Kipspiesjes van kippendijen – of je ze nu serveert bij een oosterse maaltijd in een Grieks pitabroodje, bij een oer-Hollandse stamppot, kipspiesjes zijn altijd lekker.
Daarom kies je voor kippendijen
Als er kip in een recept staat wordt er al gauw voor kipfilet gekozen. Misschien doe je dat uit gewoonte, maar kies eens vaker voor kippendijen, dit vlees is iets vetter en donkerder van kleur. Kippendijen zijn hierdoor veel smaakvoller en absoluut niet droog. Waar kipfilet wel eens te droog uit kan vallen kan het bij kippendijen niet mis gaan, dit stukje vlees is echt supermals.
Kipspiesjes met lekker veel smaak
Kipspiesjes bij de poelier of bij de slager zijn vaak heerlijk gekruid en lekker mals. Dit komt doordat de kruiden uren tijd gehad hebben om in het vlees te trekken. De kruiden doen hun werk, ze geven smaak maar zorgen er ook voor dat het vlees nog malser wordt.
Je kunt kipspiesjes maken door stukjes kippendij op een stokje te rijgen, te kruiden en dan direct te bakken. Maar wil je echt veel smaak dan zorg je ervoor dat de stukjes vlees rondom gekruid zijn voor je ze gaat rijgen en dat die kruiden minimaal een uur in kunnen trekken. Het verschil in resultaat is echt enorm.
Dit kruiden kan met droge kruiden, maar nog beter is het om een marinade te maken. Een marinade bevat een beetje olie, een beetje zuur en de kruiden die er samen voor zorgen dat het al malse vlees nog lekkerder wordt.
Kleine of grote stokjes, dit is de ideale hoeveelheid
Kipspiesjes van kippendijen kunnen voor heel veel gelegenheden gebruikt worden. Serveer je ze bij de warme maaltijd of in een broodje dan maak je waarschijnlijk grote spiezen. Als je een saté bij de bami of nasi serveert, maak je kleine spiesjes. En spiesjes als voorgerecht of bij de borrel zijn vaak nog kleiner.
Voor grote spiezen gebruik je rond de 100 gram kip per stokje. Voor saté spiesjes rond de 50 gram kip per stokje en voor spiesjes bij de borrel gebruik je 35-50 gram vlees. Dit alles zijn richtlijnen, belangrijk is dat je porties maakt waar jij je goed bij voelt en wat bij de situatie past.
De stokjes of spiesjes
Er zijn heel veel maten en soorten stokjes in de handel van ijzer, hout en bamboe en ze kunnen allemaal perfect gebruikt worden voor de kipspiesjes van kippendijen. Let er bij gebruik van de grill op dat houten stokjes kunnen verbranden. Zet ze daarom eerst een uurtje in een beker met water zodat het hout zich kan volzuigen met water.
Varieer met die kipspiesjes van kippendijen
Kip is enorm veelzijdig en op heel veel manieren te kruiden. Om het je een klein beetje makkelijker te maken vind je hier een paar suggesties voor kruiden en marinades waaruit je kunt kiezen. De basis is steeds 500 gram kippendijen in stukjes, het maakt niet uit hoe groot je de spiesjes maakt. Zorg ervoor dat de marinade minimaal een uur kan intrekken voor het beste resultaat.
- Griekse spiesjes – 1 eetlepel citroensap, rasp van een halve citroen, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel gedroogde oregano, 1 teentje knoflook geperst, zout en peper.
- Italiaanse spiesjes – 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden, 2 eetlepels olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, zout en peper.
- Indiase spiesjes – 1 eetlepel gele currypasta, 1 eetlepel zonnebloemolie, zout.
- Oosterse spiesjes – 1 eetlepel zonnebloemolie, 2 eetlepels ketjap, 1 theelepel sambal, 1 theelepel bruine suiker, 1 teentje knoflook geperst, zout.
- Hollandse spiesjes – 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel honing, zout en peper.
- Mexicaanse spiesjes – 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel cajunkruiden, 1 theelepel tomatenpuree, 1 teentje knoflook geperst.
- Franse spiesjes – 1 eetlepel zonnebloemolie, 2 eetlepels citroensap, rasp van 1/2 citroen, gehakte rozemarijn, zout en peper.
Zo bak je kipspiesjes van kippendijen:
In de pan – Bak de spiesjes in een koekenpan in een klein beetje boter of olie aan beide zijde ongeveer 5 minuten. Laat grote spiesjes nog 5 minuten met de deksel op de pan op een zacht vuurtje nagaren.
In de oven – Leg de spiesjes op een bakplaat, eventueel met bakpapier en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Op de grill – Bak de kipspiesjes van kippendij 10-15 minuten op een hete grill, draai tussendoor de spiesjes een keer om zodat ze gelijkmatig bruin worden.
Let erop dat de kipspiesjes goed gaar zijn. Je kunt dit meten met een kernthermometer, de kerntemperatuur van kip moet minimaal 72 graden zijn!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Vergeet nooit een thermometer te gebruiken, vooral bij kippenvlees, om zeker te weten dat het kippenvlees 74 graden Celsius is en dus veilig om te eten!
En verder een tip wat spiesen betreft: Schaf metalen dubbele spiesen aan. Deze geven vlees geen kans om rond de spies te roteren. Als je houten spiesen gebruikt, gebruik er dan twee per kebab in plaats van één.
Bedankt voor de tip van de dubbele spiesjes Maarten. Ik heb de kerntemperatuur er ook nog even bijgezet voor de duidelijkheid.