• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Kruiden en marinade voor gebakken aardappels; zo serveer je de lekkerste aardappeltjes

Een goede aardappel en echte kruiden of marinades, dat betekent echt lekker tafelen.

0
Kruiden en marinade voor gebakken aardappels

De lekkerste gebakken aardappels maak je zelf. Met verse aardappels, tijd en je eigen kruiden of marinade. Zo bak je knapperig en puur van smaak. Niet die aardappeltjes uit de supermarkt, maar aardappeltjes waar je echt complimenten voor krijgt aan tafel.

De juiste aardappel is een echt lekkere aardappel

Gebruik een vastkokende aardappel zoals Bildstar, Charlotte, Eersteling, Opperdoezer of Nicola. Probeer verschillende soorten en kies wat past bij seizoen en beschikbaarheid. Kies vooral wat jij lekker vindt. Als je dit goed doet wil je straks niet anders meer.

De basis: koken en bakken

Snijd aardappels in stukken van 2 tot 3 centimeter. Kook 6 minuten, giet af en laat goed uitstomen. Meng warm met de marinade of kruidenmix zodat de smaken goed intrekken. Laat daarna afkoelen voor een extra krokant resultaat.

Zorg dat aardappels droog zijn voor het bakken. Gebruik een ruime pan en bak liever in twee beurten. Bij een marinade is extra boter niet nodig, de olie uit de marinade is genoeg. Gebruik je losse kruiden, bak dan in roomboter. Bakken in de oven of airfryer kan ook.

Marinade maken

Meng per 800 gram aardappels 2 eetlepels zonnebloemolie met 25 gram boter. Roer de kruiden erdoor en meng met warme aardappels. Maak dit bij voorkeur een dag eerder voor de beste smaak.

Voorbeelden van kruiden en marinades

Smokey paprika: 1/2 tl gerookt paprikapoeder, 1/2 tl zoet paprikapoeder, 1 teentje knoflook geperst, 1/4 tl cayennepeper, 1/4 tl zout.

Italiaanse kruiden: 1/2 tl basilicum, 1/2 tl oregano, 1/2 tl rozemarijn, 1/2 tl tijm, 1/4 tl paprikapoeder, 1 teentje knoflook geperst, 1/4 tl zout.

Pittige kerrie: 2 tl kerriepoeder, 1/4 tl chiliflakes, 1/4 tl cayennepeper, 1/4 tl zout.

Knoflook rozemarijn: 2 teentjes knoflook geperst, 2 takjes rozemarijn gerist en gehakt, 1/4 tl zwarte peper, 1/4 tl zout.

Curry: 1 el currypasta  de kleur kun je zelf kiezen.

Kruidenmix: 3 tl kruidenmix en 1/4 tl zout.

Mexicaanse kruiden: 1 el komijn, 1 el koriander, 1 el paprikapoeder, 1 el oregano, 1/2 el chilipoeder 1/2 eel knoflookpoeder

Provençaalse kruiden: 1 el tijm, 1 el basilicum, 1 el oregano, 1 el rozemarijn, 1 el peterselie, 1 el majoraan

Arabische kruiden: 2 tl korianderpoeder, 4 tl komijnpoeder, 1 tl kaneel, 4 tl paprika, 4 tl knoflookpoeder, 1 tl cayennepeper, 1 tl piment

BBQ kruiden: 1/2 el gerookt paprikapoeder, 1/2 el paprikapoeder, 1/4 tl chilipoeder, 1/4 tl knoflookpoeder, 1/4 tl uienpoeder, 1/4 tl cayennepeper

Kant en klare kruidenmixen

Laat kant en klare aardappelkruiden liever staan. Ze bevatten vaak veel zout en suikers zoals maltodextrine of dextrose. Maak een eigen mix met pure specerijen. Dat is goedkoper en lekkerder.

Zelf kruidenmixen maken

Bevalt een marinade, maak er dan een droge mix van door de droge ingrediënten te vermenigvuldigen. Bewaar in een goed afsluitbaar potje. Dat is enkele maanden houdbaar, en zo heb je altijd je favoriet bij de hand.

Verse kruiden gebruiken

Harde kruiden zoals rozemarijn en tijm kunnen mee tijdens het bakken. Zachte kruiden zoals basilicum, peterselie en bieslook voeg je pas op het einde toe voor een lekker verse uitstraling.

Tips voor perfecte gebakken aardappels

Gebruik vastkokende aardappels, kook kort, laat uitdampen en afkoelen. Bak niet te heet om verbranden en een bittere smaak te voorkomen. Maak je eigen marinade of kruidenmix en werk af met verse kruiden.

Meer weten

Leer stap voor stap aardappels bakken in ons artikel over gebakken aardappels. Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Krieltjes bakken in de oven

    Krieltjes bakken in de oven

  • ovenfriet

    Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen

  • aardappel-bloemkoolgratin

    Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

  • aardappelsoorten

    Aardappelsoorten

  • Aardappelsoep met prei

    Aardappelsoep met prei

  • chips maken van aardappels

    Chips maken van aardappels

  • Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

    Blote billetjes in het gras (snijbonen en witte bonen)

  • Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo

    Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo

  • Aardappelpannenkoekjes

    Aardappelpannenkoekjes

  • bonne femme

    Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.