Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Een kokosnoot openen en gebruiken

5 12.857

Een kokosnoot openen en gebruiken

Verzamel familie, vrienden, kennissen, kinderen, buren en iedereen die jij wilt verrassen. Het openmaken van een kokosnoot heeft iets leuks. Alsof je een cadeautje uitpakt. Menig goochelaar heeft minder aandacht voor zijn truc gekregen dan jij bij het openmaken van een kokosnoot. Bereid je dus voor op volle zalen! Tja, niemand doet zo ingewikkeld over het pellen van een banaan of het schillen van een appel. Gaan we het over kokosnoten hebben, dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Hamers, spijkers, zagen, messen, ik heb alles voorbij zien komen in de trucs die mensen vinden op het openen van de kokosnoot. Grappig, maar in de praktijk valt het reuze mee. Binnen een minuut heb je de noot geopend, het kokoswater opgevangen en binnen twee minuten heb je ook het vruchtvlees uit de schil gehaald. De meeste tijd gaat op aan het halen van de hamer.

Tools

Je kunt heel ingewikkeld doen over de tools. Voor mij ligt een kokosnoot op het aanrecht, en dat ding moet gewoon open. Niet omdat ik zin heb in één of ander mirakel, nee gewoon omdat ik de inhoud nodig heb. Ik probeer je dan ook graag te laten zien hoe je dit snel en makkelijk kunt doen.

Gebruik:

 • Een hamer, een spijker, een handdoek, een limonade of theeglas en een theezeefje
 • Een deegroller, een kurkentrekker, een handdoek, een limonade of theeglas en een theezeefje.

Een kokosnoot openen in 3 stappen

Een kokosnoot openmaken is met beide gereedschapsets een fluitje van een cent. Bij beide sets ga je volgens hetzelfde principe te werk.

 1. De kokosnoot heeft drie ogen. Zoek met een spijker of kurkentrekker het zachte oog. (Eén van de ogen is zachter dan de ander twee!) Druk of sla de spijker/kurkentrekker er doorheen en wrik het oog verder open. Leg het theezeefje op het glas en laat het kokoswater door het zeefje in het glas lopen. Gebruik het zeefje omdat er anders altijd wat van de harige buitenkant in je kokoswater valt.
 2. Rol de uitgelekte kokosnoot in een handdoek en geef een ferme klap met een hamer of deegroller op de kokosnoot. Lukt het niet in één keer, sla dan gewoon nog een keer. Meestal sla je de kokosnoot in één keer in scherven.
 3. Haal met een klein en stevig mes het vruchtvlees uit de kokosnoot.

Oh ja, een kokosnoot openmaken gaat bij mij sneller dan het schoonmaken van een ananas. Gebruik onze tips, en doe er verder niet te moeilijk over. Geniet van de inhoud!

Hoe een kokosnoot openmaken in z’n werk gaat laten we je graag in onderstaand filmpje nog eens zien.

Wat doe je met de inhoud?

Kokos kennen we vaak als een zoete substantie. Proef het vruchtvlees uit een kokosnoot en je komt tot een andere ontdekking. Blikjes kokosmelk worden ook vaak gezoet. Nergens voor nodig, dat doen wij liever zelf. Het vruchtvlees uit een kokosnoot kun je zo gebruiken of eerst laten drogen. Rasp of snij het fijn en gebruik voor al je patisserie.

 • Op taarten en gebakjes, om chocoladetruffels of bonbons te garneren, en als finishing touch bij ijs en desserts.
 • Stukjes verse kokos, lekker in (tropische) fruitsalades
 • Gebruik de geraspte kokos op pannenkoeken, wentelteefjes, of broodpudding.
 • Gebruik het vruchtvlees in Aziatische schotels of maak er een chutney van.
 • Maak snelle, gezonde snoepjes door dadels of ander gedroogd fruit fijn te malen met noten of granola, maak er balletjes van en rol door de kokos.
 • Probeer zelf kokosroom te maken door het vruchtvlees en het water te mengen, te kneden en door een doek uit te knijpen.
 • Gebruik de harde buitenkant, voorzover je die heel gelaten hebt, als decoratief bakje voor je kruidenplanten, of als voedersilo voor de vogels. Creatievelingen hebben vast nog meer leuke ideeën.
 • Meer tips met kokos vind je hier.
Een jonge kokosnoot, zou je hem herkennen?

Een kokosnoot openen en gebruikenDe harige, bruine ballen die wij kennen als de kokosnoot zijn de rijpe, volwassen kokosnoten. In toko’s en Aziatische supermarkten tref je ‘dagverse’ jonge kokosnoten (jonge klapper) aan. De bast van de kokosnoot is nog niet verhout. De vruchten liggen in de koeling van de winkels en worden in  een taps toegesneden vorm aangeboden, ontdaan van de groene bast.

Een kokosnoot openen en gebruiken- het vruchtvleesHet vruchtvlees van de jonge kokosnoot is zacht en geleiachtig, niet ‘crunchy’ zoals bij een volwassen kokosnoot. Een jonge koksnoot bevat veel meer kokoswater dan een bruine koksnoot en minder vruchtvlees. Het kokoswater is heerlijk fris, zalig om zo te drinken, maar het kan natuurlijk ook in allerlei gerechten gebruikt worden: soepen, sauzen, smoothies enzovoort. Van het (beetje) vruchtvlees, dat je zo kunt uitschrapen met een lepel,  kun je je eigen kokosmelk maken of exotische smoothies. De smaak is zachter, minder kokosnootachtig dan van een rijpe kokosnoot.

Hoe open je de jonge koksnoot

Een kokosnoot openen en gebruikenSnij de “bast” van de platte onderkant laagje voor laagje weg met een stevig mes tot er drie rondjes zichtbaar worden, de ogen. Prik twee van die ogen door met een scherp voorwerp, het puntje van je mes of een priem. Zet hem daarna op zijn kop op een schaaltje dat groot genoeg is om het water op te vangen (reken op minimaal 350 ml kokoswater).

Om bij het vruchtvlees te komen zul je ook deze noot moeten kraken. Gelukkig is de jonge noot veel minder hard dan de volwassen vrucht.  Sla je mes/hakbijl in de vrucht en sla er dan rustig met een hamer op tot hij open splijt of gebruik je deegroller om wat ferme klappen mee uit de delen.

Meer weten?

Dit artikel is geschreven in een serie. Lees de verschillende onderdelen om kokos te ontdekken. De overige artikelen uit deze serie zijn:

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. piet zegt

  het openen van een kokosnoot doet u gewoon met een grootmes ,neemde kokosnoot in je hand en slaat dan met het mes op de zij kant van de noot terwijl je deze rond draait in je hand.met paar harde tikken scheurt de noot de bast.nu kun je hem met je mes verder door breken twee helten is dan het resultaat.kan er geen foto van bij doen.

 2. greta zegt

  wanneer de kokos voor een mens niet meer lekker is, hang hem buiten op en de meesjes smullen ervan.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Leuke tip Greta

 3. Lekker Tafelen zegt

  Fijn dat Lekker Tafelen kan helpen in de keiharde strijdt tegen een kokosnoot Sander ?

 4. Sander zegt

  Fantastisch geschreven en nog informatief ook. Het openen van de kokosnoot was een teleurstelling maar door de beschrijving op te lezen waren vrienden, familie, buren, kinderen en huisdieren uitermate geboeid. Bedankt

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer