Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lemon curd zo makkelijk zelf te maken

Lemon curd is een Engelse lekkernij die al sinds de 18e eeuw bij de “afternoon tea” werd geserveerd samen met scones, toast of als vulling voor een taart.

0 7.850

Lemon curd zo makkelijk zelf te maken – Tegenwoordig staat hier iedere zondag  bij het ontbijt een potje met van die heerlijke gele lemon curd op tafel. Tijdens één van mijn bezoekjes aan Engeland vond ik deze frisse verrassing tussen de jams in de schappen van de supermarkt.  Ik nam een potje mee naar huis en sindsdien ben ik verkocht of eigenlijk moet ik zeggen verknocht.

Lemon curd zo makkelijk zelf te makenHet is een typische Engelse lekkernij die al sinds de 18e eeuw bij de “afternoon tea” werd geserveerd samen met scones, toast of als vulling voor een vlaai of taart. Vaak werd de lemon curd als vervanging van de jam gezien, er is echter wel degelijk een verschil tussen beide;  in een lemon curd wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de smaken die de schil van de citroen afgeeft (dit geeft het juist die kenmerkende, zoet/zure smaak), dit in tegenstelling tot een jam waar alleen de vrucht zelf in verwerkt wordt, tevens is lemon curd  door de toevoeging van eieren minder lang houdbaar dan een jam. Ook wordt het, juist door de toevoeging van eieren, weleens verward met custard, maar in tegenstelling tot custard wordt lemon curd eigenlijk zelden als een op zich staand gerecht gegeten, het is eigenlijk altijd een toevoeging zoals een topping, vulling of spread.

Tijdens de tweede wereld oorlog waren citroenen moeilijk te krijgen in Engeland, de mannen die gestationeerd waren in Italië of Sicilië stuurden er nog wel eens een aantal naar huis, maar ook de andere ingrediënten voor lemon curd werden steeds schaarser tijdens de tweede wereld oorlog en langzaamaan begon het erop te lijken dat lemon curd snel tot een ver verleden zou gaan behoren.

Gelukkig werd in de 60-er jaren vanuit Amerika de “Key lime pie” geïntroduceerd, dit dessert met curdachtige vulling zorgde ervoor dat de lemon curd weer bekend en populairder dan ooit werd.

Een lemon curd is echt zo’n gerecht dat zoveel lekkerder en goedkoper is om zelf te maken in plaats van het te kopen in de supermarkt. Een huisgemaakte lemon curd heeft zoveel meer smaak. Bovendien heb je voor een goede, lekkere lemon curd, naast de citroenen, slechts een paar andere ingrediënten nodig en deze ingrediënten heeft eigenlijk iedereen wel in huis namelijk boter, eieren en suiker.

Lemon curd

Smelt de boter. Rasp de schil van de citroenen, en voeg bij de gesmolten boter. Meng de eieren, suiker en het sap van de citroenen. Voeg bij de boter. Gaar de lemon curd op laag vuur zonder het te laten koken in ca. 4 minuten. De lemon curd zal gaan binden, dan van het vuur nemen en af laten koelen. Bewaren in afgesloten pot.

Meestal wordt er gesproken over een lemon curd, dit is waarschijnlijk ook de meest gebruikte curd, maar ook met andere (citrus)vruchten kunnen met hetzelfde recept heerlijke curds worden gemaakt, denk hierbij aan sinaasappel, limoen, grapefruit, pomelo, mango of frambozen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer