• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Knolselderij – Gebruik de knol en het blad

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
8
Knolselderij

Knolselderij – Gebruik de knol en het blad – Knoestige, grote ballen die je alleen in de erwtensoep verwerkt. Het imago van die prachtige knolselderij is niet van het hoogste niveau. Zelf ervaar ik deze groente als mooi, geurig, smaakvol en een verse uitdaging in je keuken. Misschien is uitdaging wel een echt verkeerde woordkeus. Natuurlijk moet je even aan de slag om die knol schoon te maken. Het bereiden van knolselderij vergt echter weinig techniek. De uitdaging zit ‘m vooral in de creativiteit. We gaan dan ook graag eens met je op ontdekkingstocht, waarbij we ook zeker benieuwd zijn naar jouw favoriete tips en recepten.

In deze special zetten we een aantal eenvoudige ideeën met verse knolselderij uiteen. We geven je diverse tips die we uiteraard ook aanvullen met eenvoudige recepten om zelf aan de slag te gaan. Misschien heb jij wel een goede suggestie, laat het ons weten via je het reactieformulier onder deze pagina!

Knolselderij; ook het blad kun je eten

Splits het woord! KNOL is uiteraard die mooie bruinkleurige en knoestige knol die slechts deels onder de grond groeit. De knoestige uiteinden geven al een bijzondere indruk. Bij zowel supermarkten als groentemannen, zie je regelmatig, vooral ’s winters, alleen die knollen liggen. In de herfst wil het nog wel voorkomen dat je ze met blad en al kunt kopen. Maar mede door het SNERT imago heeft de groenteman vaak moeite om een kist knolselderij op tijd te verkopen. Het blad verlept. Een groentemannen truc is dan om met een draaiende beweging al het blad te verwijderen. De knol wordt verkocht zonder blad. Zo zonde, en vaak het teken dat je een knol koopt die niet vers meer is. Pas op, in de wintermaanden krijgen ze de knollen vaak ook aangeleverd zonder blad. De beste manier van het checken is om te voelen of de knol echt strak in z’n jasje zit. Een gerimpelde knol kun je beter laten liggen. Kun je een goede knolselderij met blad bemachtigen? Gebruik dan ook het blad als smaakmaker in soepen en sauzen. Let er wel op dat deze wat krachtiger is dan de bekende bladselderij.

Sellerie salade maak je van knolselderij

Je denkt er eigenlijk nooit over na. Maar knolselderij is de basis voor selleriesalade. Een salade die je op bijna elke partytafel tegenkomt. Zullen we het eens zelf doen?

Schil een halve knolselderij. (Dek de rest af met keukenfolie en bewaar in je koelkast) Rasp de knolselderij, met behulp van een keukenmachine, in zeer fijne reepjes. Schil 1 appel, en rasp ook deze in dezelfde maat als je knolselderij. Besprenkel flink met citroensap en meng er vervolgens ca. 250 gram kwark, wat olijfolie en 2 theelepels suiker door. Breng op smaak met zout en peper. Deze salade kun je aanpassen door er wortel in mee te raspen. Deze wordt in de winkel verkocht als farmersalade. Experimenteer met smaken. Denk aan het toevoegen van gewelde rozijnen of schep wat verse dille door de saus. Serveer op een toastje. Presenteer de salade feestelijk met een partje limoen en wat geroosterde pijnboompitjes

Vers van het seizoen

Eten van het seizoen betekend smaak, versheid, betaalbaarheid en voldoening. Knolselderij plaatsen we dan ook onder de wintergroenten. Met een topaanvoer van november t/m februari is de knolselderij een perfecte winterse smaakmaker. Maar in de maanden september en oktober moet het ook al prima lukken om een goede knol met blad te kopen. Ga je de uitdaging aan? Klik hier voor de recepten.

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Knolselderij
DeelPin16Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Kookschool

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker
Kookschool

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

Reacties 8

  1. Yvonne says:
    1 jaar geleden

    Kun je het loof van de knolselderie door laten groeien?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Daar hebben wij helaas ook geen ervaring mee Yvonne. Mocht je het uitvinden dan vinden we het superleuk als je dat hier deelt ?

      Beantwoorden
  2. Cecile says:
    2 jaar geleden

    Al jaren vries ik zowel de knol als het blad in. Altijd bij de hand! Ik kan het niet missen. Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Het is inderdaad een fantastische smaakmaker Cecile. Leuk!

      Beantwoorden
  3. Patrick Proost says:
    2 jaar geleden

    Bedankt voor de info. Ik ben toevallig een bouillon aan het maken met….het loof van knolselderij. Ik heb ook de schil toegevoegd. Het zand blijft na het koken onderaan liggen en je kan dus alles overgieten zodat het eventuele zand op het einde overblijft op de bodem. Geleerd van Ruud in Orval.
    Groetjes Patrick

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Hi Patrick, Leuk dat je dit deelt. Ik snap de gedachte erachter en in een aantal gevallen kan dat natuurlijk prima werken. Het heeft natuurlijk alles te maken met het doel waarvoor je de bouillon maakt.

      Beantwoorden
  4. Wies says:
    2 jaar geleden

    Ik gebruik altijd een klein stukje Heel fijn gesneden knolselderij , ongeveer een kwart aardappel, in een (pasta)saus. Fruiten samen met de ui en knoflook als basis voor de saus. Ook voor basis van soepen gebruik ik het samen met andere soepgroenten, omdat ik geen bouillonblokjes (meer) gebruik. Niet te groot stuk gebruiken, want het heeft er krachtige smaak. De knol kan je, ook met een stuk eraf gewoon enkele weken in de koelkast bewaren.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Wat een heerlijke tips Wies! En als vervanging voor een bouillonblokje, superleuk! Fijn dat je dit hier deelt ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen