jullie sucade en riblappen is over het algemeen stoofvlees. Karbonade kennen jullie in België ook.

      Beantwoorden
    • Rob Hagestein says:
      4 maanden geleden

      via internet zijn er sites genoeg waar uitleg word gegeven welk stukje vlees de benaming heeft. Kijk voor bijv sucade lapjes op de site https:// runderlappen.nl / sucadelap

      Veel plezier in de keuken en eetsmakelijk………Rob

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        4 maanden geleden

        Dat gaat ook gewoon op Lekker Tafelen lukken Rob, maar dan is er nog steeds niet de Belgische benaming.

        Beantwoorden
  2. Rob Hagestein says:
    5 maanden geleden

    het lekkerst op schouderkarbonade voor ons is…
    Mosterd, knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano en tomaten puree.
    Lekker 30 min laten “stoven” maar niet het vocht verdampen. Als je het vocht bewaard en met een beetje Maizena opkookt
    heb je ook nog een heerlijke jus.
    Lekker bij bijv Sperci en Snijbonen, maar ook de jus gebruiken in een stampot van Andijvie of Peen en Uien

    Eetsmakelijk

    Beantwoorden
    • Connie says:
      5 maanden geleden

      Ook lekker, bedankt voor de tip Rob

      Beantwoorden
  3. Mandonna says:
    2 jaar geleden

    Voor vlees stoven gebruik ik een slowcooker heerlijk mals vlees enz.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen