• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 11, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kokosmelk, Kokosvet, Kokosroom, Kokoscrème, feiten en fabels

door Redactie
in Kookschool
0
2
kokosmelk

Kokosmelk, Kokosvet, Kokosroom, Kokoscrème, feiten en fabels

Waar de supermarkt vaak tekortschiet bij het aanbieden van verse kokosnoten, doen ze het stukken beter in het houdbare kokosschap. Maar doen ze het ook goed? Tenslotte is dit de plek waar velen van ons de dagelijkse boodschappen doen. Zelfs, of juist, in de houdbare schappen is enige oplettendheid geboden. Opletten is niet erg, en niet lastig, maar wel als je zelf niet voldoende kennis van zaken hebt. We leggen je dan ook graag een aantal belangrijke feiten uit. Het is slechts basis informatie, maar zeer waardevol voor elke serieuze hobbykok.

Kokoswater is geen kokosmelk

Het vocht in een kokosnoot is geen kokosmelk. Nee, in een kokosnoot zit kokoswater. Vraag om je heen wat er in een kokosnoot zit, en men roept bijna massaal: kokosmelk! Niet dus. In dat geval heeft men nog nooit een kokosnoot geopend, of men heeft de vloeibare substantie niet vergeleken met de inhoud van een blikje kokosmelk. In kleur, dikte, smaak etc is er een duidelijk verschil. De heilzame werking van kokoswater is vooral bij gezondheidsfreaks en sporters de laatste jaren wat meer onder de aandacht gekomen. Wist je dit niet? Lees dan vooral verder, dan vertellen we je ook wat kokosmelk wel is.

Houdbare kokos, dit zijn de soorten:

Kokosroom
Kokosroom is (kokos)water, meestal gewoon water, dat gemengd en gekneed wordt met het vruchtvlees uit de kokosnoot. Dus water en vruchtvlees, mengen en kneden en vervolgens persen door een kaasdoek. We hebben het over de eerste persing. De dikke, vloeibare substantie die je uit de doek perst heet kokosroom.

Kokosmelk
Kokosmelk is de tweede persing. De substantie van vruchtvlees en water die in de doek achterblijft (zie hierboven bij kokosroom) wordt opnieuw aangelengd met water en nogmaals door de doek geperst. Het resultaat is een minder dikke, vloeibare substantie die we kokosmelk noemen. Tenminste, dat is verse kokosmelk. Kokosmelk uit een blikje is in veel gevallen een mengsel van deze kokosmelk met de hierboven genoemde kokosroom. Iedere leverancier mengt dit op zijn eigen manier waardoor grote verschillen ontstaan. Het ene blikje kokosmelk is dan ook zeker het andere niet.

Kokoscrème
De door persen verkregen kokosmelk is slechts kort houdbaar. Door deze kokosmelk in te koken ontstaat kokoscrème, ook wel bekend als santen. Deze variant is heel lang houdbaar. Je kunt deze vervolgens weer met water aanlengen om kokosmelk te maken. Een blok santen koop je zowel bij de supermarkt als bij de toko. De toko biedt echter meestal een beter kwaliteit. Eén blok santen of kokoscrème levert na het aanlengen 1 liter kokosmelk op. Voordeel is dat je dit in delen kunt gebruiken. Met één blok heb je dan ook 5 blikjes kokosmelk in huis. Een blikje kokosmelk is na openen niet lang houdbaar. Door een blok santen of kokoscrème in stukken te delen kun je per keer gebruiken, of maken, wat je nodig hebt.

Wil je de inhoud van een geopend blikje kokosmelk of -room goed houden, giet het vocht dan in een plastic zakje waarmee je ijsblokjes maakt en vries het in.

Geraspte kokos
Geraspte kokosGeraspte kokos kent iedereen. We hebben het over het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot dat geraspt wordt aangeboden. Een gemaksproduct dat veelvuldig gebruikt wordt in de wereld van de patisserie. Gebak, koek, bonbons, desserts, geraspte kokos kom je vaak tegen. Je pakt misschien automatisch de bekende merken uit de supermarkt, maar ook hier geldt dat het verstandiger is een natuurvoedingswinkel of toko op te zoeken. De kwaliteit van de daar aangeboden geraspte kokos is beduidend beter!

Kokosvet of kokosolie
Kokosmelk, Kokosvet, Kokosroom, Kokoscrème, feiten en fabels- kokosvetKokosvet en kokosolie zijn twee benamingen voor hetzelfde product. We noemen het verder kokosvet. Kokosvet wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Het wordt vooral gebruikt om te frituren maar je kunt het ook smeren als boter of er in bakken. Kokosvet kan tegen zeer hoge temperaturen. Het wordt vaak als ongezond omschreven, maar dat geldt ook voor roomboter. Persoonlijk zie ik hier geen bezwaar in, net als in volle melk of in volle yoghurt. Uiteraard met mate gebruiken en zorgen dat je in verhouding voldoende beweegt!

Bijproducten

Kokos wordt in vele bijproducten verwerkt. Het gezonde imago wordt hierbij vaak misbruikt. Je kunt hierbij denken aan haarmode, beauty producten, en ook gezondheidsfreaks zijn gek op de term kokos. Let op, “gezonde kokos” is vaak een marketing term!

Tip; raak ermee vertrouwd

We hopen dat we je in dit artikel duidelijk hebben kunnen maken dat de verschillende kokos artikelen een mooie aanvulling zijn in de keuken, mits je weet wat je koopt. Het is en blijft een kwestie van zelf testen maar vervolgens is het verstandig om het product/merk waar jij de beste ervaring mee hebt trouw te blijven. Zo voorkom je teleurstellingen en geef je jezelf de garantie op een stabiele smaak van je gerecht.

Meer weten?

Dit artikel is geschreven in een serie. Lees de verschillende onderdelen om kokos te ontdekken. De overige artikelen uit deze serie zijn:

  • Kokosnoten kopen blijft een lastige klus
  • Kokosnoten plukken, een ontdekkingsreis
  • Een kokosnoot openen en gebruiken
  • Kokos Recepten: Aan de slag met kokos
Tags: Kokos
Deel1PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Tomme de Savoie
Kookschool

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Appenzeller
Kookschool

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

geitenkaas fenegriek
Kookschool

Geitenkaas met fenegriek van de Blije Geit

ijs maken - roomijs - sorbetijs
Kookschool

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer

Garnalen in limoen-pepermarinade
Kookschool

Marineren; dat voegt iets toe aan je product!

Reacties 2

  1. Jacqueline says:
    1 jaar geleden

    Als je het liefst zo raw mogelijk wil eten kun je dan beter zelf geraspte kokos met water blenderen en door een kaasdoek doen? Santen is duidelijk oververhit geweest.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Waarschijnlijk Jacqueline, maar wij kunnen je daar helaas niet echt in adviseren.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli is populair. Deze groente wordt vaak gekookt of in een ovenschotel verwerkt. Maar broccoli uit de wok moet je zeker ook proberen!

Check het recept of lees de info
Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Recept in de picture

Kip Teriyaki
Wokken

Kip Teriyaki met paksoi

Teri betekent glans en yaki betekent bakken. Wij krijgen er trek van. Jij ook? Kip Teriyaki staat echt zo op tafel. De Japanse keuken thuis.

Check het recept of lees de info
Eenvoudige kip curry met sperziebonen

Eenvoudige kip curry met sperziebonen

bloemkool mousseline

Bloemkool mousseline

Handige kooktips

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Kokkels worden op de Waddenzee met de hand gevangen. Een zeer duurzaam product waar we niet meer dan bewondering voor kunnen hebben.

Check het recept of lees de info
Tomme de Savoie

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Emmentaler

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Connie Derks op Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
  • lili op Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
  • Connie Derks op Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig
  • Benita op Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig
  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen