• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Met eidooier en room til je je gerecht naar restaurantkwaliteit!

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
6
liaison

Hoe maak je een liaison – Een soep of saus heerlijk romig en fluweelzacht maken? Voeg een liaison toe en upgrade je gerecht heel makkelijk naar restaurantkwaliteit. 

Wat is een liaison?

‘Liaison’ is een Frans woord en betekent letterlijk ‘verbinding’. Een liaison is dan ook verantwoordelijk voor het binden van een soep of saus waardoor die heerlijk zacht en romig wordt. De zogeheten kers op de taart, maar dan voor een soep of saus. Het bestaat uit niets meer dan eidooier en room, wat je goed door elkaar mengt en op het allerlaatste moment toevoegt aan je soep of saus. 

Waarin gebruik je het?

Een liaison kun je gebruiken in een warme soep of saus. Daarna heet het een veloutésoep of een veloutésaus. Velouté betekent fluweelachtig. Dat fluweelachtige voel je in je mond en proef je. Bekende voorbeelden hiervan zijn een champignonsaus of een aspergesoep. Die kun je uiteraard ook maken zonder een liaison toe te voegen, maar als je écht de perfecte saus of soep wilt maken, dan voeg je dit op het laatst toe. 

Op het laatst toevoegen

Let er wel op dat je de liaison toevoegt op het moment dat de soep of saus helemaal klaar is en dat die niet meer kookt! Als het gerecht namelijk nog te heet is, gaat je soep of saus direct schiften. Super zonde dus. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je een soep of saus niet meer kunt opwarmen op het moment dat de liaison is toegevoegd. Voeg het daarom alleen toe aan datgene wat je op dat moment echt wilt opeten. Wil je bijvoorbeeld een gedeelte van de soep bewaren voor de volgende dag? Doe die soep alvast in een aparte bak in de koelkast en voeg daarbij pas de liaison toe op het moment dat je de soep echt gaat serveren.

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; welke kies jij?

Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. Maar wat is eigenlijk de ultieme saus voor over de bloemkool? Lees het hier.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Een liaison maak je zo

Porties: Voor 1 liter soep of saus
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 eidooiers
  • 100 ml room

Bereidingswijze van dit recept

Een liaison maak je zo:

Splits de eieren en zorg dat je de eidooiers in een apart bakje opvangt.

Voeg de room toe aan de eidooiers en meng met een vork goed door elkaar.

Laat op kamertemperatuur komen en voeg de liaison pas toe aan de soep of saus op het moment dat die helemaal klaar is en niet meer kookt.

Tafel lekker !!

Tags: Eieren
DeelPin28VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Reacties 6

  1. John says:
    1 jaar geleden

    kan dit ook met gedroogt eipoeder?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Hiermee hebben we geen ervaring John, maar het lijkt mij dat een verse eidooier zeker zo makkelijk en lekkerder is.

      Beantwoorden
    • Guusje says:
      9 maanden geleden

      Is het ook mogelijk om het in koud water van de soep te gieten en dan mixend met de garde het water met dit mengsel te laten koken?
      Begrijpt u wat ik bedoel?
      Als ik yoghurtsoep kook dan mix ook een ei door de yoghurt en voeg dat toe aan het koude water en mix het tot dat het kookt

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        9 maanden geleden

        Ik snap wat je bedoelt Guusje, maar het gaat hier over een combinatie van room en eieren, die kun je echt niet koken.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!