• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

door Redactie
in Kookschool
0
2
kokkels

Wij Nederlanders zijn niet van die viseters. Wonderlijk eigenlijk als je ziet hoe groot de Nederlandse visserijsector is. Veel van de vis en schaal- of schelpdieren worden geëxporteerd naar andere landen. Oké, we gaan nog wel eens zitten voor een pan mosselen, maar wie zet er nu een pan kokkels op tafel?

Kokkels, meer dan garnering

Kokkels zijn in Nederland vaak maar moeizaam verkrijgbaar. En als we ze dan te pakken krijgen schrikken we een beetje van de prijs. Het gevolg is dat we drie kokkels voor het mooie naast een salade leggen of dat er een paar in een soep of paella terechtkomen. Maar heb je al eens goed geproefd? De smaak van kokkels is echt geweldig. Alle reden dus om eens verder te kijken. Wat maakt dat kokkels een beetje duurder zijn?

Handwerk, duurzamer wordt het niet

Wij gingen op onderzoek uit en werden met open armen ontvangen door Rienk Nadema in Harlingen. Rienk is in het dagelijks leven zelfstandig kokkelvisser. Een dag bij hem op de boot, en met beide beentjes in de Waddenzee leert ons het verhaal van de Nederlandse kokkels. Op maandagmorgen gaat Rienk met zijn boot de Waddenzee op. Op donderdag keert hij terug. 4 volle dagen en 3 nachten bivakkeert Rienk op de wadden. Daar wacht hij op het getij. Zodra hij het water in kan stapt hij met rubberboot en visnet overboord om de kokkels uit de bodem te harken.

Bekijk hier een live fotoverslag van onze ervaring aan boord bij Kokkelvisser Rienk Nademan

Met een hark waaraan een net is bevestigd worden met een speciale beweging de kokkels boven water gehaald. Per getijde kan ca. 4 uur gevist worden. 2 uur zolang het water daalt en 2 uur terwijl het water weer stijgt.

Tijdens het vissen worden de kokkels in de rubberboot gelegd om ze na de vangst aan boord van het schip te hijsen.

Vooral de 4 uur dat er gevist kan worden zijn zeer intensief. Daarbovenop komt nog dat de kokkelvisser een volle werkweek volledig op het wad bivakkeert.

Afhankelijk van wat de natuur levert

De kokkelvisser is voortdurend op zoek naar de beste plekken op de wadden. Kokkels leven net onder het zand. Met het blote oog zie je lege schelpen, maar wanneer je over het wad loopt voel je de kokkels met je voeten wel zitten. Ervaring en vakmanschap leren dan wat de beste plekken zijn om deze schelpdiertjes te vinden.

Van het gehele kokkel bestand mag slechts 2,5% opgevist worden. In samenspraak met Natuur- en milieuorganisaties wordt deze norm bepaald. De overige kokkels blijven op de wadden liggen voor de vogels. 30% van de vangst bestaat ook nog eens uit lege schelpen (tarra). Het waddengebied is vervolgens nog eens ingedeeld in deelgebieden. Per deelgebied mogen maximaal 3 van de 14 schepen actief zijn. Juist nu de kokkelstand niet zo goed is is dat een behoorlijke beperking.

Voor 2004 werd er ook met grote schepen (kokkelzuigers) mechanisch op kokkels gevist. Vanaf 2004 is het echter volledig handwerk. Zo goed als dagelijks worden de kokkels getransporteerd naar het verwerkingsbedrijf om twee dagen later al in de vooral Spaanse winkels te worden verkocht. Ze worden meestal in (uien)netjes van 500 gram verkocht. De opbrengst van 4 uur vissen bleek zo’n 1200 van die netjes te zijn. Kleine kokkels worden nog wel gebruikt om te conserveren.

Vaker kokkels op tafel

Een tochtje met de kokkelvisser heeft ons geleerd dat het vissen op kokkels een zeer arbeidsintensief proces is. Regelgeving door o.a. natuur- en milieuorganisaties levert ook nog eens enorme beperkingen op. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de prijs voor een kilo kokkels wat hoger ligt. Ter afsluiting van onze tocht met Rienk Nadema werd een volle pan kokkels aan boord gekookt. Alleen met het aanhangende water uit de Waddenzee. De volle smaak en het wat zoutige accent viel in dusdanig goede aarde dan ik per direct de bijnaam kokkel graaier kreeg.

Mijn conclusie: De kokkel is een duurzaam en lokaal product dat zoveel meer aandacht verdiend van de Nederlanders. Waarom zouden we ze naar het buitenland brengen? Laten we met z’n allen een keer vaker kokkels op tafel zetten, dan komt er vanzelf meer aanbod op de Nederlandse markt. Doen!

Dit kun je met kokkels:

  • Zet eens een volle pan kokkels op tafel met frieten of gebakken aardappeltjes. Doe er een salade, wat brood en huisgemaakte sausjes bij en vertel je tafelgenoten alles over dit geweldige lokale product.
  • Maak een kokkel soep of gebruik kokkels als hoofdbestanddeel in een vissoep.
  • Serveer als voorgerecht eens een pasteibakje met een ragout van kokkels.
  • Voeg kokkels toe aan saladeschotels
  • Gebruik kokkels in pastagerechten, maar ook in rijstgerechten of risotto.
  • Deze schelpdieren doen het perfect op de borrelplank. Geef er een mooie wijn of een speciaalbiertje bij.
Kokkels

Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!

We eten wel veel mosselen in Nederland. Maar heb je al eens kokkels geproefd? Een delicatesse! Lekker uit onze eigen Waddenzee!

Tags: Vis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

Reacties 2

  1. j.kuipers says:
    6 jaar geleden

    Ga vandaag op weer jacht naar Neeltje Jans mosselen! Ze zijn van uitstekende kwaliteit!
    De kokkels heb ik alleen in zeeland nog maar genoten!!!! De overheerlijke oesters van Hanos!!!
    Veel succes met handel en de visserij! Mijn stem hebben jullie!!!!!!!!I love it!!!!!!!!!!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Voor Neeltje Jans mosselen hoef je niet meer te jagen toch? En voor de Oesters ook niet. Maar de kokkels zijn wat lastiger te bemachtigen ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

achttien − vijf =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

Lunchen van de barbecue. Ja, echt! Met het recept voor deze steak sandwich met rundvlees heb je een lunch die je voorlopig niet vergeet.

Check het recept of lees de info
lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen