Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lamsbout, wat informatie

Lamsbout is de achterbout van het lam, die aan één stuk wordt gebraden. De bout leent zich goed voor een langzame garing.

0 5.121

Lamsbout is de achterbout van het lam, die aan één stuk wordt gebraden. Het vlees kan met of zonder been worden gebraden, maar er wordt gezegd dat de smaak beter is als het been wordt meegebraden. Reken 25 minuten braadtijd voor 500 gram bout en 20 minuten langer voor elke 500 gram meer.

Langzame garing

De lamsbout leent zich goed voor een langzame garing op lage temperatuur: hierdoor blijft het vlees heerlijk sappig en mals. Reken voor een bout van 2 kilo bij een oventemperatuur van 80 °C al gauw 5 uur. Hier geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe korter de bereidingstijd. Je kunt met een vleesthermometer in de gaten houden hoe ver je vlees is. Voor een rose lamsbout houd je een kerntemperatuur van 60 °C aan. Vind je rose niet lekker, hou dan een kerntemperatuur van 70-75 C aan. Laat het vlees voordat je het in de oven schuift op kamertemperatuur komen.

Snijden van een lamsbout

Voor het snijden van het vlees met een bot kijk je eerst waar het bot in de bout zit. Het bot zit niet over de gehele lengte van de bout maar ligt schuin in het smalle gedeelte van de bout. Leg de bout zo dat het dikke deel zonder bot naar links ligt en begin daarvan plakjes te snijden en werk richting het bot. Kijk voor tips ook eens op het internet. Daar zijn een aantal filmpjes over het snijden van de bout te vinden.

Tips

Marineren geeft de bout nog eens een extra kruidige smaak. Leg hiervoor de lamsbout in een marinade van (1 fles) rode wijn met kruiden en laat het 1 a 2 dagen marineren. Daarna kan je het langzaam in de oven garen. Voor een lekkere saus bij de lamsbout zeef je de marinade, laat deze inkoken tot 300 ml en maak een saus van boter, bloem en marinade.

Wil je zelf aan de slag met een lamsbout bekijk dit recept van een langzaam gegaarde lamsbout eens.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer