Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Knoflook de smaakmaker

Knoflook is één van de meest gebruikte en meest aromatische smaakmakers in de keuken. Ontdek alles over deze smaakmaker. Leer meer over soorten en smaken en lees handige tips over het gebruik van knoflook.

1 1.478

Knoflook de smaakmaker – Knoflook is één van de meest aromatische smaakmakers in de keuken. Knoflook is smaakvol, geurig en bovendien zeer gezond. Dit kruid wordt vooral in de Franse en Zuid-Europese keuken veel gebruikt maar ook de keuken van het Midden-Oosten en Azië zou zonder knoflook ineens een stuk minder aantrekkelijk zijn.

Samen met prei, bieslook, daslook en ui behoort de knoflook tot de lookfamilie, en wordt zowel vers als in poedervorm in veel gerechten gebruikt. De Knoflook is qua smaak het scherpste lid van de uienfamilie.

De knoflookplant is een vorstbestendige plant die zijn oorsprong kent in Azië, en dan vooral in de gebieden rond de Middellandse zee. Het eetbare gedeelte, de bol, groeit onder de grond, terwijl de plant boven de grond tot zo’n 80 cm groot groeit. De knoflook bol bestaat uit verschillende tenen, die ieder op zich weer worden omhuld door een dun papier-achtig vliesje.


knoflookZelf knoflook kweken

Knoflook zaad je niet maar poot je. Het beste tijdstip om knoflooktenen te poten is in het najaar zo van half september tot half november.

In principe kan knoflook op alle grondsoorten goed groeien, wel is het belangrijk dat het goed waterdoorlatend is, daarnaast gedijd een knoflookplant beter op een zonnig plekje. Pel een bol knoflook en neem een aantal mooie, grote tenen van de knoflookbol. Gebruik hier het liefst biologische knoflook voor andere knoflook is vaak behandeld tegen uitlopen. Stop de tenen met de punt naar boven zo’n 6 cm diep in de grond en houd tussen de tenen een ruimte van zeker 10 cm aan. Het kweken van knoflook vraagt verder weinig verzorging zorg alleen wel dat de grond rondom de knoflook onkruidvrij blijft.

Indien vroeg gepoot dan kunt u vanaf ongeveer eind juni uw eigen knoflook oogsten. Zodra de bladeren beginnen te sterven en geel gaan verkleuren is het tijd om te oogsten. Trek de bollen aan de plant uit de grond doe dit voorzichtig zodat de bollen niet beschadigen. Laat uw oogst vervolgens goed drogen, het liefst gewoon in de wind maar zorg er dan wel voor dat ze niet nat worden. Na een droogperiode van 2 weken is de knoflook klaar om te gaan gebruiken in uw gerechten.

Gerookte-knoflookGerookte knoflook

Ook de knoflook die uiteindelijk gerookt zal gaan worden wordt in eerste instantie aan de lucht gedroogd, iedere dag worden de bollen gekeerd zodat beide kanten goed drogen. Hierna wordt de knoflook in bossen verzameld, de strengen worden op grootte gesorteerd en vervolgens met de hand gevlochten. Daarna worden de strengen opnieuw opgehangen om nog wat verder in te drogen. Na een dag of 10 worden de strengen aan haken in een rookruimte gehangen en gedurende 10 dagen koudgerookt boven een mild vuur. Een juiste temperatuur is hierbij zeer belangrijk omdat een te hoge temperatuur er voor zou kunnen zorgen dat de knoflook al gaat garen en hiermee de lange houdbaarheid van gerookte knoflook teniet zou doen.

Zwarte knoflook

zwarte-knoflookZwarte knoflook is iets zoeter dan de gewone knoflook maar heeft nog steeds de kenmerkende knoflooksmaak. Aan zwarte knoflook worden geen conserveermiddelen of ander smaakmiddelen toegevoegd, zwarte knoflook is laag in vet en rijk aan natuurlijke suikers. Zwarte knoflook ontstaat door een speciaal fermentatieproces. Bij fermentatie zorgen bacterien, schimmels en gisten voor het omzetten van stoffen in een product waardoor smaak, geur en uiterlijk veranderd. Deze producten kunnen overigens geheel veilig worden gegeten. Bij de zwarte knoflook gebeurd dit onder een gecontroleerd vocht en verwarmings proces welke ongeveer een maand duurt. Tijdens dit proces gaan de aminozuren en suikers reageren en produceren samen dan melanoidine, deze stof zorgt voor de intens zwarte kleur.

De zwarte knoflook heeft veel gezonde eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat zwarte knoflook bijna twee keer zoveel antioxidanten heeft dan gewone knoflook. De Allicine in de zwarte knoflook is omgezet in S-Allycysteine, die in water oplosbaar is en daardoor makkelijker is op te nemen door het menselijk lichaam derhalvelaat de zwarte knoflook geen geursporen aan handen of aan uw adem achter. In recepten kan knoflook vervangen worden door zwarte knoflook en vice versa.

Lees hier meer

Knoflook en uw gezondheid

Knoflook bevat een stof genaamd Allicine. Allicine is een in vet oplosbaar natuurlijk antibioticum, welke zeer efficient is tegen diverse bacterien. Infecties en schimmels kunnen hiermee doeltreffend worden bestreden. In Rusland wordt zelfs gesproken over knoflook als het antibioticum voor de armen. Verder zou knoflook cholestorol verlagend werken en heeft het een gunstige werking op uw bloeddruk.

Gebruik van knoflook in de keuken

Knoflook zorgt in vele producten waaronder sauzen, vlees, worstwaren en salades voor de zeer kenmerkende knoflooksmaak. Deze smaak laat zich vaak omschrijven als doordringend, iets zoetig maar toch ook weer scherp.

Knoflook is voornamelijk bedoeld om de andere smaken te ondersteunen en te completeren zonder ze te overheersen. Hoeveel er wordt gebruikt blijft een kwestie van smaak, derhalve kan de knoflook het beste beetje bij beetje aan uw gerecht worden toegevoegd totdat het gewenste smaakresultaat is bereikt.

Gesneden knoflook behoudt een betere smaak als geperste knoflook. Door knoflook fijn te snijden krijg je een zachtere smaak, door de knoflook te persen blijft de smaak scherper. Knoflook kan ook goed gebakken worden, zorg hierbij echter altijd dat de olie of boter niet te heet is, als knoflook verbrandt krijgt het een zeer bittere smaak.

Knoflook kan ook gepoft worden, een heerlijke manier om de scherpe knoflook smaak te veranderen in een zachte, zoete bijna nootachtige smaak. Bovendien is de knoflook na het poffen heerlijk smeerbaar waardoor het makkelijk op een stukje brood of toast gesmeerd kan worden.

Knoflook poffen

Snijd het topje van een knoflook bol zodat de tenen zichtbaar worden. Zet de bol op een stukje aluminiumfolie. Schenk heel voorzichtig olijfolie in de bol en vouw het aluminiumfolie dicht zodat de bol niet meer zichtbaar is. Plaats de bol ongeveer anderhalf uur in een voorverwarmde oven van 160 graden.

Knoflookadem

Het probleem van een vieze mondgeur ontstaat vaak niet in de mond maar wordt veroorzaakt in de maag en darmen. Tanden poetsen, mondwater of kaugum kauwen biedt dan ook vaak niet de oplossing. Meer effectief is het kauwen op verse peterselie, dit kruid zorgt dat er iets gebeurd in de spijsvertering waardoor de vieze lucht afneemt. Ook het drinken van melk bij het eten van knoflook helpt.

Weetjes over knoflook

. Tijdens het bewind van Toetanchamon kon men een gezonde slaaf kopen voor 15 pond knoflook

– Bouwers van de piramides in Egypte moesten dagelijks grote hoeveelheden knoflook eten omdat men er van overtuigd was dat het hen extra kracht gaf

– Als u dicht bij uw rozenstruiken knoflook plant, zal dit er voor zorgen dat u aanzienlijk minder last van luizen heeft.

– De stad Chicago is vernoemd naar knoflook. ‘Chicagaoua’ was het Indiase woord voor wilde knoflook.

– Muggen houden niet van de geur van knoflook, een teen knoflook naast u bed kan dan ook voor een goede nachtrust zonder vervelend gezoem zorgen.

– Knoflook is zeer giftig voor honden en katten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. klippie zegt

    Heerlijk knoflook door het eten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer