• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

met komijn, dus vol smaak!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
2
Leidse kaas

Leidse kaas – Ben je een liefhebber van kaas uit eigen land? Dan ken je ongetwijfeld komijnekaas. Vaak is dit Goudse kaas, of boerenkaas waar komijnzaad aan toegevoegd is. Maar weet je ook dat er in Leiden ook, en al heel lang, komijnekaas wordt gemaakt? En nee, dat is beslist niet hetzelfde als de eerder genoemde Goudse kaas met komijn. Lees snel verder om te ontdekken wat nu eigenlijk het verschil maakt.

Even terug in de geschiedenis

Al in het jaar 1303 werd er in Leiden kaas gemaakt en verhandeld op de markt. Om precies te zijn Boeren-Leidse kaas. Deze kaas werd niet alleen in de omgeving van Leiden gegeten, maar werd later, tussen 1600 en 1800, ook meegenomen op de schepen van de VOC. Niet alleen om de bemanning van de broodnodige eiwitten te voorzien, maar het werd ook gebruikt als ruilmiddel. Omdat Leidse kaas weinig vet bevat, is de kaas lang houdbaar, en ging de kaas zelfs zonder koeling en bij hogere temperaturen, niet zweten of smelten. Het toevoegen van komijn aan de kaas maakt deze nog langer houdbaar en zelfs na twee jaar was hij nog prima te eten. Om zich te onderscheiden drukten de kaasmakers sinds de 17e eeuw een afbeelding van de Leidse sleutels (uit het wapen van Leiden) in de korst van de kaas.

Leidse kaas is géén Goudse kaas!

Veel in Nederland gemaakte kazen hebben de vorm van een Goudse kaas. De kaaswielen zijn meestal geel van kleur, en de randen, de schouders genoemd, zijn afgerond. Je kunt een Leidse kaas onderscheiden van een Goudse aan de vorm. De randen van de Leidse zijn aan de onderkant veel minder afgerond dan die van de Goudse. De bovenkant heeft wel een ronde schouder. Daarnaast heeft deze kaas een donkerrode kleur en staan er, als het een echte Leidse kaas is, de sleutels in gedrukt. Echte Leidse kaas krijgt ook een keurmerk, het rijkskaasmerk.

Zo wordt Leidse kaas gemaakt

Behalve het uiterlijk van de kaas is de samenstelling anders. Oorspronkelijk was Leidse kaas een bijproduct van het bereiden van boter. De melk bleef voor het bereiden van de boter een nacht staan. De room komt dan bovendrijven. Deze room werd vervolgens van de melk afgeschept en tot boter verwerkt. De overgebleven melk, die dus magere melk is geworden, wordt dan gebruikt om kaas mee te maken. Doordat de room van de melk geschept wordt, krijgt de kaas dus ook een lager vetgehalte, namelijk 30+. Na het stremmen van de melk, en het scheiden van de wrongel en de wei wordt er gekookt komijnzaad door de wrongel geschept. Vervolgens wordt de kaas geperst, met aan de onder- en bovenkant een laagje wrongel zonder komijn. Dit is om schimmelvorming op de korst te voorkomen. De rijpingstijd van Leidse kaas duurt minimaal 3 maanden, tot maximaal 2 jaar.

In de keuken:

Een vers broodje met Boeren-Leidse is natuurlijk een heerlijke lunch. En op ieder Nederlands kaasplankje zou een stuk echte Leidse kaas moet liggen. Maar ook in de keuken kun je met deze kaas prima uit de voeten. Rasp eens een stukje door de Hollandse kaasfondue. Of gratineer een ovenschotel eens met Leidse kaas in plaats van Goudse kaas. Probeer de witte kool salade met Leidse kaas en kijk ook eens naar de frisse raapsteeltjes salade met komijnekaas en aardbeien.

DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Varkenshaas met Cabralessaus
Vleesgerechten

Varkenshaas met Cabralessaus

Cabrales crème met PX-stroop
Hapjes

Cabrales crème met PX-stroop

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Maaltijdsoep

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

Reacties 2

  1. Ilona says:
    8 maanden geleden

    Top!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      8 maanden geleden

      Dankjewel, Ilona.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen