Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Karbonaadjes, waar komen die eigenlijk vandaan?

De karbonade kent vele varianten en iedere soort heeft ook nog eens zijn eigen bereidingswijze. De karbonade is ook niet alleen varkensvlees. Wat weet jij eigenlijk van de karbonade?

0 4.461

Karbonaadjes, waar komen die eigenlijk vandaan?

Bijna iedereen die je vraagt van welk dier de karbonade komt zal, misschien na even nadenken, zeggen dat het varken leverancier is van de karbonade. Daarnaast denken we wel te weten uit welk deel die karbonade vandaan komt. Een ribkarbonade komt bij de ribben, schouder bij de schouder en haas van de haas vandaan. Eh, haas? Varken toch? Zo logisch als de naam klinkt zo onlogisch is soms de plek waar de slager jouw karbonaadje uitsnijdt. Maar als je weet waar jouw stukje vandaan, of het een wat vetter deel is of juist magerder, dan kan je meteen zelf al wat meer over de bereidingwijze bedenken.

Niet alleen varkensvlees

Een karbonade komt van de gehele rug, de zogenaamde karbonadestreng. En dan is meteen duidelijk dat een karbonade niet alleen van een varken komt, maar dus ook kan komen van bijvoorbeeld een lam, kalf, rund of paard. Het is zeker zo dat de meeste karbonades die wij Nederlanders kopen afkomstig zijn van het varken, maar vergeet ook de t-bone steak van het rund of een lamsrack niet, dit zijn ook karbonades.

Verschillende soorten karbonades, verschillende dieren, verschillende bereiding

ribkarbonade-haaskarbonadeEen rug is lang en niet op alle plekken even mager of vet. Dus buiten dat een karbonade van verschillende dieren kan komen, zijn er ook verschillende soorten karbonade per karbonadestreng, per rug om het maar even simpel te zeggen. Het onderscheid zit hem in het deel van de rug waar het vlees vandaan komt. Wat wel typerend is voor een karbonade is dat het vlees altijd bot bevat.

Juist omdat een karbonade uit verschillende delen en uit verschillende dieren gesneden wordt, is de bereiding niet voor verschillende soorten hetzelfde. Zo is de éne karbonade geschikter voor korte bereidingen (kort bakken in de pan) en de andere voor langere bereidingen (stoven, braden). Daarnaast is er bij het vaken steeds vaker de keuze tussen een karbonade van een “gewoon” varken of bijvoorbeeld de wat meer bijzondere Livar en Ibérico. Deze laatste twee soorten hebben vlees dat meer gemarmerd is, er lopen meer vetlijntjes doorheen, wat het vlees sappiger maakt. Het zijn echter de duurdere karbonades en zal je in de supermarkt niet snel zien liggen.

Wat kunnen we je nog meer vertellen?

Maar wat weten we eigenlijk van dit fijne, makkelijke stukje vlees? Welke soorten karbonade zijn er en kan elke karbonade op dezelfde manier bereid worden? In verschillende artikelen proberen we je wat meer vertellen over de meest bekende karbonades en geven je er natuurlijk meteen wat recepten bij.

Over dit oer Hollandse karbonaadje is nog veel meer te vertellen, met dank aan Hanneke Dekker en Slagerij Spoelder die mij van de nodige input en feiten voorzien hebben!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer