Kwarteleieren – Kwarteleieren zijn schattige kleine eitjes die nagenoeg hetzelfde smaken als ‘gewone’ eieren. Oké: ze zijn iets zachter van smaak. Ze geven een gerecht vooral decoratief cachet mee. Vergis je niet: het oog wil ook wat, dus het is de moeite waard om even uit je comfortzone te stappen en kwarteleitjes een kans te geven. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, hoe je ze moet koken of bakken en pellen, dan kun je daar altijd je voordeel mee doen.
Kwarteleieren
Zoals de naam al zegt, het zijn de eieren van de kwartel, een klein vogeltje dat zich een beetje gedraagt als een kip: hij vliegt nauwelijks op en eet insecten en zaden van de grond. Toch is het ook een trekvogeltje, dat tijdens de trek wel hele afstanden kan vliegen.
Kwarteleieren bevatten relatief meer vitamines en mineralen dan kippen-eieren. Kwarteleieren zijn soms in de supermarkt en meestal bij te poelier te koop in doosjes van 9 of 18 eieren. Ze zijn wel wat duurder dan kippeneieren.
Waar moet je op letten bij het kopen en bewaren van kwarteleieren?
Zorg dat je eieren heel zijn. Anders dan bij kippeneieren, zullen er niet gauw barstjes in de schil komen, omdat de schil van een kwartelei anders van structuur is. Maar wat wél voorkomt is dat er een stukje schil ontbreekt. Een dergelijk ei kun je beter niet meer gebruiken. Bacteriën hebben alle ruimte gekregen om het rauwe ei binnen te dringen.
Bewaar kwarteleieren op een koude plek. Omdat ze zo klein zijn, verslechtert de conditie van deze eitjes sneller dan van een gewoon ei, dus het is belangrijk dat ze niet te lang al in de winkel op kamertemperatuur staan. Check daarom goed de datum. Blijven ze nog (minstens) 3 weken goed? Dan is het niet erg wanneer ze niet koud staan. Maar liefst haal je ze uit de koeling van een goede poelier.
Doe de drijftest. Vlak voordat je de eitjes gaat gebruiken, kun je het beste checken of ze nog goed zijn, door ze in een glaasje water te dompelen. Blijft het ei op de bodem, dan is het goed; blijft het drijven, dan kun je het ei beter weggooien.
Kwarteleieren bereiden
Hoe bak je kwarteleieren?
Je bakt kwarteleieren eigenlijk net zoals een gewoon ei, het eitje is alleen veel sneller gaar. De grootste hobbel, is het openbreken van het eitje, want het heeft een stevige schil en je knijpt zo’n klein eitje gauw fijn. Je kunt daarom het beste met een scherp aardappelmesje eerst op de plek waar je het eitje wil breken een gaatje maken en vervolgens een streepje ‘zagen’. Vervolgens kun je met je duimen het eitje makkelijk openbreken.
Hoe kook je kwarteleieren?
In tegenstelling tot bij gewone eieren, hoef je, dankzij het stevige schilletje, geen gaatje te prikken bij het koken. Omdat ze zo klein zijn, hoef je ze maar kort te koken:
- zachtgekookt kwartelei: Opzetten met heet water (+/- 50 graden) uit de kraan en 1 à 1 ½ minuut laten koken.
- hardgekookt kwartelei: Opzetten met heet water (+/- 50 graden) uit de kraan en 3 ½ – 4 minuten laten koken.
Na het koken meteen flink laten schrikken in ruim koud water.
Hoe pel je kwarteleieren?
Tip: als je zout water gebruikt tijdens het koken én de eieren meteen na het koken flink laat schrikken in koud water, dan zijn de eieren het gemakkelijkste te pellen.
Kwarteleieren pel je met iets meer beleid dan gewone eieren. Rol het ei met je hand over het aanrecht, zodat de schil in stukjes breekt. Trek er voorzichtig een stukje schil van af en trek steeds een stukje meer schil weg. Zorg dat je niet te lange nagels hebt, anders beschadig je het eiwit te gemakkelijk. Omdat de schil verbrokkelt, blijven er vaak toch nog één of twee schilfertjes achter op het eitje. Spoel daarom alle eieren één voor één nog even goed onder de kraan na het pellen en dep ze droog met wat keukenrol.
Gerechten met kwarteleieren
Kwarteleieren gebruik je vooral decoratief. Op een salade, in een amuseglaasje of -lepel, op een toastje of bij een voor- of hoofdgerecht.
Een paar lekkere tips:
Filet americain, een half kwarteleitje en een plukje peterselie (foto rechtsboven).
Een bakje met een aspergepunt, een stukje gerookte zalm, een beetje aïoli en een half kwarteleitje (foto rechtsonder).
Een kleine salade Niçoise met kwarteleitjes.
Een amuse met garnaaltjes, wat reepjes ijsbergsla, cocktailsaus en een kwarteleitje.
Een toastje met een beetje mayonaise, grote garnaal met zoete chilisaus, knoflook en peterselie en een half kwarteleitje (foto rechtsmidden).
Toastje met een beetje mayonaise, een half kwarteleitje en een toefje kaviaar.
Verf kwarteleitjes in plaats van kippeneieren voor op de Paastafel.
Verstopte Scotch eggs met kwarteleitjes.
Kleine bolletjes met een gebakken kwarteleitje en een reepje uitgebakken ontbijtspek, leuke side-kick bij een brunch of ontbijt.
Probeer eens de spitskool gratin met kwarteleitjes.
Eén of meer kwarteleitjes op de gado-gado maken dit gerecht mooier qua presentatie.
Hallo, ik heb gekookte kwarteleitjes over. Als bijgerecht van kaasfondue. Hoe lang kan ik de gekookte kwarteleitjes bewaren in de koelkast? Alvast hartelijk dank,
Anja Hoogeveen
Gepeld twee dagen, gekookt een week Anja
Alinda was mij voor met de opmerking over de foto.
Een punt van aandacht voor degenen die niet van misstanden in legbatterijen houden.
In Nederland is dit verboden. De kwarteleieren die de grote bekende supermerkten aanbieden komen via een bedrijf uit o.a. Frankrijk waar de arme kwartels in gruwelijke omstandigheden leggen.
Denk na waar je je kwartelei vandaan haalt.
(voor grotere afnemers, wij kweken netjes vanuit Frankrijk (wij zijn te bezoeken in Bretagne) en kunnen wellicht deze eieren leveren😉 versbreizh@gmail.com)
Beste ls
Even een opmerking
Ik ben groot liefhebber van kwarteleieren
De ei die jullie gebruiken zijn van Japanse kwartels. Op foto te zien.
Echter op de foto van de kwartels zien we Chineze kwartels, die leggen nog kleinere groene eitjes.
Dat was wat ik even wilde melden.
Verder bedankt voor alle info die ik op jullie site tegen kom.
Met vriendelijke groet Alinda smit
Leuk dat je dit deelt Alinda, dat wisten wij dus ook echt niet