• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kruiden uit eigen moestuin voor het bbq seizoen

door Redactie
in Kookschool
0
0
Kruiden uit eigen moestuin

Kruiden uit eigen moestuin voor het barbecueseizoen- Marineren van vlees, op smaak brengen van een salade of verse kruidenboter bereiden voor op een stokbrood. Kruiden zijn een essentieel ingrediënt van veel gerechten, maar onmisbaar bij een BBQ à la Lekker Tafelen.

Wil jij je kruidentuin ook BBQ-proof maken voor het komende seizoen? Onze tip: start in ieder geval met twee basiskruiden en breidt naar keuze uit met een aantal van deze selectie mediterrane kruiden.

Basis tuinkruiden: bieslook en peterselie

Begin je kruidentuin met in ieder geval bieslook en peterselie. Hiervan kun je je eigen kruidenboter maken. Ze kunnen in veel gerechten worden gebruikt en doen het erg goed als garnering.

Bieslook is zo’n beetje het makkelijkste kruid om zelf te kweken. Deze plant kan veel hebben en is winterhard, dat wil zeggen dat hij prima tegen wat vorst kan.
Bieslook kun je in de volle grond zetten, maar doet het ook prima in potten. Wordt de plant te groot, dan kun je de kluit scheuren.

Peterselie, zo ongeveer het meest gebruikte kruid, is er in twee soorten. Krulpeterselie is de meest bekende en door zijn vorm het mooist voor garnering. Gladde, platte peterselie heeft een sterkere smaak.
Van peterselie heb je iets meer werk. De plant is namelijk niet winterhard, dus je zult ieder voorjaar opnieuw moeten zaaien.

Verse peterselie

Mediterrane of Italiaanse kruiden

Kruiden met een wat sterkere, meer uitgesproken smaak, gebruik je voor de lekkerste marinades. In de tuin, vlakbij je terras of pad, geven ze je het ultieme vakantiegevoel door de heerlijke geur die ze verspreiden wanneer je er langs loopt.
Deze kruiden houden meer dan anderen van een warme zonnige plaats en houden niet van natte voeten. Zaai of plant ze daarom in goed doorlatende grond. Oregano, rozemarijn en tijm zijn lichtkiemers. Bedek de zaden daarom niet met aarde.

Basilicum is onmisbaar bij tomaten, en breed inzetbaar in salades en vele andere mediterrane gerechten. Basilicum is een eenjarig kruid, en kan ook prima binnen of buiten in potten groeien. Pas op voor slakken en verwijder de bloemen op tijd zodat de smaak behouden blijft.

Oregano is wel winterhard en is gemakkelijk te telen. Smaakmaker voor veel marinades, zoals voor souvlaki. Doet het ook goed op pizza’s.

Rozemarijn, ook een meerjarige plant, heeft een zeer sterke smaak welke snel kan overheersen. Heerlijk in grillgerechten, dus bij uitstek geschikt voor het barbecueseizoen.

Tijm blijft laag bij de grond en neemt vaak wat meer ruimte in. Kan ook in potten worden geteeld, zowel binnen als buiten. De plant is meerjarig en trekt insecten aan, maar houdt luizen op afstand.

Basilicum

Kruiden uit eigen moestuin

We noemen nu wel specifiek de barbecue, maar je eigen gekweekte kruiden uit eigen moestuin zijn natuurlijk altijd lekker. Voor die paar blaadjes basilicum door je salade, die 3 takjes rozemarijn bij het gerecht in de oven of daar waar je maar kruiden bij gebruikt. Een stuk goedkoper dan wanneer je ze moet kopen, je knipt alleen af wat je nodig hebt en verser kan je het niet krijgen.

It’s teatime!

Als afsluiter van je heerlijke buitenmaaltijd zet je van een paar takjes munt een verse kop thee. Groene munt of pepermunt zijn de meest bekende soorten en deze zijn ook meerjarig. Koop één plantje, zet die in je tuin en de jaren erop kun je de kluit, net als bij bieslook, scheuren.

Munt kan gemakkelijk gaan woekeren. Dit kun je voorkomen door de plant vlakbij een muurtje of in een bak te plaatsen, die van onderen open is.

 

Tags: Kruidenverse kruiden
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen