• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Knoflook de smaakmaker

Samantha door Samantha
in Kookschool
0
1
Knoflook

Knoflook de smaakmaker – Knoflook is één van de meest aromatische smaakmakers in de keuken. Knoflook is smaakvol, geurig en bovendien zeer gezond. Dit kruid wordt vooral in de Franse en Zuid-Europese keuken veel gebruikt maar ook de keuken van het Midden-Oosten en Azië zou zonder knoflook ineens een stuk minder aantrekkelijk zijn.

Samen met prei, bieslook, daslook en ui behoort de knoflook tot de lookfamilie, en wordt zowel vers als in poedervorm in veel gerechten gebruikt. De Knoflook is qua smaak het scherpste lid van de uienfamilie.

De knoflookplant is een vorstbestendige plant die zijn oorsprong kent in Azië, en dan vooral in de gebieden rond de Middellandse zee. Het eetbare gedeelte, de bol, groeit onder de grond, terwijl de plant boven de grond tot zo’n 80 cm groot groeit. De knoflook bol bestaat uit verschillende tenen, die ieder op zich weer worden omhuld door een dun papier-achtig vliesje.

knoflookZelf knoflook kweken

Knoflook zaad je niet maar poot je. Het beste tijdstip om knoflooktenen te poten is in het najaar zo van half september tot half november.

In principe kan knoflook op alle grondsoorten goed groeien, wel is het belangrijk dat het goed waterdoorlatend is, daarnaast gedijd een knoflookplant beter op een zonnig plekje. Pel een bol knoflook en neem een aantal mooie, grote tenen van de knoflookbol. Gebruik hier het liefst biologische knoflook voor andere knoflook is vaak behandeld tegen uitlopen. Stop de tenen met de punt naar boven zo’n 6 cm diep in de grond en houd tussen de tenen een ruimte van zeker 10 cm aan. Het kweken van knoflook vraagt verder weinig verzorging zorg alleen wel dat de grond rondom de knoflook onkruidvrij blijft.

Indien vroeg gepoot dan kunt u vanaf ongeveer eind juni uw eigen knoflook oogsten. Zodra de bladeren beginnen te sterven en geel gaan verkleuren is het tijd om te oogsten. Trek de bollen aan de plant uit de grond doe dit voorzichtig zodat de bollen niet beschadigen. Laat uw oogst vervolgens goed drogen, het liefst gewoon in de wind maar zorg er dan wel voor dat ze niet nat worden. Na een droogperiode van 2 weken is de knoflook klaar om te gaan gebruiken in uw gerechten.

Gerookte-knoflookGerookte knoflook

Ook de knoflook die uiteindelijk gerookt zal gaan worden wordt in eerste instantie aan de lucht gedroogd, iedere dag worden de bollen gekeerd zodat beide kanten goed drogen. Hierna wordt de knoflook in bossen verzameld, de strengen worden op grootte gesorteerd en vervolgens met de hand gevlochten. Daarna worden de strengen opnieuw opgehangen om nog wat verder in te drogen. Na een dag of 10 worden de strengen aan haken in een rookruimte gehangen en gedurende 10 dagen koudgerookt boven een mild vuur. Een juiste temperatuur is hierbij zeer belangrijk omdat een te hoge temperatuur er voor zou kunnen zorgen dat de knoflook al gaat garen en hiermee de lange houdbaarheid van gerookte knoflook teniet zou doen.

Zwarte knoflook

zwarte-knoflookZwarte knoflook is iets zoeter dan de gewone knoflook maar heeft nog steeds de kenmerkende knoflooksmaak. Aan zwarte knoflook worden geen conserveermiddelen of ander smaakmiddelen toegevoegd, zwarte knoflook is laag in vet en rijk aan natuurlijke suikers. Zwarte knoflook ontstaat door een speciaal fermentatieproces. Bij fermentatie zorgen bacterien, schimmels en gisten voor het omzetten van stoffen in een product waardoor smaak, geur en uiterlijk veranderd. Deze producten kunnen overigens geheel veilig worden gegeten. Bij de zwarte knoflook gebeurd dit onder een gecontroleerd vocht en verwarmings proces welke ongeveer een maand duurt. Tijdens dit proces gaan de aminozuren en suikers reageren en produceren samen dan melanoidine, deze stof zorgt voor de intens zwarte kleur.

De zwarte knoflook heeft veel gezonde eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat zwarte knoflook bijna twee keer zoveel antioxidanten heeft dan gewone knoflook. De Allicine in de zwarte knoflook is omgezet in S-Allycysteine, die in water oplosbaar is en daardoor makkelijker is op te nemen door het menselijk lichaam derhalvelaat de zwarte knoflook geen geursporen aan handen of aan uw adem achter. In recepten kan knoflook vervangen worden door zwarte knoflook en vice versa.

Lees hier meer

Knoflook en uw gezondheid

Knoflook bevat een stof genaamd Allicine. Allicine is een in vet oplosbaar natuurlijk antibioticum, welke zeer efficient is tegen diverse bacterien. Infecties en schimmels kunnen hiermee doeltreffend worden bestreden. In Rusland wordt zelfs gesproken over knoflook als het antibioticum voor de armen. Verder zou knoflook cholestorol verlagend werken en heeft het een gunstige werking op uw bloeddruk.

Gebruik van knoflook in de keuken

Knoflook zorgt in vele producten waaronder sauzen, vlees, worstwaren en salades voor de zeer kenmerkende knoflooksmaak. Deze smaak laat zich vaak omschrijven als doordringend, iets zoetig maar toch ook weer scherp.

Knoflook is voornamelijk bedoeld om de andere smaken te ondersteunen en te completeren zonder ze te overheersen. Hoeveel er wordt gebruikt blijft een kwestie van smaak, derhalve kan de knoflook het beste beetje bij beetje aan uw gerecht worden toegevoegd totdat het gewenste smaakresultaat is bereikt.

Gesneden knoflook behoudt een betere smaak als geperste knoflook. Door knoflook fijn te snijden krijg je een zachtere smaak, door de knoflook te persen blijft de smaak scherper. Knoflook kan ook goed gebakken worden, zorg hierbij echter altijd dat de olie of boter niet te heet is, als knoflook verbrandt krijgt het een zeer bittere smaak.

Knoflook kan ook gepoft worden, een heerlijke manier om de scherpe knoflook smaak te veranderen in een zachte, zoete bijna nootachtige smaak. Bovendien is de knoflook na het poffen heerlijk smeerbaar waardoor het makkelijk op een stukje brood of toast gesmeerd kan worden.

Knoflook poffen

Snijd het topje van een knoflook bol zodat de tenen zichtbaar worden. Zet de bol op een stukje aluminiumfolie. Schenk heel voorzichtig olijfolie in de bol en vouw het aluminiumfolie dicht zodat de bol niet meer zichtbaar is. Plaats de bol ongeveer anderhalf uur in een voorverwarmde oven van 160 graden.

Knoflookadem

Het probleem van een vieze mondgeur ontstaat vaak niet in de mond maar wordt veroorzaakt in de maag en darmen. Tanden poetsen, mondwater of kaugum kauwen biedt dan ook vaak niet de oplossing. Meer effectief is het kauwen op verse peterselie, dit kruid zorgt dat er iets gebeurd in de spijsvertering waardoor de vieze lucht afneemt. Ook het drinken van melk bij het eten van knoflook helpt.

Weetjes over knoflook

. Tijdens het bewind van Toetanchamon kon men een gezonde slaaf kopen voor 15 pond knoflook

– Bouwers van de piramides in Egypte moesten dagelijks grote hoeveelheden knoflook eten omdat men er van overtuigd was dat het hen extra kracht gaf

– Als u dicht bij uw rozenstruiken knoflook plant, zal dit er voor zorgen dat u aanzienlijk minder last van luizen heeft.

– De stad Chicago is vernoemd naar knoflook. ‘Chicagaoua’ was het Indiase woord voor wilde knoflook.

– Muggen houden niet van de geur van knoflook, een teen knoflook naast u bed kan dan ook voor een goede nachtrust zonder vervelend gezoem zorgen.

– Knoflook is zeer giftig voor honden en katten.

Tags: GroenteGroente - UienGroente - Uien - Knoflook
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Reacties 1

  1. klippie says:
    5 jaar geleden

    Heerlijk knoflook door het eten.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen