Karbonaadjes, waar komen die eigenlijk vandaan? – Bijna iedereen die je vraagt van welk dier de karbonade komt zal, misschien na even nadenken, zeggen dat het varken leverancier is van de karbonade. Daarnaast denken we wel te weten uit welk deel die karbonade vandaan komt. Een ribkarbonade komt bij de ribben, schouder bij de schouder en haas van de haas vandaan. Eh, haas? Varken toch? Zo logisch als de naam klinkt zo onlogisch is soms de plek waar de slager jouw karbonaadje uitsnijdt. Maar als je weet waar jouw stukje vandaan komt, of het een wat vetter deel is of juist magerder, dan kan je meteen zelf al wat meer over de bereidingswijze bedenken.
Niet alleen varkensvlees
Een karbonade komt van de gehele rug, de zogenaamde karbonadestreng. En dan is meteen duidelijk dat een karbonade niet alleen van een varken komt, maar dus ook kan komen van bijvoorbeeld een lam, kalf, rund of paard. Het is zeker zo dat de meeste karbonades die wij Nederlanders kopen afkomstig zijn van het varken, maar vergeet ook de t-bone steak van het rund of een lamsrack niet, dit zijn ook karbonades.
Verschillende soorten karbonades, verschillende dieren, verschillende bereiding
Een rug is lang en niet op alle plekken even mager of vet. Dus buiten dat een karbonade van verschillende dieren kan komen, zijn er ook verschillende soorten karbonade per karbonadestreng, per rug om het maar even simpel te zeggen. Het onderscheid zit hem in het deel van de rug waar het vlees vandaan komt. Wat wel typerend is voor een karbonade is dat het vlees altijd bot bevat.
Juist omdat een karbonade uit verschillende delen en uit verschillende dieren gesneden wordt, is de bereiding niet voor verschillende soorten hetzelfde. Zo is de éne karbonade geschikter voor korte bereidingen (kort bakken in de pan) en de andere voor langere bereidingen (stoven, braden). Daarnaast is er bij het vaken steeds vaker de keuze tussen een karbonade van een “gewoon” varken of bijvoorbeeld de wat meer bijzondere Livar en Ibérico. Deze laatste twee soorten hebben vlees dat meer gemarmerd is, er lopen meer vetlijntjes doorheen, wat het vlees sappiger maakt. Het zijn echter de duurdere karbonades en zal je in de supermarkt niet snel zien liggen.
Wat kunnen we je nog meer vertellen?
Maar wat weten we eigenlijk van dit fijne, makkelijke stukje vlees? Welke soorten zijn er en kunnen ze allemaal op dezelfde manier bereid worden? In verschillende artikelen proberen we je wat meer vertellen over de meest bekende karbonades en geven je er natuurlijk meteen wat recepten bij.
De schouderkarbonade en de halskarbonade
Schouderkarbonade, halskarbonade en procureur. De verschillen en bereidingen uitgelegd. Inclusief een aantal heerlijke tips om er ook mee aan de slag te gaan.
Haaskarbonade, wat kunnen we je daar nog meer over vertellen
Haaskarbonade is de meest malse karbonade. Ken je ook de lamslendekarbonade en de T-bone steak al? Ontdek hier meer over dit malse stukje vlees
Ribkarbonade of kotelet, Tips & uitleg over dit stukje vlees
De perfecte ribkarbonade bakken? Hiet vind je tips als: Laat dat bot eraan zitten. Maar ook over het verschil tussen kotelet of ribkarbonade.
Karbonade; tips en recepten
Zoek je een lekker karbonade recept? Ontdek er hier heel veel. Van oma's karbonade tot een karbonade in jus of karbonade uit de koekenpan.