Karbonade bakken – De karbonade is een populair stukje vlees. Toch verdient ook dit stukje vlees nog wel wat uitleg. Want heb je nu een hals/schouderkarbonade of een rib/haaskarbonade. Het maakt best wat uit voor de manier waarop je dit stukje vlees gaat bereiden. Ook zijn er verschillende bereidingswijzen. Je kunt karbonade bakken, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook stoven. En heb je wel eens stilgestaan bij de mogelijkheid om het te gebruiken als reepjesvlees? Oké, laten we eens kijken wat de karbonade precies is en wat je ermee kunt. Mogen we je uitdagen?
Magere karbonade bakken, vette karbonade stoven
Je slager heeft verschillende soorten karbonades in zijn vitrine liggen. Zo heb je de halskarbonade die ook wel schouderkarbonade genoemd wordt. En je hebt de ribkarbonade, die ook wel haaskarbonade genoemd wordt. Maakt het wat uit? Ja, zeker wel! De eerstgenoemde schouderkarbonade is vetter en kun je daardoor langer bakken of zelfs stoven. De rib- of haaskarbonade is magerder. Die moet je daarom kort en krachtig bakken. Zo voorkom je dat je stukje vlees te droog wordt.
Karbonade stoven en laten karameliseren
We zeiden het al, schouderkarbonade kun je ook prima stoven doordat het vetter vlees is. Stoven wekt al snel de indruk dat je er heel lang mee bezig bent, maar dat hoeft echt niet. Als je het in de juiste volgorde doet, is het net zo snel klaar als je aardappelen en groenten.
- Bak het vlees eerst krachtig aan. Voeg er vervolgens een beetje warme vloeistof aan toe om de aanbaksels los te maken. Laat die vloeistof ook weer verdampen.
- Voeg weer wat warme vloeistof toe en leg dan het deksel op de pan. Laat 15 minuten stoven.
- Haal de deksel eraf en laat het vocht weer verdampen. Zo ontstaat een heerlijk bruin, gekarameliseerd laagje om het vlees. Dat ziet er niet alleen erg lekker uit maar voegt ook heel veel smaak toe.
Verrassen door te variëren
Karbonades als lapjes worden het meest gekocht. Die karbonade bakken we dan uit gewoonte in de pan met steeds dezelfde kruiden. Ook worden steeds meer kant-en-klaar gekruide karbonades gekocht. En eigenlijk vinden wij dat best een beetje zonde. Bij de gekruide- of gemarineerde karbonades heb je vaak geen idee welke kruiden of welke marinade gebruikt is. Verdiep je er maar eens in dan zul je ontdekken dat je zelf eigenlijk andere keuzes zou maken.
Een karbonade is gewoon een makkelijk stuk vlees. De wat krachtige smaak leent zich ook voor veel mooie smaakcombinaties. Het is dan ook zonde om uit gewoonte steeds hetzelfde te serveren.
Probeer eens een karbonade aan het stuk. Even naar vragen bij je slager. Als je een keer wat meer tijd hebt, is dit echt een lekkernij. Serveer met gebakken champignons of appeltjes. Tip: Neem een extra groot stuk voor 2 dagen en maak dan van de restjes pulled pork, je eet je vingers erbij op.
En dan is er nog de mogelijkheid om er zelf reepjes van karbonade te snijden. Wist je dat de bekende Nederlandse shoarmareepjes en ander reepjesvlees ook meestal gemaakt is van schouderkarbonade? Je kunt van die schouderkarbonades dus ook prima zelf reepjesvlees maken. Gewoon in reepjes snijden, kruiden naar wens en op hoog vuur al omscheppend garen. Serveer ze dan in een broodje of wrap met lekker verse sla of groenten en een huisgemaakt sausje.
Karbonade bakken met…
Welke kruiden en specerijen zijn nu lekker bij karbonade? Eigenlijk is bijna niets te gek, maar we geven een paar voorbeelden. Door het vlees zelf te kruiden kun je het geheel naar eigen smaak aanpassen. Gebruik echter niet te veel smaken door elkaar, je moet wel proeven wat je eet. Met onderstaande smaakmakers kun je naar hartenlust experimenteren. Laat je ons weten wat jouw favoriet is?
- rozemarijn
- tijm
- oregano
- salie
- knoflook
- gember
- mosterd
- paprikapoeder
- tomatenpuree
Lekker voor erbij
Bij een lekker stukje vlees hoort natuurlijk ook een bijpassende garnituur. Varkensvlees houdt van eenvoudige smaken. Denk hierbij aan prei, ui, appel of champignons. Maar ook paprika of courgette passen goed bij karbonade. Kies de groente van het seizoen want die zijn altijd het lekkerste en het best betaalbaar.
Door met het seizoen mee te gaan heb je vanzelf voldoende afwisseling. In de winter eet je je karbonade bijvoorbeeld met spek en prei of gebakken appel en mosterd. In de zomer met gewokte paprika of courgette en bijvoorbeeld rijst. Of heerlijke reepjes uit de wok met brood en sla voor een snelle maaltijd.
Je ziet karbonade is absoluut niet saai. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om steeds iets anders op tafel te zetten. De beste en lekkerste karbonade bakken is echt niet zo moeilijk zolang je maar weet wat je doet. Heb jij nog een gouden tip? Deel het dan via het reactieformulier onder dit artikel.
Karbonade; tips en recepten
Zoek je een lekker karbonade recept? Ontdek er hier heel veel. Van oma's karbonade tot een karbonade in jus of karbonade uit de koekenpan.
Eieren in kruidensaus; lekker voor een dagje zonder vlees
Het is makkelijk om te verrassen aan tafel. Het recept voor eieren in kruidensaus is het bewijs. Doe er brood bij om de saus op te dippen.
Curry Madras
Dit gerecht doet menig liefhebber van de Indiase keuken watertanden. Curry Madras is een Indiase klassieker die je geproefd moet hebben!
Borrel spiesjes met komkommer
Vergeet de blokjes kaas en worst, maak kleurrijke borrel spiesjes met komkommer en veel meer lekkers. Ieder spiesje is een feestje op zich.
Door het feit dat jullie een nederlandse site zijn heb ik als belgische moeite met de benamingen die jullie aan het vlees geven : bijvoorbeeld : sucadelappen, riblappen, hals- of schouderkarbonade en rib- of haaskarbonade. Daardoor weet ik niet goed welk vlees in bij de slager moet vragen.
Dat is inderdaad logisch Denise. Maar als je de Nederlandse benaming doorgeeft, zal de slager ongetwijfeld weten wat je bedoelt. Sucadelappen is bij jullie sucade en riblappen is over het algemeen stoofvlees. Karbonade kennen jullie in België ook.
via internet zijn er sites genoeg waar uitleg word gegeven welk stukje vlees de benaming heeft. Kijk voor bijv sucade lapjes op de site https:// runderlappen.nl / sucadelap
Veel plezier in de keuken en eetsmakelijk………Rob
Dat gaat ook gewoon op Lekker Tafelen lukken Rob, maar dan is er nog steeds niet de Belgische benaming.
het lekkerst op schouderkarbonade voor ons is…
Mosterd, knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano en tomaten puree.
Lekker 30 min laten “stoven” maar niet het vocht verdampen. Als je het vocht bewaard en met een beetje Maizena opkookt
heb je ook nog een heerlijke jus.
Lekker bij bijv Sperci en Snijbonen, maar ook de jus gebruiken in een stampot van Andijvie of Peen en Uien
Eetsmakelijk
Ook lekker, bedankt voor de tip Rob
Voor vlees stoven gebruik ik een slowcooker heerlijk mals vlees enz.