Kipfilet als broodbeleg? Zo maak je het zelf! – Een boterham met kipfilet is op zijn tijd best lekker maar dan wel “echte” kip en niet dat waterige snijvlees van de supermarkt. Wanneer je goed zoekt of naar de slager gaat kun je nog wel aan lekker snijvlees komen maar je betaalt er dan meestal wel iets meer voor. Niet erg want voor kwaliteit mag je ook best iets meer betalen.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf je kipfilet voor op brood te maken. Het is zo gedaan en echt zo lekker, daar kan geen kant en klaar tegenop.
Snijden
Wacht met snijden tot de kipfilet koud is. Koud kun je de plakjes veel dunner snijden. Wanneer je vlees warm snijdt verliest het zijn sappen en dat maakt het vlees weer droog. Snijd niet meer dan je op dat moment denkt te gebruiken en bewaar het in een goed afgesloten doos in de koelkast.
Lekkere smaakjes
Maak je kipfilet als broodbeleg? Geef het een smaakje mee. Je kunt de filet kruiden en dan bakken maar beter is het om deze te marineren. Bij marineren trekken de smaken beter in het vlees en het bevordert de malsheid. Welke smaken je gebruikt is helemaal aan jou. We geven je hier een paar suggesties voor ongeveer 600 gram kipfilet. Maar smaak is persoonlijk dus neem gerust meer of minder als je dat lekkerder vindt.
- Curry – ½ eetlepel curry pasta of kerrie en voeg en beetje zout toe.
- Italiaanse kruiden – 1 eetlepel Italiaanse kruiden aan toe. Breng verder op smaak met zout en peper
- Cajun – ½ eetlepel cajun kruiden. Zout indien nodig
- Honing mosterd – 1 eetlepel mosterd, peper en zout. Marineren en bij bakken laatste 5 minuten honing erover verdelen en zachtjes meebakken.
- Lemon pepper – sap en rasp 1 citroen, theelepel suiker zout en royaal grof gemalen zwarte peper. Eventueel knoflook
- Smoky paprika – 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, zout.
Kipfilet als broodbeleg
Voor 600 gram kipfilet
- 2 eetlepels zonnebloem of olijfolie
- Kruiden naar wens
Meng de kruiden met de olie en wrijf hier de kipfilet mee in. Doe in een goed afsluitbare bak en zet dit minimaal 2 uur maar liever 8 uur koud weg. Geen tijd? Dan sla je deze stap over. Laat de kipfilet in ongeveer 15 minuten op temperatuur komen. Verhit een koekenpan met een klein beetje olie en bak hierin de kipfilet rustig gaar. Niet prikken en geen felle hitte. Bak tot de filet gaar is en haal deze dan direct uit de pan. Laat afkoelen en zet in koelkast tot gebruik. Snij de kipfilet wanneer je deze wil gebruiken.
Tafel lekker !!