• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kwarteleieren; kopen, bewaren en bereiden

door Redactie
in Kookschool
0
2
Kwarteleieren

Kwarteleieren – Kwarteleieren zijn schattige kleine eitjes die nagenoeg hetzelfde smaken als ‘gewone’ eieren. Oké: ze zijn iets zachter van smaak. Ze geven een gerecht vooral decoratief cachet mee. Vergis je niet: het oog wil ook wat, dus het is de moeite waard om even uit je comfortzone te stappen en kwarteleitjes een kans te geven.  Als je eenmaal weet waar je op moet letten, hoe je ze moet koken of bakken en pellen, dan kun je daar altijd je voordeel mee doen.

Kwarteleieren

kwartelZoals de naam al zegt, het zijn de eieren van de kwartel, een klein vogeltje dat zich een beetje gedraagt als een kip: hij vliegt nauwelijks op en eet insecten en zaden van de grond. Toch is het ook een trekvogeltje, dat tijdens de trek wel hele afstanden kan vliegen.

Kwarteleieren bevatten relatief meer vitamines en mineralen dan kippen-eieren. Kwarteleieren zijn soms in de supermarkt en meestal bij te poelier te koop in doosjes van 9 of 18 eieren. Ze zijn wel wat duurder dan kippeneieren.

Waar moet je op letten bij het kopen en bewaren van kwarteleieren?

Zorg dat je eieren heel zijn. Anders dan bij kippeneieren, zullen er niet gauw barstjes in de schil komen, omdat de schil van een kwartelei anders van structuur is. Maar wat wél voorkomt is dat er een stukje schil ontbreekt. Een dergelijk ei kun je beter niet meer gebruiken. Bacteriën hebben alle ruimte gekregen om het rauwe ei binnen te dringen.

Bewaar kwarteleieren op een koude plek. Omdat ze zo klein zijn, verslechtert de conditie van deze eitjes sneller dan van een gewoon ei, dus het is belangrijk dat ze niet te lang al in de winkel op kamertemperatuur staan. Check daarom goed de datum. Blijven ze nog (minstens) 3 weken goed? Dan is het niet erg wanneer ze niet koud staan. Maar liefst haal je ze uit de koeling van een goede poelier.

Kwarteleieren - drijftest
Wanneer het ei blijft drijven, is het niet meer vers en kun je het beter niet meer gebruiken.

Doe de drijftest. Vlak voordat je de eitjes gaat gebruiken, kun je het beste checken of ze nog goed zijn, door ze in een glaasje water te dompelen. Blijft het ei op de bodem, dan is het goed; blijft het drijven, dan kun je het ei beter weggooien.

Kwarteleieren bereiden

Hoe bak je kwarteleieren?

Je bakt kwarteleieren eigenlijk net zoals een gewoon ei, het eitje is alleen veel sneller gaar. De grootste hobbel, is het openbreken van het eitje, want het heeft een stevige schil en je knijpt zo’n klein eitje gauw fijn. Je kunt daarom het beste met een scherp aardappelmesje eerst op de plek waar je het eitje wil breken een gaatje maken en vervolgens een streepje ‘zagen’. Vervolgens kun je met je duimen het eitje makkelijk openbreken.

Hoe kook je kwarteleieren?

In tegenstelling tot bij gewone eieren, hoef je, dankzij het stevige schilletje, geen gaatje te prikken bij het koken. Omdat ze zo klein zijn, hoef je ze maar kort te koken:

  • zachtgekookt kwartelei: Opzetten met heet water (+/- 50 graden) uit de kraan en  1 à 1 ½ minuut laten koken.
  • hardgekookt kwartelei: Opzetten met heet water (+/- 50 graden) uit de kraan en 3 ½ – 4 minuten laten koken.

Na het koken meteen flink laten schrikken in ruim koud water.

Kwarteleieren

Hoe pel je kwarteleieren?

Tip: als je zout water gebruikt tijdens het koken én de eieren meteen na het koken flink laat schrikken in koud water, dan zijn de eieren het gemakkelijkste te pellen.

Kwarteleieren pel je met iets meer beleid dan gewone eieren. Rol het ei met je hand over het aanrecht, zodat de schil in stukjes breekt. Trek er voorzichtig een stukje schil van af en trek steeds een stukje meer schil weg. Zorg dat je niet te lange nagels hebt, anders beschadig je het eiwit te gemakkelijk. Omdat de schil verbrokkelt, blijven er vaak toch nog één of twee schilfertjes achter op het eitje. Spoel daarom alle eieren één voor één nog even goed onder de kraan na het pellen en dep ze droog met wat keukenrol.

Gerechten met kwarteleieren

Kwarteleieren gebruik je vooral decoratief. Op een salade, in een amuseglaasje of -lepel, op een toastje of bij een voor- of hoofdgerecht.

amuse met kwarteleiEen paar lekkere tips:

Filet americain, een half kwarteleitje en een plukje peterselie (foto rechtsboven).

Een bakje met een aspergepunt, een stukje gerookte zalm, een beetje aïoli en een half kwarteleitje (foto rechtsonder).

Een kleine salade Niçoise met kwarteleitjes.

Een amuse met garnaaltjes, wat reepjes ijsbergsla, cocktailsaus en een kwarteleitje.

Een toastje met een beetje mayonaise, grote garnaal met zoete chilisaus, knoflook en peterselie en een half kwarteleitje (foto rechtsmidden).

Toastje met een beetje mayonaise, een half kwarteleitje en een toefje kaviaar.

toastje met kwarteleiVerf kwarteleitjes in plaats van kippeneieren voor op de Paastafel.

Verstopte Scotch eggs met kwarteleitjes.

Kleine bolletjes met een gebakken kwarteleitje en een reepje uitgebakken ontbijtspek, leuke side-kick bij een brunch of ontbijt.

Probeer eens de spitskool gratin met kwarteleitjes.

Eén of meer kwarteleitjes op de gado-gado maken dit gerecht mooier qua presentatie.

amuse met kwartelei

 

Tags: Eieren
DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Reacties 2

  1. Alinda smit says:
    2 jaar geleden

    Beste ls
    Even een opmerking
    Ik ben groot liefhebber van kwarteleieren
    De ei die jullie gebruiken zijn van Japanse kwartels. Op foto te zien.
    Echter op de foto van de kwartels zien we Chineze kwartels, die leggen nog kleinere groene eitjes.
    Dat was wat ik even wilde melden.
    Verder bedankt voor alle info die ik op jullie site tegen kom.
    Met vriendelijke groet Alinda smit

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk dat je dit deelt Alinda, dat wisten wij dus ook echt niet

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen