Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast – Kruiden en specerijen, we gebruiken ze dagelijks in onze gerechten. Wij geven je graag een overzicht van nuttige en handige kruiden en specerijen. Pure basics die je altijd in je kruidenkastje zou moeten hebben. Met deze basics kun je de meeste gerechten bereiden maar ook zelf kruidenmelanges maken. Dit voorkomt heel veel onnodige toevoegingen in je gerecht. In onderstaand kruiden en specerijen overzicht geven we niet alleen smaken, maar ook combinatie mogelijkheden. Zelf een goede tip? Laat het ons weten!

Kruiden- en specerijenwijzer

Naam Smaak Gebruik
Anijszaad aromatisch, licht zoet koekjes, brood
Basilicum zacht en geurig tomaat, pasta
Bernagie zie Komkommer kruid zie Komkommer kruid
Bonenkruid aards en aromatisch bonen en peulvruchten
Cayenne peper pittig schaal- en schelpdieren, ei
Chilipoeder pikant Mexicaanse keuken
Currypoeder ‘muf’ en kruidig Indiase keuken, ei
Dille zacht, grasachtig zalm, Forel, aardappel
Djahé zie Gember poeder zie Gember poeder
Djeroek Poeroet zie Limoen blaadjes zie Limoen blaadjes
Kruiden en specerijen wijzer
Djintan zie Komijn zie Komijn
Dragon zurig en fris aardappel, Béarnaisesaus
Fenegriek nootachtig en zurig kaas, rijst
Foelie zacht aromatisch kaassaus, soep
Galanga zoet, citrus, gember Indische gerechten
Garam Massala kruidig tot pittig Indiase keuken
Geelwortel aards en zacht rijst, nasi
Gember poeder zoetig, licht pittig Oosterse gerechten, wortels
Herbes de Provence geurig en aromatisch Geroosterde groenten en vlees
Jeneverbes licht bitter, aromatisch bouillon, stoof en zuurkool
Kruiden- en specerijen
Kaneel zoetig en geurig appel, Midden-Oosterse keuken
Kardemom zurig en opwekkend Indiase en Midden-Oosterse keuken
Kerrie-blad citrus, fris vlees, groenten, Mexicaanse keuken
Ketoembar zie koriander Oosterse (wok) gerechten
Koenjit zie Geelwortel zie Geelwortel
Komijn kruidig en fris (zuur)kool gerechten en kaas
Komkommer kruid zacht en geurig (komkommer) salades
Koriander kruidig en fris zurig Mediterrane en Oosterse keuken
Kruidnagel kruidig en opwekkend stoof, rode kool, bouillon, sinaasappel
Kruiden- en specerijenwijzer
Kummel zie Karwijzaad zie Karwijzaad
Kurkuma zie Geelwortel zie Geelwortel
Laos zie Galanga zie Galanga
Laurier licht drop-aroma soepen, stoofgerechten en sauzen
Lavas (maggi) zoutig en kruidig soepen en sauzen
Limoen blaadjes fris en geurig, citrus Thaise en Indische keuken
Maggikruid zie Lavas zie Lavas
Majoraan zie Marjolein zie Marjolein
Marjolein fris en kruidig pizza, tomatensaus, Italiaanse keuken
Mosterd licht zurig en scherp soep, mosterd, tafelzuur
Kruiden en specerijenwijzer
Munt zoetig en aromatisch Mediterrane gerechten
Nigella zaadjes licht peperig, ui Midden-Oosters en India’s, brood
Nootmuskaat opwekkend puree, stamppot, spinazie, asperges
Oregano aards en kruidig Italiaanse sauzen, geroosterde groenten
Paprika poeder aards en licht pittig goulash, paella, Mexicaans
Peperkorrels pittig vlees, vis, bouillon en stoofpotjes
Piment peperig, citrus, kruidnagel sauzen, soepen, Caraïbisch eten
Piment d’Espelette aromatisch en licht pittig vlees, vis, salades
Ras-el-Hanout kruidig en opwekkend Mediterrane gerechten
Rozemarijn kruidig en aromatisch lamsvlees, kip, bouillon, aardappel
Kruiden infografic
Saffraan aards en licht aromatisch rijstgerechten, vissauzen, brood
Salam-blad citrus, licht pittig Indisch, Indiaas
Salie kruidig Saltimbocca, risotto, varkensvlees, stoof
Steranijs zoetig en aromatisch dessert en Chinese of Indische keuken
Sumak zurig, citrus Turkse gerechten
Specerijenwijzer
Szechuan peper zurig, citrus, peperig Chinese keuken
Tijm zacht en kruidig lamsvlees, tomatensaus, kip
Tjenkéh zie Kruidnagel zie Kruidnagel
Vadouvan zoet en kruidig sauzen, bloemkool, vlees
Vanillestokjes zacht en zoet zoete gerechten, coquilles, St. Jacques
Oosterse kruiden - Mediterrane kruiden - Italiaans kruiden
Venkel (poeder en zaadjes) zacht, zoetig en peperig Chinese keuken, vlees of vis
Vijf-kruidenpoeder aromatisch, zoet en peperig Chinese keuken, vlees of vis
Za’atar zacht kruidig vlees, geroosterde groenten, brood

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.