Waarom kies je voor lamsgehakt – Er zijn in Nederland veel soorten gehakt te koop. Rundergehakt, kalfsgehakt, half-om-halfgehakt, kipgehakt, kalkoengehakt en natuurlijk ook lamsgehakt. Afhankelijk van het gerecht dat je gaat maken kies je voor een bepaald soort gehakt. Er kunnen natuurlijk ook andere aspecten meespelen in het bepalen van je keuze, denk aan religieuze redenen, en vooral ook om het juiste ingrediënt te gebruiken bij het koken van bepaalde klassieke gerechten uit een specifieke keuken. Lamsgehakt heeft een meer uitgesproken smaak dan de meeste andere gehaktsoorten.
Lamsgehakt in de verschillende keukens
Er zijn enkele culturen, vooral rondom de Middellandse Zee, die in hun keukens veel gebruikmaken van lamsvlees, en dus ook van lamsgehakt. Denk in dit geval aan de Midden-Oosterse keukens, de Turkse keuken, de Griekse keuken en de Noord-Afrikaanse keukens als de Marokkaanse keuken. Ze hebben elk hun eigen kruidenmengsels om hun gerechten op smaak te brengen.
De Griekse klassiekers
Klassieke Griekse gerechten als moussaka en bifteki werden oorspronkelijk gemaakt van lamsvlees. Dit gehakt wordt dan op smaak gebracht met kruiden en specerijen. In de Griekse keuken zijn dit vooral kruiden als oregano, munt en peterselie, maar ook specerijen als kaneel en komijn. En natuurlijk is ook knoflook een veel gebruikte smaakmaker. Tegenwoordig wordt er vaak rundergehakt voor die gerechten gebruikt in plaats van lam, en dat is jammer, want zo gaan tradities verloren.
Lamsgehakt in de Turkse keuken
In Turkije wordt veel lamsvlees gegeten. Er zijn dus ook veel recepten van Turkse origine waarin lamsgehakt wordt gebruikt. Denk hierbij aan de lahmacun, een soort Turkse pizza, die belegd wordt met een gehaktmengsel. Hiervoor wordt vaak lamsgehakt gebruikt. En vergeet vooral ook de köfte niet.
Niet alleen maar Mediterraan
Je bent geneigd om bij gerechten met lamsvlees al snel te denken aan de Mediterrane keuken. Toch is dit niet terecht. Ook in Groot-Brittannië wordt veel lamsvlees gegeten. In de Britse keuken zijn klassiekers als shepherds pie natuurlijk niet weg te denken! Shepherds pie is de variant op de beroemde cottage pie, maar dan gemaakt met lamsgehakt. Uiteraard kun je lamsgehakt ook inzetten in allerlei gerechten waarin normaal rundergehakt of half-om-halfgehakt wordt gebruikt. Onze oer-Hollandse gehaktbal bijvoorbeeld, die kun je natuurlijk ook gewoon eens van lamsgehakt maken!
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!