Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kippen kiezen

Basics over kip die Kip wordt een steeds groter begrip. We hebben kip uit de supermarkt, zonder merkje, met merkje, keurmerken, maar daar gaan we het even niet over hebben. Dit zijn de basissoorten die jij moet kennen als het over kip gaat.

1 638

Kip wordt een steeds groter begrip. We hebben kip uit de supermarkt, zonder merkje, met merkje, keurmerken, maar daar gaan we het even niet over hebben. Dit zijn de basissoorten die jij moet kennen als het over kip gaat.

Soepkippen Jonge hanen Piepkuikens
Legkippen worden als ze geen eieren meer leggen nog wel in de winkel of bij de poelier verkocht als soepkip.
De punt van het borstbeen is bij soepkippen verbeend en dus niet meer buigzaam.
Een soepkip is niet meer zo mals maar je kunt er uitstekend kippenbouillon van trekken.
Het vlees kan daarna verwerkt worden in een ragoût of zo.
Dit zijn jonge mannelijke dieren van legrassen die geslacht worden wanneer ze minstens 90 dagen oud zijn. De punt van het borstbeen is al wel hard maar nog niet volledig verbeend. Dit zijn kippenkuikens die minder dan 650 gram wegen zonder de eetbare bijproducten, de kop en de voeten. Kuikens tussen de 650 gram en 750 gram mogen als ze jonger zijn dan 28 weken ook nog piepkuiken worden genoemd.
Kuikens, Braadkuikens, Kippen en Braadkippen Kapoenen Poularde 
Dit is kip waarvan de punt van het borstpeen nog niet verbeend is en dus nog buigzaam is.
Maiskip is geen speciale soort kip maar een kip die voer heeft gekregen waarin veel mais verwerkt was. Het vlees heeft daardoor een gele kleur gekregen.
Poularde is een naam die je ook nog wel tegenkomt. Er wordt een wat zwaardere braadkip mee bedoeld.
Dit zijn mannelijke dieren die langs chirurgische weg zijn gecastreerd voordat ze geslachtsrijp waren. Ze zijn geslacht zodra ze minstens 140 dagen oud waren en na de castratie minstens 77 dagen zijn vetgemest. Het vlees is erg sappig en vol van smaak. Kapoenen zie je niet veel, alleen bij een goed gesorteerde poelier. Braadkuikens met een gewicht boven 1200 gram panklaar, worden ook wel poulardes genoemd.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. PaulO zegt

    Was dit een blog naar aanleiding van mijn vraag op FB gisteren over braadkippen en soeptomaten?
    Hoe dan ook: bedankt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer