• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

met komijn, dus vol smaak!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
2
Leidse kaas

Leidse kaas – Ben je een liefhebber van kaas uit eigen land? Dan ken je ongetwijfeld komijnekaas. Vaak is dit Goudse kaas, of boerenkaas waar komijnzaad aan toegevoegd is. Maar weet je ook dat er in Leiden ook, en al heel lang, komijnekaas wordt gemaakt? En nee, dat is beslist niet hetzelfde als de eerder genoemde Goudse kaas met komijn. Lees snel verder om te ontdekken wat nu eigenlijk het verschil maakt.

Even terug in de geschiedenis

Al in het jaar 1303 werd er in Leiden kaas gemaakt en verhandeld op de markt. Om precies te zijn Boeren-Leidse kaas. Deze kaas werd niet alleen in de omgeving van Leiden gegeten, maar werd later, tussen 1600 en 1800, ook meegenomen op de schepen van de VOC. Niet alleen om de bemanning van de broodnodige eiwitten te voorzien, maar het werd ook gebruikt als ruilmiddel. Omdat Leidse kaas weinig vet bevat, is de kaas lang houdbaar, en ging de kaas zelfs zonder koeling en bij hogere temperaturen, niet zweten of smelten. Het toevoegen van komijn aan de kaas maakt deze nog langer houdbaar en zelfs na twee jaar was hij nog prima te eten. Om zich te onderscheiden drukten de kaasmakers sinds de 17e eeuw een afbeelding van de Leidse sleutels (uit het wapen van Leiden) in de korst van de kaas.

Leidse kaas is géén Goudse kaas!

Veel in Nederland gemaakte kazen hebben de vorm van een Goudse kaas. De kaaswielen zijn meestal geel van kleur, en de randen, de schouders genoemd, zijn afgerond. Je kunt een Leidse kaas onderscheiden van een Goudse aan de vorm. De randen van de Leidse zijn aan de onderkant veel minder afgerond dan die van de Goudse. De bovenkant heeft wel een ronde schouder. Daarnaast heeft deze kaas een donkerrode kleur en staan er, als het een echte Leidse kaas is, de sleutels in gedrukt. Echte Leidse kaas krijgt ook een keurmerk, het rijkskaasmerk.

Zo wordt Leidse kaas gemaakt

Behalve het uiterlijk van de kaas is de samenstelling anders. Oorspronkelijk was Leidse kaas een bijproduct van het bereiden van boter. De melk bleef voor het bereiden van de boter een nacht staan. De room komt dan bovendrijven. Deze room werd vervolgens van de melk afgeschept en tot boter verwerkt. De overgebleven melk, die dus magere melk is geworden, wordt dan gebruikt om kaas mee te maken. Doordat de room van de melk geschept wordt, krijgt de kaas dus ook een lager vetgehalte, namelijk 30+. Na het stremmen van de melk, en het scheiden van de wrongel en de wei wordt er gekookt komijnzaad door de wrongel geschept. Vervolgens wordt de kaas geperst, met aan de onder- en bovenkant een laagje wrongel zonder komijn. Dit is om schimmelvorming op de korst te voorkomen. De rijpingstijd van Leidse kaas duurt minimaal 3 maanden, tot maximaal 2 jaar.

In de keuken:

Een vers broodje met Boeren-Leidse is natuurlijk een heerlijke lunch. En op ieder Nederlands kaasplankje zou een stuk echte Leidse kaas moet liggen. Maar ook in de keuken kun je met deze kaas prima uit de voeten. Rasp eens een stukje door de Hollandse kaasfondue. Of gratineer een ovenschotel eens met Leidse kaas in plaats van Goudse kaas. Probeer de witte kool salade met Leidse kaas en kijk ook eens naar de frisse raapsteeltjes salade met komijnekaas en aardbeien.

Tags: KaasKaas - Nederlandse kaas
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

Reacties 2

  1. Ilona says:
    1 maand geleden

    Top!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 maand geleden

      Dankjewel, Ilona.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen