Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Klassiek cakebeslag

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
1
Klassiek cakebeslag

Klassiek cakebeslag – Klassiek cakebeslag is een cakebeslag wat ook wel 4 x 4 genoemd wordt, omdat er van alle 4 delen evenveel in zit. Het begint met 4 eieren die wegen ongeveer 50 gram per stuk dit is dus 200 gram. Neem van de suiker, boter en bloem ook 200 gram en je basis voor een cake is compleet. Heb je een grotere of een kleinere vorm dan kun je dus makkelijk je recept aanpassen door 5 eieren met 250 gram of 3 eieren met 150 gram van alles te gebruiken. Soms wordt er voor extra luchtigheid nog bakpoeder aan toegevoegd, dit wordt dan in het recept vermeld.

gebak met roomboter

Gebak met roomboter

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

Klassiek cakebeslag

Voor het maken van een klassiek cakebeslag voor 1 cake heb je nodig:

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram fijne suiker of basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn om een goed resultaat te krijgen. Zeef de bloem altijd, dit is om klontjes tegen te gaan, maar zorgt ook voor extra luchtigheid van je cake. Smeer je cakevorm in met boter en bestuif deze met bloem om de cake later makkelijk te kunnen lossen. Je kan eventueel op de bodem en/of zijkanten een stukje bakpapier gebruiken, maar dit is bij een ongevulde cake niet echt nodig mits je een onbeschadigde bakvorm hebt. Verwarm de oven voor op 150 max. 160 graden Celsius, dit is een beetje afhankelijk van je oven. Een heteluchtoven kan normaal gesproken iets minder warm ingesteld worden. Het is belangrijk dat de cake langzaam kan garen zodat hij mooi gelijkmatig omhoog komt.

Klop nu eerst de boter met de suiker licht en luchtig, minimaal 10 minuten en voeg er dan een voor een de eieren aan toe. Zorg dat ieder ei door het deeg opgenomen is voordat je een volgende toevoegt. Spatel er nu de gezeefde bloem doorheen en doe het beslag in je vorm, bak de cake 50 minuten tot een uur totdat de cake gaar is, dit kun je testen door er een satéprikker in het midden in te steken, heel eventjes te laten zitten, en als hij er dan schoon uitkomt, is de cake gaar. Let op open de ovendeur de eerste 3 kwartier niet dit in verband met het inzakken van je cake. Haal de cake voorzichtig uit de oven en laat deze een paar minuten staan. Los de cake voorzichtig en laat deze volledig afkoelen.

Je kan als extra ingrediënt en voor de smaak citroenrasp of vanille toevoegen. Dit klassiek cakebeslag is geschikt voor vullingen zoals rozijntjes, appel, of stukjes koek. Je kan er ook cupcakes mee bakken pas dan wel de oventijd (ongeveer 30 minuten) en temperatuur (180 graden Celsius) aan.

Tags: Basisrecepten deeg
DeelPin357TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Reacties 2

  1. alida borglevens says:
    4 jaar geleden

    kan je 4 maal 4 cake met frangipane recept geven aub

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Wij maken helaas nog geen recepten op verzoek Alida. Wil je meer weten over frangipane? Kijk dan op deze link.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!