Kipfilet als broodbeleg? Zo maak je het zelf! – Een boterham met kipfilet is erg lekker als lunch, maar dan wel “echte” kip en niet de waterige vleeswaren van de supermarkt. Als je goed zoekt of naar de slager gaat kun je nog wel aan lekkere vleeswaren komen, maar je betaalt er dan meestal wel iets meer voor. Niet erg want voor kwaliteit mag je ook best iets meer betalen. Maar maak je kipfilet als broodbeleg eens zelf. Dat kost je niet zoveel tijd en het is erg lekker.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf je kipfilet voor op brood te maken. Het is zo gedaan en echt zo lekker, daar kan geen kant en klaar tegenop!
Snijden gaat beter als de kipfilet koud is
Wacht met snijden tot de kipfilet koud is. Koud kun je de plakjes veel dunner snijden. Als je vlees warm snijdt, verliest het zijn sappen en dat maakt het vlees weer droog. Snijd niet meer kipfilet voor broodbeleg dan je op dat moment denkt te gebruiken en bewaar de rest in een goed afgesloten doos in de koelkast.
Lekkere smaakjes
Maak je kipfilet als broodbeleg? Geef het een smaakje mee. Je kunt de filet kruiden en dan bakken, maar beter is het om ze te marineren. Bij marineren trekken de smaken beter in het vlees en het bevordert de malsheid. Welke smaken je gebruikt is helemaal aan jou. Hier vind je een paar suggesties voor ongeveer 600 gram kipfilet. Maar smaak is persoonlijk dus neem gerust meer of wat minder, als je dat lekkerder vindt.
- Curry – ½ eetlepel currypasta of kerrie en voeg en beetje zout toe.
- Italiaanse kruiden – eetlepel Italiaanse kruiden aan toe. Breng verder op smaak met zout en peper.
- Cajun – ½ eetlepel cajun kruiden. Zout indien nodig.
- Honing mosterd – 1 eetlepel mosterd, zout en peper. Marineren en bij bakken laatste 5 minuten honing erover verdelen en zachtjes meebakken.
- Lemon pepper – sap en rasp van 1 citroen, theelepel suiker zout en royaal grof gemalen zwarte peper. Eventueel knoflook.
- Smokey paprika – 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, zout.
Kipfilet als broodbeleg
Voor 600 gram kipfilet
- 2 eetlepels zonnebloem of olijfolie
- kruiden naar wens
Meng de kruiden met de olie en wrijf hier de kipfilet mee in. Doe alles in een goed afsluitbare bak en zet dit minimaal 2 uur, maar liever 8 uur, koud weg. Geen tijd? Dan sla je die stap over. Laat de kipfilet in ongeveer 15 minuten op temperatuur komen. Verhit een koekenpan met een klein beetje olie en bak hierin de kipfilet rustig gaar. Niet prikken en geen felle hitte. Bak tot de filet gaar is en haal ze dan direct uit de pan. Laat afkoelen en zet in koelkast tot gebruik. Snijd de kipfilet als je die als broodbeleg wilt gebruiken.
Tafel lekker !!
Kipfilet recepten en inspiratie
Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.