Lamsschouder klaarmaken, makkelijker dan je denkt! – De lamsschouder is een gedeelte van het lam dat heel veelzijdig is. Vaak wordt het vlees ontbeend en opgebonden tot een rollade. Maar met een lamsschouder kun je veel meer doen dan er een rollade van maken. Je kunt een lamsschouder, met been, in zijn geheel klaarmaken bijvoorbeeld. Het braden van een groot stuk vlees is een klusje waar vaak tegenop gezien wordt. Toch is dat helemaal niet nodig, want het is veel minder moeilijk dan je denkt. Daarnaast, je kunt lamsschouder ook klaarmaken als stoofvlees. Dat is nog makkelijker. Verder kun je een lamsschouder ook heel goed roosteren op de BBQ. In dit artikel lees je de mogelijkheden en wordt stap voor stap uitgelegd hoe je te werk gaat met dit prachtige stuk lamsvlees.
Voor je begint met het klaarmaken van een lamsschouder
Haal het vlees minstens een uur van tevoren uit de koelkast, liefst nog iets langer. Het vlees komt dan op de juiste temperatuur. Zo kan de hitte tijdens het braden eerder doordringen tot de kern van het vlees. Je verkort op die manier de bereidingstijd, waardoor het vlees malser blijft en minder snel zal uitdrogen. Als je een kernthermometer hebt, houdt die dan bij de hand. Heb je er geen? Overweeg dan om er een aan te schaffen. Je koopt ze al voor een paar euro’s. Het is een keukengadget waar je veel plezier van kunt hebben bij het klaarmaken van grotere stukken vlees.
Lamsschouder uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden.
In het recept wordt uitgegaan van een lamsschouder van 1,5 à 2 kilo. Je hebt een braadslee nodig, of eventueel een grote, lage, vuurvaste schaal. Verder heb je aluminiumfolie nodig.
Houd er rekening mee dat het bereiden van zo’n grote lamsschouder wel de nodige tijd kost
Smeer de lamsschouder in met olijfolie of een neutrale olie als zonnebloemolie of rijstolie. Je kunt de olie eventueel op smaak brengen met knoflook, je favoriete kruiden of specerijen, zout en peper. Je kunt ook alleen zout en peper gebruiken. Leg de lamsschouder in de braadslee.
Zet de braadslee in het midden van de oven. Laat de lamsschouder rondom bruin worden. Verlaag dan de oventemperatuur naar 170 graden. Dek de lamsschouder af met aluminiumfolie.
Laat de braadslee nu ongeveer 3,5 uur in de oven staan. Controleer na die 3,5 uur of het vlees gaar is en of je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Als dit nog niet lukt, dek het vlees dan nog even af en laat de lamsschouder nog een kwartiertje in de oven staan. Mocht je in het bezit zijn van een kernthermometer, gebruik die dan. Bij een temperatuur van 65 graden is het vlees rosé.
Als het vlees gaar is, haal je het uit de oven en laat je het nog een paar minuten nagaren in de aluminiumfolie voordat je het gaat aansnijden.
Je kunt de lamsschouder ook met twee vorken helemaal uit elkaar trekken en serveren als ‘pulled lamb’. Laat de lamsschouder in dat geval wat langer in de oven tot de kerntemperatuur ongeveer 90 graden is.
Lamsschouder stoven in de braadpan
Je kunt lamsschouder ook heel goed klaarmaken in een braadpan als stoofvlees. In dat geval vraag je de slager om lapjes lamsschouder, of je snijdt zelf een lamsbout in lapjes. Het handigst is het om die lapjes voor het braden eerst in blokjes te snijden.
Verhit wat olijfolie, of een neutrale olie in een braadpan. Braad hierin het vlees rondom bruin aan. Voeg wat gesnipperde ui en gehakte knoflook toe, je favoriete kruiden of specerijen en bak die even mee.
Voeg dan wat warme zelfgemaakte bouillon toe, tot het vlees net onder staat. Het is belangrijk dat je geen koude bouillon toevoegt, want dan koelt het vlees te hard af en kan het taai worden. Doe dan het deksel op de pan en zet het vuur laag.
Stoof het vlees in 3,5 uur (langer mag ook) gaar op een heel laag vuur. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Controleer of je het vlees met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Als dat lukt, is het gaar.
Het klaarmaken van een lamsschouder op de BBQ
Als je in het bezit bent van een kamado barbecue, of een andere barbecue met een deksel, dan kun je een lamsschouder daar ook heel goed in klaarmaken. Je hebt verder aluminiumfolie nodig.
Ga uit van een hele lamsschouder. Haal die uit de koelkast. Smeer de lamsschouder in met olijfolie of een andere neutrale olie, die je op smaak hebt gebracht met peper, zout, knoflook en je favoriete kruiden of specerijen. Laat de lamsbout zeker een uur of 3 marineren. Dit doe je op kamertemperatuur, zodat het vlees de juiste temperatuur heeft als je het gaat roosteren.
Verhit je barbecue tot een temperatuur van 225 graden. Rooster de lamsschouder rondom bruin. Let er wel op dat het niet te hard gaat en het vlees verbrandt.
Verpak de lamsschouder vervolgens in aluminiumfolie en leg terug op het rooster. Laat de temperatuur van de barbecue vervolgens teruglopen naar rond de 160 graden.
Je laat de lamsschouder nu zeker 3 à 4 uur verder garen. Draai de lamsschouder na anderhalf uur om. Let er op dat de barbecue op temperatuur blijft en vul indien nodig houtskool bij.
Heb je de beschikking over een kernthermometer, gebruik die dan. Bij een temperatuur van 65 graden is de lamsschouder rosé. Wil je ‘pulled lamb’ maken, laat de lamsschouder dan garen tot een kerntemperatuur van 90 tot 95 graden.
Haal de lamsschouder van de BBQ en laat nog even een paar minuten nagaren in het aluminiumfolie.
Wil je wat meer lezen over lamsvlees in het algemene zin, kijk dan eens naar het volgende artikel over lamsvlees:
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Lamsvlees, wat algemene informatie
Lamsvlees is moeilijk te bereiden hoor ik nog wel eens. En eigenlijk is dat raar, want wie een biefstukje kan bakken kan ook een lamshaasje bakken. Wie stoofpotjes maakt kan dat net zo goed met een lamsschenkel of een schouder. Een karbonaadje in de pan of een lamskoteletje, niets aan.