• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kruiden uit eigen moestuin voor het bbq seizoen

door Redactie
in Kookschool
0
0
Kruiden uit eigen moestuin

Kruiden uit eigen moestuin voor het barbecueseizoen- Marineren van vlees, op smaak brengen van een salade of verse kruidenboter bereiden voor op een stokbrood. Kruiden zijn een essentieel ingrediënt van veel gerechten, maar onmisbaar bij een BBQ à la Lekker Tafelen.

Wil jij je kruidentuin ook BBQ-proof maken voor het komende seizoen? Onze tip: start in ieder geval met twee basiskruiden en breidt naar keuze uit met een aantal van deze selectie mediterrane kruiden.

Basis tuinkruiden: bieslook en peterselie

Begin je kruidentuin met in ieder geval bieslook en peterselie. Hiervan kun je je eigen kruidenboter maken. Ze kunnen in veel gerechten worden gebruikt en doen het erg goed als garnering.

Bieslook is zo’n beetje het makkelijkste kruid om zelf te kweken. Deze plant kan veel hebben en is winterhard, dat wil zeggen dat hij prima tegen wat vorst kan.
Bieslook kun je in de volle grond zetten, maar doet het ook prima in potten. Wordt de plant te groot, dan kun je de kluit scheuren.

Peterselie, zo ongeveer het meest gebruikte kruid, is er in twee soorten. Krulpeterselie is de meest bekende en door zijn vorm het mooist voor garnering. Gladde, platte peterselie heeft een sterkere smaak.
Van peterselie heb je iets meer werk. De plant is namelijk niet winterhard, dus je zult ieder voorjaar opnieuw moeten zaaien.

Verse peterselie

Mediterrane of Italiaanse kruiden

Kruiden met een wat sterkere, meer uitgesproken smaak, gebruik je voor de lekkerste marinades. In de tuin, vlakbij je terras of pad, geven ze je het ultieme vakantiegevoel door de heerlijke geur die ze verspreiden wanneer je er langs loopt.
Deze kruiden houden meer dan anderen van een warme zonnige plaats en houden niet van natte voeten. Zaai of plant ze daarom in goed doorlatende grond. Oregano, rozemarijn en tijm zijn lichtkiemers. Bedek de zaden daarom niet met aarde.

Basilicum is onmisbaar bij tomaten, en breed inzetbaar in salades en vele andere mediterrane gerechten. Basilicum is een eenjarig kruid, en kan ook prima binnen of buiten in potten groeien. Pas op voor slakken en verwijder de bloemen op tijd zodat de smaak behouden blijft.

Oregano is wel winterhard en is gemakkelijk te telen. Smaakmaker voor veel marinades, zoals voor souvlaki. Doet het ook goed op pizza’s.

Rozemarijn, ook een meerjarige plant, heeft een zeer sterke smaak welke snel kan overheersen. Heerlijk in grillgerechten, dus bij uitstek geschikt voor het barbecueseizoen.

Tijm blijft laag bij de grond en neemt vaak wat meer ruimte in. Kan ook in potten worden geteeld, zowel binnen als buiten. De plant is meerjarig en trekt insecten aan, maar houdt luizen op afstand.

Basilicum

Kruiden uit eigen moestuin

We noemen nu wel specifiek de barbecue, maar je eigen gekweekte kruiden uit eigen moestuin zijn natuurlijk altijd lekker. Voor die paar blaadjes basilicum door je salade, die 3 takjes rozemarijn bij het gerecht in de oven of daar waar je maar kruiden bij gebruikt. Een stuk goedkoper dan wanneer je ze moet kopen, je knipt alleen af wat je nodig hebt en verser kan je het niet krijgen.

It’s teatime!

Als afsluiter van je heerlijke buitenmaaltijd zet je van een paar takjes munt een verse kop thee. Groene munt of pepermunt zijn de meest bekende soorten en deze zijn ook meerjarig. Koop één plantje, zet die in je tuin en de jaren erop kun je de kluit, net als bij bieslook, scheuren.

Munt kan gemakkelijk gaan woekeren. Dit kun je voorkomen door de plant vlakbij een muurtje of in een bak te plaatsen, die van onderen open is.

 

Tags: Kruidenverse kruiden
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Verse Tomatensaus
Specials

Verse Tomatensaus, echt lekker vers en vijf keer anders

Spekkoek
Cake

Spekkoek; een echt Indische lekkernij

Saffraan het rode goud
Kookschool

Saffraan, het rode goud

kruidenmengsels
Kookschool

Zelf kruidenmengsels maken

Kruiden- en specerijenwijzer
Kookschool

Kruiden- en specerijenwijzer. Dit zijn de basics voor je kruidenkast

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Een gegrilde hamburger op een broodje met daarop een schijf ananas bedolven onder gesmolten kaas, dat mag een broodje hamburger...

Lees verder
Zoetzure linten van komkommer en wortel

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Handige kooktips

schuimomelet
Kookschool

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Een luxe en luchtige uitvoering maken van een omelet? Probeer dan eens de schuimomelet! Zowel in hartige als in zoete...

Lees verder
Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

boter klaren of geklaarde boter maken

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen