• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel

door Redactie
in Kookschool, Pannenkoeken
0
3
Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel

Pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel wordt in veel landen gegeten.

Kikkererwtenmeel, meel gemaakt van gedroogde kikkererwten dus, wordt verkocht onder verschillende namen. Op het pak dat ik nu in huis heb, staat Gram Flour, maar het wordt ook “Besan” genoemd, chickpea flour, of  garbanzo meel.

Je kunt heerlijke pannenkoeken of platbrood bakken van kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is een lichtgele meelsoort gemaakt van fijngemalen “chana dhal“, een klein, Indiaas kikkererwtje met een beetje nootachtige smaak. Het meel heeft een hoog eiwitgehalte en bevat geen gluten. Goed spul dus voor mensen die glutenvrij moeten eten!  Ik heb het in huis omdat het in veel Indiase/Aziatische gerechten gebruikt wordt als bindmiddel en om er platbrood van te bakken. Zou je Aziatische recepten maken zonder kikkererwtenmeel en het meel vervangen door bijvoorbeeld aardappelzetmeel, paneermeel, volkorenmeel of bloem, dan mis je toch de typische smaak die de besan met zich meebrengt.

Veel te laat ontdekt hoe lekker pannenkoeken en platbrood van kikkererwtenmeel zijn!

Laat ik nu, eigenlijk kortgeleden pas, ontdekt hebben dat kikkererwtenmeel ook in Italië en in Frankrijk gebruikt wordt om er platbrood of “pannenkoeken” mee te bakken. In Frankrijk noemen ze het platbrood socca en vooral in Nice is die socca beroemd als straatvoedsel. In Italië bakt men ook een platbrood van kikkererwtenmeel, maar dan meestal een dikkere versie en die heeft, afhankelijk van de streek de naam Farinata di ceci of Cecina. Het is zelf zo dat de Italiaanse farinata “geëmigreerd” is naar Argentinië en Uruguay en daar bekend staat onder de naam faiá.

Ik heb inmiddels flink wat af gegoogeld, mijn oude kookboeken er nog eens op nageslagen en ik ontdekte heel wat verschillende recepten. Zo gaat dat met “reizende” recepten, ze veranderen. Afhankelijk van het land waar we het over hebben, maar ook afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, worden de pannenkoeken of het platbrood gebakken in een koekenpan of in de oven. De kruiden die men toevoegt, verschillen, net als de consistentie (de dikte) van het baksel. Sommigen grillen het platbrood en vinden dat je het perse heet moet eten, anderen hebben hele leuke toepassingen gevonden voor het in de oven gebakken platbrood dat afgekoeld is. Dan wordt het nog als alternatieve pizza gegeten met kaas erin of erop of -en dat lijkt mij eigenlijk een beetje gek- als een dun laagje beleg op een pizza gelegd.  Misschien is ook dat wel lekker, ik heb het nog niet geprobeerd…. Ik kan hier natuurlijk niet alle recepten doorgeven die ik gevonden heb, maar ik hoop je wel enthousiast te maken, zodat je zelf eens op onderzoek gaat.

Recepten voor pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel

De drie recepten die ik inmiddels heb gemaakt, kun je hier op Lekker Tafelen vinden: een dunne versie van het platbrood, de Franse socca dat eigenlijk een soort pannenkoeken oplevert en heel makkelijk is om te maken, een dikkere versie, de Farinata de ceci naar Italiaans recept en een Indiase versie van het platbrood die Pudla of pudla besan genoemd wordt. Maar, ik zeg het nogmaals: “Er zijn nog veel meer recepten te vinden om pannenkoeken of platbroden van kikkererwtenmeel te maken!” Laat je inspireren door mijn recepten.

Ik raad iedereen aan om te beginnen met de meest makkelijke versie: de in de koekenpan gebakken socca. Mocht je net zo enthousiast zijn over het resultaat als ik was, probeer dan daarna eens één van de andere versies en speel een beetje met de ingrediënten; wel een pepertje erin, geen pepertje erin-met of zonder knoflook- met of zonder rozemarijn enzovoort.De mogelijkheden zijn eindeloos als je het bakken met kikkererwtenmeel eenmaal ontdekt hebt.

Kikkererwtenmeel kan je kopen in toko’s of natuurvoedingswinkels

Pudla besan, platbrood van kikkererwtenmeel

pudla besan, Indiaas platbrood van kikkererwtenmeelEerst ontdekte ik het recept voor de eenvoudig te maken socca, Franse pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel. Toen pas het recept voor Pudla besan, ook een recept voor platbrood met kikkererwtenmeel, maar dan uit India. Ook de Italianen maken een platbrood van kikkererwtenmeel. Dat heet farinata en het wordt op een net weer iets andere manier gemaakt

Naar het recept

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeelDe eenvoudigste manier om pannenkoeken of platbrood van kikkerwtenmeel te bakken, is met dit recept voor socca. Om dit recept te maken heb je alleen een koekenpan nodig en een beetje geduld. Kikkererwtenmeel kom je tegen onder de namen: besan, chickpea flour, gram flour en garbanzo meel.

Naar het recept

Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata

Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinataDit is voorlopig mijn laatste recept uit de serie “pannenkoeken en platbrood van kikkererwtenmeel”: De Italiaanse manier om een platbrood te bakken. Eerder maakte ik het Franse platbrood, genaamd socca en het Indiase brood, genaamd pudla besan.

Om een Farinata di ceci te bakken, heb je een pizzavorm nodig of een andere platte ronde bakvorm met een doorsnede van ca. 25 cm. De farinata di ceci, kortweg farinata staat ook onder de naam cecina bekend. Het hangt er maar vanaf in welk deel van Italië je zit.

Naar het recept

DeelPin29Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aziatische noedelsalade
Tussendoortje

Aziatische noedelsalade met Hollandse garnalen

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel
Bijgerecht

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel

Vietnamese salade met eend
Recepten

Vietnamese salade met eend – Goi Vit

Sticky Buikspek
Vleesgerechten

Sticky buikspek; met een wat zoet, pittig, kleverig sausje

Aziatische Maïssoep met ei; Probeer het ook met stukjes vis
Maaltijdsoep

Aziatische Maïssoep met ei; Probeer het ook met stukjes vis

Gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze- Proef Azië bij Lidl
Recepten

Gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze- Proef Azië bij Lidl

Chow mein noedels – proef Azië bij Lidl
Hoofdgerecht

Chow mein noedels – proef Azië bij Lidl

kokos chapati's, platbrood uit Afrika
Bijgerecht

Kokos chapati’s, platbrood uit Afrika

Reacties 3

  1. Inostrate says:
    8 jaar geleden

    Leuke recepten en ook glutenvrij is dit recept. De farinata lijkt me ook het lekkerste, hij wordt door het langer staan van het deeg al gedeeltelijk gefermenteerd en luchtiger denk ik.

    Beantwoorden
  2. Lekker Tafelen (Joke) says:
    10 jaar geleden

    Wat leuk om te lezen, Pieke! Het technisch meest lastige recept van de drie, nog wel! Blij met je reactie 🙂

    Beantwoorden
  3. pieke says:
    10 jaar geleden

    ik heb het derde, italiaanse recept gemaakt; groot succes, dat gaat vaker op tafel komen. dank voor het delen

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen