• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Koken met chocolade, helemaal zo gek nog niet

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
Koken met chocolade

Foodfilms lijken heel erg in de mode tegenwoordig. Dus volop plezier en inspiratie voor mensen zoals ik, die van mooie voedingsmiddelen en lekker eten houden. De trailer van de film Chef, waarin chef-kok Carl Casper ontslag neemt en met zijn eigen Foodtruck al kokend rond trekt, deden bij mij beelden van Latijns-Amerikaanse gerechten opkomen. En als ik aan de Latijns-Amerikaanse keuken denk, kan mijn geliefde chocolade niet ontbreken. Hoewel ik de film nog graag wil zien en de associatie met Latijns-Amerika en chocolade helemaal niet hoeft te kloppen, gaf alleen de trailer mij al volop inspiratie om u meer te vertellen over koken met cacao en chocolade. Want koken met chocolade, is helemaal zo gek nog niet.

Hartig kan ook!

Bij koken met chocolade denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan heerlijke chocoladedesserts, chocolademousse, of ijs overgoten met chocoladesaus. In een eerder artikel heb ik u aan de hand van combinaties van verwarmende specerijen en chocolade al laten zien, dat chocolade ook heel goed samen kan gaan met niet zoete ingrediënten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de chocolademelk en desserts, maar zeker ook voor hoofd- of voorgerechten.

Al duizenden jaren weten mensen dat cacao gegeten en gedronken kan worden en het een goed en voedzaam voedingsmiddel is. Het grootste gedeelte van deze periode werd cacao en chocolade gecombineerd met hartige ingrediënten. Eigenlijk pas sinds de Europeanen in aanraking kwamen met cacao en chocolade is de nadruk komen te liggen op zoete combinaties. En een chocolade dessert gecombineerd met andere zoete heerlijkheden is natuurlijk niet te versmaden, maar ook door cacao of chocolade toe te voegen aan hartige gerechten krijgen ze een heel andere dimensie en wordt hun smaak verrijkt. Zo bleek ik, zelf helemaal geen liefhebber van Camembert, deze Franse kaas gecombineerd met cacao-nibs eigenlijk best lekker te vinden. Ook een chili con carne waarvan de smaak nog niet naar mijn zin was, bleek heel makkelijk op te halen door toevoeging van chocolade met kruiden.

In de voetsporen van de traditie

Chocolade en zoet is ook tegenwoordig niet overal ter wereld een standaard associatie. In Midden- en Zuid-Amerika wordt nog steeds veel gekookt met producten, die in het land zelf voorkomen. En dus ook met cacao. In Mexico worden bijvoorbeeld de heerlijkste sauzen (moles) gemaakt voor bij bijvoorbeeld vlees, vis of gevogelte en vaak bevat de ingrediëntenlijst ook cacao of chocolade. Denkt u maar eens aan de Mexicaanse Mole poblano, een eeuwen oude saus bestaande uit 20 ingrediënten, waaronder natuurlijk chilipeper (poblano is een milde chilipeper) en chocolade. Hoewel de chocoladesmaak niet dominant aanwezig is, speelt deze wel een belangrijke rol in het iets milder maken van de saus. De saus wordt bij trouwerijen, verjaardagen of een doop meestal gegeten bij kalkoen, maar met kerst ook bij garnalen cakes.

Inspiratie voor koken met chocolade

Koken met cacao en chocolade hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, zoals kunt zien aan mijn voorbeeld van de chili con carne met chocolade. De chocolade die ik toen gebruikt heb, was afkomstig van een chocoladebal met kruiden van de Tobago Cocoa Estate. In deze ballen, die ik hopelijk binnenkort ook in mijn assortiment mag gaan voeren, wordt cacao met specerijen gecombineerd. U kunt van het schaafsel van deze ballen thee trekken of u kunt het toevoegen aan uw gerechten. En niet alleen aan de chili con carne. Ook is het erg lekker in de tomatensaus voor op de pizza of bij de pasta.

Wilt u wat uitgebreider koken met chocolade of tijdens een feestje echt de blits maken, dan kan ik u het kookboek ‘Gran Cocina Latina: food of Latin America’ van harte aanbevelen. In dit boek van de op een Cubaanse cacaoplantage opgegroeide chef-kok Maricel Pressila, staan allerlei recepten waarin cacao of chocolade gecombineerd worden met hartige ingrediënten. Hoewel het vaak uitgebreide gerechten en recepten betreft, kloppen de maten en verhoudingen uitstekend en is het met wat tijd en inspanning prima te doen om zo’n heerlijk hartig gerecht met cacao of chocolade op tafel te toveren.

Bronnen:

  • A new way of cooking with chocolate, Hotel Chocolat.
  • Mole Sauce: https://en.wikipedia.org/wiki/Mole_sauce
Deel1PinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!