• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Lamsschouder bereiden, makkelijker dan je denkt!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Lamsschouder bereiden

Lamsschouder bereiden, makkelijker dan je denkt! – De lamsschouder is een gedeelte van het lam dat heel veelzijdig is. Vaak wordt het vlees ontbeend en opgebonden tot een rollade. Maar met een lamsschouder kun je veel meer doen dan er een rollade van maken. Je kunt een lamsschouder, met been, in zijn geheel bereiden bijvoorbeeld. Het bereiden van een groot stuk vlees is een klusje waar vaak tegenop gezien wordt. Toch is dat helemaal niet nodig, want het is veel minder moeilijk dan je denkt. Daarnaast, je kunt lamsschouder ook bereiden als stoofvlees. Dat is nog makkelijker. Verder kun je een lamsschouder ook heel goed roosteren op de BBQ. In dit artikel lees je de mogelijkheden en wordt stap voor stap uitgelegd hoe je te werk gaat met dit prachtige stuk lamsvlees.

Lamsschouder gemarineerd
Lamsschouder bereiden

Voor je begint met het bereiden van een lamsschouder

Haal het vlees minstens een uur van tevoren uit de koelkast, liefst nog iets langer. Het vlees komt dan op de juiste temperatuur. Zo kan de hitte tijdens het bereiden eerder doordringen tot de kern van het vlees. Je verkort op deze manier de bereidingstijd, waardoor het vlees malser blijft en minder snel zal uitdrogen. Als je een kernthermometer hebt, houdt deze dan bij de hand. Heb je er geen? Overweeg dan om er een aan te schaffen. Je koopt ze al voor een paar euro’s. Het is een keukengadget waar je veel plezier van kunt hebben bij het bereiden van grotere stukken vlees.

Lamsschouder uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden.

We gaan uit van een lamsschouder van 1,5 à 2 kilo. Je hebt een braadslee nodig, of eventueel een grote, lage, vuurvaste schaal. Verder heb je aluminiumfolie nodig.

Houd er rekening mee dat het bereiden van zo’n grote lamsschouder wel de nodige tijd kost.

Smeer de lamsschouder in met olijfolie of een neutrale olie als zonnebloemolie of rijstolie. Je kunt de olie eventueel op smaak brengen met knoflook, je favoriete kruiden of specerijen, peper en zout. Je kunt ook alleen peper en zout gebruiken. Leg de lamsschouder in de braadslee.

Zet de braadslee in het midden van de oven. Laat de lamsschouder rondom bruin worden. Verlaag dan de oventemperatuur naar 170 graden. Dek de lamsschouder af met aluminiumfolie.

Laat de braadslee nu ongeveer 3,5 uur in de oven staan. Controleer na deze 3,5 uur of het vlees gaar is en of je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Als dit nog niet lukt, dek het vlees dan nog even af en laat de lamsschouder nog een kwartiertje in de oven staan. Mocht je in het bezit zijn van een kernthermometer,  gebruik deze dan. Bij een temperatuur van 65 graden is het vlees rosé.

Als het vlees gaar is haal je het uit de oven en laat je het nog een paar minuten nagaren in de aluminiumfolie voordat je het gaat aansnijden.

Je kunt de lamsschouder ook met twee vorken helemaal uit elkaar trekken en serveren als ‘pulled lamb’. Laat de lamsschouder in dat geval wat langer in de oven tot de kerntemperatuur ongeveer 90 graden is.

Lamsschouder stoven in de braadpan

Je kunt lamsschouder ook heel goed bereiden in een braadpan als stoofvlees. In dat geval vraag je de slager om lapjes lamsschouder, of je snijdt zelf een lamsbout in lapjes. Het handigst is het om die lapjes voor het braden eerst in blokjes te snijden.

Verhit wat olijfolie, of een neutrale olie in een braadpan. Braad hierin het vlees rondom bruin aan. Voeg wat gesnipperde ui en gehakte knoflook toe, je favoriete kruiden of specerijen en bak deze even mee.

Voeg dan wat warme zelfgemaakte bouillon toe, tot het vlees net onder staat. Het is belangrijk dat je geen koude bouillon toevoegt, want dan koelt het vlees te hard af en kan het taai worden. Doe dan het deksel op de pan en zet het vuur laag.

Stoof het vlees in 3,5 uur (langer mag ook) gaar op een heel laag vuur. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Controleer of je het vlees met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Als dat lukt, is het gaar.

Het bereiden van een lamsschouder op de BBQ

Als je in het bezit bent van een kamado barbecue, of een andere barbecue met een deksel, dan kun je een lamsschouder daar ook heel goed in bereiden. Je hebt verder aluminiumfolie nodig.

We gaan uit van een hele lamsschouder. Haal deze uit de koelkast. Smeer de lamsschouder in met olijfolie of een andere neutrale olie, die je op smaak hebt gebracht met peper, zout, knoflook en je favoriete kruiden of specerijen.  Laat de lamsbout zeker een uur of 3, marineren. Dit doe je op kamertemperatuur, zodat het vlees de juiste temperatuur heeft als je het gaat roosteren.

Verhit je barbecue tot een temperatuur van 225 graden. Rooster de lamsschouder rondom bruin. Let er wel op dat het niet te hard gaat en het vlees verbrandt.

Verpak de lamsschouder vervolgens in aluminiumfolie en leg terug op het rooster.  Laat de temperatuur van de barbecue vervolgens teruglopen naar rond de 160 graden.

Je laat de lamsschouder nu zeker 3 à 4 uur verder garen. Draai de lamsschouder na anderhalf uur om. Let er op dat de barbecue op temperatuur blijft en vul wanneer nodig houtskool bij.

Heb je de beschikking over een kernthermometer, gebruik deze dan. Bij een temperatuur van 65 graden is de lamsschouder rosé. Wil je ‘pulled lamb’ maken, laat de lamsschouder dan garen tot een kerntemperatuur van 90 tot 95 graden.

Haal de lamsschouder van de BBQ en laat nog even een paar minuten nagaren in het aluminiumfolie.

Wil je wat meer lezen over lamsvlees in het algemene zin, kijk dan eens naar het volgende artikel over lamsvlees:

Lamsstoofvlees-met-een-Midden-Oosters-tintje

Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak

Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!

Lamsschouder uit de oven

Lamsvlees, wat algemene informatie

Lamsvlees is moeilijk te bereiden hoor ik nog wel eens. En eigenlijk is dat raar, want wie een biefstukje kan bakken kan ook een lamshaasje bakken. Wie stoofpotjes maakt kan dat net zo goed met een lamsschenkel of een schouder. Een karbonaadje in de pan of een lamskoteletje, niets aan.

DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Spaanse stoofpot
Stoofschotel

Spaanse stoofpot met sucadelappen

Riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan
Vleesgerechten

Riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Stoofpotje van sucadelappen en zwarte knoflook
Stoofschotel

Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen