Lemon curd zo makkelijk zelf te maken – Op zondagmorgen bij het ontbijt op tafel, als vulling voor een taart, of geserveerd met scones of toast. Lemon curd kan een echte guilty pleasure zijn. Het is een frisse verrassing die in Engeland gewoon tussen de jams in de schappen van de supermarkt staat. Als je het eenmaal probeert raak je er al snel aan verknocht.
Een typische Engelse lekkernij die al sinds de 18e eeuw bij de “afternoon tea” werd geserveerd samen met scones, toast of als vulling voor een vlaai of taart.
Vaak werd de lemon curd als vervanging van de jam gezien, er is echter wel degelijk een verschil tussen beide; in een lemon curd wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de smaken die de schil van de citroen afgeeft (dit geeft het juist die kenmerkende, zoet/zure smaak), dit in tegenstelling tot een jam waar alleen de vrucht zelf in verwerkt wordt, ook is lemon curd door de toevoeging van eieren minder lang houdbaar dan een jam.
Ook wordt het, juist door de toevoeging van eieren, weleens verward met custard, maar in tegenstelling tot custard wordt lemon curd eigenlijk zelden als een op zich staand gerecht gegeten, het is eigenlijk altijd een toevoeging zoals een topping, vulling of spread.
Een lemon curd is echt zo’n gerecht dat zoveel lekkerder en goedkoper is om zelf te maken in plaats van het te kopen in de supermarkt. De huisgemaakte versie heeft zoveel meer smaak. Bovendien heb je voor een goede, lekkere lemon curd, naast de citroenen, slechts een paar andere ingrediënten nodig en deze ingrediënten heeft eigenlijk iedereen wel in huis namelijk boter, eieren en suiker.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Lemon curd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 120 gram boter
- 3 citroenen
- 3 eieren
- 230 gram suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lemon curd:
Smelt de boter. Rasp de schil van de citroenen, en voeg bij de gesmolten boter. Meng de eieren, suiker en het sap van de citroenen. Voeg bij de boter. Gaar de lemon curd op laag vuur zonder het te laten koken in ca. 4 minuten. De lemon curd zal gaan binden, dan van het vuur nemen en af laten koelen. Bewaren in afgesloten pot.
Meestal wordt er gesproken over een lemon curd, dit is waarschijnlijk ook de meest gebruikte curd, maar ook met andere (citrus)vruchten kunnen met hetzelfde recept heerlijke curds worden gemaakt, denk hierbij aan sinaasappel, limoen, grapefruit, pomelo, mango of frambozen.
Tafel lekker !!
Hoi, hoe lang kan ik de lemon curd bewaren?
Twee weken in de koelkast Marlies, en als je de potjes steriliseert kun je ze nog veel langer bewaren.
Hebben jullie hier ook de vertaling bij? 🙂
Lieve groet Cecile
Haha Cecile, ja hoor. Het gaat over dat de curd niet bindt. We hebben als advies (in het Zweeds) gegeven om de curd eerst af te laten koelen en als deze dan niet bindt om deze met maïzena, aangemaakt met wat citroensap bij te binden. 😉
Lemoncurd! Hur mycket motsvara i deciliter hur mycket saft det är kvar av citronerna? Det måste vara av stor betydelse hur stora citronerna är. Sitter här nu och fortsätter röra i en curd som inte ens tjocknat efter 25min.
Storleken på citronerna har viss inverkan. Men du behöver nog bara låta blandningen svalna igen. Stel sedan smöret. Binder det inte tillräckligt? Blanda sedan majsmjöl med lite citronsaft och bind det med det.
Det är för övrigt inte möjligt för oss att svara på svenska. Så snälla ett holländskt svar. Tack!