• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Omdat het lekkerder is, en omdat je weet wat je er in doet.

door Elise de Haan
in Kookschool
1
0
Kippenbouillon

Kippenbouillon – Kippenbouillon is natuurlijk de basis van kippensoep. Daarnaast kun je het gebruiken als toevoeging in een heleboel andere gerechten. Als basis voor talloze andere soepen, bij het bereiden van gerechten als risotto, als basis voor sauzen. De kippenbouillon, waarvan je het recept hieronder vindt, is een krachtige en geurige bouillon. En die maak je natuurlijk zelf!

Waarom zelf kippenbouillon trekken?

Zelf kippenbouillon trekken, waarom zou je dat doen als je ook heel makkelijk en goedkoop een doosje bouillonblokjes in de supermarkt kunt kopen? En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die het kost om zelf bouillon te maken… Toch zijn er een heleboel reden om het zelf te doen. Om te beginnen is een bouillon gemaakt van verse ingrediënten veel smakelijker dan bouillon van een blokje. Je kiest tenslotte zelf de ingrediënten uit en je kunt dus een bouillon trekken die voldoet aan jouw eigen smaak. Daarnaast bepaal je zelf de hoeveelheid zout die je toevoegt, terwijl bouillonblokjes voor het grootste gedeelte bestaan uit zout, gist, smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Er is ooit door een bekend Nederlands televisieprogramma onderzoek gedaan naar kippenbouillonblokjes. Hieruit bleek dat er geen kip aan te pas komt bij de productie hiervan. Reden genoeg om het zelf te maken dus! De tijd die je er aan kwijt bent, betaalt zich ruimschoots terug door het resultaat. Je hoeft trouwens ook niet naast de pan te blijven staan. Je kunt terwijl de bouillon op staat gewoon iets anders doen.

Een bouillon gemaakt van verse ingrediënten is veel smakelijker dan bouillon van een blokje

De soepkip, dat is géén gewone vleeskip!

Wat is dan het verschil tussen een soepkip en een gewone vleeskip? Een kip is een kip zou je denken. Toch zit dat een beetje anders. Een soepkip is een kip die speciaal is gefokt voor het maken van een smaakvolle kippenbouillon. Deze kippen bestaan voor een groter gedeelte uit botten, en geven daardoor veel meer smaak af dan gewone kippen. Want de botten geven de meeste smaak aan de bouillon. Deze soepkippen zij kleiner dan kippen die voor het vlees worden gefokt, en zijn ook vaak ouder dan de kippen die gebruikt worden om bijvoorbeeld te grillen. Hun vlees is daarom ook meer ‘volwassen’ en daardoor smakelijker. Een soepkip koop je het beste bij de poelier of de slager.

Kippenbouillon – tip

Omdat het een aantal uren duurt voor je een krachtige kippenbouillon hebt getrokken, zou je kunnen overwegen om een grotere hoeveelheid te maken en een gedeelte daarvan in te vriezen. Zo heb je altijd goede bouillon op voorraad, die je kunt gebruiken als je eens wat minder tijd hebt.

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

Kippenbouillon

Porties: 2,5 liter
Bereidingstijd: 250 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 soepkip, ongeveer 1250 gram
  • 2 uien, gehalveerd, schil niet verwijderen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 wortels, in stukjes
  • 1 prei, in stukjes
  • 1/2 citroen, in parten
  • 15 gram verse gember, in schijfjes
  • 10 gram peterselietakjes
  • 10 gram selderijtakjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1/2 tot 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels sojasaus (geen ketjap)
  • 2,5 liter koud water
  • 250 ml witte wijn

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kippenbouillon:

Leg de soepkip in zijn geheel, of als je dat liever hebt, in stukken gesneden, in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de wortel, de gember, de citroen, de peterselie, de selderij, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagels, de peperkorrels en de jeneverbessen toe. Schenk het water in de pan, doe de wijn en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.

Zodra het water begint te koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de kip en de groente zeker een uurtje of 4 trekken om een krachtige, geurige bouillon te krijgen. Langer dan 4 uur mag ook.

Haal na het trekken van de bouillon de kip uit de pan. Het vlees van de kip kun je gebruiken als vulling in kippensoep, of bijvoorbeeld om kroketten, bitterballen of ragout van te maken.

Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak afgegeven. Doe de bouillon terug in de pan en verwerk deze tot een heerlijke, verse kippensoep of gebruik hem in een ander gerecht.

Tafel lekker !!

DeelPin34Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Stoofpotje van sucadelappen en zwarte knoflook
Stoofschotel

Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Kalfswangen in rode wijn
Stoofschotel

Kalfswangen in rode wijn

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Gehaktbrood uit de airfryer
Vleesgerechten

Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje

Varkenswangen
Pastagerechten

Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Gestoofde runderwangen met oesterzwammen
Stoofschotel

Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen