Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Knolselderij – Gebruik de knol en het blad

0

Knolselderij – Gebruik de knol en het blad – Knoestige, grote ballen die je alleen in de erwtensoep verwerkt. Het imago van die prachtige knolselderij is niet van het hoogste niveau. Zelf ervaar ik deze groente als mooi, geurig, smaakvol en een verse uitdaging in je keuken. Misschien is uitdaging wel een echt verkeerde woordkeus. Natuurlijk moet je even aan de slag om die knol schoon te maken. Het bereiden van knolselderij vergt echter weinig techniek. De uitdaging zit ‘m vooral in de creativiteit. We gaan dan ook graag eens met je op ontdekkingstocht, waarbij we ook zeker benieuwd zijn naar jouw favoriete tips en recepten.

In deze special zetten we een aantal eenvoudige ideeën met verse knolselderij uitéén. We geven je diverse tips die we uiteraard ook aanvullen met eenvoudige recepten om zelf aan de slag te gaan. Misschien heb jij wel een goede suggestie, laat het ons weten via je het reactieformulier onder deze pagina!

Knolselderij; ook het blad kun je eten

Splits het woord! KNOL is uiteraard die mooie bruinkleurige en knoestige knol die slechts deels onder de grond groeit. De knoestige uiteinden geven al een bijzondere indruk. Bij zowel supermarkten als groentemannen, zie je regelmatig, vooral ’s winters, alleen die knollen liggen. In de herfst wil het nog wel voorkomen dat je ze met blad en al kunt kopen. Maar mede door het SNERT imago heeft de groenteman vaak moeite om een kist knolselderij op tijd te verkopen. Het blad verlept. Een groentemannen truc is dan om met een draaiende beweging al het blad te verwijderen. De knol wordt verkocht zonder blad. Zo zonde, en vaak het teken dat je een knol koopt die niet vers meer is. Pas op, in de wintermaanden krijgen ze de knollen vaak ook aangeleverd zonder blad. De beste manier van het checken is om te voelen of de knol echt strak in z’n jasje zit. Een gerimpelde knol kun je beter laten liggen. Kun je een goede knolselderij met blad bemachtigen? Gebruik dan ook het blad als smaakmaker in soepen en sauzen. Let er wel op dat deze wat krachtiger is dan de bekende bladselderij.

Sellerie salade maak je van knolselderij

Je denkt er eigenlijk nooit over na. Maar knolselderij is de basis voor selleriesalade. Een salade die je op bijna elke partytafel tegenkomt. Zullen we het eens zelf doen?

Schil een halve knolselderij. (Dek de rest af met keukenfolie en bewaar in je koelkast) Rasp de knolselderij, met behulp van een keukenmachine, in zeer fijne reepjes. Schil 1 appel, en rasp ook deze in dezelfde maat als je knolselderij. Besprenkel flink met citroensap en meng er vervolgens ca. 250 gram kwark, wat olijfolie en 2 theelepels suiker door. Breng op smaak met zout en peper. Deze salade kun je aanpassen door er wortel in mee te raspen. Deze wordt in de winkel verkocht als farmersalade. Experimenteer met smaken. Denk aan het toevoegen van gewelde rozijnen of schep wat verse dille door de saus. Serveer op een toastje. Presenteer de salade feestelijk met een partje limoen en wat geroosterde pijnboompitjes

Vers van het seizoen

Eten van het seizoen betekend smaak, versheid, betaalbaarheid en voldoening. Knolselderij plaatsen we dan ook onder de wintergroenten. Met een topaanvoer van november t/m februari is de knolselderij een perfecte winterse smaakmaker. Maar in de maanden september en oktober moet het ook al prima lukken om een goede knol met blad te kopen. Ga je de uitdaging aan? Klik hier voor de recepten.

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.