• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast

0
Kruiden- en specerijenwijzer

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast – Kruiden en specerijen, we gebruiken ze dagelijks in onze gerechten. Wij geven je graag een overzicht van nuttige en handige kruiden en specerijen. Pure basics die je altijd in je kruidenkastje zou moeten hebben. Met deze basics kun je de meeste gerechten bereiden maar ook zelf kruidenmelanges maken. Dit voorkomt heel veel onnodige toevoegingen in je gerecht. In onderstaand kruiden en specerijen overzicht geven we niet alleen smaken, maar ook combinatie mogelijkheden. Zelf een goede tip? Laat het ons weten!

Kruiden- en specerijenwijzer

Naam Smaak Gebruik
Anijszaad aromatisch, licht zoet koekjes, brood
Basilicum zacht en geurig tomaat, pasta
Bernagie zie Komkommer kruid zie Komkommer kruid
Bonenkruid aards en aromatisch bonen en peulvruchten
Cayenne peper pittig schaal- en schelpdieren, ei
Chilipoeder pikant Mexicaanse keuken
Currypoeder ‘muf’ en kruidig Indiase keuken, ei
Dille zacht, grasachtig zalm, Forel, aardappel
Djahé zie Gember poeder zie Gember poeder
Djeroek Poeroet zie Limoen blaadjes zie Limoen blaadjes
Djintan zie Komijn zie Komijn
Dragon zurig en fris aardappel, Béarnaisesaus
Fenegriek nootachtig en zurig kaas, rijst
Foelie zacht aromatisch kaassaus, soep
Galanga zoet, citrus, gember Indische gerechten
Garam Massala kruidig tot pittig Indiase keuken
Geelwortel aards en zacht rijst, nasi
Gember poeder zoetig, licht pittig Oosterse gerechten, wortels
Herbes de Provence geurig en aromatisch Geroosterde groenten en vlees
Jeneverbes licht bitter, aromatisch bouillon, stoof en zuurkool
Kaneel zoetig en geurig appel, Midden-Oosterse keuken
Kardemom zurig en opwekkend Indiase en Midden-Oosterse keuken
Kerrie-blad citrus, fris vlees, groenten, Mexicaanse keuken
Ketoembar zie koriander Oosterse (wok) gerechten
Koenjit zie Geelwortel zie Geelwortel
Komijn kruidig en fris (zuur)kool gerechten en kaas
Komkommer kruid zacht en geurig (komkommer) salades
Koriander kruidig en fris zurig Mediterrane en Oosterse keuken
Kruidnagel kruidig en opwekkend stoof, rode kool, bouillon, sinaasappel
Kummel zie Karwijzaad zie Karwijzaad
Kurkuma zie Geelwortel zie Geelwortel
Laos zie Galanga zie Galanga
Laurier licht drop-aroma soepen, stoofgerechten en sauzen
Lavas (maggi) zoutig en kruidig soepen en sauzen
Limoen blaadjes fris en geurig, citrus Thaise en Indische keuken
Maggikruid zie Lavas zie Lavas
Majoraan zie Marjolein zie Marjolein
Marjolein fris en kruidig pizza, tomatensaus, Italiaanse keuken
Mosterd licht zurig en scherp soep, mosterd, tafelzuur
Munt zoetig en aromatisch Mediterrane gerechten
Nigella zaadjes licht peperig, ui Midden-Oosters en India’s, brood
Nootmuskaat opwekkend puree, stamppot, spinazie, asperges
Oregano aards en kruidig Italiaanse sauzen, geroosterde groenten
Paprika poeder aards en licht pittig goulash, paella, Mexicaans
Peperkorrels pittig vlees, vis, bouillon en stoofpotjes
Piment peperig, citrus, kruidnagel sauzen, soepen, Caraïbisch eten
Piment d’Espelette aromatisch en licht pittig vlees, vis, salades
Ras-el-Hanout kruidig en opwekkend Mediterrane gerechten
Rozemarijn kruidig en aromatisch lamsvlees, kip, bouillon, aardappel
Saffraan aards en licht aromatisch rijstgerechten, vissauzen, brood
Salam-blad citrus, licht pittig Indisch, Indiaas
Salie kruidig Saltimbocca, risotto, varkensvlees, stoof
Steranijs zoetig en aromatisch dessert en Chinese of Indische keuken
Sumak zurig, citrus Turkse gerechten
Szechuan peper zurig, citrus, peperig Chinese keuken
Tijm zacht en kruidig lamsvlees, tomatensaus, kip
Tjenkéh zie Kruidnagel zie Kruidnagel
Vadouvan zoet en kruidig sauzen, bloemkool, vlees
Vanillestokjes zacht en zoet zoete gerechten, coquilles, St. Jacques
Venkel (poeder en zaadjes) zacht, zoetig en peperig Chinese keuken, vlees of vis
Vijf-kruidenpoeder aromatisch, zoet en peperig Chinese keuken, vlees of vis
Za’atar zacht kruidig vlees, geroosterde groenten, brood
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.