Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koolsoorten; supervoedsel en heel gevarieerd

Alle koolsoorten op een rijtje. Met tips waar je op moet letten bij het kopen en bereiden; en links naar onze recepten. Zo kun je heel gevarieerd deze supergroenten op je bord zetten.

0 13.428

Koolsoorten; supervoedsel en heel gevarieerd – De familie van de kool is een uitgebreid gezin, in allerlei kleuren, vormen en maten. Wat de koolsoorten gemeen hebben, is hun ‘voorouder’: een soort oer-kool die waarschijnlijk rond het middellandse zee gebied groeide. Verschillende soorten ontstonden doordat men met de bloemen (bloemkool en broccoli), de knol (Koolraap), de stengel (koolrabi) de kleur (licht, groen, paars) of textuur (glad of ribbelig) aan de slag ging.  Wat ze verder gemeen hebben, is dat ze super gezond zijn. Even een stukje productinformatie. Klik hier om meer te lezen over hoe gezond kolen zijn.


Koolsoorten; supervoedsel en heel gevarieerd

witte kool - koolsoorten

Witte kool

Witte kool is een stevige, lichtgroene koolsoort met gesloten bladeren, een zogenaamde ‘sluitkool’. De bladeren omsluiten elkaar en vormen zo de eetbare kool. Hij kan meerdere kilo’s worden, al zijn ze in de winkel meestal rond de 1 – 1,5 kg. Witte kool is heel rijk aan vitamine C en er wordt ook zuurkool van gemaakt. Je kunt de kool buiten de koelkast op een donkere plaats een paar weken bewaren. Het is een echte wintergroente. Zowel rauw als gekookt, gewokt of geroerbakt lekker.

Witte kool kopen en klaarmaken

De kool moet stevig aanvoelen, de bladeren strak gesloten. Was de kool. Verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de kool in vieren. Verwijder de harde witte stronk en snijd de kool dan met een koksmes in reepjes.

Witte kool recepten

rode kool - koolsoorten

Rode kool

Rode kool is ook een sluitkool en lijkt qua vorm op witte kool, maar is donkerrood tot paarsblauw. Let op! Gesneden kool geeft zijn kleur af en dat gaat slecht uit je kleren. Er bestaat een zomer en een wintervariant. Ook deze kool is zowel rauw als gaar lekker. Koop het liefst een hele kool, niet voorgesneden.

Rode kool kopen en klaarmaken

Verse kool voelt zwaar en stevig aan, met gesloten bladeren. Was de kool. Verwijder bij het klaarmaken eventueel de buitenste bladeren en snijd de kool in vieren. Verwijder de harde witte stronk en snijd de kool dan met een koksmes in reepjes. Wil je de kleur van de kool beter bewaren? Kook hem dan met een kneepje citroensap of wat azijn door het water.

Rode kool recepten

Spitskool

spitskool

Zoals de naam al zegt: deze (sluit)kool heeft een spitse vorm. De bladeren van deze koolsoort zijn iets zachter dan die van de gewone witte kool en zitten iets minder strak op elkaar. Spitskool is iets zachter van smaak en iets sneller klaar dan witte kool. Ook rauw te eten.

Spitskool kopen en bereiden

De spitskool moet stevig zijn, de bladeren mooi lichtgroen en knappen als je ze afbreekt. Was de spitskool en verwijder eventueel de buitenste bladeren, mochten deze toch slap en/of lelijk zijn geworden. Zelf kerf ik de spitskool vanaf de spitse bovenkant in vieren en snijd hem dan in reepjes. De stronk is niet lekker, dus laat die achterwege. De bereidingstijd van de spitskool is kort.

Spitskool recepten

Groene kool

groene kool - koolsoorten

(Ook: Savooiekool)

Deze (sluit)kool is (donker)groen van kleur en heeft gebobbelde bladeren, met harde nerven. Rauw minder lekker en hij heeft een nadrukkelijke koolsmaak. De naam verwijst naar de streek waar deze kool vandaan komt: de Savoye, (bij de Alpen in Frankrijk). Lekker gestoofd met wat boter of als omhulsel voor een (gehakt)vulling.

Savooie- of groene kool kopen en bereiden

Zorg dat de bladeren niet zijn aangevreten en er fris  en stevig uitzien. Was de kool en verwijder de buitenste bladeren één voor één. Verwijder de harde nerven. De binnenste blaadjes zijn zachter, daarvan hoef je niet de nerf te verwijderen. Die kun je fijnhakken. Je kunt de bladeren in zijn geheel gebruiken om te vullen of de losse bladeren oprollen en in reepjes snijden.

Groene kool recepten

Chinese kool

chinese kool koolsoorten

Chinese kool is een langwerpige kool, met bladeren met platte, witte nerven en dunne, tere, gebobbelde uiteinden. Chinese kool is lichter in gewicht dan de witte- rode- of savooiekool. De smaak is subtiel te noemen. Je kunt de Chinese kool zowel rauw als bereid eten. Oorspronkelijk uit het verre Oosten, groeit deze kool nu in groten getale gewoon in Nederland, veelal uit kas-teelt.

Chinese kool kopen en bereiden

De bladeren moeten er fris uitzien en niet slap zijn. Let er op dat er geen zwarte puntjes op het blad zitten. Was de kool goed en snijd de kool vervolgens in reepjes. Gooi de harde stronk aan de onderkant van de kool weg.

Chinese kool recepten

Paksoi

paksoi koolsoorten

Paksoi behoort tot de koolsoorten, ook al smaakt hij niet naar kool. Net als Chinese kool, komt de groente oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië. Het is een gemakkelijk groente die snel klaar is.

Paksoi kopen en bereiden

Zorg dat de bladeren mooi groen zijn, heel en niet verlept en de witte stengels ook stevig aan voelen. Er kan vrij veel aarde zitten tussen de stengels, dus was de groente goed. Snijd de groente in reepjes. Het groene gedeelte is sneller gaar dan de witte stengels. Zorg er voor dat de witte stengels daarom eerst de pan in gaan.

De stengels bevatten veel vocht. Wok of roerbak deze groente daarom niet te lang, anders gaat de groente teveel vocht verliezen en wordt het gerecht waterig.

Paksoi recepten

Spruitjes

Warme salade van spruitjes met biefstukreepjes

Spruitjes zijn de tot kleine kooltjes ontwikkelde okselknoppen van de spruitkool. Ze zitten boordevol vitamine C en worden volop in Nederland in de volle grond geteeld. Dat ze niet lekker zouden smaken, is inmiddels een mythe. Wanneer je ze niet te lang kookt, krijg je niet die beruchte spruitjeslucht.

Spruitjes kopen en bereiden

De spruitjes moeten mooi groen zijn en de blaadjes strak op elkaar zitten. Dat de kleine buitenste blaadjes uitsteken en misschien een beetje gelig zijn is niet erg, die verwijder je toch.

Snijd het kontje van de spruitjes en trek de buitenste loszittende en lelijke blaadjes er af. Maak een kruis met een dun mesje in het kontje van grotere exemplaren, zodat alle spruitjes tegelijk gaar zijn. Laat ze niet te lang koken!

Spruitjes recepten

Boerenkool

Boerenkoolchips in de maak

Er bestaan twee boerenkoolsoorten: de struikboerenkool en de dwergboerenkool. Struikboerenkool bestaat uit lange, losse bladeren. Dwergboerenkool is kleiner, kan niet tegen vorst en wordt in de herfst vooral voor de industrie geoogst met een maaimachine. De bladeren van de struikboerenkool  kunnen wel … lang worden. Het is een ‘supergroente’. Noem ons ouderwets, maar we vinden de boerenkool nóg lekkerder als de vorst er overheen is geweest.

Boerenkool kopen en bereiden

Koop het liefst hele, groene, bladeren met randen die er fris uit zien. Was de boerenkool goed, met name in de randjes kan er nog al eens wat aarde achterblijven. Verwijder de harde nerf, dat gaat gemakkelijk met een aardappelschilmesje. Snijd de groene repen fijn met een koksmes. Rauw is de boerenkool niet echt lekker, al wordt hij tegenwoordig wel steeds vaker rauw in groene smoothies verwerkt. Je krijgt er niks van.

Boerenkool recepten

Palmkool

palmkool of cavalo nero

(Ook cavolo nero of zwarte kool)

Palmkool lijkt op boerenkool, al zijn de blaadjes donkerder (bijna zwart) fijner en zachter, iets slapper. Ook hier moet de harde nerf uit worden gesneden, zoals bij boerenkool. Hak de donkergroene repen vervolgens fijn. De kooktijd is korter en de smaak ook zachter.

Palmkool kopen en bereiden

De blaadjes zitten het liefst nog samen aan de steel. De bladeren zijn mooi donker, fris, wel zacht maar niet te slap. Was de bladeren, verwijder de hardere nerf met een mesje of ‘strip’ de blaadjes met de hand.. Snijd de bladeren in reepjes.

Palmkool recept

Flowersprouts

flower sprouts

Flowersprouts zijn de jongste telgen van de koolfamilie en werden een paar jaar geleden ontwikkeld door spruitjes en boerenkool met elkaar te kruisen. Het lijkt op een mini kooltje, met vrolijke toefjes van losse bladeren. De groente groeit net als spruitjes in de bladoksels van de plant. Wat zachter van smaak dan spruitjes, wat knapperiger bite. Boordevol vitamine B6, C en E.

Flowersprouts kopen en bereiden

Zorg dat de blaadjes er fris uitzien en niet zijn verlept. Onderaan zit een soort aanhechting van een takje. Snijdt dat goed weg, want dat blijft hard bereiding. Lekker om te wokken.

Flower sprouts recepten

Bloemkool

bloemkool_1191

Bloemkool dankt zijn naam aan zijn uiterlijk: de groente lijkt op een enorme bloem. Het is een typisch Nederlandse groente en nog steeds mateloos populair. Er bestaan ook een groene en paarse variant, maar die zijn meestal niet te koop in de winkels. De groente is op zijn best tussen oktober en maart. Lekker rauw en gaar.

Bloemkoop kopen en bereiden

Koop mooie, witte bloemkool zonder zwarte puntjes. Liefst zitten de groene bladeren er nog om heen. Verwijder deze goed voor het gebruik, net zoals de dikke stronk waar de bladeren aan zitten. Je kunt de kern verder gerust laten zitten – als je de bloemkool in zijn geheel wilt koken of stomen bijvoorbeeld, maar hij smaakt ietsje bitterder dan de rest. Was de bloemkool. Je kunt de bloemkool ook in roosjes snijden.

Bloemkool recepten

Romanesco

romanesco

Romanesco is het decoratieve broertje van de bloemkool. Zo mooi kunnen de koolsoorten dus zijn! De kleur is licht geel-groen en de roosjes vertonen een prachtig zogenaamd fractaal patroon. Dat is een meetkundig herhalend patroon dat steeds groter wordt. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij voor het eerst in de buurt van Rome werd gegeten. Hij smaakt nagenoeg zoals bloemkool.

Romanesco kopen en bereiden

Zorg voor een stevige kool, zonder donkere plekken. Was de kool, verwijder de blaadjes en snijd de kool in roosjes of laat hem in zijn geheel.

Broccoli

broccoli

Broccoli is ook verwant aan bloemkool, maar de smaak is anders. De naam betekent  ‘kleine spruiten’ in het Italiaans. Broccoli bestaat uit groene gesloten bloemknoppen en de stengels. Die worden vaak ten onrechte weggegooid: de stengels zijn ook erg lekker en voedzaam om te eten. Broccoli is snel klaar, niet zo zwaar als sommige andere kolen en daarom ook erg geschikt als groente voor alleenstaanden of kleine gezinnen.

Broccoli kopen en bereiden

Zorg dat de broccoli mooie groen is en dat de bloemknoppen niet al geel beginnen te worden. De blaadjes die aan de stengel zitten zijn niet verlept.

Was de broccoli en verwijder de blaadjes. Snijd de broccoli in roosjes en bewaar de stelen. Snijd dikke stelen door de lengte in vieren. Snijd de stelen vervolgens – desgewenst – in stukjes. De stelen hebben iets langer nodig dan de roosjes. Kook de broccoli niet te lang, dan wordt hij papperig. Om een mooie groene kleur te behouden, kun je de groente na het afgieten het liefst even laten schrikken in koud water.

Broccoli recepten

Bimi

bimi

Bimi is een koolsoort die in Japan is ontstaan door het kruisen van broccoli met kailan – een Chinese koolsoort die een beetje op paksoi lijkt. Hierdoor is een soort broccoli met lange, dunne en smakelijke stelen ontstaan. Bimi laat zich het beste kort stomen of roerbakken. De meeste bimi komt tegenwoordig uit Afrika (o.a. Kenia) en is daardoor het hele jaar door verkrijgbaar.

Bimi kopen en klaarmaken

Bimi moet de kleur van broccoli hebben en er stevig uitzien. Was de bimi en snijd – als heet er niet mooi uit ziet – alleen een klein stukje van het steeltje af. Bimi hoeft maar heel kort te koken, stomen of te roerbakken.

Koolraap

koolraap

Koolraap is een dikke knol van de ‘oerkool’ en hij groeit onder de grond. Koolrapen kunnen heel groot worden. De schil is paars-bruin, het binnenste licht geel. Het is een echte wintergroente, die je ook lang op een koele plek kunt bewaren. De smaak is subtiel. Je kunt met deze koolsoort dus alle kanten op.

Koolraap kopen en bereiden

De koolraap moet stevig aanvoelen en geen beschadigingen hebben. Het is een stevige knol en je kunt het dus het beste met een stevig koksmes schillen en in stukken snijden. Bak of kook de koolraap in plakken of in blokjes. Lekker met een klontje boter.

Koolraap recepten

Koolrabi

Koolrabi

Koolrabi is een knolvormige, verdikte stengel van de plant. Ze zijn meestal lichtgroen van kleur, maar de paarse variant komt ook voor. Onder de schil is de groente wil. De smaak zit een beetje tussen bloemkool en radijs in. Koolrabi is zowel rauw als gekookt of gewokt lekker. Het is bovendien een bron van kalium.

Koolrabi kopen en bereiden

Zorg dat de koolrabi er fris uit ziet en de eventuele blaadjes die er nog aanzitten, fier omhoog staan. Kleinere knollen zijn lekkerder en minder vezelig dan grote exemplaren. Je kunt Koolrabi rauw eten of gekookt. Ook erg lekker om in een gratin te verwerken.

Koolrabi recepten

Zuurkool

zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. De smaak wordt hierdoor zuur, daaraan ontleent hij zijn naam. Zuurkool is een rijke bron van vitamine C en is – mits luchtdicht bewaard – lang houdbaar.

Zuurkool uit het vat gekocht, dien je wel binnen een paar dagen te eten, anders gaat het fermentatieproces door en gaat de zuurkool gisten.

Zuurkool kopen en bereiden

Ruik, bij zuurkool uit het vat, of de geur fris-zuur is. Zuurkool wordt niet afgespoeld en hoeft ook niet te worden gesneden. Kook de zuurkool in wat vocht (bijvoorbeeld witte wijn) of bak de zuurkool in wat vet.

Zuurkool recepten

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer