Kippenvleugeltjes klaarmaken – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van je maaltijd. Je kunt ze op verschillende manieren klaarmaken. In de oven, op de barbecue, frituren of gewoon in de koekenpan.
Voordat je aan de slag gaat
Haal de kippenvleugels een half uur van tevoren uit de koelkast. Zo komen ze op de juiste temperatuur en worden ze sneller gaar. Je verkort de bereidingstijd op die manier, waardoor de kippenvleugels minder snel zullen uitdrogen.
Kippenvleugeltjes worden het lekkerst als je ze een smaakje geeft door het vlees te marineren. Dit kun je van tevoren doen. Zet de kippenvleugels dan eventueel enkele uren voor je ze gaat klaarmaken in een marinade naar keuze. Wil je ze geen smaakje meegeven, smeer ze dan in met wat olie waar je zout en peper door hebt gemengd.
Kippenvleugels uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verspreid de gemarineerde kippenvleugeltjes over de bakplaat.
Zet de bakplaat voor 30 minuten in het midden van de oven.
Draai de kippenvleugels na een kwartier om, zodat de andere kant ook bruin wordt.
Let er op dat de kippenvleugeltjes niet te donker worden en verbranden. Als het te hard gaat dek je ze af met aluminiumfolie.
Serveer de kippenvleugels uit de oven warm. Je kunt er eventueel een lekker sausje bij serveren.
Gefrituurde kippenvleugeltjes
Je kunt kippenvleugeltjes ook heel goed klaarmaken door ze te frituren. Voordat je ze in de hete olie bakt, haal je de kippenvleugeltjes eerst door een beslag. Ze krijgen dan een heerlijk knapperig laagje. De smaak van dit laagje kun je naar je eigen smaak aanpassen door het op smaak te brengen met kruiden of specerijen die jij lekker vindt. Zie ook ons recept voor gefrituurde kippenvleugeltjes.
Verhit de frituurpan tot 180 graden.
Haal de kippenvleugels door het beslag. Frituur ze in kleine porties ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de kippenvleugeltjes uitlekken op keukenpapier.
Gefrituurde kippenvleugeltjes zijn lekker met een pittig sausje, bijvoorbeeld de saus uit ons recept voor gefrituurde kippenvleugeltjes.
Gewoon in de koekenpan
Heb je geen zin om te frituren, te barbecueën en heb je geen oven, kippenvleugeltjes bakken in de koekenpan is een heel makkelijke manier om ze klaar te maken.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan. Bak hierin de kippenvleugels rondom bruin. Let er op dat het niet te hard gaat, want dan kunnen ze verbranden. Het duurt ongeveer 25 minuten voor de kippenvleugeltjes gaar zijn.
Kippenvleugeltjes van de BBQ
Kippenvleugels kunnen ook heel goed een onderdeel van een barbecue vormen.
Verhit je barbecue voor tot hij ongeveer 200 graden is. Zorg er voor dat er een gedeelte met directe hitte en een gedeelte met indirecte hitte is.
Gaar de kippenvleugels op het gedeelte van de barbecue met indirecte hitte. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Let er op dat de kippenvleugeltjes niet verbranden. Je voorkomt dit door ze regelmatig om te draaien. Gebruik hier een vleestang voor. Niet met een vork in het vlees prikken.
Na 20 minuten verplaats je de kippenvleugels naar het gedeelte met de directe hitte. Rooster de kippenvleugels hier nog even om ze een knapperig laagje te geven.
Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!
Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed idee!