Foodfilms lijken heel erg in de mode tegenwoordig. Dus volop plezier en inspiratie voor mensen zoals ik, die van mooie voedingsmiddelen en lekker eten houden. De trailer van de film Chef, waarin chef-kok Carl Casper ontslag neemt en met zijn eigen Foodtruck al kokend rond trekt, deden bij mij beelden van Latijns-Amerikaanse gerechten opkomen. En als ik aan de Latijns-Amerikaanse keuken denk, kan mijn geliefde chocolade niet ontbreken. Hoewel ik de film nog graag wil zien en de associatie met Latijns-Amerika en chocolade helemaal niet hoeft te kloppen, gaf alleen de trailer mij al volop inspiratie om u meer te vertellen over koken met cacao en chocolade. Want koken met chocolade, is helemaal zo gek nog niet.
Hartig kan ook!
Bij koken met chocolade denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan heerlijke chocoladedesserts, chocolademousse, of ijs overgoten met chocoladesaus. In een eerder artikel heb ik u aan de hand van combinaties van verwarmende specerijen en chocolade al laten zien, dat chocolade ook heel goed samen kan gaan met niet zoete ingrediënten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de chocolademelk en desserts, maar zeker ook voor hoofd- of voorgerechten.
Al duizenden jaren weten mensen dat cacao gegeten en gedronken kan worden en het een goed en voedzaam voedingsmiddel is. Het grootste gedeelte van deze periode werd cacao en chocolade gecombineerd met hartige ingrediënten. Eigenlijk pas sinds de Europeanen in aanraking kwamen met cacao en chocolade is de nadruk komen te liggen op zoete combinaties. En een chocolade dessert gecombineerd met andere zoete heerlijkheden is natuurlijk niet te versmaden, maar ook door cacao of chocolade toe te voegen aan hartige gerechten krijgen ze een heel andere dimensie en wordt hun smaak verrijkt. Zo bleek ik, zelf helemaal geen liefhebber van Camembert, deze Franse kaas gecombineerd met cacao-nibs eigenlijk best lekker te vinden. Ook een chili con carne waarvan de smaak nog niet naar mijn zin was, bleek heel makkelijk op te halen door toevoeging van chocolade met kruiden.
In de voetsporen van de traditie
Chocolade en zoet is ook tegenwoordig niet overal ter wereld een standaard associatie. In Midden- en Zuid-Amerika wordt nog steeds veel gekookt met producten, die in het land zelf voorkomen. En dus ook met cacao. In Mexico worden bijvoorbeeld de heerlijkste sauzen (moles) gemaakt voor bij bijvoorbeeld vlees, vis of gevogelte en vaak bevat de ingrediëntenlijst ook cacao of chocolade. Denkt u maar eens aan de Mexicaanse Mole poblano, een eeuwen oude saus bestaande uit 20 ingrediënten, waaronder natuurlijk chilipeper (poblano is een milde chilipeper) en chocolade. Hoewel de chocoladesmaak niet dominant aanwezig is, speelt deze wel een belangrijke rol in het iets milder maken van de saus. De saus wordt bij trouwerijen, verjaardagen of een doop meestal gegeten bij kalkoen, maar met kerst ook bij garnalen cakes.
Inspiratie voor koken met chocolade
Koken met cacao en chocolade hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, zoals kunt zien aan mijn voorbeeld van de chili con carne met chocolade. De chocolade die ik toen gebruikt heb, was afkomstig van een chocoladebal met kruiden van de Tobago Cocoa Estate. In deze ballen, die ik hopelijk binnenkort ook in mijn assortiment mag gaan voeren, wordt cacao met specerijen gecombineerd. U kunt van het schaafsel van deze ballen thee trekken of u kunt het toevoegen aan uw gerechten. En niet alleen aan de chili con carne. Ook is het erg lekker in de tomatensaus voor op de pizza of bij de pasta.
Wilt u wat uitgebreider koken met chocolade of tijdens een feestje echt de blits maken, dan kan ik u het kookboek ‘Gran Cocina Latina: food of Latin America’ van harte aanbevelen. In dit boek van de op een Cubaanse cacaoplantage opgegroeide chef-kok Maricel Pressila, staan allerlei recepten waarin cacao of chocolade gecombineerd worden met hartige ingrediënten. Hoewel het vaak uitgebreide gerechten en recepten betreft, kloppen de maten en verhoudingen uitstekend en is het met wat tijd en inspanning prima te doen om zo’n heerlijk hartig gerecht met cacao of chocolade op tafel te toveren.
Bronnen:
- A new way of cooking with chocolate, Hotel Chocolat.
- Mole Sauce: https://en.wikipedia.org/wiki/Mole_sauce