Recepten om zelf te maken



Perfecte koekjes bakken? Volg het eenvoudige 5 stappenplan

Perfecte koekjes bakken? Volg het eenvoudige 5 stappenplan

Perfecte koekjes bakken? Jij kan het ook. In dit eenvoudige 5 stappenplan leg ik je graag uit waar je rekening mee houdt. Om de tips ook uit te kunnen voeren geef ik je alvast drie recepten zodat jouw koektrommel deze week vol trots naast de theepot staat. Homemade!

Zelf koekjes bakken is hartstikke leuk en echt niet zo moeilijk. Met de volgende tips kan het eigenlijk niet fout gaan en heb je binnen een uur al een schaal heerlijk ruikende koekjes voor je neus. Begin met het goed doorlezen van het recept. En heel belangrijk: houd je ook aan het recept. Ga niet zelf een beetje meer of minder van dit of dat doen, want dan kan het zomaar een heel ander koekje worden.

1 – Koekjes bakken: De basis

De basis van bijna ieder koekje is suiker, boter en bloem. Een heel makkelijk te onthouden recept voor een basiskoekje is dan ook het 1-2-3 recept. 100 gram suiker, 200 gram boter en 300 gram bloem. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor appeltaart.

2 – Suiker in koekjes; hier moet je op letten

Basterdsuiker doet iets heel anders met je koekje dan kristalsuiker. Een makkelijke manier om de bakeigenschappen van de verschillende suikers te onthouden zijn:

  • Basterdsuiker is zacht en trekt vocht aan dus je krijgt hiervan een ietwat zachter, taaier koekje.
  • Kristalsuiker is hard en geeft een krokant koekje.
  • Poedersuiker is droog en geeft een droger koekje.

Nu is niet alleen de soort suiker van belang maar ook hoeveel suiker er in een recept zit en op welke temperatuur het wordt gebakken. Koekjes bakken is leuk, maar vereist de nodige aandacht. De belangrijkste is: volg het recept!

Lees hier meer over suiker

3 – Boter in koekjes; ROOMBOTER!

Boter, hiermee wordt ALTIJD roomboter bedoeld. Eventueel zou je de roomboter kunnen vervangen door margarine maar je koekje wordt er zoveel minder lekker door dat het in mijn ogen zonde is van je werk als je een lekker zelfgebakken koekje wil maken. Roomboter wordt nooit vervangen door halvarine omdat hier water aan toe is gevoegd en niet geschikt is om mee te bakken.. De hoeveelheid boter bepaalt onder andere de smaak en hoeveel het koekje zal gaan uitlopen op de plaat, dus hoe ver moet ik ze van elkaar afleggen zonder dat ze een grote koek gaan worden. Dit staat meestal vermeld in het recept.

4 – Welke Bloem gebruik je voor koekjes bakken?

Voor een koekje kun je het beste Zeeuws bloem of een goedkopere bloem kopen. Neem liever geen patentbloem. Deze vormt te veel gluten en die heb je in een koekje niet nodig, want je wil een bros koekje en geen taai koekje. Vaak wordt er voor de luchtigheid bakpoeder of baking soda in het recept genoemd. Deze kunnen dan worden toegevoegd.

5 – Geef het wat tijd; Rusten van deeg

Vaak wordt er in een recept vermeld dat je het deeg even moet laten rusten, dit is om het later makkelijker uit te kunnen rollen maar beïnvloed ook de bakeigenschappen van het koekje. Wil je bijvoorbeeld een koekje bakken met een tekst erop of in een mooie vorm , dan wil je dat het die vorm ook houdt tijdens het bakken. Het meest geschikt is dan een deeg met poedersuiker dat je een paar uur vooraf maakt en koel weg legt. Daarna rol je het uit, steekt het uit en bakt het af. Zorg ervoor dat je deeg koel is als je het uitsteekt, desnoods leg je het tussendoor weer in de koelkast om terug te koelen.

choc chip cookie
trommel choc cookie

 

Choco chip cookies

choc chip cookie op plaatKoektrommelgeluk

  • 100 gram boter
  • 80 gram kristalsuiker
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 1 klein ei +/- 40 gram
  • snufje zout
  • 200 gram bloem
  • 25 gram cacao
  • 8 gram bakpoeder
  • 150 gram chocolade naar keuze in stukjes

Weeg eerst alle ingrediënten af voordat je gaat beginnen aan je deeg, dit is handiger en je vergeet niet zo snel iets toe te voegen.
Doe als eerste de boter en de suiker in een kom en meng dit kort door, dit kan met een mixer, maar klop het niet luchtig. Meng er nu het ei doorheen en zodra dit er door zit, stoppen met mengen. Zeef de bloem met de cacao en de bakpoeder boven het botermengsel en werk dit er met je handen doorheen, als het kruimelig begint te worden doe je er de stukjes chocolade bij en kneed het even kort door. Absoluut niet te lang want dan wordt je deeg te warm. Heb je een foodprocessor met messen in de kom dan kun je alles behalve de chocolade stukjes in de kom doen en de machine laten draaien tot de deeg kruimelig is. Doe er de chocolade met de handen doorheen anders verpulverd de machine je stukjes en de bedoeling is dat je de chocolade straks terug ziet in je koekje. Verdeel het deeg in stukjes van 35 gram. Maak hiervan balletjes en duw deze enigszins plat, leg ze met voldoende afstand op de plaat, die je bekleed met bakpapier. Plaats op een bakplaat van 30×40 cm maximaal 10 koeken. Bak de koeken ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden Celsius.

Koekjes deeg voor decoratiekoekjes

  • 250 gram boter
  • 150 gram poedersuiker
  • 450 gram bloem
  • 1 ei
  • snufje zout
  • optioneel citroenrasp of vanille

Meng de boter met de suiker en het zout met een mixer, voeg er het ei aan toe. Zeef de bloem boven het botermengsel en kneed dit met de hand door tot een soepel deeg. Maak er een mooie plak van en verpak deze in plastic folie. Leg dit minimaal 2 uur koel weg. Rol het gekoelde deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en rol de het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik. Steek hieruit met een steker koekjes, leg deze met een kleine tussenruimte op bakpapier. Neem het deeg bij elkaar en steek er meer koekjes uit. Als je deeg te warm wordt even terug in de koeling om weer koud te laten worden. Is je deeg te warm dan rolt het niet makkelijk en je koekjes behouden ook minder z’n vorm. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten op 160 graden Celsius. Let er hierbij wel op dat kleine koekjes eerder gaar zullen zijn dan grote. Als de randjes mooi goudbruin van kleur zijn is het koekje gaar. Laat de koekjes eerst op de bakplaat afkoelen en leg ze dan voorzichtig op een rooster.

Jam koekjes

Dit zijn boterkoekjes met in het midden een beetje jam meegebakken. Een makkelijk koekje om te maken en erg leuk om met de jam te variëren.

  • 265 gram boter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gram jam naar keuze

Meng de boter met de suiker en het zout met een mixer, voeg er het ei aan toe. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout boven het botermengsel en kneed dit met de hand door tot een soepel deeg. Maak van het deeg bolletjes van ongeveer 30 gram en druk deze iets plat tot ongeveer 5 cm doorsnede. Leg deze met kleine tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk je duim in het koekje (let op niet door het koekje duwen) en vul de holte met een ½ theelepel jam. Doe er niet te veel in want dan wordt het een knoeiboel in plaats van een mooi koekje. Verwarm de oven op 170 graden Celsius en bak de koekjes tot de randjes mooi goudbruin gekleurd zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat tot ze stevig zijn en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
bakkenbasisreceptkoekjeskoffie

Koken van het seizoen



Je las: Perfecte koekjes bakken? Volg het eenvoudige 5 stappenplan

7 comments

Schrijf een reactie
  1. Mirjam Willems-Pijpers
    Mirjam Willems-Pijpers 29 december, 2016, 12:14

    mmmm Mika is weer heerlijk aan het proberen heeft er van alles van gemaakt: tot minitaartjes toe hihihi met verschillende versiersels.

    Reply this comment
  2. Karen
    Karen 13 december, 2016, 10:01

    Ze zijn trouwens wel erg lekker!! 🙂

    Reply this comment
    • connie
      connie 13 december, 2016, 11:16

      Daarom zijn ze ze groot 😉 omdat ze zo lekker zijn. Maar als jij ze graag kleiner maakt is dat geen enkel probleem, bak ze dan alleen 5 minuutjes korter.

      Reply this comment
  3. Karen
    Karen 13 december, 2016, 10:01

    Klopt die 35 gram bij de Cookies? Ze worden dan echt heeel groot !;)

    Reply this comment
  4. Hennie
    Hennie 25 november, 2014, 14:22

    Dag, waarom wordt de formule 1-2-3 in de recepten b.v. Deeg voor versierkoekjes losgelaten. Ook weet ik niet waarom er dan wel een ei en dan weer een eigeel en dan weer been ei gebruikt wordt.

    Reply this comment
    • Connie Derks
      Connie Derks Author 26 november, 2014, 10:05

      1-2-3 is een basis vanuit die basis kunnen de verhoudingen veranderen en veranderd de structuur en de bakaard van het koekje mee. Ei heeft ook invloed op de bakaard. Binding en krokantheid (eiwit).Kleur en volume (eidooier).

      Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*