Kippenvleugeltjes zijn zo’n typische allemansvriend. Of je ze nou serveert bij een borrel, als snack tussendoor of als onderdeel van je maaltijd – ze doen het altijd goed. En het mooie is: je hebt ze zó op tafel. In de oven, in de pan, op de barbecue of gefrituurd… elke manier werkt, en binnen een half uur kun je aan tafel.
Begin op tijd
Haal de kippenvleugels een half uurtje voor je gaat bakken uit de koelkast. Dat klinkt misschien onbelangrijk, maar zo worden ze sneller gaar en blijven ze malser. Even op kamertemperatuur laten komen dus.
Geef ze smaak
Met een marinade til je de smaak echt naar een hoger niveau. Denk aan een simpele mix van olie, knoflook en sojasaus, of een pittige variant met chilipoeder en honing. Geen zin in marinade? Meng dan wat olie met peper en zout en smeer ze daarmee in.
Zo kun je ze bereiden:
- In de oven: 30 minuten op 200 graden. Halverwege keren voor een mooie bruine kleur. Gaat het te hard? Dek ze dan af met wat folie.
- Gefrituurd: Eerst door een gekruid beslag, dan 5 minuten in de hete olie (180 graden). Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- In de pan: Bak ze in olie of boter op middelhoog vuur. Draai ze regelmatig om, in zo’n 25 minuten zijn ze gaar.
- Op de barbecue: Eerst garen op indirecte hitte (ongeveer 20 minuten), daarna even boven directe hitte voor een krokant velletje. Draai ze regelmatig en prik er niet in met een vork – zo blijven ze sappig.
- In de airfryer: 20-25 minuten op 180 graden. Schud ze halverwege even om. Ze worden mooi bruin zonder vet toe te voegen.
- Sous vide: Laat de kippenvleugels 1,5 uur garen op 74 graden. Daarna kort bakken of grillen voor een krokant laagje.
Serveer ze warm, eventueel met een sausje erbij. Pittig, romig of zoetzuur: wat jij lekker vindt.
Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!
Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed idee!