• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kelly Bronze; top-of-the-bill kalkoenen

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
0
Kelly Bronze Kalkoen – Kerst klassieker nr 1.

Kelly Bronze; top-of-the-bill kalkoenen – In een stoere jeep reed Lekker Tafelen vlak voor Thanksgiving door de woodlands in Engeland om de kalkoenen van Kelly Bronze in de bossen te zien rond scharrelen. Eigenaar Paul Kelly leidde ons er rond en vertelde ons vol passie en overgave alles over deze super kalkoenen. Deze kalkoen wil je graag op het kerstmenu!

Bronzen kalkoenen van Kelly Bronze

De Bronzen kalkoen, is de kalkoen zoals die ooit uit Amerika is komen overwaaien. Hij heeft een bronskleurig randje op zijn donkere veren, vandaar de naam van het ras: Brons. De vader van Paul Kelly had in de jaren ‘70 een kalkoenfarm met, zoals iedereen destijds in die business, uitsluitend witte kalkoenen. Die waren toen in de mode, omdat de geplukte huid er mooier uit ziet: de witte stoppeltjes van de veren zie je niet makkelijk terug in het vel. Maar de kleine boeren hadden, in tegenstelling tot de grote industriële boerderijen, geen mogelijkheid om invloed te hebben op de prijs. Dat had armoede tot gevolg.

Paul wilde daarom iets anders en unieks: terug naar de oorsprong, hoge kwaliteit en ook betere leef omstandigheden voor het dier. Met hopelijk uiteindelijk ook betere leefomstandigheden voor de boer. De bronzen kalkoen was op dat moment in Engeland bijna uitgestorven. Her en der had nog een hobbyboer een paar van deze beesten rondscharrelen. Paul Kelly is in 1983 heel Engeland door gereden om deze beesten te verzamelen. Met 350 kalkoenen en een broedprogramma zijn ze toen begonnen met Kelly Bronze. De beesten kregen alle ruimte, goed voer uit de buurt en werden pas geslacht bij 26 weken, terwijl de meeste kalkoen-lotgenoten al bij 16 weken werden geslacht.

Aanvankelijk liep het helemaal niet: een geplukte Bronzen kalkoen heeft, vanwege de donkere pennen, ook donkere stoppeltjes. Dat was visueel niet aantrekkelijk. Gelukkig smaakte de kalkoen wel heel erg goed en waren er een aantal slagers en poeliers die deze kalkoen toch wél durfden te promoten.

kelly-bronze-kalkoenen-kerst-kalkoen-2933
kelly-bronze-kalkoenen-kerst-kalkoen-2973
kelly-bronze-kalkoenen-kerst-kalkoen-2953

Meer foto’s? Klik hier

De rest leest als een kerst verhaal

Terwijl Paul Kelly wel in zijn product geloofde en er ook van alles aan deed om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het vlees optimaal zou zijn, bleef het lange tijd sappelen. Er was onvoldoende markt voor deze bronzen kalkoen.

Totdat…. in 1987 Delia Smith, destijds dé kookboekenschrijfster van Engeland, interesse toonde in deze kalkoen en er zó verrukt van was dat ze hem in haar kerstrecept voor kalkoen aanprees.

Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen: de kalkoen werd stilaan een heuse hit en dat is hij tot op heden nog steeds. Zelfs de Britse koningin eet een Kelly Bronze kalkoen voor kerst. Die bezorgt Paul Kelly persoonlijk op Buckingham Palace.

kelly-bronze-kalkoenen-kerst-kalkoen-2991
kelly-bronze-kalkoenen-kerst-kalkoen-2997
kelly-bronze-kalkoenen-kerst-kalkoen-3003

Meer foto’s? Klik hier

Kelly Bronze kalkoenen: ‘bred to be wild’

De woodlands zijn gebieden met afwisselen braakliggend land en bosjes. Daar houden de kalkoenen van. Op een terrein van 10 acres (ruim 4 hectare) leven ongeveer 6.000 kalkoenen. Er staat een open stal waar voer en drinken te halen valt en waar de jongere dieren kunnen schuilen tegen de kou, regen en wind kunnen. Zodra wij aan komen lopen, beginnen de grotere mannetjes enorm kabaal te maken en we worden letterlijk gevolgd. Zodra wij door de stal door de velden en bossen inlopen, krijgen we een hele kudde achter ons aan.

Naast het zelf samengestelde voer dat elke dag handmatig in hangende bakjes in de stal wordt geschept, eten de kalkoenen ook van wat ze buiten aantreffen. Wist je dat ze bijvoorbeeld dol zijn op brandnetels?

Een week voordat ze worden geslacht, worden ze rustig vervoerd naar de slachterij. Daar zitten ze dan nog een week bij elkaar om te ontstressen, want deze beesten raken vreselijk overstuur van een autoritje. En een gestreste kalkoen, die smaakt niet goed.

Wat zijn de verschillen tussen een gewone kalkoen en een Kelly Bronze kalkoen?

Paul Kelly is constant bezig om de kwaliteit, smaak en leefomstandigheden te verbeteren en legt uit waarom zijn kalkoenen zo bijzonder zijn. Behalve dat ze goed voer krijgen en natuurlijke leefomstandigheden zijn er nog meer verschillen. Het feit dat ze pas als volwassen dieren worden geslacht, betekent dat ze goed vlees en vet hebben kunnen ontwikkelen.

Ook worden zijn kalkoenen droog geplukt in plaats van nat. Een goedkope kalkoen wordt nat geplukt. Hij gaat een heet bad in, waardoor de huid uitzet en de veren makkelijk loskomen. Dat gaat niet alleen ten kost van de smaak, maar ook van de kwaliteit. Natgeplukte kalkoenen zijn erg gevoelig voor de campylobacter en salmonella bacterie en kunnen dus niet lang versterven. Pauls kalkoenen worden droog geplukt (deels met de hand!) en blijven 15 dagen hangen, voordat ze naar de slager gaan. Hierdoor rijpt het vlees en krijgt het een veel betere smaak.

Tenslotte trekt hij bij alle kalkoenen de harde pezen uit de poten, voordat de kalkoen wordt ingepakt. Daardoor kun je niet alleen genieten van heerlijk borstvlees, maar zijn de poten ook een zeer smakelijk hapje.

Benieuwd geworden? Vraag je slager of poelier of hij Kelly Bronze kalkoen heeft. Of bestel je verse kalkoen online bij Flavours of the Farm.

Tags: KerstVleesVlees - GevogelteVlees - Kalkoen
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen