Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast – Kruiden en specerijen, we gebruiken ze dagelijks in onze gerechten. Wij geven je graag een overzicht van nuttige en handige kruiden en specerijen. Pure basics die je altijd in je kruidenkastje zou moeten hebben. Met deze basics kun je de meeste gerechten bereiden maar ook zelf kruidenmelanges maken. Dit voorkomt heel veel onnodige toevoegingen in je gerecht. In onderstaand kruiden en specerijen overzicht geven we niet alleen smaken, maar ook combinatie mogelijkheden. Zelf een goede tip? Laat het ons weten!
Kruiden- en specerijenwijzer
Naam | Smaak | Gebruik |
Anijszaad | aromatisch, licht zoet | koekjes, brood |
Basilicum | zacht en geurig | tomaat, pasta |
Bernagie | zie Komkommer kruid | zie Komkommer kruid |
Bonenkruid | aards en aromatisch | bonen en peulvruchten |
Cayenne peper | pittig | schaal- en schelpdieren, ei |
Chilipoeder | pikant | Mexicaanse keuken |
Currypoeder | ‘muf’ en kruidig | Indiase keuken, ei |
Dille | zacht, grasachtig | zalm, Forel, aardappel |
Djahé | zie Gember poeder | zie Gember poeder |
Djeroek Poeroet | zie Limoen blaadjes | zie Limoen blaadjes |
Djintan | zie Komijn | zie Komijn |
Dragon | zurig en fris | aardappel, Béarnaisesaus |
Fenegriek | nootachtig en zurig | kaas, rijst |
Foelie | zacht aromatisch | kaassaus, soep |
Galanga | zoet, citrus, gember | Indische gerechten |
Garam Massala | kruidig tot pittig | Indiase keuken |
Geelwortel | aards en zacht | rijst, nasi |
Gember poeder | zoetig, licht pittig | Oosterse gerechten, wortels |
Herbes de Provence | geurig en aromatisch | Geroosterde groenten en vlees |
Jeneverbes | licht bitter, aromatisch | bouillon, stoof en zuurkool |
Kaneel | zoetig en geurig | appel, Midden-Oosterse keuken |
Kardemom | zurig en opwekkend | Indiase en Midden-Oosterse keuken |
Kerrie-blad | citrus, fris | vlees, groenten, Mexicaanse keuken |
Ketoembar | zie koriander | Oosterse (wok) gerechten |
Koenjit | zie Geelwortel | zie Geelwortel |
Komijn | kruidig en fris | (zuur)kool gerechten en kaas |
Komkommer kruid | zacht en geurig (komkommer) | salades |
Koriander | kruidig en fris zurig | Mediterrane en Oosterse keuken |
Kruidnagel | kruidig en opwekkend | stoof, rode kool, bouillon, sinaasappel |
Kummel | zie Karwijzaad | zie Karwijzaad |
Kurkuma | zie Geelwortel | zie Geelwortel |
Laos | zie Galanga | zie Galanga |
Laurier | licht drop-aroma | soepen, stoofgerechten en sauzen |
Lavas (maggi) | zoutig en kruidig | soepen en sauzen |
Limoen blaadjes | fris en geurig, citrus | Thaise en Indische keuken |
Maggikruid | zie Lavas | zie Lavas |
Majoraan | zie Marjolein | zie Marjolein |
Marjolein | fris en kruidig | pizza, tomatensaus, Italiaanse keuken |
Mosterd | licht zurig en scherp | soep, mosterd, tafelzuur |
Munt | zoetig en aromatisch | Mediterrane gerechten |
Nigella zaadjes | licht peperig, ui | Midden-Oosters en India’s, brood |
Nootmuskaat | opwekkend | puree, stamppot, spinazie, asperges |
Oregano | aards en kruidig | Italiaanse sauzen, geroosterde groenten |
Paprika poeder | aards en licht pittig | goulash, paella, Mexicaans |
Peperkorrels | pittig | vlees, vis, bouillon en stoofpotjes |
Piment | peperig, citrus, kruidnagel | sauzen, soepen, Caraïbisch eten |
Piment d’Espelette | aromatisch en licht pittig | vlees, vis, salades |
Ras-el-Hanout | kruidig en opwekkend | Mediterrane gerechten |
Rozemarijn | kruidig en aromatisch | lamsvlees, kip, bouillon, aardappel |
Saffraan | aards en licht aromatisch | rijstgerechten, vissauzen, brood |
Salam-blad | citrus, licht pittig | Indisch, Indiaas |
Salie | kruidig | Saltimbocca, risotto, varkensvlees, stoof |
Steranijs | zoetig en aromatisch | dessert en Chinese of Indische keuken |
Sumak | zurig, citrus | Turkse gerechten |
Szechuan peper | zurig, citrus, peperig | Chinese keuken |
Tijm | zacht en kruidig | lamsvlees, tomatensaus, kip |
Tjenkéh | zie Kruidnagel | zie Kruidnagel |
Vadouvan | zoet en kruidig | sauzen, bloemkool, vlees |
Vanillestokjes | zacht en zoet | zoete gerechten, coquilles, St. Jacques |
Venkel (poeder en zaadjes) | zacht, zoetig en peperig | Chinese keuken, vlees of vis |
Vijf-kruidenpoeder | aromatisch, zoet en peperig | Chinese keuken, vlees of vis |
Za’atar | zacht kruidig | vlees, geroosterde groenten, brood |
karwij is scherper van smaak dan komijn ik maak dit wel eens van karwij kummel brood is heerlijk karwij gebruik ik veel ook maak ik wel hutenkaas met karwij is heerlijk
Hallo!
Heel handig dit overzicht, maar waar staat karwij?
Groetjes!
Dank Evita, Karwijzaad mist inderdaad, Foutje. De smaak van karwij lijkt wat op anijs en is multi inzetbaar. Het wordt in onze keukens veel gebruikt bij zuurkool, maar ook bij vlees, groenten en in soepen en sauzen wordt karwij regelmatig gebruikt.
Bedankt! Ik zet het bij het overzicht wat ik even ga uitprinten. Zoals gezegd heel handig als je zoals ik weinig kennis hebt van welke kruiden je waarvoor gebruikt en welke smaak dat dan geeft. Super!
Leuk Evita! 😉