• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, september 26, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast

door Redactie
in Kookschool
0
4
Kruiden- en specerijenwijzer

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast – Kruiden en specerijen, we gebruiken ze dagelijks in onze gerechten. Wij geven je graag een overzicht van nuttige en handige kruiden en specerijen. Pure basics die je altijd in je kruidenkastje zou moeten hebben. Met deze basics kun je de meeste gerechten bereiden maar ook zelf kruidenmelanges maken. Dit voorkomt heel veel onnodige toevoegingen in je gerecht. In onderstaand kruiden en specerijen overzicht geven we niet alleen smaken, maar ook combinatie mogelijkheden. Zelf een goede tip? Laat het ons weten!

Kruiden- en specerijenwijzer

Naam Smaak Gebruik
Anijszaad aromatisch, licht zoet koekjes, brood
Basilicum zacht en geurig tomaat, pasta
Bernagie zie Komkommer kruid zie Komkommer kruid
Bonenkruid aards en aromatisch bonen en peulvruchten
Cayenne peper pittig schaal- en schelpdieren, ei
Chilipoeder pikant Mexicaanse keuken
Currypoeder ‘muf’ en kruidig Indiase keuken, ei
Dille zacht, grasachtig zalm, Forel, aardappel
Djahé zie Gember poeder zie Gember poeder
Djeroek Poeroet zie Limoen blaadjes zie Limoen blaadjes
Kruiden en specerijen wijzer
Djintan zie Komijn zie Komijn
Dragon zurig en fris aardappel, Béarnaisesaus
Fenegriek nootachtig en zurig kaas, rijst
Foelie zacht aromatisch kaassaus, soep
Galanga zoet, citrus, gember Indische gerechten
Garam Massala kruidig tot pittig Indiase keuken
Geelwortel aards en zacht rijst, nasi
Gember poeder zoetig, licht pittig Oosterse gerechten, wortels
Herbes de Provence geurig en aromatisch Geroosterde groenten en vlees
Jeneverbes licht bitter, aromatisch bouillon, stoof en zuurkool
Kruiden- en specerijen
Kaneel zoetig en geurig appel, Midden-Oosterse keuken
Kardemom zurig en opwekkend Indiase en Midden-Oosterse keuken
Kerrie-blad citrus, fris vlees, groenten, Mexicaanse keuken
Ketoembar zie koriander Oosterse (wok) gerechten
Koenjit zie Geelwortel zie Geelwortel
Komijn kruidig en fris (zuur)kool gerechten en kaas
Komkommer kruid zacht en geurig (komkommer) salades
Koriander kruidig en fris zurig Mediterrane en Oosterse keuken
Kruidnagel kruidig en opwekkend stoof, rode kool, bouillon, sinaasappel
Kruiden- en specerijenwijzer
Kummel zie Karwijzaad zie Karwijzaad
Kurkuma zie Geelwortel zie Geelwortel
Laos zie Galanga zie Galanga
Laurier licht drop-aroma soepen, stoofgerechten en sauzen
Lavas (maggi) zoutig en kruidig soepen en sauzen
Limoen blaadjes fris en geurig, citrus Thaise en Indische keuken
Maggikruid zie Lavas zie Lavas
Majoraan zie Marjolein zie Marjolein
Marjolein fris en kruidig pizza, tomatensaus, Italiaanse keuken
Mosterd licht zurig en scherp soep, mosterd, tafelzuur
Kruiden en specerijenwijzer
Munt zoetig en aromatisch Mediterrane gerechten
Nigella zaadjes licht peperig, ui Midden-Oosters en India’s, brood
Nootmuskaat opwekkend puree, stamppot, spinazie, asperges
Oregano aards en kruidig Italiaanse sauzen, geroosterde groenten
Paprika poeder aards en licht pittig goulash, paella, Mexicaans
Peperkorrels pittig vlees, vis, bouillon en stoofpotjes
Piment peperig, citrus, kruidnagel sauzen, soepen, Caraïbisch eten
Piment d’Espelette aromatisch en licht pittig vlees, vis, salades
Ras-el-Hanout kruidig en opwekkend Mediterrane gerechten
Rozemarijn kruidig en aromatisch lamsvlees, kip, bouillon, aardappel
Kruiden infografic
Saffraan aards en licht aromatisch rijstgerechten, vissauzen, brood
Salam-blad citrus, licht pittig Indisch, Indiaas
Salie kruidig Saltimbocca, risotto, varkensvlees, stoof
Steranijs zoetig en aromatisch dessert en Chinese of Indische keuken
Sumak zurig, citrus Turkse gerechten
Specerijenwijzer
Szechuan peper zurig, citrus, peperig Chinese keuken
Tijm zacht en kruidig lamsvlees, tomatensaus, kip
Tjenkéh zie Kruidnagel zie Kruidnagel
Vadouvan zoet en kruidig sauzen, bloemkool, vlees
Vanillestokjes zacht en zoet zoete gerechten, coquilles, St. Jacques
Oosterse kruiden - Mediterrane kruiden - Italiaans kruiden
Venkel (poeder en zaadjes) zacht, zoetig en peperig Chinese keuken, vlees of vis
Vijf-kruidenpoeder aromatisch, zoet en peperig Chinese keuken, vlees of vis
Za’atar zacht kruidig vlees, geroosterde groenten, brood
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Saffraan het rode goud
Kookschool

Saffraan, het rode goud

kruidenmengsels
Kookschool

Zelf kruidenmengsels maken

Kookschool

Uien; Ontdek de varianten

Groentesoep met een broodje
Recepten

Groentesoep met een broodje

Verse Tomatensaus
Specials

Verse Tomatensaus, echt lekker vers en vijf keer anders

Spekkoek
Cake

Spekkoek; een echt Indische lekkernij

Cress, niet meer alleen voor topkoks
Specials

Cress, niet meer alleen voor topkoks

Kruiden uit eigen moestuin
Kookschool

Kruiden uit eigen moestuin voor het bbq seizoen

Reacties 4

  1. Evita says:
    1 jaar geleden

    Hallo!
    Heel handig dit overzicht, maar waar staat karwij?

    Groetjes!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Dank Evita, Karwijzaad mist inderdaad, Foutje. De smaak van karwij lijkt wat op anijs en is multi inzetbaar. Het wordt in onze keukens veel gebruikt bij zuurkool, maar ook bij vlees, groenten en in soepen en sauzen wordt karwij regelmatig gebruikt.

      Beantwoorden
      • Evita says:
        1 jaar geleden

        Bedankt! Ik zet het bij het overzicht wat ik even ga uitprinten. Zoals gezegd heel handig als je zoals ik weinig kennis hebt van welke kruiden je waarvoor gebruikt en welke smaak dat dan geeft. Super!

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          1 jaar geleden

          Leuk Evita! 😉

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Een groot stuk vlees serveren, maar niet ingewikkeld? Een gehaktbrood met verse kruiden zet je zo op tafel, en mislukken kan bijna niet!

Check het recept of lees de info
pompoen ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen