• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
Kruiden- en specerijenwijzer

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast – Kruiden en specerijen, we gebruiken ze dagelijks in onze gerechten. Wij geven je graag een overzicht van nuttige en handige kruiden en specerijen. Pure basics die je altijd in je kruidenkastje zou moeten hebben. Met deze basics kun je de meeste gerechten bereiden maar ook zelf kruidenmelanges maken. Dit voorkomt heel veel onnodige toevoegingen in je gerecht. In onderstaand kruiden en specerijen overzicht geven we niet alleen smaken, maar ook combinatie mogelijkheden. Zelf een goede tip? Laat het ons weten!

Kruiden- en specerijenwijzer

Naam Smaak Gebruik
Anijszaad aromatisch, licht zoet koekjes, brood
Basilicum zacht en geurig tomaat, pasta
Bernagie zie Komkommer kruid zie Komkommer kruid
Bonenkruid aards en aromatisch bonen en peulvruchten
Cayenne peper pittig schaal- en schelpdieren, ei
Chilipoeder pikant Mexicaanse keuken
Currypoeder ‘muf’ en kruidig Indiase keuken, ei
Dille zacht, grasachtig zalm, Forel, aardappel
Djahé zie Gember poeder zie Gember poeder
Djeroek Poeroet zie Limoen blaadjes zie Limoen blaadjes
Kruiden en specerijen wijzer
Djintan zie Komijn zie Komijn
Dragon zurig en fris aardappel, Béarnaisesaus
Fenegriek nootachtig en zurig kaas, rijst
Foelie zacht aromatisch kaassaus, soep
Galanga zoet, citrus, gember Indische gerechten
Garam Massala kruidig tot pittig Indiase keuken
Geelwortel aards en zacht rijst, nasi
Gember poeder zoetig, licht pittig Oosterse gerechten, wortels
Herbes de Provence geurig en aromatisch Geroosterde groenten en vlees
Jeneverbes licht bitter, aromatisch bouillon, stoof en zuurkool
Kruiden- en specerijen
Kaneel zoetig en geurig appel, Midden-Oosterse keuken
Kardemom zurig en opwekkend Indiase en Midden-Oosterse keuken
Kerrie-blad citrus, fris vlees, groenten, Mexicaanse keuken
Ketoembar zie koriander Oosterse (wok) gerechten
Koenjit zie Geelwortel zie Geelwortel
Komijn kruidig en fris (zuur)kool gerechten en kaas
Komkommer kruid zacht en geurig (komkommer) salades
Koriander kruidig en fris zurig Mediterrane en Oosterse keuken
Kruidnagel kruidig en opwekkend stoof, rode kool, bouillon, sinaasappel
Kruiden- en specerijenwijzer
Kummel zie Karwijzaad zie Karwijzaad
Kurkuma zie Geelwortel zie Geelwortel
Laos zie Galanga zie Galanga
Laurier licht drop-aroma soepen, stoofgerechten en sauzen
Lavas (maggi) zoutig en kruidig soepen en sauzen
Limoen blaadjes fris en geurig, citrus Thaise en Indische keuken
Maggikruid zie Lavas zie Lavas
Majoraan zie Marjolein zie Marjolein
Marjolein fris en kruidig pizza, tomatensaus, Italiaanse keuken
Mosterd licht zurig en scherp soep, mosterd, tafelzuur
Kruiden en specerijenwijzer
Munt zoetig en aromatisch Mediterrane gerechten
Nigella zaadjes licht peperig, ui Midden-Oosters en India’s, brood
Nootmuskaat opwekkend puree, stamppot, spinazie, asperges
Oregano aards en kruidig Italiaanse sauzen, geroosterde groenten
Paprika poeder aards en licht pittig goulash, paella, Mexicaans
Peperkorrels pittig vlees, vis, bouillon en stoofpotjes
Piment peperig, citrus, kruidnagel sauzen, soepen, Caraïbisch eten
Piment d’Espelette aromatisch en licht pittig vlees, vis, salades
Ras-el-Hanout kruidig en opwekkend Mediterrane gerechten
Rozemarijn kruidig en aromatisch lamsvlees, kip, bouillon, aardappel
Kruiden infografic
Saffraan aards en licht aromatisch rijstgerechten, vissauzen, brood
Salam-blad citrus, licht pittig Indisch, Indiaas
Salie kruidig Saltimbocca, risotto, varkensvlees, stoof
Steranijs zoetig en aromatisch dessert en Chinese of Indische keuken
Sumak zurig, citrus Turkse gerechten
Specerijenwijzer
Szechuan peper zurig, citrus, peperig Chinese keuken
Tijm zacht en kruidig lamsvlees, tomatensaus, kip
Tjenkéh zie Kruidnagel zie Kruidnagel
Vadouvan zoet en kruidig sauzen, bloemkool, vlees
Vanillestokjes zacht en zoet zoete gerechten, coquilles, St. Jacques
Oosterse kruiden - Mediterrane kruiden - Italiaans kruiden
Venkel (poeder en zaadjes) zacht, zoetig en peperig Chinese keuken, vlees of vis
Vijf-kruidenpoeder aromatisch, zoet en peperig Chinese keuken, vlees of vis
Za’atar zacht kruidig vlees, geroosterde groenten, brood
DeelPin13VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Reacties 5

  1. gerrit jan klock says:
    10 maanden geleden

    karwij is scherper van smaak dan komijn ik maak dit wel eens van karwij kummel brood is heerlijk karwij gebruik ik veel ook maak ik wel hutenkaas met karwij is heerlijk

    Beantwoorden
  2. Evita says:
    3 jaar geleden

    Hallo!
    Heel handig dit overzicht, maar waar staat karwij?

    Groetjes!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Dank Evita, Karwijzaad mist inderdaad, Foutje. De smaak van karwij lijkt wat op anijs en is multi inzetbaar. Het wordt in onze keukens veel gebruikt bij zuurkool, maar ook bij vlees, groenten en in soepen en sauzen wordt karwij regelmatig gebruikt.

      Beantwoorden
      • Evita says:
        3 jaar geleden

        Bedankt! Ik zet het bij het overzicht wat ik even ga uitprinten. Zoals gezegd heel handig als je zoals ik weinig kennis hebt van welke kruiden je waarvoor gebruikt en welke smaak dat dan geeft. Super!

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          3 jaar geleden

          Leuk Evita! 😉

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!