Kiemgroenten zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook nog eens een goede bron van veel vitaminen en mineralen. Ze bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten en worden daarom niet voor niets “powerfood” genoemd.
De gezondheidsvoordelen van kiemgroenten
Kiemgroenten zijn de spruiten van noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen en ze zijn gezond. Erg gezond zelfs! Ze zijn rijk aan vitamine A, C, D, E en het vitamine B-complex. Ook bevatten ze calcium, fosfor, kalium, magnesium en ijzer en zijn ze rijk aan eiwitten. De eveneens aanwezige anti-oxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.
Doordat de kiemgroenten in een zeer vroeg stadium worden geoogst, bevatten de kiemen zeer hoge voedingswaarden. Redenen genoeg om ze zelf eens te gaan kweken.
Hoe kweek je je eigen kiemgroenten
Het kweken van kiemgroenten kan het hele jaar door, thuis. Het kost weinig tijd, neemt nauwelijks ruimte in en het effect is groots. Je boterham met kaas of salade krijgt er namelijk een wel heel speciale “finishing touch” mee.
Je eigen kiemgroenten kweken is niet moeilijk:
Gebruik een glazen (jam)pot en vul deze met water. Laat de zaden (afhankelijk van het soort) minimaal zes uur weken. Sluit de pot af met (kaas)doek en elastiek en spoel de zaden minimaal twee keer per dag en laat ze door het doek heen goed uitlekken. Herhaal dit tot de kiemgroenten groot genoeg zijn om te oogsten. Spoel ze na de oogst nogmaals goed schoon. Na gemiddeld drie tot zes dagen kan je je eerste kiemgroenten oogsten. Ben je niet in de gelegenheid om ze direct te gebruiken, dan zijn ze in de koelkast nog een paar dagen te bewaren.
Een andere methode is een stukje vochtig keukenrol op een schoteltje met daarop de zaden. Hiervoor geldt ook dat ze dagelijks gespoeld dienen te worden.
Vind je dit allemaal te ingewikkeld dan zijn er ook kant en klare kiemsets te koop. Sommige bestaan uit een glazen schaaltje met een rooster, andere zijn weer van plastic en bestaan uit meerdere lagen, om verschillende soorten te kweken.
De meeste zaden hebben geen licht nodig om te kiemen. Wel om bladgroen te vormen. Plaats ze echter niet in direct zonlicht en raadpleeg altijd de verpakking voor de juiste kweekwijze.
Eindeloos variëren
Met kiemgroenten valt eindeloos te variëren. Simpelweg omdat er zoveel verschillende soorten zijn en er hierdoor flink gevarieerd kan worden in de toepassing ervan.
Zo is er Alfalfa voor gebruik in salades of op belegde broodjes, Radijskers voor pit aan salades of roerbakgerechten, Taugé voor in roerbakgerechten en soepen, Koriander voor bij de vis of Aziatische gerechten, Broccoli voor gebruik in salades, soepen of op een belegd broodje.
Zelf aan de slag met kiemgroenten?
Bij diverse tuincentra en natuurwinkels zijn kiemzaden verkrijgbaar. Het aanbod is eindeloos. Probeer ook eens een mix. Deze zijn er kant en klaar maar hoe leuk is het om je eigen mix samen te stellen met de smaken die het beste bij je passen ………….