Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel

3 19.746

Pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel wordt in veel landen gegeten.

Kikkererwtenmeel, meel gemaakt van gedroogde kikkererwten dus, wordt verkocht onder verschillende namen. Op het pak dat ik nu in huis heb, staat Gram Flour, maar het wordt ook “Besan” genoemd, chickpea flour, of  garbanzo meel.

Je kunt heerlijke pannenkoeken of platbrood bakken van kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is een lichtgele meelsoort gemaakt van fijngemalen “chana dhal“, een klein, Indiaas kikkererwtje met een beetje nootachtige smaak. Het meel heeft een hoog eiwitgehalte en bevat geen gluten. Goed spul dus voor mensen die glutenvrij moeten eten!  Ik heb het in huis omdat het in veel Indiase/Aziatische gerechten gebruikt wordt als bindmiddel en om er platbrood van te bakken. Zou je Aziatische recepten maken zonder kikkererwtenmeel en het meel vervangen door bijvoorbeeld aardappelzetmeel, paneermeel, volkorenmeel of bloem, dan mis je toch de typische smaak die de besan met zich meebrengt.


Veel te laat ontdekt hoe lekker pannenkoeken en platbrood van kikkererwtenmeel zijn!

Laat ik nu, eigenlijk kortgeleden pas, ontdekt hebben dat kikkererwtenmeel ook in Italië en in Frankrijk gebruikt wordt om er platbrood of “pannenkoeken” mee te bakken. In Frankrijk noemen ze het platbrood socca en vooral in Nice is die socca beroemd als straatvoedsel. In Italië bakt men ook een platbrood van kikkererwtenmeel, maar dan meestal een dikkere versie en die heeft, afhankelijk van de streek de naam Farinata di ceci of Cecina. Het is zelf zo dat de Italiaanse farinata “geëmigreerd” is naar Argentinië en Uruguay en daar bekend staat onder de naam faiá.

Ik heb inmiddels flink wat af gegoogeld, mijn oude kookboeken er nog eens op nageslagen en ik ontdekte heel wat verschillende recepten. Zo gaat dat met “reizende” recepten, ze veranderen. Afhankelijk van het land waar we het over hebben, maar ook afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, worden de pannenkoeken of het platbrood gebakken in een koekenpan of in de oven. De kruiden die men toevoegt, verschillen, net als de consistentie (de dikte) van het baksel. Sommigen grillen het platbrood en vinden dat je het perse heet moet eten, anderen hebben hele leuke toepassingen gevonden voor het in de oven gebakken platbrood dat afgekoeld is. Dan wordt het nog als alternatieve pizza gegeten met kaas erin of erop of -en dat lijkt mij eigenlijk een beetje gek- als een dun laagje beleg op een pizza gelegd.  Misschien is ook dat wel lekker, ik heb het nog niet geprobeerd…. Ik kan hier natuurlijk niet alle recepten doorgeven die ik gevonden heb, maar ik hoop je wel enthousiast te maken, zodat je zelf eens op onderzoek gaat.

Recepten voor pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel

De drie recepten die ik inmiddels heb gemaakt, kun je hier op Lekker Tafelen vinden: een dunne versie van het platbrood, de Franse socca dat eigenlijk een soort pannenkoeken oplevert en heel makkelijk is om te maken, een dikkere versie, de Farinata de ceci naar Italiaans recept en een Indiase versie van het platbrood die Pudla of pudla besan genoemd wordt. Maar, ik zeg het nogmaals: “Er zijn nog veel meer recepten te vinden om pannenkoeken of platbroden van kikkererwtenmeel te maken!” Laat je inspireren door mijn recepten.

Ik raad iedereen aan om te beginnen met de meest makkelijke versie: de in de koekenpan gebakken socca. Mocht je net zo enthousiast zijn over het resultaat als ik was, probeer dan daarna eens één van de andere versies en speel een beetje met de ingrediënten; wel een pepertje erin, geen pepertje erin-met of zonder knoflook- met of zonder rozemarijn enzovoort.De mogelijkheden zijn eindeloos als je het bakken met kikkererwtenmeel eenmaal ontdekt hebt.

Kikkererwtenmeel kan je kopen in toko’s of natuurvoedingswinkels

Pudla besan, platbrood van kikkererwtenmeel

pudla besan, Indiaas platbrood van kikkererwtenmeelEerst ontdekte ik het recept voor de eenvoudig te maken socca, Franse pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel. Toen pas het recept voor Pudla besan, ook een recept voor platbrood met kikkererwtenmeel, maar dan uit India. Ook de Italianen maken een platbrood van kikkererwtenmeel. Dat heet farinata en het wordt op een net weer iets andere manier gemaakt

Naar het recept

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeel

Socca, Frans platbrood van kikkererwtenmeelDe eenvoudigste manier om pannenkoeken of platbrood van kikkerwtenmeel te bakken, is met dit recept voor socca. Om dit recept te maken heb je alleen een koekenpan nodig en een beetje geduld. Kikkererwtenmeel kom je tegen onder de namen: besan, chickpea flour, gram flour en garbanzo meel.

Naar het recept

Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata

Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinataDit is voorlopig mijn laatste recept uit de serie “pannenkoeken en platbrood van kikkererwtenmeel”: De Italiaanse manier om een platbrood te bakken. Eerder maakte ik het Franse platbrood, genaamd socca en het Indiase brood, genaamd pudla besan.

Om een Farinata di ceci te bakken, heb je een pizzavorm nodig of een andere platte ronde bakvorm met een doorsnede van ca. 25 cm. De farinata di ceci, kortweg farinata staat ook onder de naam cecina bekend. Het hangt er maar vanaf in welk deel van Italië je zit.

Naar het recept

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Inostrate zegt

    Leuke recepten en ook glutenvrij is dit recept. De farinata lijkt me ook het lekkerste, hij wordt door het langer staan van het deeg al gedeeltelijk gefermenteerd en luchtiger denk ik.

  2. Lekker Tafelen (Joke) zegt

    Wat leuk om te lezen, Pieke! Het technisch meest lastige recept van de drie, nog wel! Blij met je reactie 🙂

  3. pieke zegt

    ik heb het derde, italiaanse recept gemaakt; groot succes, dat gaat vaker op tafel komen. dank voor het delen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer