Kippenbouillon – Kippenbouillon is natuurlijk de basis van kippensoep. Daarnaast kun je het gebruiken als toevoeging in heel veel andere gerechten. Als basis voor talloze andere soepen, bij het klaarmaken van gerechten als risotto, als basis voor sauzen. De kippenbouillon, waarvan je het recept hieronder vindt, is een krachtige en geurige bouillon. En die maak je natuurlijk zelf!
Waarom zelf kippenbouillon trekken?
Zelf kippenbouillon trekken, waarom zou je dat doen als je ook heel makkelijk en goedkoop een doosje bouillonblokjes in de supermarkt kunt kopen? En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die het kost om zelf bouillon te maken… Toch zijn er veel reden om het zelf te doen. Om te beginnen is een bouillon gemaakt van verse ingrediënten veel smakelijker dan bouillon van een blokje. Je kiest tenslotte zelf de ingrediënten uit en je kunt dus een bouillon trekken die voldoet aan jouw eigen smaak. Daarnaast bepaal je zelf de hoeveelheid zout die je toevoegt, terwijl bouillonblokjes voor het grootste gedeelte bestaan uit zout, gist, smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Er is ooit door een bekend Nederlands televisieprogramma onderzoek gedaan naar kippenbouillonblokjes. Hieruit bleek dat er geen kip aan te pas komt bij de productie hiervan. Reden genoeg om kippenbouillon zelf te maken dus! De tijd die je er aan kwijt bent, betaalt zich ruimschoots terug door het resultaat. Je hoeft trouwens ook niet naast de pan te blijven staan. Je kunt terwijl de bouillon op staat gewoon iets anders doen.
Een bouillon gemaakt van verse ingrediënten is veel smakelijker dan bouillon van een blokje
De soepkip, dat is géén gewone vleeskip!
Wat is dan het verschil tussen een soepkip en een gewone vleeskip? Een kip is een kip zou je denken. Toch zit dat een beetje anders. Een soepkip is een kip die speciaal is gefokt voor het maken van een smaakvolle kippenbouillon. De kippen bestaan voor een groter gedeelte uit botten, en geven daardoor veel meer smaak af dan gewone kippen. Want de botten geven de meeste smaak aan de bouillon. De soepkippen zijn kleiner dan kippen die voor het vlees worden gefokt, en zijn ook vaak ouder dan de kippen die gebruikt worden om bijvoorbeeld te grillen. Hun vlees is daarom ook meer ‘volwassen’ en daardoor smakelijker. Een soepkip koop je het beste bij de poelier of de slager.
Maak eens een grotere hoeveelheid kippenbouillon
Omdat het een aantal uren duurt voor je een krachtige kippenbouillon hebt getrokken, zou je kunnen overwegen om een grotere hoeveelheid te maken en een gedeelte daarvan in te vriezen. Zo heb je altijd goede bouillon op voorraad, die je kunt gebruiken als je eens wat minder tijd hebt.
De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!
Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!
Kippenbouillon
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 soepkip, ongeveer 1250 gram
- 2 uien, gehalveerd, schil niet verwijderen
- 4 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 2 wortels, in stukjes
- 1 prei, in stukjes
- 1/2 citroen, in parten
- 15 gram verse gember, in schijfjes
- 10 gram peterselietakjes
- 10 gram selderijtakjes
- 1 takje rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 12 jeneverbessen
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 1/2 tot 1 eetlepel zout
- 2 eetlepels sojasaus (geen ketjap)
- 250 ml witte wijn
- 2,5 liter koud water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kippenbouillon:
Leg de soepkip in zijn geheel, of als je dat liever hebt, in stukken gesneden, in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de wortel, de gember, de citroen, de peterselie, de selderij, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagels, de peperkorrels en de jeneverbessen toe. Schenk het water in de pan, doe de wijn en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.
Zodra het water begint te koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de kip en de groente zeker een uurtje of 4 trekken om een krachtige, geurige bouillon te krijgen. Langer dan 4 uur mag ook.
Haal na het trekken van de bouillon de kip uit de pan. Het vlees van de kip kun je gebruiken als vulling in kippensoep, of bijvoorbeeld om kroketten, bitterballen of ragout van te maken.
Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak afgegeven. Doe de bouillon terug in de pan en verwerk hem tot een heerlijke, verse kippensoep of gebruik hem in een ander gerecht.
Tafel lekker !!