Komkommer; zó groei ie bij de teler – Je kunt Wikipedia er wel op nazoeken en van alles vinden over allerlei onderwerpen. Toch blijft het het meest leerzaam en leuk om eens op bezoek te gaan bij een expert. Die kan je zoveel meer uit eerste hand vertellen! Lekker Tafelen ging op bezoek bij een komkommerteler.
Op bezoek bij komkommerkwekerij van Dijke in Oosterland, Zeeland
Komkommers worden overwegend in kassen gekweekt, omdat anders het seizoen in Nederland veel te kort is, voor de vraag het hele jaar door. Bram van Dijke, met zijn vrouw en zoon beginnen in januari met het planten van (gekochte) stekjes. De stekjes worden gekocht, omdat het telen daarvan echt weer een vak apart is. Ze worden op bakken met puimsteen of perliet gezet en na ongeveer 14 dagen schieten ze wortel. Puimsteen is erg duurzaam: je kunt het aan het einde van het seizoen stomen, zodat alle eventuele schadelijke bacteriën doodgaan en vervolgens hergebruiken.
Komkommer; zó groeit ie bij de teler
Na ongeveer 3 à 4 weken, zijn de planten al zo groot, dat ze hun eerste bloei krijgen. En dat is belangrijk, want aan de bloem groeit vervolgens een komkommer. Hoe snel de komkommer vervolgens groeit, is heel erg afhankelijk van de temperatuur in de kas. Er wordt zo min mogelijk gestookt en daarom, is de temperatuur niet het hele jaar gelijk. In de koude winter en voorjaarsmaanden duurt het dan nog zo’n 21 dagen voordat je een mooie komkommer hebt, in de warme zomerperiode is dat al na 10 dagen. Zo half mei, begin juni zijn de planten uitgebloeid en begint er een tweede beplanting. Begin november, wanneer het relatief te koud wordt, stopt Bram van Dijke met de teelt. Het wordt dan relatief te duur – vanwege de hoge stookkosten – om komkommers te telen en dan wordt hij ingehaald door de Spaanse concurrenten.
Hij gebruikt die tijd om de kas weer goed leeg en schoon te krijgen en alles bakken te stomen en klaar te maken voor het nieuwe seizoen.
Wat komt er verder kijken bij het telen van komkommers?
Als je zo door de kassen loopt, kun je de indruk krijgen dat de komkommers vanzelf groeien. Maar zo eenvoudig is het niet. Ze krijgen niet alleen water, maar ook voedingsstoffen toegediend. De planten moeten worden gespannen op een draad, zodat ze de hoogte in gaan, anders nemen ze te veel plek in de kas in. Verder moeten ze worden getopt, om te zorgen dat ze meer vruchten gaan dragen. Tenslotte wordt er waakzaam op toegezien dat zich geen ziektes en ongedierte gaan verspreiden in de kassen. De meest voorkomende voor de komkommer schadelijke beestjes zijn de spint en de witte vlieg. Die bestrijdt Bram met de natuurlijke vijanden van deze beestjes zoals de roofmijt. Meeldauw blijft wel een lastige en geduchte tegenstander, dus dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De hoeveelheid vliegjes overigens ook, die worden zoveel mogelijk gevangen door gele, kleverige stroken te spannen tussen de planten. Geel is de kleur waar deze vliegjes graag op af komen.
CO2 gerecyled
Opmerkelijk en interessant vond ik het om te horen dat de CO2-uitstoot, die de verwarming van de kas bij het stoken genereert, teruggepompt wordt in de kas. Planten kunnen CO2 namelijk omzetten in zuurstof (en koolstof) en ze groeien er nog sneller van ook. Weer iets interessants geleerd!
Wat maakt een goede komkommer?
Een goede komkommer, is een komkommer die snel groeit. Dan krijg hij het meeste smaak en is hij lekker fris en stevig. Natuurlijk verliest een komkommer ook smaak na de pluk: dus hoe sneller je hem na het plukken opeet, des te lekkerder hij is. Tip van Bram: koop liever geen voorverpakte komkommers, het plastic zorgt ervoor dat de komkommer er langer ‘mooi’ uitziet, maar dan kun je nogal eens teleurgesteld worden in de smaak. Van een niet-voorverpakte komkommer zie je het meteen wanneer hij (te) oud is.
Kromkommers en rechte komkommers
Wat opvalt is dat er ook nogal wat kromme komkommers tussen zitten. Wat gebeurt daar mee, vraag ik mij af. Qua smaak en kwaliteit zit er eigenlijk geen verschil. Helaas wil de consument rechte komkommers. Die zijn natuurlijk ook gemakkelijker te vervoeren: je kunt ze netjes naast elkaar leggen. De kromme komkommers worden ook verkocht, maar wel voor een lagere prijs en versneden tot komkommersalades.
Met flink veel vergaarde nieuwe kennis, nemen we tevreden afscheid van Bram van Dijke en zijn gezin. En is het psychisch, of smaakten die vers-geplukte komkommers die wij nog mochten proeven niet toch net wat beter dan alle komkommers die ik normaal eet?
Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!
Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!