• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Langoustines; grote garnalen… of toch niet?

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Langoustines

Langoustines; grote garnalen… of toch niet? – Als je wel eens in een vishandel of bij de viskraam op de markt komt, heb je ze vast wel eens gezien, langoustines. Mogelijk heb je ze aangezien voor uit de kluiten gewassen garnalen. Maar wist je dat langoustines helemaal geen garnalen zijn? We vertellen je alles over deze schaaldieren. Want ondanks dat het geen garnalen zijn, zijn ze wel net zo lekker als garnalen. Misschien nog wel lekkerder!

Waarom langoustines geen garnalen zijn

Langoustines worden vaak aangezien voor gamba’s. Gamba’s zijn grote, tropische garnalen, verschillende soorten ook nog, die verkocht worden met de kop er nog aan. Maar als je eens wat beter naar de langoustines kijkt, dan zie je dat er wel degelijk verschil zit tussen een langoustine en een gamba. Wat is het verschil dan? In tegenstelling tot de (grote) garnaal heeft een langoustine scharen. Bij schaaldieren met scharen denk je al snel aan een kreeft. En dat is precies de richting waarin je het moet zoeken. Het zijn namelijk zeekreeften. Ze worden dan ook wel Noorse kreeft genoemd. Noorse kreeften of langoustines leven in de Oostelijke Atlantische Oceaan, vanaf IJsland en Noorwegen, tot aan het Noorden van Afrika. Ook in de Noordzee en de Middellandse zee komen deze schaaldieren voor. Waar garnalen migreren, blijven langoustines hun hele leven op dezelfde plaats. De Noorse kreeft is oranjeroze van kleur, wit aan de onderkant, met op de scharen wat donkerder vlekken. Ze worden maximaal 30 cm lang, afhankelijk van hun verblijfplaats. Ze zijn langer en slanker dan garnalen.

Hoe smaken langoustines?

De smaak van deze schaaldieren is verfijnd, wat zoetig, met toch ook wel een ziltige ondertoon. Langoustines smaken anders dan garnalen. Dat komt doordat ze, anders dan garnalen, vis eten. Het vlees van de Noorse kreeft is wit en sappig. Het visvlees is mager, en wat zachter dan het vlees van de kreeft. De staart is het eetbare gedeelte van de langoustine. Soms zit er ook wat vlees in de scharen.

Wat kun je er mee doen?

Langoustines zien er wel een beetje eng uit met hun scharen. Toch hoeft dat geen reden te zijn om je er niet aan te wagen om ze eens te kopen en er de keuken mee in te duiken. Je kunt er best veel verschillende dingen mee doen namelijk. En wat is er nu leuker dan je tafelgenoten bij een bijzonder etentje te verrassen met een bijzondere delicatesse als langoustines. Serveer ze bijvoorbeeld gegratineerd, uit de oven, op de grill of de BBQ. Of gewoon in zijn geheel gekookt, op dezelfde manier als kreeft. Je kunt de kreeftjes ook pellen voor bereiding en vervolgens verwerken in een pastaschotel, of wokken. En natuurlijk horen langoustines een onderdeel te zijn van een echt fruit de mer plateau. Maar ook voor een voorgerecht zijn ze heel geschikt. We geven je graag ook nog een tip mee: bewaar de koppen en de schalen na het pellen. Je kunt er een heerlijke bouillon van trekken, die je vervolgens kunt gebruiken om een soep of saus mee te maken. Of wat dacht je er van om er risotto in te koken? Gooi ze in ieder geval niet meteen weg. Desnoods bewaar je ze in een zakje in de vriezer en trek je de bouillon op een ander tijdstip.

Langoustines kopen en seizoen

Langoustines koop je bij de visboer. In de supermarkt zul je waarschijnlijk geen verse exemplaren vinden. Soms worden ze in de supermarkt wel diepgevroren verkocht. Houd er rekening mee dat de visboer ze mogelijk niet op voorraad heeft en ze moet bestellen. Je kunt langoustines ook online bestellen. De schaaldieren zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met als hoogseizoen de zomer en de vroege herfst.

Bewaren

Langoustines zijn kort houdbaar. Korter dan kreeft en krab. Dat betekent dat je ze het beste kunt eten op de dag dat je ze koopt. Bewaar ze tot je ze gaat bereiden in de koelkast bij 0-4 graden.

Recepten met langoustines

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Tags: Vis - KreeftVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - Schaaldieren
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

zeventien + tien =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen