• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kruiden uit eigen moestuin voor het bbq seizoen

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
0
Kruiden uit eigen moestuin

Kruiden uit eigen moestuin voor het barbecueseizoen- Marineren van vlees, op smaak brengen van een salade of verse kruidenboter bereiden voor op een stokbrood. Kruiden zijn een essentieel ingrediënt van veel gerechten, maar onmisbaar bij een BBQ à la Lekker Tafelen.

Wil jij je kruidentuin ook BBQ-proof maken voor het komende seizoen? Onze tip: start in ieder geval met twee basiskruiden en breidt naar keuze uit met een aantal van deze selectie mediterrane kruiden.

Basis tuinkruiden: bieslook en peterselie

Begin je kruidentuin met in ieder geval bieslook en peterselie. Hiervan kun je je eigen kruidenboter maken. Ze kunnen in veel gerechten worden gebruikt en doen het erg goed als garnering.

Bieslook is zo’n beetje het makkelijkste kruid om zelf te kweken. Deze plant kan veel hebben en is winterhard, dat wil zeggen dat hij prima tegen wat vorst kan.
Bieslook kun je in de volle grond zetten, maar doet het ook prima in potten. Wordt de plant te groot, dan kun je de kluit scheuren.

Peterselie, zo ongeveer het meest gebruikte kruid, is er in twee soorten. Krulpeterselie is de meest bekende en door zijn vorm het mooist voor garnering. Gladde, platte peterselie heeft een sterkere smaak.
Van peterselie heb je iets meer werk. De plant is namelijk niet winterhard, dus je zult ieder voorjaar opnieuw moeten zaaien.

Verse peterselie

Mediterrane of Italiaanse kruiden

Kruiden met een wat sterkere, meer uitgesproken smaak, gebruik je voor de lekkerste marinades. In de tuin, vlakbij je terras of pad, geven ze je het ultieme vakantiegevoel door de heerlijke geur die ze verspreiden wanneer je er langs loopt.
Deze kruiden houden meer dan anderen van een warme zonnige plaats en houden niet van natte voeten. Zaai of plant ze daarom in goed doorlatende grond. Oregano, rozemarijn en tijm zijn lichtkiemers. Bedek de zaden daarom niet met aarde.

Basilicum is onmisbaar bij tomaten, en breed inzetbaar in salades en vele andere mediterrane gerechten. Basilicum is een eenjarig kruid, en kan ook prima binnen of buiten in potten groeien. Pas op voor slakken en verwijder de bloemen op tijd zodat de smaak behouden blijft.

Oregano is wel winterhard en is gemakkelijk te telen. Smaakmaker voor veel marinades, zoals voor souvlaki. Doet het ook goed op pizza’s.

Rozemarijn, ook een meerjarige plant, heeft een zeer sterke smaak welke snel kan overheersen. Heerlijk in grillgerechten, dus bij uitstek geschikt voor het barbecueseizoen.

Tijm blijft laag bij de grond en neemt vaak wat meer ruimte in. Kan ook in potten worden geteeld, zowel binnen als buiten. De plant is meerjarig en trekt insecten aan, maar houdt luizen op afstand.

Basilicum

Kruiden uit eigen moestuin

We noemen nu wel specifiek de barbecue, maar je eigen gekweekte kruiden uit eigen moestuin zijn natuurlijk altijd lekker. Voor die paar blaadjes basilicum door je salade, die 3 takjes rozemarijn bij het gerecht in de oven of daar waar je maar kruiden bij gebruikt. Een stuk goedkoper dan wanneer je ze moet kopen, je knipt alleen af wat je nodig hebt en verser kan je het niet krijgen.

It’s teatime!

Als afsluiter van je heerlijke buitenmaaltijd zet je van een paar takjes munt een verse kop thee. Groene munt of pepermunt zijn de meest bekende soorten en deze zijn ook meerjarig. Koop één plantje, zet die in je tuin en de jaren erop kun je de kluit, net als bij bieslook, scheuren.

Munt kan gemakkelijk gaan woekeren. Dit kun je voorkomen door de plant vlakbij een muurtje of in een bak te plaatsen, die van onderen open is.

 

Tags: Kruidenverse kruiden
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen