• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Lemon curd zo makkelijk zelf te maken

door Samantha
in Kookschool
0
4
Lemon curd

Lemon curd zo makkelijk zelf te maken – Op zondagmorgen bij het ontbijt op tafel, als vulling voor een taart, of geserveerd met scones of toast. Lemon curd kan een echte guilty pleasure zijn. Het is een frisse verrassing die in Engeland gewoon tussen de jams in de schappen van de supermarkt staat. Als je het eenmaal probeert raak je er al snel aan verknocht.

Een typische Engelse lekkernij die al sinds de 18e eeuw bij de “afternoon tea” werd geserveerd samen met scones, toast of als vulling voor een vlaai of taart.

Vaak werd de lemon curd als vervanging van de jam gezien, er is echter wel degelijk een verschil tussen beide;  in een lemon curd wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de smaken die de schil van de citroen afgeeft (dit geeft het juist die kenmerkende, zoet/zure smaak), dit in tegenstelling tot een jam waar alleen de vrucht zelf in verwerkt wordt, ook is lemon curd door de toevoeging van eieren minder lang houdbaar dan een jam.

Ook wordt het, juist door de toevoeging van eieren, weleens verward met custard, maar in tegenstelling tot custard wordt lemon curd eigenlijk zelden als een op zich staand gerecht gegeten, het is eigenlijk altijd een toevoeging zoals een topping, vulling of spread.

Een lemon curd is echt zo’n gerecht dat zoveel lekkerder en goedkoper is om zelf te maken in plaats van het te kopen in de supermarkt. De huisgemaakte versie heeft zoveel meer smaak. Bovendien heb je voor een goede, lekkere lemon curd, naast de citroenen, slechts een paar andere ingrediënten nodig en deze ingrediënten heeft eigenlijk iedereen wel in huis namelijk boter, eieren en suiker.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Lemon curd

Porties: 1 jampotje vol
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 120 gram boter
  • 3 citroenen
  • 3 eieren
  • 230 gram suiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je lemon curd:

Smelt de boter. Rasp de schil van de citroenen, en voeg bij de gesmolten boter. Meng de eieren, suiker en het sap van de citroenen. Voeg bij de boter. Gaar de lemon curd op laag vuur zonder het te laten koken in ca. 4 minuten. De lemon curd zal gaan binden, dan van het vuur nemen en af laten koelen. Bewaren in afgesloten pot.

Meestal wordt er gesproken over een lemon curd, dit is waarschijnlijk ook de meest gebruikte curd, maar ook met andere (citrus)vruchten kunnen met hetzelfde recept heerlijke curds worden gemaakt, denk hierbij aan sinaasappel, limoen, grapefruit, pomelo, mango of frambozen.

Tafel lekker !!

DeelPin95Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Reacties 4

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    10 maanden geleden

    Hebben jullie hier ook de vertaling bij? 🙂
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      10 maanden geleden

      Haha Cecile, ja hoor. Het gaat over dat de curd niet bindt. We hebben als advies (in het Zweeds) gegeven om de curd eerst af te laten koelen en als deze dan niet bindt om deze met maïzena, aangemaakt met wat citroensap bij te binden. 😉

      Beantwoorden
  2. Agneta says:
    10 maanden geleden

    Lemoncurd! Hur mycket motsvara i deciliter hur mycket saft det är kvar av citronerna? Det måste vara av stor betydelse hur stora citronerna är. Sitter här nu och fortsätter röra i en curd som inte ens tjocknat efter 25min.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      10 maanden geleden

      Storleken på citronerna har viss inverkan. Men du behöver nog bara låta blandningen svalna igen. Stel sedan smöret. Binder det inte tillräckligt? Blanda sedan majsmjöl med lite citronsaft och bind det med det.

      Det är för övrigt inte möjligt för oss att svara på svenska. Så snälla ett holländskt svar. Tack!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen