• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Lamsschouder bereiden, makkelijker dan je denkt!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Lamsschouder bereiden

Lamsschouder bereiden, makkelijker dan je denkt! – De lamsschouder is een gedeelte van het lam dat heel veelzijdig is. Vaak wordt het vlees ontbeend en opgebonden tot een rollade. Maar met een lamsschouder kun je veel meer doen dan er een rollade van maken. Je kunt een lamsschouder, met been, in zijn geheel bereiden bijvoorbeeld. Het bereiden van een groot stuk vlees is een klusje waar vaak tegenop gezien wordt. Toch is dat helemaal niet nodig, want het is veel minder moeilijk dan je denkt. Daarnaast, je kunt lamsschouder ook bereiden als stoofvlees. Dat is nog makkelijker. Verder kun je een lamsschouder ook heel goed roosteren op de BBQ. In dit artikel lees je de mogelijkheden en wordt stap voor stap uitgelegd hoe je te werk gaat met dit prachtige stuk lamsvlees.

Lamsschouder gemarineerd
Lamsschouder bereiden

Voor je begint met het bereiden van een lamsschouder

Haal het vlees minstens een uur van tevoren uit de koelkast, liefst nog iets langer. Het vlees komt dan op de juiste temperatuur. Zo kan de hitte tijdens het bereiden eerder doordringen tot de kern van het vlees. Je verkort op deze manier de bereidingstijd, waardoor het vlees malser blijft en minder snel zal uitdrogen. Als je een kernthermometer hebt, houdt deze dan bij de hand. Heb je er geen? Overweeg dan om er een aan te schaffen. Je koopt ze al voor een paar euro’s. Het is een keukengadget waar je veel plezier van kunt hebben bij het bereiden van grotere stukken vlees.

Lamsschouder uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden.

We gaan uit van een lamsschouder van 1,5 à 2 kilo. Je hebt een braadslee nodig, of eventueel een grote, lage, vuurvaste schaal. Verder heb je aluminiumfolie nodig.

Houd er rekening mee dat het bereiden van zo’n grote lamsschouder wel de nodige tijd kost.

Smeer de lamsschouder in met olijfolie of een neutrale olie als zonnebloemolie of rijstolie. Je kunt de olie eventueel op smaak brengen met knoflook, je favoriete kruiden of specerijen, peper en zout. Je kunt ook alleen peper en zout gebruiken. Leg de lamsschouder in de braadslee.

Zet de braadslee in het midden van de oven. Laat de lamsschouder rondom bruin worden. Verlaag dan de oventemperatuur naar 170 graden. Dek de lamsschouder af met aluminiumfolie.

Laat de braadslee nu ongeveer 3,5 uur in de oven staan. Controleer na deze 3,5 uur of het vlees gaar is en of je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Als dit nog niet lukt, dek het vlees dan nog even af en laat de lamsschouder nog een kwartiertje in de oven staan. Mocht je in het bezit zijn van een kernthermometer,  gebruik deze dan. Bij een temperatuur van 65 graden is het vlees rosé.

Als het vlees gaar is haal je het uit de oven en laat je het nog een paar minuten nagaren in de aluminiumfolie voordat je het gaat aansnijden.

Je kunt de lamsschouder ook met twee vorken helemaal uit elkaar trekken en serveren als ‘pulled lamb’. Laat de lamsschouder in dat geval wat langer in de oven tot de kerntemperatuur ongeveer 90 graden is.

Lamsschouder stoven in de braadpan

Je kunt lamsschouder ook heel goed bereiden in een braadpan als stoofvlees. In dat geval vraag je de slager om lapjes lamsschouder, of je snijdt zelf een lamsbout in lapjes. Het handigst is het om die lapjes voor het braden eerst in blokjes te snijden.

Verhit wat olijfolie, of een neutrale olie in een braadpan. Braad hierin het vlees rondom bruin aan. Voeg wat gesnipperde ui en gehakte knoflook toe, je favoriete kruiden of specerijen en bak deze even mee.

Voeg dan wat warme zelfgemaakte bouillon toe, tot het vlees net onder staat. Het is belangrijk dat je geen koude bouillon toevoegt, want dan koelt het vlees te hard af en kan het taai worden. Doe dan het deksel op de pan en zet het vuur laag.

Stoof het vlees in 3,5 uur (langer mag ook) gaar op een heel laag vuur. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Controleer of je het vlees met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Als dat lukt, is het gaar.

Het bereiden van een lamsschouder op de BBQ

Als je in het bezit bent van een kamado barbecue, of een andere barbecue met een deksel, dan kun je een lamsschouder daar ook heel goed in bereiden. Je hebt verder aluminiumfolie nodig.

We gaan uit van een hele lamsschouder. Haal deze uit de koelkast. Smeer de lamsschouder in met olijfolie of een andere neutrale olie, die je op smaak hebt gebracht met peper, zout, knoflook en je favoriete kruiden of specerijen.  Laat de lamsbout zeker een uur of 3, marineren. Dit doe je op kamertemperatuur, zodat het vlees de juiste temperatuur heeft als je het gaat roosteren.

Verhit je barbecue tot een temperatuur van 225 graden. Rooster de lamsschouder rondom bruin. Let er wel op dat het niet te hard gaat en het vlees verbrandt.

Verpak de lamsschouder vervolgens in aluminiumfolie en leg terug op het rooster.  Laat de temperatuur van de barbecue vervolgens teruglopen naar rond de 160 graden.

Je laat de lamsschouder nu zeker 3 à 4 uur verder garen. Draai de lamsschouder na anderhalf uur om. Let er op dat de barbecue op temperatuur blijft en vul wanneer nodig houtskool bij.

Heb je de beschikking over een kernthermometer, gebruik deze dan. Bij een temperatuur van 65 graden is de lamsschouder rosé. Wil je ‘pulled lamb’ maken, laat de lamsschouder dan garen tot een kerntemperatuur van 90 tot 95 graden.

Haal de lamsschouder van de BBQ en laat nog even een paar minuten nagaren in het aluminiumfolie.

Wil je wat meer lezen over lamsvlees in het algemene zin, kijk dan eens naar het volgende artikel over lamsvlees:

Lamsstoofvlees-met-een-Midden-Oosters-tintje

Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak

Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!

Lamsschouder uit de oven

Lamsvlees, wat algemene informatie

Lamsvlees is moeilijk te bereiden hoor ik nog wel eens. En eigenlijk is dat raar, want wie een biefstukje kan bakken kan ook een lamshaasje bakken. Wie stoofpotjes maakt kan dat net zo goed met een lamsschenkel of een schouder. Een karbonaadje in de pan of een lamskoteletje, niets aan.

Tags: Vlees
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen