Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Label Rouge kip; niet zomaar een kippetje

Label Rouge kip uit Frankrijk was direct de reactie van de poelier. Eén van de lekkerste kippen, rustig opgegroeid, buiten gelopen, geen antibiotica.

0 3.092

Label Rouge kip, niet zomaar een kippetje – Dat een kippetje niet altijd een vrolijk kippetje geweest is weten we nu wel…..toch? Dat we liever een kippetje op ons bord hebben dat wel dat blije kippetje was, mag duidelijk zijn. En ja, ook al moeten we daar iets meer voor betalen. Liever een echte kip dan een waterkip zou ik zo zeggen. Dus toen onze schrijfster Connie bij de poelier was en zei dat ze zo’n trek had in kip, niet in waterkip, maar in een kip die je terug doet denken aan die kip die je bij je oma vroeger kreeg.

Buiten lopen en net iets verder

‘Label Rouge’ uit Frankrijk was direct de reactie van de poelier. Eén van de lekkerste kippen, rustig opgegroeid, buiten gelopen, geen antibiotica, 100% plantaardige voeding. Inderdaad net zoals onze biologische kip, alleen krijgt een Label Rouge kip niet per definitie biologische voeding. Overigens is hun voeding wel aan strenge regels gebonden. Deze Franse kippen mogen bij het grootste deel van de bedrijven die het Label Rouge voeren dan wel weer onbegrensd buiten lopen. Inderdaad, zonder omheining. Dat kan in Frankrijk in bepaalde streken nog prima. Een beetje kip weet als het donker wordt namelijk echt wel de stok weer te vinden. Dan zitten ze liever dicht bij elkaar in de stal.

Verdwalen in de stal

En dan zitten ze niet in een stal met kunstlicht en ook niet zo’n stal waar een beetje kip in verdwaalt. Maar een stal waar het als de zon onder gaat donker is en als de zon opkomt weer licht wordt. Met een oppervlakte van maximaal 400 vierkante meter. Na de vorming van een verenkleed mogen ze naar buiten waar minimaal 2 vierkante meter verplicht is maar zoals eerder gezegd ze eigenlijk alle ruimte hebben met natuurlijk bomen en struiken. Beetje kip hoeft niet de hele dag in de zon te liggen hoor. Lijkt mij een vrolijk kippetje, dat Label Rouge kippetje.

Label Rouge kip; Keurmerk sinds de jaren 60

Het is trouwens geen keurmerk dat sinds kort tussen het rijtje van al die andere keurmerken staat. In de jaren 60 wilde een groep pluimveehouders die een traditionele houderij voorstonden een kwaliteitsgarantie voor de consument. Label Rouge is tegenwoordig niet alleen meer een keurmerk voor alleen de kip maar is veel breder en het keurmerk kan je ook vinden op ander pluimvee zoals de parelhoen of kalkoen, maar ook op………..

Door middel van controles bij de houderij, de winkels en de ondernemingen die verder in de lijn zitten zoals voederfabrikanten en broederijen garandeert het Label Rouge dat de kip die je koopt ook echt van superieure kwaliteit is. De controles blijven en dat kan dus ook inhouden dat een Label wordt teruggetrokken vanwege onvoldoende kwaliteit of slecht functioneren.

De kip wordt geslacht

Als de kip uiteindelijk wordt geslacht is zij tussen de 81 en 110 dagen. De Label Rouge kip is daarmee zeker twee keer zo oud geworden als de standaard kip die maar maximaal 40 dagen oud wordt. En deze kip belandde in de keuken van Connie, die daar op haar beurt weer wat heerlijks van maakte. Hoef ik niet te controleren, op sommige dingen kun je gewoon vertrouwen. Als je haar recept leest en dat binnenkort ook zelf wil uitproberen hoop ik dat je door het verhaal achter haar kip ook eens kiest voor deze Franse buitenkip.

En natuurlijk……..hier vind je het recept van Connie voor kip met limoen en pepers

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer