Kokosmelk, Kokosvet, Kokosroom, Kokoscrème, feiten en fabels
Waar de supermarkt vaak tekortschiet bij het aanbieden van verse kokosnoten, doen ze het stukken beter in het houdbare kokosschap. Maar doen ze het ook goed? Tenslotte is dit de plek waar velen van ons de dagelijkse boodschappen doen. Zelfs, of juist, in de houdbare schappen is enige oplettendheid geboden. Opletten is niet erg, en niet lastig, maar wel als je zelf niet voldoende kennis van zaken hebt. We leggen je dan ook graag een aantal belangrijke feiten uit. Het is slechts basis informatie, maar zeer waardevol voor elke serieuze hobbykok.
Kokoswater is geen kokosmelk
Het vocht in een kokosnoot is geen kokosmelk. Nee, in een kokosnoot zit kokoswater. Vraag om je heen wat er in een kokosnoot zit, en men roept bijna massaal: kokosmelk! Niet dus. In dat geval heeft men nog nooit een kokosnoot geopend, of men heeft de vloeibare substantie niet vergeleken met de inhoud van een blikje kokosmelk. In kleur, dikte, smaak etc is er een duidelijk verschil. De heilzame werking van kokoswater is vooral bij gezondheidsfreaks en sporters de laatste jaren wat meer onder de aandacht gekomen. Wist je dit niet? Lees dan vooral verder, dan vertellen we je ook wat kokosmelk wel is.
Houdbare kokos, dit zijn de soorten:
Kokosroom
Kokosroom is (kokos)water, meestal gewoon water, dat gemengd en gekneed wordt met het vruchtvlees uit de kokosnoot. Dus water en vruchtvlees, mengen en kneden en vervolgens persen door een kaasdoek. We hebben het over de eerste persing. De dikke, vloeibare substantie die je uit de doek perst heet kokosroom.
Kokosmelk
Kokosmelk is de tweede persing. De substantie van vruchtvlees en water die in de doek achterblijft (zie hierboven bij kokosroom) wordt opnieuw aangelengd met water en nogmaals door de doek geperst. Het resultaat is een minder dikke, vloeibare substantie die we kokosmelk noemen. Tenminste, dat is verse kokosmelk. Kokosmelk uit een blikje is in veel gevallen een mengsel van deze kokosmelk met de hierboven genoemde kokosroom. Iedere leverancier mengt dit op zijn eigen manier waardoor grote verschillen ontstaan. Het ene blikje kokosmelk is dan ook zeker het andere niet.
Kokoscrème
De door persen verkregen kokosmelk is slechts kort houdbaar. Door deze kokosmelk in te koken ontstaat kokoscrème, ook wel bekend als santen. Deze variant is heel lang houdbaar. Je kunt deze vervolgens weer met water aanlengen om kokosmelk te maken. Een blok santen koop je zowel bij de supermarkt als bij de toko. De toko biedt echter meestal een beter kwaliteit. Eén blok santen of kokoscrème levert na het aanlengen 1 liter kokosmelk op. Voordeel is dat je dit in delen kunt gebruiken. Met één blok heb je dan ook 5 blikjes kokosmelk in huis. Een blikje kokosmelk is na openen niet lang houdbaar. Door een blok santen of kokoscrème in stukken te delen kun je per keer gebruiken, of maken, wat je nodig hebt.
Wil je de inhoud van een geopend blikje kokosmelk of -room goed houden, giet het vocht dan in een plastic zakje waarmee je ijsblokjes maakt en vries het in.
Geraspte kokos
Geraspte kokos kent iedereen. We hebben het over het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot dat geraspt wordt aangeboden. Een gemaksproduct dat veelvuldig gebruikt wordt in de wereld van de patisserie. Gebak, koek, bonbons, desserts, geraspte kokos kom je vaak tegen. Je pakt misschien automatisch de bekende merken uit de supermarkt, maar ook hier geldt dat het verstandiger is een natuurvoedingswinkel of toko op te zoeken. De kwaliteit van de daar aangeboden geraspte kokos is beduidend beter!
Kokosvet of kokosolie
Kokosvet en kokosolie zijn twee benamingen voor hetzelfde product. We noemen het verder kokosvet. Kokosvet wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Het wordt vooral gebruikt om te frituren maar je kunt het ook smeren als boter of er in bakken. Kokosvet kan tegen zeer hoge temperaturen. Het wordt vaak als ongezond omschreven, maar dat geldt ook voor roomboter. Persoonlijk zie ik hier geen bezwaar in, net als in volle melk of in volle yoghurt. Uiteraard met mate gebruiken en zorgen dat je in verhouding voldoende beweegt!
Bijproducten
Kokos wordt in vele bijproducten verwerkt. Het gezonde imago wordt hierbij vaak misbruikt. Je kunt hierbij denken aan haarmode, beauty producten, en ook gezondheidsfreaks zijn gek op de term kokos. Let op, “gezonde kokos” is vaak een marketing term!
Tip; raak ermee vertrouwd
We hopen dat we je in dit artikel duidelijk hebben kunnen maken dat de verschillende kokos artikelen een mooie aanvulling zijn in de keuken, mits je weet wat je koopt. Het is en blijft een kwestie van zelf testen maar vervolgens is het verstandig om het product/merk waar jij de beste ervaring mee hebt trouw te blijven. Zo voorkom je teleurstellingen en geef je jezelf de garantie op een stabiele smaak van je gerecht.
Meer weten?
Dit artikel is geschreven in een serie. Lees de verschillende onderdelen om kokos te ontdekken. De overige artikelen uit deze serie zijn:
Als je het liefst zo raw mogelijk wil eten kun je dan beter zelf geraspte kokos met water blenderen en door een kaasdoek doen? Santen is duidelijk oververhit geweest.
Waarschijnlijk Jacqueline, maar wij kunnen je daar helaas niet echt in adviseren.