Hoe maak je een liaison – Een soep of saus heerlijk romig en fluweelzacht maken? Voeg een liaison toe en upgrade je gerecht heel makkelijk naar restaurantkwaliteit.
Wat is liaison?
‘Liaison’ is een Frans woord en betekent letterlijk ‘verbinding’. Een liaison is dan ook verantwoordelijk voor het binden van een soep of saus waardoor die heerlijk zacht en romig wordt. De zogenaamde kers op de taart, maar dan voor een soep of saus. Het bestaat uit niets meer dan eidooier en room, wat je goed door elkaar mengt en op het allerlaatste moment toevoegt aan je soep of saus.
Waarin gebruik je het?
Een liaison kun je gebruiken in een warme soep of saus. Daarna heet het een veloutésoep of veloutésaus. Velouté betekent fluweelachtig. Dat fluweelachtige voel je in je mond en proef je. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een champignonsaus of een aspergesoep. Die kun je uiteraard ook maken zonder een liaison toe te voegen, maar als je écht de perfecte saus of soep wilt maken, dan voeg je dit op het laatst toe.
Op het laatst toevoegen
Let er wel op dat je de liaison toevoegt op het moment dat de soep of saus helemaal klaar is en dat die niet meer kookt! Als het gerecht namelijk nog te heet is, dan gaat je soep of saus direct schiften. Super zonde dus. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je een soep of saus niet meer kunt opwarmen op het moment dat de liaison is toegevoegd. Voeg het daarom alleen toe aan datgene wat je op dat moment echt wilt opeten. Wil je bijvoorbeeld een gedeelte van de soep bewaren voor de volgende dag? Doe die soep alvast in een aparte bak in de koelkast en voeg daarbij pas de liaison toe op het moment dat je de soep echt gaat serveren.
Saus voor over de bloemkool; welke kies jij?
Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. Maar wat is eigenlijk de ultieme saus voor over de bloemkool? Lees het hier.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Een liaison maak je zo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eidooiers
- 100 ml room
Bereidingswijze van dit recept
Een liaison maak je zo:
Splits de eieren en zorg dat je de eidooiers in een apart bakje opvangt.
Voeg de room toe aan de eidooiers en meng met een vork goed door elkaar.
Laat op kamertemperatuur komen en voeg de liaison pas toe aan de soep of saus op het moment dat deze helemaal klaar is en niet meer kookt.
Tafel lekker !!
kan dit ook met gedroogt eipoeder?
Hiermee hebben we geen ervaring John, maar het lijkt mij dat een verse eidooier zeker zo makkelijk en lekkerder is.
Is het ook mogelijk om het in koud water van de soep te gieten en dan mixend met de garde het water met dit mengsel te laten koken?
Begrijpt u wat ik bedoel?
Als ik yoghurtsoep kook dan mix ook een ei door de yoghurt en voeg dat toe aan het koude water en mix het tot dat het kookt
Ik snap wat je bedoelt Guusje, maar het gaat hier over een combinatie van room en eieren, die kun je echt niet koken.