Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kersen ontpitten zo doe je dat makkelijk en snel

Ontpitten kan op meerdere manieren

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
Kersen ontpitten

Kersen ontpitten – In de zomermaanden zijn de Nederlandse kersenbomen weer gevuld met de lekkerste kersen. Kersen zijn steenvruchten en dat betekent dat er een pit in zit. Als je kersen zo uit het vuistje eet, houd je daar rekening mee. Als je er jam van wil koken, een dessert wil maken of gaat bakken met kersen dan wil je die pit verwijderd hebben. Hoe je dat kunt doen lees je hier.

Kersen ontpitten kan op meerdere manieren

Kersen ontpitten kan op meerdere manieren, en welke voor jou het handigste is moet je even ondervinden. Wat voor de een heel handig is, kan voor een ander juist niet handig zijn. Er zijn hele praktische kersenontpitters op de markt waarmee je per kers de pit eruit haalt of voor meerdere kersen tegelijk. Eet je maar af en toe kersen, dan zijn er ook andere manieren waarvoor je niets speciaals hoeft te kopen.

Was de kersen altijd eerst met steeltje voordat je ze gaat ontpitten. Haal dan pas het steeltje eraf en verwijder daarna pas de pit.

Zo ontpit je kersen

  • Met een schilmesje – Snijd de kers doormidden en snijd de helft waar de pit nog inzit nogmaals door. Vaak is de pit dan al los, is dit niet het geval dan snijd je even met het mesje langs de pit.
  • Met een kersenontpitter – Dit is een heel handig apparaatje waarmee je heel makkelijk pitten uit kersen, maar ook uit olijven kunt halen. Je legt de kers in de ontpitter met de steeltjes kant naar boven. Duw de tang dicht en de pit komt er aan de onderkant uit.
  • Een kersenontpitter voor meerdere kersen – Een handig apparaat als je veel kersen moet ontpitten, maar voor een doorsnee huishouden overbodig.
  • Een limonadeflesje en een stevig rietje of eetstokje – Leg de kers op de opening van het flesje en duw er met het rietje de pit doorheen zodat die in het flesje valt.

Een spetterend klusje

Het ontpitten van kersen kan, afhankelijk van de soort kersen en de rijpheid hiervan, soms spetteren. Het beste doe je dan ook een schort voor als je kersen gaar ontpitten. Zet bij het ontpitten een kom in de gootsteen en ontpit daarin de kersen. Ook het flesje zet je het beste in de gootsteen. Dit is sowieso makkelijker in verband met de werkhoogte. Heb je onverhoopt toch geknoeid met kersensap, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Het aanrecht of je keukenkastjes veeg je het beste met een licht vochtige doek met een mengsel van water met een klein beetje ammoniak. Ook kleding kun je het beste deppen met dit mengsel voordat je het in de wasmachine wast. Een beetje graanjenever of blanke rum wil ook wel werken om die lelijke vlekken uit de kleding te krijgen.

Weg met die pit

Kersen zijn geweldig lekker, maar er is niets zo vervelend als je een gebakje, pannenkoeken of dessert met kersen aan het eten bent en er zit nog een pit in! Het is niet alleen vervelend, maar er zijn al menige tanden en kronen afgebroken door het per ongeluk bijten op een kersenpit. Ontpit daarom eerst alle kersen voordat je kersen gaat gebruiken in de keuken.

Als je per ongeluk een hele pit doorslikt, is dit geen probleem, zeker als je er niet op gebeten hebt. Het lichaam verteert ze niet, dus ze komen er weer in hun geheel uit. Laat je hierdoor niet weerhouden om die lekkere kersen te eten, maar voorkomen is beter dan genezen, dus let wel op met kersenpitten.

In een kersenpit zit een zachte nootachtig kern, die echt niet goed voor je is. Bijt kersenpitten dan ook nooit kapot, en heb je er per ongeluk een kapot gebeten slik die dan niet door! In de zachte kern zit cyanide. Het eten van 2 van die pitten kan al grote gevolgen hebben.

kersen

Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler

Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.

Tags: Fruit
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!