Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kiwi; de frisse Nieuw-Zeelandse vitaminebom

Wat is een kiwi, waar groeit hij allemaal en wat kun je er mee doen in de keuken? Tips, achtergrondinformatie en recepten met kiwi.

0 641

De benaming kiwi duidt niet alleen op de decoratieve vrucht, maar ook op een schattig, rond, pluizig vogeltje. En de bewoners van Nieuw-Zeeland mogen zichzelf ook graag introduceren als kiwi’s. Kortom; Nieuw-Zeeland is onlosmakelijk verbonden met de kiwi. Op Lekker Tafelen willen wij ons natuurlijk verder verdiepen in het kiwifruit dat ook wel bekend staat als Chinese kruisbes.

Verre exoot of niet?

KiwiNieuw-Zeeland ligt, letterlijk, aan de andere kant van de wereld, dus voor mij had de kiwi de status van een verre en ietwat exotische vrucht. Kiwi’s worden tegenwoordig echter ook in Europa geteeld. Sterker nog, ze groeien in mijn Haagse tuintje! Ik was heel verbaasd toen ik er achter kwam dit stuk fruit gedijt in het Nederlandse klimaat. Toen ik mijn tuin ging aanplanten heb ik ze dus ook gekocht met de gedachte dat dat vast niets op zou leveren. Ik zeg met nadruk ‘ze’, omdat je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar in de buurt moet planten voor de bevruchting. Het zijn mooie klimplanten met grote, heldergroene bladeren, dus alleen daarvoor zou je al kunnen neerzetten. Maar afgelopen zomer, de planten waren vier jaar, hingen er opeens heuse kiwi’s aan! Grappig genoeg de grootte van een forse kruisbes, waarmee ie zijn naam eer aan doet. Zelfs nu kon ik nog bijna niet geloven dat ze echt naar de grotere ovale kiwi van de groenteboer zouden smaken, maar wie schetst mijn verbazing toen ze sappig en zoet bleken te zijn!


Kiwi; de frisse Nieuw-Zeelandse vitaminebom

Niet alleen de friszoete smaak is aantrekkelijk aan deze vrucht, maar het zijn ook nog eens bovengemiddeld geconcentreerde leveranciers van vitamine C.

Kiwi in de keuken

Kiwi’s bevatten het enzym actinidine waardoor ze niet in combinatie met zuivelproducten gegeten kunnen worden. De werking van het enzym zorgt dan voor een bittere smaak. Ook breekt actinide de werking van gelatine af. Een romige gelatinepudding met kiwi zit er dus helaas niet in. Door het fruit, bij voorkeur in schijfjes, te blancheren hef je de werking van het enzym op en zijn de mogelijkheden dus veel groter.

Gebruik eens in:

 • Een marinade (door het zuur maakt het het vlees lekker mals)
 • Een salade met avocado en geitenkaas
 • Een fruitsalade
 • Een cocktail
 • IJslollies
 • Op een broodje met rauwe ham en feta

Wist je dat?

 • Kiwi’s gekoeld maandenlang houdbaar zijn?
 • Er ook een gele variant bestaat, die pas 15 jaar op de markt is?
 • De vrucht oorspronkelijk uit China komt?
 • Je een kiwi niet hoeft te schillen?
 • Je kiwi’s beter niet bij andere fruitsoorten kunt bewaren?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer