Knolselderij – Gebruik de knol en het blad – Knoestige, grote ballen die je alleen in de erwtensoep verwerkt. Het imago van die prachtige knolselderij is niet van het hoogste niveau. Zelf ervaar ik deze groente als mooi, geurig, smaakvol en een verse uitdaging in je keuken. Misschien is uitdaging wel een echt verkeerde woordkeus. Natuurlijk moet je even aan de slag om die knol schoon te maken. Het bereiden van knolselderij vergt echter weinig techniek. De uitdaging zit ‘m vooral in de creativiteit. We gaan dan ook graag eens met je op ontdekkingstocht, waarbij we ook zeker benieuwd zijn naar jouw favoriete tips en recepten.
In deze special zetten we een aantal eenvoudige ideeën met verse knolselderij uiteen. We geven je diverse tips die we uiteraard ook aanvullen met eenvoudige recepten om zelf aan de slag te gaan. Misschien heb jij wel een goede suggestie, laat het ons weten via je het reactieformulier onder deze pagina!
Knolselderij; ook het blad kun je eten
Splits het woord! KNOL is uiteraard die mooie bruinkleurige en knoestige knol die slechts deels onder de grond groeit. De knoestige uiteinden geven al een bijzondere indruk. Bij zowel supermarkten als groentemannen, zie je regelmatig, vooral ’s winters, alleen die knollen liggen. In de herfst wil het nog wel voorkomen dat je ze met blad en al kunt kopen. Maar mede door het SNERT imago heeft de groenteman vaak moeite om een kist knolselderij op tijd te verkopen. Het blad verlept. Een groentemannen truc is dan om met een draaiende beweging al het blad te verwijderen. De knol wordt verkocht zonder blad. Zo zonde, en vaak het teken dat je een knol koopt die niet vers meer is. Pas op, in de wintermaanden krijgen ze de knollen vaak ook aangeleverd zonder blad. De beste manier van het checken is om te voelen of de knol echt strak in z’n jasje zit. Een gerimpelde knol kun je beter laten liggen. Kun je een goede knolselderij met blad bemachtigen? Gebruik dan ook het blad als smaakmaker in soepen en sauzen. Let er wel op dat deze wat krachtiger is dan de bekende bladselderij.
Sellerie salade maak je van knolselderij
Je denkt er eigenlijk nooit over na. Maar knolselderij is de basis voor selleriesalade. Een salade die je op bijna elke partytafel tegenkomt. Zullen we het eens zelf doen?
Schil een halve knolselderij. (Dek de rest af met keukenfolie en bewaar in je koelkast) Rasp de knolselderij, met behulp van een keukenmachine, in zeer fijne reepjes. Schil 1 appel, en rasp ook deze in dezelfde maat als je knolselderij. Besprenkel flink met citroensap en meng er vervolgens ca. 250 gram kwark, wat olijfolie en 2 theelepels suiker door. Breng op smaak met zout en peper. Deze salade kun je aanpassen door er wortel in mee te raspen. Deze wordt in de winkel verkocht als farmersalade. Experimenteer met smaken. Denk aan het toevoegen van gewelde rozijnen of schep wat verse dille door de saus. Serveer op een toastje. Presenteer de salade feestelijk met een partje limoen en wat geroosterde pijnboompitjes
Vers van het seizoen
Eten van het seizoen betekend smaak, versheid, betaalbaarheid en voldoening. Knolselderij plaatsen we dan ook onder de wintergroenten. Met een topaanvoer van november t/m februari is de knolselderij een perfecte winterse smaakmaker. Maar in de maanden september en oktober moet het ook al prima lukken om een goede knol met blad te kopen. Ga je de uitdaging aan? Klik hier voor de recepten.
Kun je het loof van de knolselderie door laten groeien?
Daar hebben wij helaas ook geen ervaring mee Yvonne. Mocht je het uitvinden dan vinden we het superleuk als je dat hier deelt ?
Al jaren vries ik zowel de knol als het blad in. Altijd bij de hand! Ik kan het niet missen. Lieve groet Cecile
Het is inderdaad een fantastische smaakmaker Cecile. Leuk!
Bedankt voor de info. Ik ben toevallig een bouillon aan het maken met….het loof van knolselderij. Ik heb ook de schil toegevoegd. Het zand blijft na het koken onderaan liggen en je kan dus alles overgieten zodat het eventuele zand op het einde overblijft op de bodem. Geleerd van Ruud in Orval.
Groetjes Patrick
Hi Patrick, Leuk dat je dit deelt. Ik snap de gedachte erachter en in een aantal gevallen kan dat natuurlijk prima werken. Het heeft natuurlijk alles te maken met het doel waarvoor je de bouillon maakt.
Ik gebruik altijd een klein stukje Heel fijn gesneden knolselderij , ongeveer een kwart aardappel, in een (pasta)saus. Fruiten samen met de ui en knoflook als basis voor de saus. Ook voor basis van soepen gebruik ik het samen met andere soepgroenten, omdat ik geen bouillonblokjes (meer) gebruik. Niet te groot stuk gebruiken, want het heeft er krachtige smaak. De knol kan je, ook met een stuk eraf gewoon enkele weken in de koelkast bewaren.
Wat een heerlijke tips Wies! En als vervanging voor een bouillonblokje, superleuk! Fijn dat je dit hier deelt ?