Kersen ontpitten – In de zomermaanden zijn de Nederlandse kersenbomen weer gevuld met de lekkerste kersen. Kersen zijn steenvruchten en dat betekent dat er een pit in zit. Als je kersen zo uit het vuistje eet, houd je daar rekening mee. Als je er jam van wil koken, een dessert wil maken of gaat bakken met kersen dan wil je die pit verwijderd hebben. Hoe je dat kunt doen lees je hier.
Kersen ontpitten kan op meerdere manieren
Kersen ontpitten kan op meerdere manieren, en welke voor jou het handigste is moet je even ondervinden. Wat voor de een heel handig is, kan voor een ander juist niet handig zijn. Er zijn hele praktische kersenontpitters op de markt waarmee je per kers de pit eruit haalt of voor meerdere kersen tegelijk. Eet je maar af en toe kersen, dan zijn er ook andere manieren waarvoor je niets speciaals hoeft te kopen.
Was de kersen altijd eerst met steeltje voordat je ze gaat ontpitten. Haal dan pas het steeltje eraf en verwijder daarna pas de pit.
Zo ontpit je kersen
- Met een schilmesje – Snijd de kers doormidden en snijd de helft waar de pit nog inzit nogmaals door. Vaak is de pit dan al los, is dit niet het geval dan snijd je even met het mesje langs de pit.
- Met een kersenontpitter – Dit is een heel handig apparaatje waarmee je heel makkelijk pitten uit kersen, maar ook uit olijven kunt halen. Je legt de kers in de ontpitter met de steeltjes kant naar boven. Duw de tang dicht en de pit komt er aan de onderkant uit.
- Een kersenontpitter voor meerdere kersen – Een handig apparaat als je veel kersen moet ontpitten, maar voor een doorsnee huishouden overbodig.
- Een limonadeflesje en een stevig rietje of eetstokje – Leg de kers op de opening van het flesje en duw er met het rietje de pit doorheen zodat die in het flesje valt.
Een spetterend klusje
Het ontpitten van kersen kan, afhankelijk van de soort kersen en de rijpheid hiervan, soms spetteren. Het beste doe je dan ook een schort voor als je kersen gaar ontpitten. Zet bij het ontpitten een kom in de gootsteen en ontpit daarin de kersen. Ook het flesje zet je het beste in de gootsteen. Dit is sowieso makkelijker in verband met de werkhoogte. Heb je onverhoopt toch geknoeid met kersensap, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Het aanrecht of je keukenkastjes veeg je het beste met een licht vochtige doek met een mengsel van water met een klein beetje ammoniak. Ook kleding kun je het beste deppen met dit mengsel voordat je het in de wasmachine wast. Een beetje graanjenever of blanke rum wil ook wel werken om die lelijke vlekken uit de kleding te krijgen.
Weg met die pit
Kersen zijn geweldig lekker, maar er is niets zo vervelend als je een gebakje, pannenkoeken of dessert met kersen aan het eten bent en er zit nog een pit in! Het is niet alleen vervelend, maar er zijn al menige tanden en kronen afgebroken door het per ongeluk bijten op een kersenpit. Ontpit daarom eerst alle kersen voordat je kersen gaat gebruiken in de keuken.
Als je per ongeluk een hele pit doorslikt, is dit geen probleem, zeker als je er niet op gebeten hebt. Het lichaam verteert ze niet, dus ze komen er weer in hun geheel uit. Laat je hierdoor niet weerhouden om die lekkere kersen te eten, maar voorkomen is beter dan genezen, dus let wel op met kersenpitten.
In een kersenpit zit een zachte nootachtig kern, die echt niet goed voor je is. Bijt kersenpitten dan ook nooit kapot, en heb je er per ongeluk een kapot gebeten slik die dan niet door! In de zachte kern zit cyanide. Het eten van 2 van die pitten kan al grote gevolgen hebben.
Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler
Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.