Langoustines; grote garnalen… of toch niet? – Als je wel eens in een vishandel of bij de viskraam op de markt komt, heb je ze vast wel eens gezien, langoustines. Mogelijk heb je ze aangezien voor uit de kluiten gewassen garnalen. Maar wist je dat langoustines helemaal geen garnalen zijn? Hier lees je alles over deze schaaldieren. Want ondanks dat het geen garnalen zijn, zijn ze wel net zo lekker als garnalen. Misschien nog wel lekkerder!
Waarom langoustines geen garnalen zijn
Langoustines worden vaak aangezien voor gamba’s. Gamba’s zijn grote, tropische garnalen, verschillende soorten ook nog, die verkocht worden met de kop er nog aan. Maar als je eens wat beter naar de langoustines kijkt, dan zie je dat er wel degelijk verschil zit tussen een langoustine en een gamba. Wat is het verschil dan? In tegenstelling tot de (grote) garnaal heeft een langoustine scharen. Bij schaaldieren met scharen denk je al snel aan een kreeft. En dat is precies de richting waarin je het moet zoeken. Het zijn namelijk zeekreeften. Ze worden dan ook wel Noorse kreeft genoemd. Noorse kreeften of langoustines leven in de Oostelijke Atlantische Oceaan, vanaf IJsland en Noorwegen, tot aan het Noorden van Afrika. Ook in de Noordzee en de Middellandse Zee komen deze schaaldieren voor. Waar garnalen migreren, blijven langoustines hun hele leven op dezelfde plaats. De Noorse kreeft is oranjeroze van kleur, wit aan de onderkant, met op de scharen wat donkerder vlekken. Ze worden maximaal 30 cm lang, afhankelijk van hun verblijfplaats. Ze zijn langer en slanker dan garnalen.
Hoe smaken langoustines?
De smaak van deze schaaldieren is verfijnd, wat zoetig, met toch ook wel een ziltige ondertoon. Langoustines smaken anders dan garnalen. Dat komt doordat ze, anders dan garnalen, vis eten. Het vlees van de Noorse kreeft is wit en sappig. Het visvlees is mager, en wat zachter dan het vlees van de kreeft. De staart is het eetbare gedeelte van de langoustine. Soms zit er ook wat vlees in de scharen.
Wat kun je ermee doen?
Langoustines zien er wel een beetje eng uit met hun scharen. Toch hoeft dat geen reden te zijn om je er niet aan te wagen om ze eens te kopen en er de keuken mee in te duiken. Je kunt er best veel verschillende dingen mee doen namelijk. En wat is er nu leuker dan je tafelgenoten bij een bijzonder etentje te verrassen met een bijzondere delicatesse als langoustines. Serveer ze bijvoorbeeld gegratineerd, uit de oven, op de grill of de BBQ. Of gewoon in zijn geheel gekookt, op dezelfde manier als kreeft. Je kunt de kreeftjes ook pellen voor bereiding en vervolgens verwerken in een pastaschotel, of wokken. En natuurlijk horen langoustines een onderdeel te zijn van een echt fruit de mer plateau. Maar ook voor een voorgerecht zijn ze heel geschikt. We geven je graag ook nog een tip mee: bewaar de koppen en de schalen na het pellen. Je kunt er een heerlijke bouillon van trekken, die je vervolgens kunt gebruiken om een soep of saus mee te maken. Of wat dacht je er van om er risotto in te koken? Gooi ze in ieder geval niet meteen weg. Desnoods bewaar je ze in een zakje in de vriezer en trek je de bouillon op een ander tijdstip.
Langoustines kopen en seizoen
Langoustines koop je bij de visboer. In de supermarkt zul je waarschijnlijk geen verse exemplaren vinden. Soms worden ze in de supermarkt wel diepgevroren verkocht. Houd er rekening mee dat de visboer ze mogelijk niet op voorraad heeft en ze moet bestellen. Je kunt langoustines ook online bestellen. De schaaldieren zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met als hoogseizoen de zomer en de vroege herfst.
Bewaren
Langoustines zijn kort houdbaar. Korter dan kreeft en krab. Dat betekent dat je ze het beste kunt eten op de dag dat je ze koopt. Bewaar ze, tot je ze gaat bereiden, in de koelkast bij 0-4 graden.
Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!
Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!