• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Omdat het lekkerder is, en omdat je weet wat je er in doet.

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Kippenbouillon

Kippenbouillon – Kippenbouillon is natuurlijk de basis van kippensoep. Daarnaast kun je het gebruiken als toevoeging in een heleboel andere gerechten. Als basis voor talloze andere soepen, bij het bereiden van gerechten als risotto, als basis voor sauzen. De kippenbouillon, waarvan je het recept hieronder vindt, is een krachtige en geurige bouillon. En die maak je natuurlijk zelf!

Waarom zelf kippenbouillon trekken?

Zelf kippenbouillon trekken, waarom zou je dat doen als je ook heel makkelijk en goedkoop een doosje bouillonblokjes in de supermarkt kunt kopen? En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die het kost om zelf bouillon te maken… Toch zijn er een heleboel reden om het zelf te doen. Om te beginnen is een bouillon gemaakt van verse ingrediënten veel smakelijker dan bouillon van een blokje. Je kiest tenslotte zelf de ingrediënten uit en je kunt dus een bouillon trekken die voldoet aan jouw eigen smaak. Daarnaast bepaal je zelf de hoeveelheid zout die je toevoegt, terwijl bouillonblokjes voor het grootste gedeelte bestaan uit zout, gist, smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Er is ooit door een bekend Nederlands televisieprogramma onderzoek gedaan naar kippenbouillonblokjes. Hieruit bleek dat er geen kip aan te pas komt bij de productie hiervan. Reden genoeg om het zelf te maken dus! De tijd die je er aan kwijt bent, betaalt zich ruimschoots terug door het resultaat. Je hoeft trouwens ook niet naast de pan te blijven staan. Je kunt terwijl de bouillon op staat gewoon iets anders doen.

Een bouillon gemaakt van verse ingrediënten is veel smakelijker dan bouillon van een blokje

De soepkip, dat is géén gewone vleeskip!

Wat is dan het verschil tussen een soepkip en een gewone vleeskip? Een kip is een kip zou je denken. Toch zit dat een beetje anders. Een soepkip is een kip die speciaal is gefokt voor het maken van een smaakvolle kippenbouillon. Deze kippen bestaan voor een groter gedeelte uit botten, en geven daardoor veel meer smaak af dan gewone kippen. Want de botten geven de meeste smaak aan de bouillon. Deze soepkippen zij kleiner dan kippen die voor het vlees worden gefokt, en zijn ook vaak ouder dan de kippen die gebruikt worden om bijvoorbeeld te grillen. Hun vlees is daarom ook meer ‘volwassen’ en daardoor smakelijker. Een soepkip koop je het beste bij de poelier of de slager.

Kippenbouillon – tip

Omdat het een aantal uren duurt voor je een krachtige kippenbouillon hebt getrokken, zou je kunnen overwegen om een grotere hoeveelheid te maken en een gedeelte daarvan in te vriezen. Zo heb je altijd goede bouillon op voorraad, die je kunt gebruiken als je eens wat minder tijd hebt.

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

Kippenbouillon

Porties: 2,5 liter
Bereidingstijd: 250 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 soepkip, ongeveer 1250 gram
  • 2 uien, gehalveerd, schil niet verwijderen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 wortels, in stukjes
  • 1 prei, in stukjes
  • 1/2 citroen, in parten
  • 15 gram verse gember, in schijfjes
  • 10 gram peterselietakjes
  • 10 gram selderijtakjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1/2 tot 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels sojasaus (geen ketjap)
  • 2,5 liter koud water
  • 250 ml witte wijn

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kippenbouillon:

Leg de soepkip in zijn geheel, of als je dat liever hebt, in stukken gesneden, in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de wortel, de gember, de citroen, de peterselie, de selderij, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagels, de peperkorrels en de jeneverbessen toe. Schenk het water in de pan, doe de wijn en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.

Zodra het water begint te koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de kip en de groente zeker een uurtje of 4 trekken om een krachtige, geurige bouillon te krijgen. Langer dan 4 uur mag ook.

Haal na het trekken van de bouillon de kip uit de pan. Het vlees van de kip kun je gebruiken als vulling in kippensoep, of bijvoorbeeld om kroketten, bitterballen of ragout van te maken.

Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak afgegeven. Doe de bouillon terug in de pan en verwerk deze tot een heerlijke, verse kippensoep of gebruik hem in een ander gerecht.

Tafel lekker !!

Tags: BouillonVlees
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen